Hasvik, NO
temperature icon 4°C
zataženo
Trondheim, NO
temperature icon 8°C
jasno
Oslo, NO
temperature icon 11°C
jasno
Bergen, NO
temperature icon 11°C
jasno
Malé, MV
temperature icon 29°C
zataženo

Vývozní limit filé z Norska 2025

NORSKO TO MYSLÍ S RYBÁŘSKÝMI TURISTY VÁŽNĚ
O opatřeních zahájených oddělením komerčního rybolovu se již nějakou dobu diskutuje. Nyní „Kyst og Fjord“ předkládá tyto návrhy,
jak naložit s turistickým rybolovem.
Rybářská turistika vyvolala mnoho kontroverzí a nyní ředitelství pro rybolov předkládá svá navrhovaná opatření k diskuzím.
Ministerstvo obchodu, průmyslu a rybolovu požádalo Ředitelství pro rybolov o konzultaci návrhů, které by mohly být předloženy již 1. dubna 2025.
Období pro připomínky končí 28. února 2025 a připomínky je třeba zaslat ředitelství e-mailem.
Nyní jsou oficiálně navržena tato opatření:

1. Snížení vývozní kvóty:
Vývozní kvóta se sníží z 18 kg na 10 kg ryb na osobu, a to až dvakrát ročně. Věková hranice pro vývozní kvótu je stanovena na 12 let.
Vývozní kvóta nezahrnuje mušle a měkkýše.

2. Zákaz zmrazení:
Všeobecný zákaz zmrazení ryb pro osoby, které nemají bydliště v Norsku, s výjimkou hostů v registrovaných turistických rybářských zařízeních.
Hosté mohou zmrazit ryby pouze do výše jejich vývozní kvóty.
Všechny zmrazené položky musí být označeny jménem majitele, druhem ryb a množstvím.
Zmrazování měkkýšů a korýšů je zakázáno.

3. Denní zprávy o úlovcích:
Požadavky na podávání zpráv se změní z „průběžného“ na „denní“, aby byla zajištěna lepší přesnost dat.
Společnosti - hostitelé jsou odpovědné za podávání zprávi.

4. Standardizované exportní dokumenty:
Vývozní dokumenty musí obsahovat:
Osobní údaje o vývozci.
Informace o turistické rybářské společnosti.
Jedinečné číslo dokladu.
Délka odlovu, délka pobytu a plánovaný přechod hranic.
Potvrzení o dodržování předpisů.
podpis zaměstnance.

5. Sankce:
V případě porušení předpisů mohou být úlovky a rybářské náčiní administrativně zabaveny, nebo uložena pokuta.
Porušení předpisů může mít za následek ztrátu vývozní kvóty a zákaz vstupu do země za účelem rybolovu.

Zdroj: Kyst og fjord.no

Odpovědět

Můžete mě napsat kde se v Norsku nacházíte?

Jsem tu ( v Norsku ) dost často.

Jsem rád, že turistická kvóta zůstala na 18 kg. Potom když vám kámoš pošle fotky, jak se tresky masakrují, tak to zamrzí. Ryb je tolik, že by potopili kutr, kdyby neodjeli.

 

 

<p style="text-align: right;">Tak pro letošní rok platí limit 18 kg . A co musím splnit pro vývoz ,hlášení v písemné formě, nebo digitální  kdo a kam hlásí? Jako doklad musím mít jaký dokument ?</p>

Ahojte,

som ako každý rok na Vege. Chytali sme dnes prvý deň a pomerne slušne sa darilo.  Domáca nám ale povedala, že sú v platnosti  nové predpisy ohľadne lovu a hájenia halibuta (dnes sme nejaké nachytali). Vraj sú podľa týchto nových pravidiel v apríli halibuty hájené. Platí to podľa sov domácej pre tak komerčných ako aj rekreačných rybárov. Ja som našiel iba zmienku o tom, že halibut je kvôli treniu hájený od 20.12 do 31.3.

 

Jediná zmienka o nových pravidlách je tu:

https://explorethearctic.no/regulations-for-halibut-fishing/

 

Ale podľa tohoto textu je to len návrh: Vie niekto o hájení halibuta v Norsku niečo bližšie?

Ďakujem

Palo Beleš

Už som to našiel. Díky

Ahojte, som ako každý rok na Vege. Chytali sme dnes prvý deň a pomerne slušne sa darilo. Domáca nám ale povedala, že sú v platnosti nové predpisy ohľadne lovu a hájenia halibuta (dnes sme nejaké nachytali). Vraj sú podľa týchto nových pravidiel v apríli halibuty hájené. Platí to podľa sov domácej pre tak komerčných ako aj rekreačných rybárov. Ja som našiel iba zmienku o tom, že halibut je kvôli treniu hájený od 20.12 do 31.3. Jediná zmienka o nových pravidlách je tu: https://explorethearctic.no/regulations-for-halibut-fishing/ Ale podľa tohoto textu je to len návrh: Vie niekto o hájení halibuta v Norsku niečo bližšie? Ďakujem Palo Beleš

Období pro hájení halibuta se rozšiřuje až do 20.4. s okamžitou platností.

Rozšiřujeme ochranu halibutů Rozhodli jsme se prodloužit dobu ochrany pro platýse téměř o tři týdny. Od této chvíle bude lov halibutů zakázán od 20. prosince do 20. dubna, což je prodloužení od předchozího data zastavení 31. března. – Jedná se o důležité opatření k zajištění udržitelného řízení populace platýse. V konzultacích jsme pro to získali širokou podporu, a proto jsme to chtěli zavést rychle, než vyprší staré období ochrany, říká Trond Ottemo, vedoucí sekce pro sekci regulace rybolovu na Ředitelství pro rybolov. Ochrana se vztahuje na všechna lovná zařízení v celé zemi a během tohoto období je povolen pouze velmi omezený vedlejší úlovek platýse v souladu s § 44 Výlovového řádu. Pro ďasa bude datum ukončení a období ochrany severně od 62° severní šířky prodlouženo do 20. května. Obdrželi jsme také řadu podnětů k návrhům na další regulační opatření v oblasti rybolovu platýse i ďasa, včetně přísnějších omezení lovných zařízení a zavedení kvót pro plavidla. – Nyní pracujeme na shrnutí vstupů a posoudíme, jaká opatření jsou do budoucna zapotřebí. Prodloužení doby ochrany pro platýse je ale nezbytné k dosažení racionálního přechodu na nové předpisy, zdůrazňuje Ottemo.

Zdroj: https://www.fiskeridir.no/nyheter/vi-utvider-kveitefredningen?consentChanged=true

 

Ahojte, som ako každý rok na Vege. Chytali sme dnes prvý deň a pomerne slušne sa darilo. Domáca nám ale povedala, že sú v platnosti nové predpisy ohľadne lovu a hájenia halibuta (dnes sme nejaké nachytali). Vraj sú podľa týchto nových pravidiel v apríli halibuty hájené. Platí to podľa sov domácej pre tak komerčných ako aj rekreačných rybárov. Ja som našiel iba zmienku o tom, že halibut je kvôli treniu hájený od 20.12 do 31.3. Jediná zmienka o nových pravidlách je tu: https://explorethearctic.no/regulations-for-halibut-fishing/ Ale podľa tohoto textu je to len návrh: Vie niekto o hájení halibuta v Norsku niečo bližšie? Ďakujem Palo Beleš

Období pro hájení halibuta se rozšiřuje až do 20.4. s okamžitou platností. Rozšiřujeme ochranu halibutů Rozhodli jsme se prodloužit dobu ochrany pro platýse téměř o tři týdny. Od této chvíle bude lov halibutů zakázán od 20. prosince do 20. dubna, což je prodloužení od předchozího data zastavení 31. března. – Jedná se o důležité opatření k zajištění udržitelného řízení populace platýse. V konzultacích jsme pro to získali širokou podporu, a proto jsme to chtěli zavést rychle, než vyprší staré období ochrany, říká Trond Ottemo, vedoucí sekce pro sekci regulace rybolovu na Ředitelství pro rybolov. Ochrana se vztahuje na všechna lovná zařízení v celé zemi a během tohoto období je povolen pouze velmi omezený vedlejší úlovek platýse v souladu s § 44 Výlovového řádu. Pro ďasa bude datum ukončení a období ochrany severně od 62° severní šířky prodlouženo do 20. května. Obdrželi jsme také řadu podnětů k návrhům na další regulační opatření v oblasti rybolovu platýse i ďasa, včetně přísnějších omezení lovných zařízení a zavedení kvót pro plavidla. – Nyní pracujeme na shrnutí vstupů a posoudíme, jaká opatření jsou do budoucna zapotřebí. Prodloužení doby ochrany pro platýse je ale nezbytné k dosažení racionálního přechodu na nové předpisy, zdůrazňuje Ottemo. Zdroj: https://www.fiskeridir.no/nyheter/vi-utvider-kveitefredningen?consentChanged=true

Díky Michale. Halibuty asi vedia, že sú chránené zákonm. Na Vege berú ako divé. Niekoľko denne. :-)

 

2 Pavel: Tak se nestyď a pošli nám nějakou fotku. Teď už hájení nejsou. Díky.

Kdo chce více kilo filé může vyrazit na ryby na Island. Island povoluje více ryb! – Proč můžete legálně převážet až 60 kg (Zapomeňte na pravidlo 18 kilo z Norska!) Mnoho rybářů automaticky myslí na limit 20 kilogramů – ale ten je již dávno zastaralý. V Norsku je to nyní pouze 18 kg – a o dalším snížení se diskutuje. Na Islandu si však s sebou můžete legálně a eticky vzít až 60 kg! Jak to funguje? • Island rozlišuje mezi soukromě zpracovanými rybami (max. 20 kg) a oficiálně zpracovanými, zdaněnými rybami. Například ten, kdo koupí filetované, vakuově balené ryby s fakturou od registrovaného dodavatele (např. továrna na ryby), může vyvézt až 60 kg. • Toto je zcela legální a celní orgány to uznávají – s dokumentací a dokladem o původu. Nejlepší: • Podporujete islandský rybářský průmysl. • Získáte čistý, hygienicky balený filet nejvyšší kvality. • A: Máte doma už měsíce ty nejlepší ryby – chycené nebo zpracované sami. Můj tip: Filetujte 20 kg sami, kupte 40 kg jako balení – tak využijete plný potenciál! Jak se ryby bezpečně dostanou domů? K tomuto účelu používáme tyto vysoce kvalitní polystyrenové boxy (viz fotografie níže). Mají certifikaci HACCP a extrémně dobře izolují. → V některých případech naše krabice dorazily až o dva dny později – a ryby byly ještě úplně zmrazené! Přiložené je foto exportní bedny z Islandu.

  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.