Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Zajimavosti
- Toto téma obsahuje celkem 3,493 odpovědí. Do diskuze (275 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Duke a poslední změna proběhla před 8 roky a 8 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
#100680 5.12.2014 v 13:40
Ale je, učil ho fotit SIM 😀
#100686 5.12.2014 v 16:23Ale, není. Už z biologického hlediska není možné, aby dorostl těchto velikosti.:-S
#100689 5.12.2014 v 17:40Navarchus napsal:
Ale, není. Už z biologického hlediska není možné, aby dorostl těchto velikosti.
Vycpanina jako prase…:-D:-D:-D
#100736 5.12.2014 v 21:27Dorsak napsal:
Ale je, učil ho fotit SIM
Já se přidám k Doršákovi. :-P:-P:-P:-P:-P:-P
#100737 6.12.2014 v 8:20Tenhle bude asi nafukovací, a nebo že by tem klučina byl tak malej.
#100741 6.12.2014 v 11:28Prase jako slon, nebo slon jako prase ????
#100742 6.12.2014 v 11:33Britska firma koupila Hurtigruten!
Po 120 letech se tradicni norske postovni lode dostavaji do rukou zahranicniho investora. Pouhych 10 % zustava Norsku…
#100745 6.12.2014 v 13:19:-)drobeček..8-)
#100748 6.12.2014 v 20:05Mám za to, že ulovený los je z oblasti Kamčatky. Napovídá tomu paroží. Jeho hmotnost odhaduji nejméně na 800-900+ kg. Když si představím tu dřinu při zhodnocení zvěřiny – mám na mysli dopravu. My jsme to tahali asi 800 m na místo kde mohl přistát hydroplán po kusech – kýty, plecka, hlava.
#100760 7.12.2014 v 20:32Myslel jsem, že ,,mastodonti,, vymřeli.:-P
#100821 11.12.2014 v 10:14Pro ty co si myslí že norský losos je zdraví…:-D
#100822 11.12.2014 v 13:20Že je norský losos zdravý si myslím i po přečtení článku.Pan autor si trochu negativní omáčky ze světa přidal a odklonil se z odkazu na původní text.Lososi ve Vltavě v roce 1900 měli asi lepší kvalitu než dnešní produkce , i z Norska.Myslím si ale,že Norové věnují kvalitě a kontrole potravin,které konzumují a vyvážejí velkou pozornost a investují do ní velké finanční prostředky.Paní Janka bude vědět určitě více.
#100829 11.12.2014 v 18:34Dekuji, ze si toho vsimnul i nekdo jiny. Clanek je dost zavadejici. Pokud by se autor vice o toto tema zajimal, mozna by to byl zajimavy clanek.
Pominu-li to, ze pise o udalosti 3/4 roku stare (v dobe, kdy clanek psal), ktera vicemene zavadela aferou kolem soukromych zalezitosti Bjørke Monsen, musim upozornit, ze si autor vybral pul clanku z norskych novin a zbytek nekde z letaku z ochrancu prirody USA nebo Green peace nebo od koho a jeste se ne s docela dobrym prekladem.
Pokud by se zajimal vice o toto tema, vedel by, ze v Norsku (a ve Skotsku) silne omezili pouzivani chemie v chovu lososu.
Uz nekolik let (a jak dokazaly kontroly a vysledky prednesene na lonske mezinarodni konferenci) se situace hodne lepsi. Norsko a Skotsko pouziva k odstraneni morskych vsi vice a vice prirodni prostredky. Do sadek se nasazuji pyskouni, kteri lososy vsi zbavi.
Spouta norskych rybaru presedlala z klasickeho rybareni na odlov zivych pyskounu (je to lepe placeno a neni to tak nebezpecne). Klece se v pravidelnych intervalech stehuji (max 4 roky na jednom miste), aby prave nevznikaly skody v okoli.
Dalsim duvodem ke snizeni pouzivani chemickych prostredku bylo nutne zvyseni kvality oproti konkurenci. Norsky losos je ve srovnani se svetem dost drahy, takze musi ted presvedcit svou kvalitou. V poslednich asi 4 letech se dost zmenilo (bohuzel i ceny v obchode – asi jste si vsimli).
O krmeni lososu v sadkach zivymi rybkami, ubytku velryb a pod vubec nebudu mluvit. Je ale pravda, ze pri uniku lososu ze sadek s esnazi vsechny ryby pochytat a nebo znicit, prave kvuli moznym genetickym vadam.
Nic ale nejde ze dne na den.
V kazdem pripade jsou norsti lososi urcite zdravejsi nez turecky, cinsky … pangasius 🙂 :-).
Aquakultura se v poslednich letech hodne rozbiha a podporuje, i kdyz takto vypestovane ryby jsou vetsinou diky vyssim nakladum drazsi.
V Evrope se v posledni dobe silne rozbehl take chov tilapie, sumecku a i v posledni dobe i pangasia.
Mela jsem moznost nektere farmy videt a vim, ze pokud bych si nejakou ryu kupovala, budu rozhodne koukat na zemi puvodu a radeji priplatim.
#100838 12.12.2014 v 6:17Pěkně napsáno Jani,a čím se ti lososi krmí?Já mám názor takový že dravec by měl jíst živočišnou potravu,na to je vybaven od přírody a pokud ji nežere tak jeho maso bude mít jinou chuť i kvalitu oproti tomu který ji žere.Na druhou stranu,je to asi jedno co se týče chuti,pokud někdo nejedl pravého divokého lososa tak ani neví jaký je rozdíl v kvalitě a chuti.
#100846 12.12.2014 v 9:56Lososi se krmi granulemi (rybi moucka + rostlinna slozka)
V posledni dobe rostlinne slozky stale vice pribyva, coz sice snizuje cenu, ale podle nekterych studii take obsah omega 3 v lososim mase.
Mimochodem, pokud by vam slo obsah omega 3 v rybim mase, tak na prvnim miste je tunak, pak makrela, sled a pak teprve losos.
-
AutorPříspěvky
Téma ‚Zajimavosti’ nepřijímá nové odpovědi.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Zajimavosti