Hasvik, NO
temperature icon -7°C
mírné sněžení
Trondheim, NO
temperature icon -0°C
mírné sněžení
Oslo, NO
temperature icon -5°C
polojasno
Bergen, NO
temperature icon 2°C
oblačno
Malé, MV
temperature icon 28°C
skoro jasno

Zajimavosti

zatim nic noveho zajimaveho nemam, jen si zkousim znovu zalozit svuj chlivecek, dokud mi to vubec jde ... :)

Odpovědět

Ale je, učil ho fotit SIM :-D

Ale, není. Už z biologického hlediska není možné, aby dorostl těchto velikosti.:-S

[citace]Navarchus napsal:

Ale, není. Už z biologického hlediska není možné, aby dorostl těchto velikosti.[/citace]

Vycpanina jako prase...:-D:-D:-D

[citace]Dorsak napsal:

Ale je, učil ho fotit SIM [/citace]

Já se přidám k Doršákovi. :-P:-P:-P:-P:-P:-P

Tenhle bude asi nafukovací, a nebo že by tem klučina byl tak malej.

Prase jako slon, nebo slon jako prase ????

Britska firma koupila Hurtigruten!

Po 120 letech se tradicni norske postovni lode dostavaji do rukou zahranicniho investora. Pouhych 10 % zustava Norsku...

clanek

:-)drobeček..8-)

Mám za to, že ulovený los je z oblasti Kamčatky. Napovídá tomu paroží. Jeho hmotnost odhaduji nejméně na 800-900+ kg. Když si představím tu dřinu při zhodnocení zvěřiny - mám na mysli dopravu. My jsme to tahali asi 800 m na místo kde mohl přistát hydroplán po kusech - kýty, plecka, hlava.

Myslel jsem, že ,,mastodonti,, vymřeli.:-P

Pro ty co si myslí že norský losos je zdraví...:-D

http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/3586-norsti-vedci-varuji-pred-konzumaci-lososa-chovaneho-na-farmach

Že je norský losos zdravý si myslím i po přečtení článku.Pan autor si trochu negativní omáčky ze světa přidal a odklonil se z odkazu na původní text.Lososi ve Vltavě v roce 1900 měli asi lepší kvalitu než dnešní produkce , i z Norska.Myslím si ale,že Norové věnují kvalitě a kontrole potravin,které konzumují a vyvážejí velkou pozornost a investují do ní velké finanční prostředky.Paní Janka bude vědět určitě více.

Dekuji, ze si toho vsimnul i nekdo jiny. Clanek je dost zavadejici. Pokud by se autor vice o toto tema zajimal, mozna by to byl zajimavy clanek.

Pominu-li to, ze pise o udalosti 3/4 roku stare (v dobe, kdy clanek psal), ktera vicemene zavadela aferou kolem soukromych zalezitosti Bjørke Monsen, musim upozornit, ze si autor vybral pul clanku z norskych novin a zbytek nekde z letaku z ochrancu prirody USA nebo Green peace nebo od koho a jeste se ne s docela dobrym prekladem.

Pokud by se zajimal vice o toto tema, vedel by, ze v Norsku (a ve Skotsku) silne omezili pouzivani chemie v chovu lososu.

Uz nekolik let (a jak dokazaly kontroly a vysledky prednesene na lonske mezinarodni konferenci) se situace hodne lepsi. Norsko a Skotsko pouziva k odstraneni morskych vsi vice a vice prirodni prostredky. Do sadek se nasazuji pyskouni, kteri lososy vsi zbavi.

Spouta norskych rybaru presedlala z klasickeho rybareni na odlov zivych pyskounu (je to lepe placeno a neni to tak nebezpecne). Klece se v pravidelnych intervalech stehuji (max 4 roky na jednom miste), aby prave nevznikaly skody v okoli.

Dalsim duvodem ke snizeni pouzivani chemickych prostredku bylo nutne zvyseni kvality oproti konkurenci. Norsky losos je ve srovnani se svetem dost drahy, takze musi ted presvedcit svou kvalitou. V poslednich asi 4 letech se dost zmenilo (bohuzel i ceny v obchode - asi jste si vsimli).

O krmeni lososu v sadkach zivymi rybkami, ubytku velryb a pod vubec nebudu mluvit. Je ale pravda, ze pri uniku lososu ze sadek s esnazi vsechny ryby pochytat a nebo znicit, prave kvuli moznym genetickym vadam.

Nic ale nejde ze dne na den.

V kazdem pripade jsou norsti lososi urcite zdravejsi nez turecky, cinsky ... pangasius :-) :-).

Aquakultura se v poslednich letech hodne rozbiha a podporuje, i kdyz takto vypestovane ryby jsou vetsinou diky vyssim nakladum drazsi.

V Evrope se v posledni dobe silne rozbehl take chov tilapie, sumecku a i v posledni dobe i pangasia.

Mela jsem moznost nektere farmy videt a vim, ze pokud bych si nejakou ryu kupovala, budu rozhodne koukat na zemi puvodu a radeji priplatim.

Pěkně napsáno Jani,a čím se ti lososi krmí?Já mám názor takový že dravec by měl jíst živočišnou potravu,na to je vybaven od přírody a pokud ji nežere tak jeho maso bude mít jinou chuť i kvalitu oproti tomu který ji žere.Na druhou stranu,je to asi jedno co se týče chuti,pokud někdo nejedl pravého divokého lososa tak ani neví jaký je rozdíl v kvalitě a chuti.

Lososi se krmi granulemi (rybi moucka + rostlinna slozka)

V posledni dobe rostlinne slozky stale vice pribyva, coz sice snizuje cenu, ale podle nekterych studii take obsah omega 3 v lososim mase.

Mimochodem, pokud by vam slo obsah omega 3 v rybim mase, tak na prvnim miste je tunak, pak makrela, sled a pak teprve losos.

• Téma ‚Zajimavosti’ nepřijímá nové odpovědi.

Aktuálně v diskuzi

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/mpF1SY-QVm8?si=bZ0Sm2P3hgTU58p_" title="YouTube video...
Sim napsal: Dnes vyrazil nás delegát...
Když už jsme u této výroby...
Chtěl bych poděkovat Tomovi Nakládalovi za...
Ahoj, sháníme 6-tého do naší stabilní...
Prodám Ryobi VS700AC s kabely. Končím...
https://kart.kystverket.no Vpravo nahoře rozklikni temalagsverger...
Tresky jsou na hloubkách 50-120m. Chytáme...
Ahoj všem. Vracíme se ze Soroya....
Pjekos Ele
Prodám nevyužitý elektrický multiplikátor Fladen maxximus...

Máme nový instagram!

No prostě to bude jízda, tak si to nenech ujít!