Hasvik, NO
temperature icon -1°C
polojasno
Trondheim, NO
temperature icon 2°C
oblačno
Oslo, NO
temperature icon -1°C
mírné sněžení
Bergen, NO
temperature icon 4°C
oblačno
Malé, MV
temperature icon 31°C
polojasno

Vývozní limit filé z Norska 2025

NORSKO TO MYSLÍ S RYBÁŘSKÝMI TURISTY VÁŽNĚ
O opatřeních zahájených oddělením komerčního rybolovu se již nějakou dobu diskutuje. Nyní „Kyst og Fjord“ předkládá tyto návrhy,
jak naložit s turistickým rybolovem.
Rybářská turistika vyvolala mnoho kontroverzí a nyní ředitelství pro rybolov předkládá svá navrhovaná opatření k diskuzím.
Ministerstvo obchodu, průmyslu a rybolovu požádalo Ředitelství pro rybolov o konzultaci návrhů, které by mohly být předloženy již 1. dubna 2025.
Období pro připomínky končí 28. února 2025 a připomínky je třeba zaslat ředitelství e-mailem.
Nyní jsou oficiálně navržena tato opatření:

1. Snížení vývozní kvóty:
Vývozní kvóta se sníží z 18 kg na 10 kg ryb na osobu, a to až dvakrát ročně. Věková hranice pro vývozní kvótu je stanovena na 12 let.
Vývozní kvóta nezahrnuje mušle a měkkýše.

2. Zákaz zmrazení:
Všeobecný zákaz zmrazení ryb pro osoby, které nemají bydliště v Norsku, s výjimkou hostů v registrovaných turistických rybářských zařízeních.
Hosté mohou zmrazit ryby pouze do výše jejich vývozní kvóty.
Všechny zmrazené položky musí být označeny jménem majitele, druhem ryb a množstvím.
Zmrazování měkkýšů a korýšů je zakázáno.

3. Denní zprávy o úlovcích:
Požadavky na podávání zpráv se změní z „průběžného“ na „denní“, aby byla zajištěna lepší přesnost dat.
Společnosti - hostitelé jsou odpovědné za podávání zprávi.

4. Standardizované exportní dokumenty:
Vývozní dokumenty musí obsahovat:
Osobní údaje o vývozci.
Informace o turistické rybářské společnosti.
Jedinečné číslo dokladu.
Délka odlovu, délka pobytu a plánovaný přechod hranic.
Potvrzení o dodržování předpisů.
podpis zaměstnance.

5. Sankce:
V případě porušení předpisů mohou být úlovky a rybářské náčiní administrativně zabaveny, nebo uložena pokuta.
Porušení předpisů může mít za následek ztrátu vývozní kvóty a zákaz vstupu do země za účelem rybolovu.

Zdroj: Kyst og fjord.no

Odpovědět

Přeji všem krásný den.

Doufám, že pan Jegrhanz napíše paní prezidentce jak hluboce se plete a vyvede ji z omylu.

čau diskutéři,

nevím kdo z vás si někdy dělal přehled o tom, kam kromě Norska může zajet na ryby, ale moc možností není a vlastně kromě Norska nemáte na vybranou. Já jsem pátral po Islandu, Skotsku, Grónsku, Aljašce, a ve výsledku ti nikde nedají chatu a loď a neřeknou "dělej si co chceš". Vem si kutr s kapitánem a za denní rybolov na Aljašce zaplatíš 800-1200 dolarů. O ceně letenky nemluvím. V Norsku jsi na dovolené za 50 tisíc a kilo tresky v Makru stojí 450 Kč. Fakt z a3600 CZK zanevřeš na Norsko? Já teda plánuju nachytat limit a pak pouštět. Ten rybolov je unikátní a na světě mu není rovno. Budu jezdi každý rok, dokud to bude možné a puštěná ryba mě ani trochu nesere. Tak přeju šťastný lov tomu, kdo má rybolov rád. Ostatním co jezdí masařit přeju hodně štěstí při hledání jiné "lepší" lokality. Zdar.

Zdar.

Přesně tak, správná řeč. Jedu si tam hlavně zarybařit. A jestli budu mít jako dárek od Norů 10 nebo 18 kg je mi jedno. To se tady snažil vysvětlit i pan Jegrhanz, marně.

Je celkem zajímavé a z mého pohledu i úsměvné, jak si hodně lidí myslí, že se zde jedná pouze o snížení vývozního limitu a nic jiného tu neřeší. Ta navrhovaná, zjevně nesmyslná, administrativa kolem sledování úlovků, denního hlášení, označování vyvezených ryb zjevně nikoho moc nezajímá. Což je pro mne celkem zarážející. Tady může být kámen úrazu, tedy jen pro ty co chtějí dodržovat místní nařízení. Jestli si odvezu 10 kg nebo 18 kg mi je celkem jedno, ale dovolenou mi bude kazit denní vyplňování nějakých podivných hlášení, které stejně nemají žádnou vypovídající hodnotu. A nejlepší bude, když mne na hranicích bude někdo buzerovat, že se mi z filetu odlepil nějaký štíteček. Ale hlavně hlavu vzhůru, třeba to nebude taková opičárna, jako je v, asi, prvním návrhu. Úředníkům nazdar a rybářům zdar.

Naprostá většina si ale ryby z Norska dovézt chce a nemálo jich do Norska v případě limitu 10 kg nepojede. Můžete se tu ohánět, že jedete hlavně za zážitky ale tak to zkrátka je. Já si je chci domů přivézt taky a ve chvíli kdy vím, že jsem nachytal povolený limit tak rybolov ukončím a věnuji se poznávání Norska a navštívím různé obchody , zajímavosti a pod. Proč budu poškozovat další velké množství ryb, které si nemohu ponechat a z nichž značná část puštění nepřežije. Tolik pro ty mravokárce, kteří si ryby dovézt nepotřebují ale zároveň mají na svědomí mnohem více ryb než mohou odvézt. Máme to takhle s celou naší partou.

Chlapi, zdenal99 Jirkabo, plný súhlas. Rybačka v Nórsku je otázkou hodnotového nastavenia. Pre moju partiu sú hodnotou zážitky, pekné úlovky, pobyt v krásnej prírode, priateľstvá s domorodcami, poznávanie inej kultúry. Chodiť tam budeme aj v prípade nulového limitu. Ak si niekto nastaví za prioritu kilá za darmo dovezených rýb, rysuje sa mu problém, za ktorým sú samozrejme zlí Nóri prípadne Jegrhanz...Pekný deň všetkým...

Joure:

Co já mám společného s paní Mona J. Saab, že bych se měl podle tvého k tomu vyjadřovat? Zastupuje jednu ze stran na které dopadla mezinárodní dohoda o snížení kvóty lovu tresek a některých jiných druhů ryb. Je za to placená, pracuje pro Norskou federaci cestovního ruchu a v tomto duchu se i vyjádřila. Nic jiného než její náplň práce a vyjádření s tímto souvisejícím. Došlo k mezinárodní dohodě a její důsledky  padaly směrem dolů a zasáhly i ta nejnižší patra která představují turismus včetně aktivit s ním spojených. Každý resort si hájí své, každý posílá spoustu připomínek a pozměňovacích návrhů a nějaká opatření se nakonec i přijmou, ale ne všichni budou spokojeni. Takový kompromis aby vyhovoval úplně všem prostě neexistuje. Mě osobně se nejméně líbí zákaz mražení ryb pro ty, kteří nepřijeli do Norska primárně za účelem rybolovu. I tito turisté tam nechají nějaké peníze a rádi by si domů přivezli něco originálního, třeba v podobě rybího filé. Další věc je registrace úlovků, která je z pohledu výpovědní hodnoty zcela směšná. Všihni víme jak probíhá a přínos pro námořní institut je nulový, spíše zavádějící. Vše je výhradně věcí složitého hlednání kompromisů a nikdy nebudou všichni spokojeni. Je nutné si ale uvědomit, že je celá věc  VÝHRADNĚ v kompetenci norských orgánů a jejich rzhodnutí bude potřeba respektovat, ať se nám to líbí, nebo nikoliv. Nikomu nenadržuji, je to střet mnoha zájmů, kdy si každý vehemntně hájí své, ale jde výhradně o problém Norů. Jen se jej snažím pochopit, snažil se problém i vysvětlit měně zasvěceným a zastal se i těch, kteří se o vaší rybářskou dovolenou dosud starali. Zatím, co v norských diskuzích nejvíce rezonuje názor, že je třeba se společně semknout a přečkat dočasnou krizi, tak mnozí rybáři turisté ruší své pobyty, protože měl někdo tolik drzosti a snížil jim vývozní kvótu filé o 8 kg. Krátkozraké a nezodpovědné,protože všichni ti kteří o vás dsud pečovali, budou právě v této přechodné době potřebovat vaší podporu více než kdy dříve, v opačném případě je v nabídce na příští léta už ani najít nemusíte.

Zajímavý příspěvek napsal "zdenal99". Ten by si měli přečíst všichni kritici norských úřadů. Mimo jiné propočítal i cenu o kterou se vám zájezd, pouze z finančního pohledu, "prodraží".  Normální zájezd komplet, se vším všudy, vyjde zhruba na 20 000,- Kč. Jestliže si tedy dokoupíte 8 kg filé, o které jste byli okradeni, doma,vyjde vás na něco málo přes 23 000,-.  Dále už je na každém, aby se rozhodl sám, jestli je pro něj, ve srovnání s ostatními destinacemi které uvedl zdenal99, tato suma finančně únosná. Záleží na každém, ale podobný a takto dostupný rybářský ráj, za tyto peníze,už nikde jinde na světě nenajdete.

Jinak všem, kteří se mě snažili pochopit za podporu děkuji.

Sidonius1, prosím Ťa, ozrejmi mravokárcovi, koľko je značná časť pustených rýb ktoré neprežijú.

Jen pro zajímavost a také pro ty, kteří si myslí, že jde vše jednoduše vyřešit a cítí se okradeni a jako oběť norských úředníků.

Na otázku jednoho z dikutujících, jak se na tom budou podílet Norové a že by si Norové nejprve měli zamést před svým vlastním prahem, jsem odpověděl takto:

"Norsko, jako hlavního světového producenta, postihne snížení kvót logicky nejvíce. Zatímco vás to postihne tak, že si  zcela zdarma, jako dárek od zlých Norů, odvezete domu 10kg. rybího masa. Z vaší strany neslýchaná oběť!"

Snížení kvót se netýká pouze tresek, ale mimo jiné i sleďů. Po dohodě, mají norové sníženou kvótu sleďů o 48% . Dnes jsem se dočetl, že na malinkém osttově jménem Vaeroy, propustili z fabriky na zpracování sleďů 60 lidí. Protože tento ostrov znám (v jeho okolí jsem lovil ryby) tak vím, že tam žádná jiná dostupná práce není. Podobných fabrik je po celém pobřeží Norska tisíce. Jestliže si tedy někdo myslí, že se jedná pouze o nějakou zlomyslnou hru, jak znepříjemnit proutkařům život a jak jim ukrást (tohle slovo tady také často padalo) filé na které mají nárok, tak je na velikém omylu. Postižení budou všichni. Rybáři, zpracovatelé, ubytovatelé a také proutkaři, ti tím, že si odvezou o 8 kg filé méně. Norové si to nevymysleli sami. Je to dohoda mezi klíčovými státy které v této oblasti loví a jedná se o snahu, jak zachovat rybolov udržitelný pro všechny, včetně rybářů turistů. Můžeme na to reagovat různě. Někteří budou tato dočasná omezení vítat, tleskat jim a podporovat, druzí se budou cítit okradeni a budou  nadávat. Ti první budou z Norska odjíždět šťastní a s rybářskými zážitky ti druzí už spokojeni méně s bednou masa o 8 kg lehčí. Každý si může vybrat....
<h1></h1>

Pane jegrhanz, pomeřujete nepoměřitelné a micháte hrušky s jabkama s jedním vaším zásadním názorem. Pro vás jsou největší škůdci hlavně ti zloději a nenažranci rybáři s udící. Rabují norské vody a chytají vaše norské ryby. Kradou vaše přírodní bohatství. Vysmíváte se rybářům.kteří ryby negafují,ale podbíraji je. O sobě jste napsal jen,jak slovujete tuny ryb,ale blíže to nerozebíráte, protože se vám to nehodí. Děláte tu arbitra hlavně sportovních rybářů, které všechny hážete do skupiny zlodějů a škůdců.  Vaše příspěvky jsou opravdu moralistickými perlami. Běžte raději nahodit sítě na skreje,nastává jejich čas. To je přece vývar a že je budete mlátit v době tření podstatné není. A že by mohly dát život novým pokolením ryb?" To je přece nahony vzdálené udržitelnému způsobu rybolovu ". Nebo ne? Tak co tu plácáte za nesmysly.

Pane Meky, prosím nenavážejte se do pana Jegrhanza. Vždyť mu jde jen o to aby měl v budoucnu co lovit. On se tím živí. Dle minulého příspěvku, z jeho pohledu, jsou 2 tuny tresek a 500 kg ďasů jen malým úlovkem díky kterému je schopen přežít. 30 tisícovek (norských) v kapse za úlovek ho zjevně hřeje. Kdyby mu klesly počty ryb, protože mu je sportovní rybáři všechny vylovili a on se nedej bože musel živit za český plat v česku, tak by byl minimálně mrzutý. Nicméně je tu pár osob co mu to „žere“. Chce to klid, poslouchat některé naše politiky je taky někdy na prasknutí cévky. Hlavně zdraví, nejen fyzické, ale i to duševní.

Pane Joure, máte pravdu. Potrefená husa kejhá nejvíce a i u nás je dále oblíbené rčení, když zloděj volá chyťte zloděje. Limity si každý přebere po svém. Bylo to tak v minulosti a bude to i v budoucnu. Pravdou zůstane,že žádný limit nemůže ovlivnit zážitek ze záběru metrového kelera.👍

Rušit rybářské zájezdy je holý nerozum!!

Cena tresky kvůli snížení kvót prudce stoupla a téměř se vyvažuje zlatem (norský tisk). Pro rybáře, kteří upřednostňují především rybářské zážitky, zůstává vše při starém, ti mohou i nadále zůstat v klidu, ale masoturisti pozor!!!  Osobně si myslím, že ubytovatelé a rybářské kempy se o svojí budoucnost letos bát nemusejí. Kvóty pro vývoz masa jsou sice nižší, ale díky prudkému zvýšení cen se  takto stává masozájezd  výhodnějším. Nový Klondajk. Tohle tam přeci nenecháte. Podběráky nasadit a hurá do Norska....

A co ještě píší? Ještě není dořešen ani letošek, ale díky prvním odlovům a předběžným odhadům vědců, bude do budoucna další snížení kvót následovat. Možná nastal čas k utřídění priorit tak, jak napsal Frenky :    " Rybačka v Nórsku je otázkou hodnotového nastavenia. Pre moju partiu sú hodnotou zážitky, pekné úlovky, pobyt v krásnej prírode, priateľstvá s domorodcami, poznávanie inej kultúry. Chodiť tam budeme aj v prípade nulového limitu. Ak si niekto nastaví za prioritu kilá za darmo dovezených rýb, rysuje sa mu problém"

A něco, jak tady psal kolega, k té ranní kávě...

Dosud jsem všechno se zájmem jen četl, až teď jsem se rozhodl, že taky něco napíšu. Jak už tady bylo řečeno, jakékoliv rozhodnutí o limitech je vnitřní a svrchované rozhodnutí Norů (byť určitě v mezinárodním kontextu). Především proto, že Norové si ponesou všechny jeho důsledky. Ty mohou být pozitivní - udržení populace ryb a udržení rybářského průmyslu v dlouhodobé perspektivě, deklarování pozitivního vztahu ke všem složkám přírody a snad i nějaké jiné. Ty negativní nepochybně budou ty, které v Simově článku vypisuje ona dáma reprezentující turistický průmysl. Je pravdou, že obdobný benevolentní přístup (nezávisle na velikosti limitu) asi nikde jinde v civilizovaných zemích není, na druhou stranu nikde není tak intenzivně vybudovaná infrastruktura pro rybářský turismus jako v Norsku. Proto se ta diskuze bude nepochybně vést mezi zástupci jednotlivých zájmových skupin v Norsku a musí v ní zaznívat jak argumenty ochránců přírody, tak i zastánců strany druhé. Bitva o finální řešení se musí vybojovat mezi nimi a my do toho vlastně nemáme co mluvit, vůbec už ne se vzájemně napadat kvůli tomu, že má někdo jiný názor.

Ctím tady bohulibé přispívatele, pro které je úplně jedno, jestli si domů povezou 18 kg nebo nic. Můj názor však je, že těchto 100% romantiků nebudou zas takové davy a postupné snižování vývozních limitů až k nule (jak je deklarováno v onom norském dokumentu) na norskou rybářskou turistiku bude mít dopad výrazný. A úplně bych nechtěl být v kůži investora, který vybudoval kvalitní zázemí rybářského kempu, nakoupil lodě, nese úvěrovou zátěž a teď se mění podmínky pro jeho podnikání. Já bych nevylučoval, že ten spor může dospět až do podoby žalob na norský stát.  Nevím, jestli existuje nějaká "zlatá střední cesta", spíš myslím, že ne. Já (po cca 15 letech ježdění do Norska) bych si třeba dokázal představit technicky lepší řešení než navrhované, ale mně se to kecá, když za nic nezodpovídám. Letos jedu do Norska dokonce 2x, těším se moc. Co bude dál, uvidím.

Smazáno z důvodu zdvojení.

• Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Aktuálně v diskuzi

Jak vidite,tak mame novou grafiku a...
Prodám Ryobi VS700AC s kabely. Končím...
https://kart.kystverket.no Vpravo nahoře rozklikni temalagsverger...
Tresky jsou na hloubkách 50-120m. Chytáme...
Ahoj všem. Vracíme se ze Soroya....
Pjekos Ele
Prodám nevyužitý elektrický multiplikátor Fladen maxximus...
Petr Šenkýř Půjčovna minibusů
Zdarec Naki, bylo by možné půjčit...
Prodáno
Velký tresky doputovali i do Nappstraumen...
Dobrý nápad.Mohli by zde být...

Máme nový instagram!

No prostě to bude jízda, tak si to nenech ujít!