Vytvořené odpovědi
-
AutorPříspěvky
-
MifakM
Účastník[citace]milos napsal:
Tebe ty ratíškovická lemro a jestli nezařídíš víno pro nePražáky tak si tě v Prušánkách můžou natočit [/citace]
Hubu máte na vodu a chcete pořádné víno :-D:-D:-D:-D
Jasně že bude 😉
MifakM
Účastník[citace]milos napsal:
Vezmeme to do Prušánek. VE vaně si šulina fakt natáčet nebudu [/citace]
Chceš to pustit do sudu? To nevím, jestli ale majitel svolí :-D:-D:-D
MifakM
Účastník[citace]milos napsal:
Nejvíc se za hlavu chytala moje žena, když jsem ten sekáč vytáhnul na vánočního kapra. No a když pak viděla, že jde kapr vyfiletovat na 9 tahů sekáčem, tak jí spadla brada. Pro mě je v Norsku nejdražší čas a nechci ho marnit ve filetárně.[/citace]
Vždyť ty nikdy nic nechytíš, tak co chceš filetovat :-D:-D:-D
MifakM
Účastník[citace]vojtko napsal:
Názor skúsenejších by aj mňa zaujímal. Ako a čím brúsiť a čoho sa vyvarovať.[/citace]
Pokud by jsi přeci jen trval na vlastním broušení pak pro začátečníky je asi nejlepší sada Lansky nebo DMT. Těmi se moc zkazit asi nedá 😉
MifakM
ÚčastníkTak jsem si načrtnul vlastní návrh na fileťák 😀
Možná ještě dozná pár drobných úprav, ale s celkovým dojmem jsem spokojený
Teď jen najít někoho kdo by ho vyrobil…
MifakM
ÚčastníkAktualizace plateb Naki +600 Kč
MifakM
Účastník[citace]TTKnives napsal:
Ahoj, jsem tady prvně tak se trošku představím.
Jméno mé Martin, bydlím u Prahy.
S bráchou jezdím příležitostně do Norska, brácha teda dost často ale zaujala mne diskuze ohledně fileťáčků, výrobou nožů trávím všechen čas tak třeba budu k užitku.
Pokusím se přidat nějaké foto
S pozdravem Martin [/citace]
Ještě mne napadá jeden dotaz na Vás. Tohle co jsi vyfotil je uhlíkovka že? Jak ji ošetřit a jak se k ní chovat v Norsku? Přeci jen bude asi dost náchylnější na korozi než nerez, zvláště ve spojení se slanou vodou.
MifakM
Účastník[citace]Sim napsal:
A tady je odpolední Wahoo na trolling
[/citace]
Tipuji budoucí večeře :-D:-D:-D
Hezkej kousek. Mišo, ty zatím nic? Na Tebe tam asi čeká nějaká lahůdka 😉
MifakM
Účastník[citace]vojtko napsal:
Priba napsal:
Nemáte někdo zkušenosti s broušením filetovacích nožů protahovací ocílkou? např. Dick Rapid Stell – dělají 3 varianty, nevím který
Názor skúsenejších by aj mňa zaujímal. Ako a čím brúsiť a čoho sa vyvarovať.[/citace]
Osobně doporučuji než nůž zkur… raději jej poslat profi brusičovi. Částka není nijak závratná a tak jak to nabrousí on, tak to doma nezvládne nikdo. Ale samosebou že mluvím o těch dražších nožích, levné fileťáky alá 1,5 mm plech co neudrží ostří nemá smysl posílat 🙂
Ale zase naopak – pokud si necháte udělat vlastní nůž, drtivá většina nožířů Vám garantuje doživotní broušení zdarma, takže platíte jen poštovné.
[citace]Priba napsal:
MifakM napsal:
Nejsem v broušení žádný znalec, ale potáhnutí ostří na ocílce bych za broušení nepovažoval. Spíše bych se klonil k tomu, že se jedná o srovnání ostří.
No, psal jsem brousit, zrejme spatny pojem, mel jsem na mysli, kdyz filetuji ryby a zda se mi, ze uz je nuz tupy, tak neco, cim to „nabrousit, srovnat, potahnout, upravit“, aby zase pekne filetoval.
[/citace]
Každý nůž, každá ocel a každý typ broušení chce své. Neexistuje obecný návod. Snad jen že ocílka musí být tvrdší než samotný nůž (na ty tvrdší typy ocelí používat diamantovou ocílku). Což je ale logické 😉
Nože se podle používání a účelu brousí v rozmezí 20°-30° (ty nejbežnější typy méně běžnější jsou ještě o cca 5° více nebo méně). Takže je třeba při potahování na ocílce dodržet právě brusný úhel. Tady bych tedy radil to stejné jako u broušení… konzultace se samotným brusičem.
MifakM
ÚčastníkNejsem v broušení žádný znalec, ale potáhnutí ostří na ocílce bych za broušení nepovažoval. Spíše bych se klonil k tomu, že se jedná o srovnání ostří.
MifakM
Účastník[citace]gruvearbeider napsal:
To si také myslím, fileťák mám taky raději pevnější.Používám filet koupený v Norsku a jsem spokojen, určitě dáme na tohle téma řeč-už se těším, protože nože jsou moje srdeční záležitost, mám jich xxx. [/citace]
Možná se budeš do Prušánek těšit ještě víc (což budu vědět nejdřív ve středu):-P
Zatím víc neprozradím, dokud nebudu mít jistotu, že vše klapne… A když ne letos, tak příští rok určitě
😎
PS: klidně na ukázku pár svých vezmi, rád se podívám a určitě nebudu sám
MifakM
Účastník[citace]gruvearbeider napsal:
Jindro, myslím si že každý si vyzkouší ten svůj. Zajímavé téma do Prušánek, sám nože dělám,ale ne filet, pouze pro zvěřinu. Všeci se těšíme na setkání v Prušánkách, zdraví Z. Křešníčka [/citace]
Určitě o tom pokecáme, začalo mne to hooooodně zajímat 😉
Mě právě nevyhovují ty měkké nože (klasiky co se kupují jako sériové). Hlavně proto hledám alternativu. Taky se říká, že nůž je obrazem jeho pána a chci se i trochu odlišit. Prostě srdeční záležitost, skloubená s účelovostí a tak trochu i s exhibicionismem 🙂
Snad chápeš jak to myslím;-)
MifakM
ÚčastníkHodně netradiční a zajímavý tvar filetovacího nože:
MifakM
Účastník[citace]lada napsal:
Tak Ty ji chceš aby vařila, to Ti stačí?[/citace]
Nikde jsem nepsal že je to jediná podmínka 🙂
MifakM
Účastník[citace]TTKnives napsal:
Ahoj, jsem tady prvně tak se trošku představím.
Jméno mé Martin, bydlím u Prahy.
S bráchou jezdím příležitostně do Norska, brácha teda dost často ale zaujala mne diskuze ohledně fileťáčků, výrobou nožů trávím všechen čas tak třeba budu k užitku.
Pokusím se přidat nějaké foto
S pozdravem Martin [/citace]
Nádhera fakt krasavci!!! Škoda že nejedete do Prušánek, určitě bychom se domluvili!!!
-
AutorPříspěvky