Joure
Vaše slova: "Fotografie ulovených tresek s výplatou v kapse taky nebyl pro argumentaci nutnosti ochrany rybí populace úplně vhodný, že?" Můj příspěvěk s ulovenými rybami a zmínka o penězích, byl adresován diskutujícímu, který za vším vidí především prachy. Myslí si snad někdo, že jednu z nejnebezpečníjších prací světa dělají rybáři zdarma? Píšete o jiném přístupu k ochraně přírody. Jak víte jaký mám k tomuto přístup já? Myslíte si, že rybáři riskují své zdraví a životy jen z nějakého plezíru, pro ukrácení dlouhé chvíle, nebo úmyslem záměrně škodit? Jsem sportovní rybář, příležitostně komerční a snížení kvót, bude-li nutné, budu podporovat vždy a to z obou úhlů pohledu. Nejlépe tento problém okomentoval zdenal99: "Jestli je na světě něčeho moc, tak lidí." Krátké, lakonické,ale výstižné. Norové pro životní prostředí a udržitelnost rybolovu dělají strašně moc. Důkazem budiž to co se právě děje. Ale nechme toho. Touha po rybářských zážitcích nepopulární snížení kvót upozadí a převážná většina sportovních rybářů se do Norska bude vracet i nadále. Myslím si, že i většina podobně uvažuje, jen tato forma komunikace k vzájemnému pochopení nepřispívá a spíše nahrává řevnivosti a osočování. U piva by bylo vše vyřešeno během půl hodiny...Osobně už na toto téma přispívat nebudu, ale ještě něco málo k příspěvku od Frenkyho napíšu.
Osobně si myslím, spíše vím, že největší podíl na prosazení snížení vývozního limitu nesou takzvaní kutraři. V pořadí jsou hned jako druzí nad rybáři sportovními. Jedná se o malé rybářské lodě s délkou 11 m. a níže. S rybáři sportovními sdílejí stejné loviště kystfiske, nebo-li vody blízské pobřeží. S rybáři sportovními se na moři vzájemně potkávají, bydlejí v okolí kempů nebo poblíž kempů parkují i své lodě. To, co Norové protelefonují za jeden den, to mám já na celý rok. Nejdelší hovory vedou mezi svými kolegy kutraři. A o čem se baví? Samozřejmě o počasí, o tom jak to jde, kolik kdo nachytal, ale také o tom, kolik nachytali turisté. Bydlí všude, jsou všude a nic jim neunikne. Je třeba si uvědomit, že jsou v hierarchii nad sportovními rybáři hned jako druzí a z tohoto důvodu je vnímají jako konkurenci. Samozřejmě že oni naloví mnohem více než turisté, ale mají je na očích a leží jim v žaludku. Proto se snaží prosadit svojí myšlenku "když všichni,tak oni také".Oni moc dobře ví jak je kolikrát za lodí s turisty bílo, vidí řady na bednách sedících turistů čekajících až se uvolní místo ve filetárně, sledují veškeré rybářské stránky zabývající se rybolovem v Norsku, včetně těch našich, prostě ví vše, co se okolo rybářů turistů šustne od severu k jihu. Vědí o každém odhaleném případu pašování, často vidí i zbytky ryb ze kterých je vyříznutý pouze loin filet a vnímají to jako neůctu k jejich pohostinnosti, hamižnost a plýtvání. Jsou velice dobře organizovaní, často pořádají mítinky a líat po celém Norsku letadlem každý víkend, aby účastí podpořili své zájmy, pro ně žádný problém není. Úplně vidím jak mi s chutí chcete napsat a co oni, oni loví víc, oni nám ubližují, omezují nás, berou nám....Nepiště mi to. Já úplně vidím co by se dělo, kdyby byla situace opačná a jak hlasitě by řvali právě ti, co je odsuzují nejvíce. Je to jejich zem, jejich rozhodnutí a těm kterým se to nelíbí připomenu Frenkyho slova: "Potrestajte ich a nevycestujte!" A to mně pobavilo. Pár slov a tečka. Nic víc potřeba není. ((-:
A ještě něco málo k tomu, jestli to, co nachytají proutkaři je zanedbatelné, nebo nikoliv. Sám to posoudit nedokážu. Často se to zde porovnává s trawlery, ale dle mého názoru to své opodstatnění nemá. Tyto lodě, stejně tak jako ostatní rybářské, neloví ryby pro vlastní potřebu, ale pro potřebu lidí na celé Zemi. A jen pro pořádek,také je rád nemám, jen vím proč to dělají. Oni je nenávidí i kurtraři, ale to je asi tak vše, co mohou dělat. Přesné statistiky nejsou, ale <span class="HwtZe" lang="cs"><span class="jCAhz"><span class="ryNqvb"> jestli se bavíme o tresce obecné, tak v jediném kraji (Troms) bylo na prut v loňském roce turisty vyloveno 2200 tun. Zde je k tomu poznámka z norských novin:</span></span><span class="jCAhz ChMk0b"><span class="ryNqvb"> "Výsledky ukazují, že dopad rekreačního rybolovu je u některých druhů tak velký, že bychom jej měli vzít v úvahu při výpočtu velikosti populace.</span></span> <span class="jCAhz ChMk0b"><span class="ryNqvb">A dále, když radíme, jak velké by měly být maximální rybolovné kvóty, říká Keno Ferter." V těchto objemech určitě nejsou započítané ryby které se po dobu dovolené rybáři snědí, nebo ryby, které vrácení vodě nepřežijí. Ať si každý udělá obrázek podle svého, ale tvrzení některých chytráků my nic, my neškodíme, dělají to jiní, také na pevných základech zrovna nestojí. Jak jsem poslal fotku s ulovenými rybami, tak jsou tam vidět žluté boxy. Jeden ten box obsahuje 300kg tresek tj. zhruba 3 boxy ryb, na jednu tunu. Kždý sám si může spočítat, kolik takových boxů by naplnilo 2200 tun ryb, nebo kdyby je postavil do řady, kolik by to bylo km. Jeden box má šíři zhruba 1 m. Je to hodně, nebo málo? Jak pro koho.....</span></span></span>
otapa:
I já vím že je to marné, ale psaní je mi odpočinkem. A neboj, budu se snažit ((-: Měj se.....