Vytvořené odpovědi
-
AutorPříspěvky
-
vojtko napsal:
Názor skúsenejších by aj mňa zaujímal. Ako a čím brúsiť a čoho sa vyvarovať.
Pokud by jsi přeci jen trval na vlastním broušení pak pro začátečníky je asi nejlepší sada Lansky nebo DMT. Těmi se moc zkazit asi nedá 😉
Tak jsem si načrtnul vlastní návrh na fileťák 😀
Možná ještě dozná pár drobných úprav, ale s celkovým dojmem jsem spokojený
Teď jen najít někoho kdo by ho vyrobil…
Aktualizace plateb Naki +600 Kč
TTKnives napsal:
Ahoj, jsem tady prvně tak se trošku představím.
Jméno mé Martin, bydlím u Prahy.
S bráchou jezdím příležitostně do Norska, brácha teda dost často ale zaujala mne diskuze ohledně fileťáčků, výrobou nožů trávím všechen čas tak třeba budu k užitku.
Pokusím se přidat nějaké foto
S pozdravem Martin
Ještě mne napadá jeden dotaz na Vás. Tohle co jsi vyfotil je uhlíkovka že? Jak ji ošetřit a jak se k ní chovat v Norsku? Přeci jen bude asi dost náchylnější na korozi než nerez, zvláště ve spojení se slanou vodou.
Sim napsal:
A tady je odpolední Wahoo na trolling
Tipuji budoucí večeře :-D:-D:-D
Hezkej kousek. Mišo, ty zatím nic? Na Tebe tam asi čeká nějaká lahůdka 😉
vojtko napsal:
Priba napsal:
Nemáte někdo zkušenosti s broušením filetovacích nožů protahovací ocílkou? např. Dick Rapid Stell – dělají 3 varianty, nevím který
Názor skúsenejších by aj mňa zaujímal. Ako a čím brúsiť a čoho sa vyvarovať.
Osobně doporučuji než nůž zkur… raději jej poslat profi brusičovi. Částka není nijak závratná a tak jak to nabrousí on, tak to doma nezvládne nikdo. Ale samosebou že mluvím o těch dražších nožích, levné fileťáky alá 1,5 mm plech co neudrží ostří nemá smysl posílat 🙂
Ale zase naopak – pokud si necháte udělat vlastní nůž, drtivá většina nožířů Vám garantuje doživotní broušení zdarma, takže platíte jen poštovné.
Priba napsal:
MifakM napsal:
Nejsem v broušení žádný znalec, ale potáhnutí ostří na ocílce bych za broušení nepovažoval. Spíše bych se klonil k tomu, že se jedná o srovnání ostří.
No, psal jsem brousit, zrejme spatny pojem, mel jsem na mysli, kdyz filetuji ryby a zda se mi, ze uz je nuz tupy, tak neco, cim to “nabrousit, srovnat, potahnout, upravit”, aby zase pekne filetoval.
Každý nůž, každá ocel a každý typ broušení chce své. Neexistuje obecný návod. Snad jen že ocílka musí být tvrdší než samotný nůž (na ty tvrdší typy ocelí používat diamantovou ocílku). Což je ale logické 😉
Nože se podle používání a účelu brousí v rozmezí 20°-30° (ty nejbežnější typy méně běžnější jsou ještě o cca 5° více nebo méně). Takže je třeba při potahování na ocílce dodržet právě brusný úhel. Tady bych tedy radil to stejné jako u broušení… konzultace se samotným brusičem.
Nejsem v broušení žádný znalec, ale potáhnutí ostří na ocílce bych za broušení nepovažoval. Spíše bych se klonil k tomu, že se jedná o srovnání ostří.
gruvearbeider napsal:
To si také myslím, fileťák mám taky raději pevnější.Používám filet koupený v Norsku a jsem spokojen, určitě dáme na tohle téma řeč-už se těším, protože nože jsou moje srdeční záležitost, mám jich xxx.
Možná se budeš do Prušánek těšit ještě víc (což budu vědět nejdřív ve středu):-P
Zatím víc neprozradím, dokud nebudu mít jistotu, že vše klapne… A když ne letos, tak příští rok určitě
😎
PS: klidně na ukázku pár svých vezmi, rád se podívám a určitě nebudu sám
gruvearbeider napsal:
Jindro, myslím si že každý si vyzkouší ten svůj. Zajímavé téma do Prušánek, sám nože dělám,ale ne filet, pouze pro zvěřinu. Všeci se těšíme na setkání v Prušánkách, zdraví Z. Křešníčka
Určitě o tom pokecáme, začalo mne to hooooodně zajímat 😉
Mě právě nevyhovují ty měkké nože (klasiky co se kupují jako sériové). Hlavně proto hledám alternativu. Taky se říká, že nůž je obrazem jeho pána a chci se i trochu odlišit. Prostě srdeční záležitost, skloubená s účelovostí a tak trochu i s exhibicionismem 🙂
Snad chápeš jak to myslím;-)
Hodně netradiční a zajímavý tvar filetovacího nože:
lada napsal:
Tak Ty ji chceš aby vařila, to Ti stačí?
Nikde jsem nepsal že je to jediná podmínka 🙂
TTKnives napsal:
Ahoj, jsem tady prvně tak se trošku představím.
Jméno mé Martin, bydlím u Prahy.
S bráchou jezdím příležitostně do Norska, brácha teda dost často ale zaujala mne diskuze ohledně fileťáčků, výrobou nožů trávím všechen čas tak třeba budu k užitku.
Pokusím se přidat nějaké foto
S pozdravem Martin
Nádhera fakt krasavci!!! Škoda že nejedete do Prušánek, určitě bychom se domluvili!!!
lada napsal:
Jakou třídu oceli používáš?
MifakM napsal:
Tak to jo, já myslel že jsi si upravil nějaký sériák nůž. Tak to přeji hodně trpělivosti při výrobě
PS: proč Tě tak zpovídám : chtěl bych si sám navrhnout fileťák, ale výrobu bych chtěl zadat nějakému profíkovi. Udělat si ho sám, tak na to opravdu nemám
To by byla spíše otázka na MadMacka 🙂
Já mám zatím jen vytipovány typy. Ale chtěl bych je prodiskutovat s nožířem, aby mi dal zpětnou vazbu a po diskuzi s ním bych si pak vybral.
Favorité jsou :
– Elmax
– D2
– K390 – Bohler (ale tady se trochu bojím aby nebyl nůž moc tuhý)
Paradoxxx napsal:
V určitých případech bych to snad i odpustil
Věc názoru, já tohle neodpouštím :-D:-D:-D
PS: taky tak vypadám :-D:-D:-D
PPS: Ale je fakt nádherná 😛
honzak napsal:
Ta je urcite hajena 😅😅
Beztak neumí vařit :-D:-D:-D
-
AutorPříspěvky