Vytvořené odpovědi
-
AutorPříspěvky
-
Ahoj chlapi !
Heinz: Přímo ten samý tvar čepele jako je Mora 2000 se nedělá v uhlíku. Ale hodně se tomu blíží Mora Bushcraft Triflex tady klik. Ono je psáno sice že je to nerezovka, ale triflex je původně uhlíkovka, které byl na povrchu před kalením ubrán obsah uhlíku (vrsta cca 0,1mm do hloubky), díky tomu je nůž daleko houževnatější a pevnější – snese větší namáhání bez poškození. Jádro má tvrdost 59-60 HRC a na povrchu to má něco kolem 50HRC. Uvnitř je ale jádro pořád defakto uhlíková čepel. To je nůž, který se tvarově a vlastnostma dle mého názoru blíží Moře 2000. Připravuju video právě o tomhle noži, tak ho sem pak hodím. Ten triflex se mi moc zamlouvá. Rukojeť do ruky sedne moc dobře a po stránce řezivosti si stojí taky moc dobře. Ten snímek krásně ukazuje, jak jsou ty nože konstruovány. Tím se dostávám k druhému videu, které dělám a tam je viděl co nůž vydrží a pak je jeden kompletně rozmontován. Jen pro představu, nůž jsem zatloukl do padlé břízy a stála na něm moje přítelkyně s batohem -cca 70kg. Nůž to vydržel a byl netknutý. Pak jsem stoupl já, se sto kilama 🙂 a to už po pár vteřinách praskl. Ale spíš než chyba to ukázalo, co ty Mory snesou a následně jsem jí rozebral, abych měl možnost ukázat, jak vypadá konstrukce nože uvnitř. Jak říkám, hodím to pak i sem. Sám jsem tomu nevěřil, nůž se o pár centimetrů prohl a následně, když slezla dolů se vrátil do původní polohy.
Trojhak: Už jsem o tom taky přemýšlel a určitě bych taky něco časem spáchal 🙂 během pár dní sem hodím ty dvě videa a pak zase něco vymyslím.
Jsem rád, že jsem vás tím zaujal a přihodím sem pak další videa o nožích Mora.
Ahoj Trojháku 😉
Abych řekl pravdu, úplně ze začátku mě ty nože taky moc neoslovily. Ale po čase prohlížení se mi zalíbili a když je člověk začne pak používat a přijde jim na chuť, tak už do ruky nic jiného nedá. Nůž je lehkej, obratnej, ale přitom výborně řezivej a padne do ruky. Ta plastová rukojeť se nemusí všem líbit, ale když máš mokrou, slizkou a navíc promrzlou ruku, tak je ten nůž do ruky ideální – neklouže a pořád se dobře drží.
Hodím sem jeden rentgenovej snímek. Mora 2000 má jeden z nejdelších trnů v rukojeti. To znaméná, že člověk s tím nožem může dělat psí kusy a nůž prostě nepovolí. Už jsem zničil několik fileťáků a vykošťováků, protože jak byli dokola namáčeny, tak se rozlepily a čepel se z rukojeti vylomila. U Mory se toho bát člověk nemusí.
sandokan napsal:
Díky za předváděčku, na videích je vidět, že občas pracuješ i s rybami, nemáš nějakou zkušenost s tímto nožem Mora?
Já ho používám v Norsku a jsem velmi spokojen. Chtěl bych si koupit fire steel a nevím, jestli pilka, kterou požívám na ostranění šupin, nebude pro křesání překážkou. Nemáš s tím nějakou zkušenost? Pokud bys pořizoval nůž na práci s křesadlem, co by jsi doporučil?
Ahoj,
Máš pravdu s rybami pracuju celkem dost, bohužel většinou jen s našimi sladkovodními.
Ten nožík co máš je nerezovka a ta hází jiskru celkem dobře. Firesteel je celkem ,,měkký,, když to vemu podle tvrdosti nože, takže ta pilka by Ti tam nechávala velké rýhy a postupně bys ho zničil. Na to je lepší, aby čepel měla hladký hřbet, takže třeba nerezová Mora Army Companion hází jiskry opravdu dobře Tady klik. S Morou 2000 to jde taky dobře, ale člověk musí škrtat jen tou užší částí čepele, tam je proud jisker dobrý. Jinak firesteel od Mory jsem měl možnost zkusit a je to výborná volba.
Já jsem měl problém, že jsem vždy firesteel někde zapomněl a nemohl jsem ho najít, tak potom není špatný celý komplet, kde je nůž, firesteel a brousek v jednom. Tohle jsem myslel 😉
Mám tu jednu svoji fotku, kde jsou vidět velikostní rozdíly mezi modely 😉
Glum napsal:
Ještě bych měl jednu otázku, včera mě přišel od Mory fire steel, tak celý nadšený jsem ho vyrval z krabičky a hned jsem křesal. Jiskry létaly, jako když plive čert, ale noviny jsem nezapálil. Je v tom nějaký fígl. Pomalé tahy, prudké tahy, škrkání hranou nebo plochou? Vhodný podpalovací material??
Já mám firesteel hrozně rád, a bude to znít divně, ale pak si toho ohně víc vážím 🙂
Každopádně noviny s tím určitě nezapálíš. Jeden z nejlepších materiálů je kůra z břízy. Stačí menší kousek, na povrchu ji nožem naškrabeš, aby se roztřepila a do toho pak hodíš jiskru. Málokdy to chytne napoprvé, takže to pár tahů chce, než jiskra dopadne na správné místo. Ta březová kůra hoří i když je mokro a je vlhká. Co se týče těch tahů, tam se snaž mít tyčku co nejblíže u zapalovaného materiálu, ale nesmíš si do toho drknout a kůru si rozházet. Tahy musí každý poznat sám, ale než zbrklé tahy, tak raději ,,pomalejší,, a malinko na tyčku přitlačit. Celkem dobře hoří třeba různá stará konopná lana, právě ta březová kůra, hoblinky dřeva (jemně nastrouhat nožem a malinko rozlámat)
Já Ti to ukážu na videu 😉 asi od poloviny tam je vidět právě ta březová kůra. To jsem zrovna dělal když lilo, vše bylo mokré, ale ta bříza po chvíli chytla jako by nic.
[yt=j2_8U-whh98=yt]j2_8U-whh98[/yt]
glum :
Přesně tak, já mám rad v ruce taky pevný nůž který mi nikam neutíká, ale samozřejmě je to věc názoru 😉
Jinak Mora co používáš je moc povedená. Čepel jako na noži Mora 2000. Ona je celkem proslulá tím zůzěním čepele směrem ke špičce, díky kterému ta čepelka ještě lépe proniká rybou, nebo zvěřinou. Určitě výborná volba ! Narozdíl od té dvoutisícovky má trochu více tvarovanou ručku pro lepší úchop.
Glum napsal:
to Lakous: Používáš na filetování klasický fileťák, nebo máš raději dvrdý a ostrý nůž?
Ahoj,
každý to má určitě jinak, ale mě osobně více vyhovuje čepel pevná. Mám rád, když je nůž v ruce při řezu jistý a nehne se. Pokud řežu ploutve, hlavu a potřebuju se do nože více opřít, tak ocením právě tu tvrdší (pevnou) čepel. A co se týče filetování samotného, tak ani tam nemám problém s pevnější čepelí.
Ke konci roku jezdím hodně po výlovech, protože hodně známých má rybník. Minulý víkend jsem dělal 4 kapry uhlíkovým companionem (komplet i vyfiletovat) a ostří bylo pořád stejné.Týden předtím jsem dělal 2 amury a 2 tolstolobiky a to už bylo malinko ztupení znát, ale ne nějak razantně. Stačilo obtáhnout na keramické ocílce a nůž opět holil.
Otázkou je, z čeho ta rapala je a jak je ocel zpracována a upravena. Protože i když různé firmy koupí stejnou ocel, tak tepelné zpracování hodně ovlivní kvalitu výsledného ostří. Výdrž, řezné vlastnosti, brusitelnost…
Mora má tohle celkem dost zmáklé.
Snad to pomohlo 😉
Ahoj,
Nože Mora mám ve velké oblibě a jako pracovní nože a nože na zpracování masa jsou nejlepší volbou vůbec.
Co se týče broušení, tak pár tahy se dá docílit toho, že nůž jak se říká ,,holí,,. Výborná řezivost je znakem všech nožů Mora.
Už jsem to zde uváděl, pokud by někoho zajímalo broušení nožů Mora, stačí kouknout na můj kanál na youtubu. Jsem spíše velký milovník nožů a nože mně baví.
http://www.youtube.com/user/Lakous24
Broušení
[yt=2VW3kh8wUo4&feature=yt]2VW3kh8wUo4&feature[/yt]
Tuky, kritika se mi nedotkla, naopak jsem rád a beru ji. Kdybychom se bavili někde u píva, tak to vyzní lépe, než když se to píše tady. Nadruhou stranu vím co ukazuji a že to tak funguje. To jestli člověk dělá jednou rukou obě strany nože, nebo je prohazuje mi připadá jako zlozvyk, ne jako chyba.
Ten kamen mám raději opravdu pevně zafixovanej, proto ten aparát. Je to otázka minuty si ho udělat a drží to fest. Hadr a různé gumové podložky se mi neosvědčili.
Jsem spíš takový nadšenec do nožů, než nějaký profi odborník.
Co se týče různých videí, mám jich vícero. Spíše nože ukazuji jak vypadají, jak se s nimi pracuje…;-)
Já své nože taky nedám nikomu jinému. Protože to, co pro jednoho je ,,dobré,, může být pro druhého zničený nůž.
Základ ve videu je vidět. Za sebe doporučuji vzít nějaký kuchyňák a zkoušet a zkoušet…jakmile to člověk dostane do ruky, může se postit do svých ,,miláčků,,.
To samé platí o broušení na kameni. Názorů spoustu, ale dá se to zvládnout taky dobře. Nejsem v tom žádný profík, spíš nadšený amatér a milovník nožů 😉
Takže takhle brousím na kameni já :
http://www.youtube.com/watch?v=2VW3kh8wUo4%5Byt=2VW3kh8wUo4=yt%5D2VW3kh8wUo4%5B/yt%5D
tuky napsal:
2 Sim
nevím co si mám představit pod názvem video od profíka ….napadá mě že to profík natočil, jinak bych to nazval spíš parodií na broušení či ostření nožů. Abych si nůž přehazoval z pravé ruky do levé, to vidím prvně a divím že tam nedojde k úrazu.
Ahoj, koukám, kam až se moje video zatoulalo.
Než začneš něco zatracovat, je třeba si to vyzkoušet ! Ve videu je jasně řečeno, že se to klasicky dělá jednou rukou. Jednu stranu čepele (ostří) od sebe a druhou proti sobě. Jelikož mě se to dělá lépe tak, že si to přehodím, proto jsem to tak ukázal. Na principu broušení to nic nemění a věř mi, že jsem nožů takhle nabrousil celkem dost, určitě víc, než jich mnohý člověk měl v ruce 😉
Pokud se podíváš třeba na web knife.cz, tak uvidíš paskvily co brousí oni ,,nožíři,, jako živnost.
Kdo si chce nůž nabrousit do dokonalosti, tak mu jedna keramická ocílka nestačí. Existují různé zrnitosti. Doporučuji vyzkoušet a pak remcat.
Pokud bude mít někdo zájem, dneska na svou stránku na youtubu přihodím video o broušení na kameni a keramickém brousku.
Když si člověk rozklikne video, dostane se na můj kanál a pochopí, že se nesnažím jen se předvést, ale ukázat jak se nože brousí aby řezali…a jak je brousí normalní člověk !
Ono těch ,,chytrých,, je všude dost..ale udělat to, aby to fungovalo jak má, je věc jiná.
-
AutorPříspěvky