Ja jsem taky psala nekdy uz minuly tyden na norskou ambasadu, norskou policii (ta to totiz kontroluje, takze by to meli vedet) a na sjofartsdirektoratet.
Odpoved jsem dostala zatim od ambasady, kde toho taky moc nevi, ale vicemene potvrzuji mou domnenku. Policie zatim nic a Sjofartdir zatim pouze potvrdili prijem posty a ze se mi brzy ozvou. Tak uvidime.
Zde je ma posta:
... obracim se na vas s prosbou o zjisteni podrobnosti k novemu predpisu o noseni zachranne vesty na jedouci male lodi (do 8 m).
Text je nasledujici:
Påbudet av flyteutstyr skrives inn i lov om fritids- og småbåter i en ny §23a, som lyder slik:
«I fritidsbåt med lengde mindre enn åtte meter skal alle ha på seg egnet flyteutstyr ved utendørs opphold i båten når båten er i fart. Ansvar etter første punktum, jf. § 27 og § 28, påhviler den enkelte som har plikt til å ha på seg flyteutstyr. For barn under 15 år påhviler ansvaret båtfører. Kongen kan i forskrift fastsette unntak fra kravet i første ledd, herunder i situasjoner der sikkerheten generelt er ivaretatt på annet vis. »
Pricemz "flyteutstyr" je v predpisu definovan:
2. Flyteutstyr: Redningsvest, flytevest, flyteplagg, oppstigningsvest og annet personlig utstyr til å holde en person flytende.
Rozumim tomu spravne, ze plovouci oblek patri take do "Flyteustyr" ?
Musi mit tedy osoba v plovoucim obleku zachrannou vestu take oblecenou a nebo ji staci mit po ruce v lodi, jako tomu bylo doposud?
Bezne plovouci obleky maji normu EN 393, výtlak 50 NM, coz je radi mezi plavaci pomucky, nejsou to zachranne potreby. Cloveka na vode udrzi.....
Jejich odpoved:
...ano, myslim, ze vyklad chapete spravne – definice – ….. a jine pomucky, ktere udrzi cloveka na hladine.
Z textu vyplyva, ze pokud je lod v pohybu, jsou vsichni povinni mit na sobe «plovouci» pomucky. Doporucuji kontaktovat http://www.sjofartsdir.no/en/
To jsem udelala uz i bez jejich doporuceni :-) ted jeste, aby mi odpovedeli.
Samozrejme pak budu take informovat!