Vytvořené odpovědi

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 166. až 180. (celkem z 192)
  • Autor
    Příspěvky
  • odpověď na: RECEPTY #1077178

    Jo a ještě jedna rada, chléb bude tak vysoký, jakou zvolíte velikost pečící nádoby (vyšší boky = vyšší chleba).

    Nebojte se a pečte, překvapíte i sami sebe, kyne to svěle, střídka je krásně nadýchaná. 😛

    odpověď na: RECEPTY #1077177

    [citace]Jiran napsal:

    ZM napsal:

    Omlouvám se,že dotoho šťourám,ale při použití jenom hladké mouky dostaneme bílý chléb a´la veka,který chřupe jen po vytažení z trouby.Chceme-li mít chleba připomínající náš český chléb,musíme přidat žitnou mouku atp.Prodávají se už hotové směsi,jsou další recepty,což určitě mnozí znáte a v Norsku používáte.

    Tak napiš další recepty, ať to zdlouhavě nehledáme

    Díky za všechny hladové rybáře a rybářky[/citace]

    Dva roky jsem pekl v Norsku chleba z hotových směsí (i ty se dají upravit) v pekárně. Ano, bylo to proti rozmraženému chlebu super.

    Vadilo mi na tom, že pekárnička zabere v autě místo, které nemusí (trouba je na každé chatě :-P). Navíc z pekárničky vyjde chleba cca do 700g, když je větší partie lidí, tak jeden na den nestačí. Pekli jsme denně 2x, jedno pečení trvá 4-5hod, takže se peklo automaticky v době lovu na moři a potom ještě večer po návratu z vody.

    Kromě toho, že nemusíš s sebou tahat pekárničku, vidím i výhodu v tom, že si můžeš namíchat ráno (5 min) těsto z dvojité dávky surovin a výsledný chleba má cca 1,2kg, pokud to na den nestačí, namícháš si ještě současně s dvojitou dávkou i jednu malou (600g) a přes den, kdy jsi na vodě to necháš na chatě kynout. Po návratu z vody začneš péct současně oba chleby (do trouby se ti vydají 2 pekáče – větší i menší).

    Při večerním plkání a plánování druhého dne se ti cca za 2 hod upečou (časy ti na troubě pohlídá budík). Chleby z dvojité dávky peču pod pokličkou 2 hod, ostatní časy zůstávají. Chleba z dvojité dávky posílám na obr.(pečeno dnes dopoledne).

    Není to tak, že hladká mouka udělá místo chleba veku. Chléb je světlý, ale skutečně chlebový. Někdo přidává režnou mouku a jiné ingredience (v tom je kouzlo tvořivosti dle chutí). Já jsem poslal recept základní a tvořivosti se nebrání.

    Dopsal jsem do něj nějaké vychytávky, aby např. byl chléb vláčnější a vysychl pomaleji (na chatě je klidně i týden a velmi pomalu ztrácí čerstvost a hlavně, neplesniví).

    Obyčejně jezdíme v sestavě 5-ti rybářů a 2 rybářek a za den zkonzumujeme 2 chleby á 500g. Tzn.do rozpočtu: na den pobytu pro 7 lidí 1kg mouky + chlebové ingredience (nezapomenout s chlebem na cestu domů).

    Komu jsem udělal chuť (ikdyž pozdě večer), tak to mě těší. No a čerstvé vepřové (domácí) sádlo a škvarky na tomto chlebu jsou už známou třešničkou.

    Všem dobrou chuť i v Norsku!

    odpověď na: RECEPTY #1077086

    Díky za ohlasy na recepturu chleba.

    Takto to vypadá na foto:

    odpověď na: RECEPTY #1077033

    „Někdy“ je na rybách chuť i na chleba. Léta jsme do Norska vozili zmražený krájený chléb, zabíralo to dost místa v autě a taky v mrazáku, než se postupně zkonzumoval.A chuť? Však to znáte. Poslední 2 roky vozíme pekárničku + chlebové směsi v krabičkách.Na místo v autě při přepravě je to lepší a čerstvý chleba je fajn.

    ALE na Nový rok se mi dostal do rukou jednoduchý recept, který zvládneme i my chlapi. Výsledkem je chleba s vynikající chutí, křupavá kůrka, ..

    1 dávka = výsledný chléb cca 600 g:

    3 hrnky hladké mouky (doporučuji Lídl, nějak lépe kyne)

    2 lžičky soli, 2 lžičky sušené kvasnice, 1,5 lžičky drcený kmín, 1,5 hrnku studené vody (pro jinou chuť možno přidat např. lžíci sušené cibulky, nebo kdo co má rád)

    Vše cik-cak zamíchat (žádné hnětení, jde to lehce). Odstavit a nechat 8-12 hod kynout. Předehřát pečící nádobu (i s poklicí) na 230 st.C (1/2 hod). Vložit těsto do horké pečící nádoby (např. i Jenské sklo) a péct 1/2 hod pod poklicí. Potom odkrýt poklici a dopéct kůrku cca 15 min. Vše pořád při 230 st.C

    Zkuste to, ušetříte spoustu místa (i trochu peněz), ale hlavně budete mít stále čerstvý voňavý chléb. Elektriky je v Norsku dost. Peču si jej i doma 😛

    Dobrou chuť!

    odpověď na: Zajimavosti #1076827

    [citace]kim napsal:

    Banjoboy mohu se zeptat kde ve světě je ta ryby ulovena. Podle mě jde o horní tok nějaké velké řeky někde v Asii popřípadě jižní Amerika. Nevidím tukovou ploutvičku a dle stavby těla soudím na příbuzného našeho okouna. [/citace]

    Kime, ryba na obrázku je skutečně z Asie, konkrétně pohoří Altaj (Mongolsko). Místní říkají, že žije pouze tam v té lokalitě jezera a řeky ,kde jsme chytali a ryba prý bere (na udici) pouze 14 dni v roce (akorát jsme se trefili, když se třeli lenoci). Říkají ji Osman (dle rusky hovořícího průvodce).Vzhledově je to takový kompilát mezi candátem a línem (nemá zuby ani ostny), ale je to dravec. Byl s námi Ukrajinský lovec národních rybářských trofejí,tak ten ji tam notářsky registroval jako Ukrajinský rekord ulovených neznámých ryb. Chytali jsme ji na vláčku, mně se ji podařilo chytit na mušku (viz foto), údajně ji do té doby na mušku ještě nikdo přede mnou nechytil. Úlovky měly 80-100 cm, váha cca 7-9 kg, vše vráceno vodě. Nádherný sportovní zážitek. 😛

    odpověď na: Zajimavosti #1076500

    odpověď na: Holky na rybách #1076482

    Chlapi, co blázníte-víte jak bude vypadat za 30 let po ránu-tlustá kamarádka a vy budete vypadat stále stejně, akorát vám přibyde pár šedivých vlasů[/citace]

    Tak takhle vypadá rybářka v 60-ti letech. Pořád akční, bohužel ji nemám vyfocenou v bikinách:-P

    Já mám už houf šedin, ale rybářky nějak nestárnou. Já bych se toho nebál:-P

    Ale (na vyvážení rozdílu věku) sportovní výkon to byl od ní moc pěkný.

    odpověď na: Zajimavosti #1076478

    To sroubek282:

    já z udírny rači toto…

    [/citace]

    Já taky. Ale tyto to měly rády také 😛

    odpověď na: PF 2014 #1076476

    Připojuji se k vánočním a novoročním přáním.

    Zdarec na rybách.

    odpověď na: Bakkan Wahl 2013 #1057079

    [citace]Step napsal:

    To Banjoboy, taky mám Garmin 620, námořníkovo oko se hodí na prohlédnutí místa, na dohledání spíš používám echolot. V současné době řeším stínítko na něj, byť je displej dobře čitelný, je často pocákaný mořskou vodou a utřít jej znamená rozhodit si obraz, jelikož je dotykový a vždy se podaří něco smačknout. No a nečistoty na obrazovce zase hází odrazy na slunci a displej znečitelňují. Jinak velmi dobrý. Teď řeším, jak odmazat část tras, které jsme projeli a na obrazovce jsou znázorněny přerušovanou čarou. Samozřejmě, že je používám při orientaci při další jízdě, ale některá místa už jsou čárkami za tři roky zahlcena. Až si ho ošaháš, třeba mi poradíš. [/citace]

    Zatím jsem s tím na moři nebyl, ale po prostudování návodu G620 jsem v menu INFORMACE našel podmenu pro práci s trasami, včetně jejich vymazání. Tak to zkus, já mám navi zatím prázdnou. Už brzy se začne plnit. 😛

    odpověď na: Bakkan Wahl 2013 #1055439

    Dnes by to na Bakkanu šlo, ale s rizikem. Ve čtvrtek to tam bude ale paráda ! 😛

    odpověď na: Bakkan Wahl 2013 #1055351

    To Step: Díky za tvou zprávu, v celém smyslu.

    Jsem rád, že se ozývá někdo, kdo už G 620 používá. Ta rada o stínítku je praktická a člověk na to přijde, až když to potřebuje.

    V pondělí 18.3. si k sim pro ni jedu. Říkal mi do telefonu,že ji také používá, vyjadřuje se o ní velice dobře. Tvoje zkušenosti s ním proberu, slíbil mi, že mně navi komplet předvede i s vychytávkami. Tak snad z toho budu dostatečně „moudrej“ a její funkce zvládnu.

    Podle odečítače času vidím, že na Bakkan přijedete po nás cca 14 dní, možná bude větší šance na halibuta?. Příští rok uvažujeme také o pozdějším termínu, dá-li bůh zdraví?

    Díky za rady a snad někdy na revanš 😛

    odpověď na: Bakkan Wahl 2013 #1055280

    Díky Naki za příspěvek. Je to jak píše verian (Jarda+Eva). Jsme smíšená posádka – viz foto z 23.2. před Stailinem – zleva banjoboy,staňa,eva a jarda. Jezdíme v této sestavě od r.2010 (Lauvsnes), 2011,2012 a letos zase na Bakkan Wahl. Jarda nás pro letošek nazval pracovně HIFT. Já jsem tam jezdil ještě před tím několik let se slováky (lacoh) z Blavy,kluci z Piešťan,…atp. Vždy to byla jedna velká a dobrá partia, měli jsme společná trička, čepice se jmény, vlajkami CZ a SK a ročníkem Norway Fishing a tak jsme se i prezentovali. My taky slivovicí a slováci borovičkou. I nyní (2011,2012 a 2013) se u Bena se slováky vždy termínově scházíme a fungujeme tam společně jako mezinárodní a sranda team. Vzhledem ke komfortu ubytování a rybaření s ženami splečně na lodi, volíme nyní svoje zázemí. V přístavu a v campu spolupracujeme na všech úrovních, zkušesti z lovu nevyjímaje. Moře je živel a nikdy nikdo neví, kdy bude potřebovat radu nebo pomoc.

    Bakkan nám přirostl k srdci a jak je vidět i z komentářů od evy i naše rybářky si to plně užívají a jsou rybářsky aktivní za jakéhokoliv počasí, pokud nám tedy počasí dovolí vyrazit na vodu. Dá se říct, že už jsme sehraná lodní posádka. Letos s námi jede i „Lubomír“,“janci“ a Milan, všichni vášniví vláčkaři ze Slovenska. Zkoušíme pro nás nové a nové způsoby vláčení na moři, no a tím se bavíme a prostě si to užíváme a budeme i letos.

    Tolik na dovysvětlenou, pokud tě to zajímá. Proto i ta má citová reakce na diskusní invektivy od lacah. Známe se již bez mála 30 let a moc mě to od něho mrzelo. Ale život jde dál a já doufám, že na těchto stránkách už budou ode mne jen samá pozitiva i něco zajímavějšího.

    U Michala Simča (sim) jsem si objednal novou navigaci Garmin 620 s 3D pohledem nad vodou i pod vodou („námořníkovo oko“) a dalšími vychytávkami, tak se těším, jak to bude od 21.4. fungovat a jak nám to usnadní vyhledávání ryb na moři. A můj život je „o tom“. Zdravím všechny nadšence zdravého mořského rybolovu.

    odpověď na: Bakkan Wahl 2013 #1055243

    [citace]verian napsal: hoši nechejte těch kecu a těšte se na zážitky eva[/citace]

    Souhlas Evi, už je to pryč. Ukázal ti jarek mé nové vzory na lov Kelerů? Poslal jsem mu je na mail. S Lubem jsme domluveni, že toho na letošní výpravu vyrobím víc. Jsem zvědav, jak to bude fungovat 🙂

    Jen aby to počasí vyšlo lépe, jak loni. Momentálně tam ještě vládne zima.

    odpověď na: Bakkan Wahl 2013 #1055238

    To lacoh:

    Hele,seš nějakej divnej. Samo, že z tohoto místa mám a je X fotek, ale moje prezentace TOP místa, byla reakcí na tvoje uváděná místa. Já se nepotřebuji chlubit cizím peřím. Tady nejde o to, čí jsou to ryby, konec-konců to ani nebyla tvoje posádka, ale Lubošova. Prezentoval jsem místo TOP, kde se sejde nejvíc úlovků bez rozdílu rasy a náboženství a ne majitele! Stále si hraješ na něco jako „moje-tvoje“! Doposud jsem myslel, že jsme všichni po celá ta léta, co na Bakkan jezdíme a nejen tam, byli jedna partia (česko-slovenská). Spletl jsem se v tobě a ani se už nedivím, že právě tato partia (Luboš a spol) upřednostnila letos společný pobyt a rybolov na Bakkanu se mnou a verianem. A úplný konec-konců, štika, kterou jsi se prezentoval v této diskusi na foto z Rašelin, patřila taktéž Lubovi, jako lovci. Jak stárneš, tak ztrácíš nejen takt, ale i glanc a eleganci dobrého kamaráda, který býval většinou nad věcí a měníš se v intenzivního rejpala. Co tím sleduješ? To jsi fakt už přehnal! Ne díky, nikdy jsem nemusel a ani teď nemusím!

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 166. až 180. (celkem z 192)