Hasvik, NO
temperature icon -1°C
sněžení
Trondheim, NO
temperature icon 4°C
zataženo
Oslo, NO
temperature icon 5°C
oblačno
Bergen, NO
temperature icon 5°C
jasno
Malé, MV
temperature icon 32°C
oblačno

Zajimavosti

zatim nic noveho zajimaveho nemam, jen si zkousim znovu zalozit svuj chlivecek, dokud mi to vubec jde ... :)

Odpovědět

Zitra, 13.5.2011, od 6.00 bude otevrena cesta Fv 63 pres TROLLSTIGEN a od 8.30 hod cesta FV 63 Langvatn-Geiranger.

vzhledem k tomu, ze na horach je jeste snih a pocasi je nevyzpytatelne, muze dojit kratkodobe k opetnemu uzavreni cesty.

Aktualni info najdete bud zde http://www.vegvesen.no/Trafikkinformasjon/Reiseinformasjon/Trafikkmeldinger?rapportid=601&type=utvalgt, pripadne http://www.vegvesen.no/trafikk/mobil/ a nebo na norskem tel. cisle 175

[citace]Sim napsal: to all: Byly to dvě auta 6 lidí. Zastavili je a nechali všechno vyložit. Pokuta není až tak vysoká, my platili za 120 piv v šesti lidech asi 6000,-nok. [/citace]

Milane, bylo to nad Kirunou v horách na E10 směrem na Narvik? Tam jsem v životě neviděl u hraničního domku živou duši, dost na to spoléháme! Máš zkušenosti, jak to chodí o prázdninách? Letos jedeme až v červenci.

To si teda makli,kdyz jsme jeli v nedeli domu,tak po ceste na Geiranger ani pamatky na silnici bylo asi metr snehu a spadane laviny

To Wolffish:

Osobně bych to tady nepitval na co se spoléháme, na jaký přejezd a na co né. Zeptejte se admina, kolik přístupů mají tyto stránky přímo z Norska....... My tady celníkům povíme na sebe vše...... Rád bych se mýlil. Přeložit si stránky jedním kliknutím umí snad každý. Není nic jednoduššího....

Monty

Dnes vecer zasahne zemi geomagneticka boure, ktera se krome nejakych poruch satelitu, GPS a pod. projevi hlavne polarni zari, ktera my byt videt po celem Norsku. Boure ma trvat 20 hodin.

takze, kdo jste v Norsku, koukejte!! :-)

o pokutách ve švédsku a norsku se zde již mnohé napsalo ale ještě sem nečtl že by někdo napsal,že se za alkohol za volantem,dovezení více alhoholu než se muže a rychlost běžně v těchto zemích zavírá a to bez nároku na to že ste cizinec nebo ne. letošní příklad sem videl na vlastní oči policie při výjezdu z trajektu čechy zastavila řidič nadýchal dostal náramky.ted po dvouch měsících se nam podařilo ho dohledat a to co nam říkal je hrozný seděl 30 dní a pokuta přes 50tis. nadejchal asi 2 sjížděl jen z lodě,manželka měla strach a to nám ještě říkal o češích, kteří vezli více alkoholu a sedeli 2 měsíce z pokutou jako prase.jestli by p.janka napsala za co a kolik se trestá,aby se vědělo, protože většinou každý z nás veze něco navíc nebo to co se nesní vozit.alkohol to je jasný ten za volant nepatří.

To Rivelino

Kolik je dni vezeni za dopravni prestupky jsem tu kdysi psala, ale kolik a za co pri pasovani ??? to opravdu nevim. A trestni zakonik se mi opravdu studovat nechce :-D Proste nepasujte a je to! :-D

To Honza

skvely obrazek a nadherna diskuze ke clanku :-D:-D

Midsummer – Svatojánská noc

Ve skandinávských zemích se v polovině roku slaví svátek Mittsommer. V předvečer sv. Jana, tedy 23.6., se u velkých ohňů slaví příchod léta, světla, bílé noci . Na mnoha místech se pálí čarodějnice ze slámy, někde staví májky, chodí lampionové průvody. Do dnešního dne je tato tradice tvrdá jako železo a lidé věří v magickou moc této noci .

Norští elfové a trolové jsou obvzláště aktivní, chodí podél cest a schovávají se na stromech. Uvidí je prý jen ten, kdo je vidět chce. Ranní rosa má léčivé účinky a svobodné dívky trhají květiny, které si dají pod polštář, aby se jim následující večer snilo, kdo je povede k oltáři.

Tento večer se slaví tancem, zpěvem a smíchem, a samozřejmě jídlem a pitím. Mladé brambory, sýr, sušenky, zakysaná smetana, sledě a čerstvé pažitka patří k tradičnímu jídlu, k tomu samozřejmě na zapití pivo a akvavit.

Krásnou magickou noc všem a nezapomeňte si zítra pokropit háčky ranni rosou. ;-)

53 m dlouhy most pro pesi bude slavnostne otevren 20.8. 2011 v Kåfjordu pres 150 m hlubokou soutezku ...

clanek

Uz jsme to tu zminovali, takze jen pripominka:

Dánsko úterkem 5.7.2011 obnovuje stálé celní kontroly na svých hranicích s Německem a Švédskem. A to přesto, že je součástí schengenského systému, v jehož prostoru nejsou mezi členskými státy uplatňovány kontroly.

Oficiálně vláda plán zdůvodňuje potřebou bojovat proti přeshraniční kriminalitě. Opatření se týká i trajektů ze sousedních zemí.

Dánská vláda tvrdí, že nový systém je v souladu se schengenskou dohodou. Na hranicích podle ní nebudou policisté, ale pouze celníci, kontroly mají být namátkové a většiny cestujících se podle oficiálních vyjádření nedotknou.

Prováděny by neměly být ani pasové kontroly. Dánové rovněž slibují, že na hranicích nebudou vznikat fronty a že motoristé žádná zpoždění nezaznamenají.

Na hranicích s Německem bude pracovat 30 celníků a na přechodech se Švédskem pak dalších 20. Do roku 2014 pak chce vláda vybudovat nové celnice.

Dánové také chtějí nainstalovat elektronický sledovací systém, který bude automaticky zaznamenávat poznávací značky automobilů.

clanek 1

clanek 2

Tak jsem si myslel,ze se na ten most v srpnu podivam,jedu do Urke,ale kdyz jsem zadal na mapach Kafjord Urke a ukazalo me to jenom 1700km tak jsem to vzdal

To Treska :-D

no .. z Urke je to opravdu trochu z ruky .. :-D Ale az pojedete na sev. mys, tak je to pri ceste ;-) a to uz bude aspon vyzkouseny...

Dobrý deň Janka,

Kafjord som našiel západne od Alty pri ceste do Oksfjordu. Je to ono?

• Téma ‚Zajimavosti’ nepřijímá nové odpovědi.