Hasvik, NO
temperature icon -1°C
polojasno
Trondheim, NO
temperature icon 2°C
oblačno
Oslo, NO
temperature icon -1°C
zataženo
Bergen, NO
temperature icon 4°C
oblačno
Malé, MV
temperature icon 31°C
polojasno

Vývozní limit filé z Norska 2025

NORSKO TO MYSLÍ S RYBÁŘSKÝMI TURISTY VÁŽNĚ
O opatřeních zahájených oddělením komerčního rybolovu se již nějakou dobu diskutuje. Nyní „Kyst og Fjord“ předkládá tyto návrhy,
jak naložit s turistickým rybolovem.
Rybářská turistika vyvolala mnoho kontroverzí a nyní ředitelství pro rybolov předkládá svá navrhovaná opatření k diskuzím.
Ministerstvo obchodu, průmyslu a rybolovu požádalo Ředitelství pro rybolov o konzultaci návrhů, které by mohly být předloženy již 1. dubna 2025.
Období pro připomínky končí 28. února 2025 a připomínky je třeba zaslat ředitelství e-mailem.
Nyní jsou oficiálně navržena tato opatření:

1. Snížení vývozní kvóty:
Vývozní kvóta se sníží z 18 kg na 10 kg ryb na osobu, a to až dvakrát ročně. Věková hranice pro vývozní kvótu je stanovena na 12 let.
Vývozní kvóta nezahrnuje mušle a měkkýše.

2. Zákaz zmrazení:
Všeobecný zákaz zmrazení ryb pro osoby, které nemají bydliště v Norsku, s výjimkou hostů v registrovaných turistických rybářských zařízeních.
Hosté mohou zmrazit ryby pouze do výše jejich vývozní kvóty.
Všechny zmrazené položky musí být označeny jménem majitele, druhem ryb a množstvím.
Zmrazování měkkýšů a korýšů je zakázáno.

3. Denní zprávy o úlovcích:
Požadavky na podávání zpráv se změní z „průběžného“ na „denní“, aby byla zajištěna lepší přesnost dat.
Společnosti - hostitelé jsou odpovědné za podávání zprávi.

4. Standardizované exportní dokumenty:
Vývozní dokumenty musí obsahovat:
Osobní údaje o vývozci.
Informace o turistické rybářské společnosti.
Jedinečné číslo dokladu.
Délka odlovu, délka pobytu a plánovaný přechod hranic.
Potvrzení o dodržování předpisů.
podpis zaměstnance.

5. Sankce:
V případě porušení předpisů mohou být úlovky a rybářské náčiní administrativně zabaveny, nebo uložena pokuta.
Porušení předpisů může mít za následek ztrátu vývozní kvóty a zákaz vstupu do země za účelem rybolovu.

Zdroj: Kyst og fjord.no

Odpovědět

Zdravím a napíšu svůj postřeh za 22 let návštěv v Norsku na rybách. Populace obecňaček a kelerů hodně ubyla. Na vzestupu je naopak populace polaka. Myslím si, že je to zapříčiněno snažším lovem zmíněných druhů komerčním rybolovem, protože polak se po většinu roku nachází v místech, kde se sítěmi tolik neloví (mělčiny, kopce, skály pod vodou) a chytání na šnůry mu asi taky moc nejede. Když srovnám úlovky poměr polak - treska před 20  lety, tak to bylo 10% k 90% a dnes je to obráceně. A souhlasím s názorem, že i ti sportovní rybáři přeci jenom něco nachytají a to číslo v těch tunách je myslím ještě střízlivé, ale nejsou toho dnešního stavu , který jsem popsal příčinou.

Zdravím pánové. Rozběhla se tu celkem zajímavá diskuze, co chlap to úhel pohledu či názor. O tom ty diskuze nakonec jsou..ale ty osobní útoky!? Jako by toho nebylo všude dost..Musim se na tomto místě zastat kolegy Jegrhanze! Nejenom proto, ze ho znám osobně, protože i před lety, kdy jsem ho ještě neznal, mě jeho názory a zkušenosti z norského rybářského prostředí obohacovaly a čekal jsem na každej další příspěvek. Když se naše cesty potkaly, vše o čem psal a ja to viděl a zažil na vlastní oči, sedělo! Jegrhanz je neskutečně pracovitý a obětavý člověk, pro druhé by se rozdal, moc takových jsem na světě nepotkal. Jsem si tedy jist, ze chtěl do této diskuze přinést informace a pohled člověka, který má velice blízko norské mentalitě a doufal tím, že přispěje k pochopení problému..O to víc nechápu ty reakce a dost me mrzí. Co se týká úlovků, kvót a jiných nařízení, tak ja je budu respektovat, protože tu zemi mam v srdci. Norsko má na to jednoznačně právo. A to ryby miluju, jím ve velkém a domu vozím. Jenom můj pohled na rybu, maso či surovinu jak chcete je trochu odlišný. A to jak v českých podmínkách nebo v Norsku..Rybu kterou ulovím a ponechám si jí, tak poslouží mé rodině nebo lidem, kteří rozumí problematice a suroviny si váží. Nikoliv lidem kteří mnohdy nevědí jak ryba žije, kde se nachází Norsko nebo Slapy, či výměnou za pár piv nebo dokonce obchodním partnerům!?

Mějte se fajn, užívejte rybaření a diskutujte slušně😉

Už jsem znechucen stálým obhajováním. Ale proč to vlastně v nikoli. Norové a jiné státy se snaží zachovat populaci ryb v moři. Musí se začít od základu, to je od lovu ryb před vylíhnutí jiker. Na jaře se v "Celém Norsku"  loví ryby plné jiker. A to je základ další populace. Bývá zvykem také nějaké hájení ( zákaz lovu) konkrétních druhů ryb. Tou cestou by se mělo jít, ale vypadá to ta tak, že to asi Norové nechápou.

Přesně tak, pán Jegrhanz, také se Tě zastávám. I mě Tvé příspěvky obohacovaly a jsem moc rád, že jsem Tě souhrou náhod poznal osobně. Takže vím, o čem pán Siven píše. Zmiňoval jsi "ve vší slušnosti a pokoře přijmou"  ...bohužel čím dál tím víc lidí tato slova nezná. Přesto těm ublíženým a plačícím prosťáčkům nezbude nic jiného než ...křičet do tmy, jestli z toho nemůžou spát.

Rád bych tímto oslovil všechny slušné rybáře. Nnenechte se ovlivňovat stýskáním si a pláčem ublížených  do té míy, abyste na Norsko zanevřeli. Snaží se vám podsouvat názor, že je jim svévolně ukřivděno  a snahu norských úřadů o jejich cílenou likvidaci. Je to přesně naopak.Norové  moc dobře vědí co pro jejich hospodářství rybolov znamená a nikdy nedopustí, aby to nechali dojít k bodu, od kterého již není návratu. Až do moderní doby stál vzestup a bohatství tohoto národa výhradně na treskách a právě rybolov a především tresky, stojí za vznikem všech velkých pobřežních měst, která v Norsku znáte. Svojí historii znají, uvědomují si čemu mají být vděčni,váží si toho a pečlivě se o své bohatství starají včetně i vaší rybářské budoucnosti. Proto není situace kritická, ale nějaká dočasná opatření k návratu do normálu vyžaduje. Rybáři, těmi nejmenšími počínaje a velkými konče, jsou jedna velká rodina, kde se každý svým dílem, větším či menším,  na stavu rybí populace podílí. A ať se nám to líbí nebo ne, musíme i my svým dílem přispět k tomu, aby se stávající stav zlepšil. Jedni to chápou  a s příslibem lepších zítřků vítají, druzí mají pocit křivdy a svojí flustrací podpořenou nesmyslnými argumenty "obohacují" diskuze. Cítit se jako oběť  bezpráví je zbytečné, není k tomu nejmenší důvod a nezbývá, než zákony respektovat včetně jejich dodržování a jestli se jim to i tak nelíbí, mohou  projevit svůj vzdor třeba tím, že zůstanou sedět doma. Blíží se jaro a sezona je za dvřmi. Všem srdcařům a milovníkům Norska kteří dočasná omezení pochopili, přeji ty nejkrásnější rybářské zážitky, které jsou pro opravdové rybáře daleko cennější než 8 kg. rybího masa.

Lipeňák: 22 let rybaření v Norsku je dost dlouhá doba na to, abys mohl objektivně posuzovat. Mám stejný názor. Když byl syn ještě malý, stačilo doslova odpíchnot loďku od břehu a byl si v rybě. V drtvé většině v treskách. Polaků je dost a ti jsou pro sportovní rybáře doslova požehnáním. Jsou dostupní, bojovní, na pohled nádherní a v neposlední řadě i chutné ryby. I ten důvod proč jich je stále dost jsi popsal dobře. Do sítí se neloví v členitím terénu, který mají naopak polaci rádi a jejich úlovek je tedy pouze vedlejším náhodným produktem. Na long line se také špatně chytají. Tento způsob lovu je zaměřen především na ryby dna a tím polak rozhodně není.

Těm, kteří mě v diskuzi podpořili bych rád vzkázal aby to nedělali. Nestojí to za to. Stačí mličkost a hned si získáte spoustu nepřátel. Já si za svými názory stojím a dokážu si je obhájit, ale vážím si vás a za projev vaší odvahy a děkuji.

A ještě bych rád dodal to, co jsem chtěl, ale zapomněl napsat. Nenechte, díky těmto nepopulárním opatřením, své oblíbené kempy a ubytovatele ve štychu. Celou dobu se o vás starali a zpříjemňovali dovolenou. Právě nyní i oni potřebují vaší podporu. Proto  jim pomozte přechodné období překonat tím, že nebudete rušit kvůli pár kilům rybího masa své dovolené. Prokažte jim tímto svůj vděk za jejich práci a krásné chvíle strávené rybařením v Norsku

Nalezený obrázek pro jak se píše palec nahoru

Každé nové pravidlo a to nejenom v Norsku, ale i v Čr má své plus a své mínus. Krásný příklad je u dodržování povolené rychlosti na silnici, všichni o tom mluví jak se to má dodržovat jen do doby než dostanou pokutu. Pokud chceme, aby bylo méně dopravních nehod tak se podle toho musíme chovat a pak následně nést i následky. V Norsku všichni jezdíme podle předpisů, proto že to tak mají nastavené a to z nějakého důvodu. Je to otrava když jede člověk 60 km/h na rovině, ale je to jejich zákon! Také si rád jednou ročně přivezu bedýnku ryb a udělám tím pár lidem radost, pokud to bude jen 10 kg tak s tím nic neudělám. Asi každý se setkal s tím, že měl za den dva limit nachytaný a co dál? Jasně jde se chytat jen chyť a pust, ale co dělat když to ryba prostě nedá? Teď jsem to řešil tak, že jsem jí dal někomu v kempu kdo nebyl tak úspěšný a mohl si svůj limit v mrazáku naplnit. Obávám se, že o tyto ryby ulovené  navíc již nebude mít nikdo zájem:-(

Pro křídlo pana jegrhanza. Píšete i něčem, co jsem nikde nenapsal. Proto je nutné,aby jste se s články řádně seznámili a potom napsali svoje kolovratové příspěvky. Já nejsem všeobecně proti snižování limitu úlovků. ALE MUSI SE NA TOM PODÍLET VŠICHNI ZÚČASTNĚNÍ A PŘEDEVŠÍM TI NEJVÝZNAMNĚJŠÍ. A pokud si myslíte,že to jsou právě sportovní rybáři, tak mi je vás líto. Hrajete tu na city,že jim krademe jejich majetek. A to jako Nor si jej nemůže krást? Ono se vždy viník lépe  hledá u cizích,než u sebe doma.....

Pro pana Mekiho. Už vícekrát jsem podrobně popsal proč k omezení došlo a kdo za to ponese následky nejvíce. Vám, abyste to dokázal pochopit by to nestačilo ani 100x. Voláte zde po tom, aby se podíleli všichni zůčastnění a především ti nejvýznamnější. A to se právě děje. Norsko, jako hlavního světového producenta, postihne snížení kvót logicky nejvíce. Zatímco vás to postihne tak, že si  zcela zdarma, jako dárek od zlých Norů, odvezete domu 10kg. rybího masa. Z vaší strany neslýchaná oběť!! A není ani nutné mě litovat, protože jsem nikde nikdy nenapsal, že sportovní rybáři kradou jejich majetek. A také se ptáte: " A to jako Nor si jej nemůže krást?" Na to už ale vážně odpověď nemám, tak se na mně kvůli tomu nezlobte. Vaše příspěvky v diskuzi jsou tak chaotické a zavádějící, že spíše připomínají nějakou šifru ve které se snažíte za každou cenu utajit smysl jejich obsahu a čtenář je  témeř nucen požádat o pomoc s jejím rozluštěním nějakého kryptografa. Sezona klepe na dveře a vy můžete s vaší partou do Norska buť vyrazit a odvézt si 10 kg.masa, nebo na protest zůstat sedět doma. Je to jen na vás.....

Uf, už se v tom ztrácím.. ja myslel, že omezení sportovních rybářů je důsledkem významného snížení kvót profesionálních rybářů, nebo né Meky???!

Pro partu jegrhanz. Neustále obhajujete snížení vývozu z Norska pro sportovní rybáře na 10kg. Opakuji, při vašem vzdělání, já s tím problém nemám, vozím vždy jenom limit. Jako jedni z mála rybářů používáme při zdolávání ryb podběrák a dle situace rybu bez poškození pouštíme zpět. Z vaší strany se zabýváte  téměř výhradně sportovními rybáři,ale o velkých rybářských lodích téměř mlčíte. Když jste takový všeználek,tak napište konkrétní čísla, jak se těchto skutečných rabovačů moři restrikce dotknout. Nepleťte sem, pro určitou skupinu populistické názory,že drobní rybáři zásadně rabují vody a kradou ryby z výsostných vod Norska. Je to nesmysl,který staví nespravedlivě všechny rybáře na jednu úroveň. Ano, rybář který vezme jednu, nebo sto ryb je opravdu vždy zloděj národního bohatství(ikdyž migrující),ale škodlivost je zcela odlišná s o tom jaksi mlčíte. Záměrně vedete řeči, které opomíjí a obhajují rybářské lovící giganty a záměrně vyvyšujete ty obrovské (podle vás)krádeže sportovních rybářů. A pro jistotu,si někteří táborité jegrhanz přečtěte úvod mého příspěvku, aby jste tu neplácali názory zcela mimo mísu.

Pane Meky vzdávám se! Opravdu se vzdávám a zároveň i omlovám za svojí neschopnost vysvětlit okolnosti a několikanásobné obvinění sportovních rybářů ze zlodějny. Moc mě to mrzí a slibuji, že už se to víckrát nestane. Času na psaní mám sice dost, ale duševní síly mi teď právě došly. Omlovám se proto i za mojí mentální slabost, ale především za mé amorální vystupování vůči vaší osobě. Mrzí mě vše co jsem napsal, stydím se za to a znova omlovám!! Vám naopak přeji abyste ve svém spravedlivém boji o kus žvance na kterém evidentně stojí a zároveň i padá celá vaše existence, vytrval v plné mentální síle až do úplného vítězného konce. Bude to složité, ale vy na to máte!! Na tomto fóru jste to svojí houževnatostí a vůlí bojovat dostatečně prokázal. Celá koalice "ukřivděných" stojí za vámi, má vaší důvěru a doufá v konečné vitězství nad bezprávím a křivdami, které jsou na vás ze strany norských úřadů páchány. Na podporu vašeho spravedlivého boje si vezměte podběrák a jděte si stoupnout před námořní institut, nebo jen demonstrativně zůstaňte sedět doma. Obojí má stejnou váhu a kompetentní orgány si určitě brzy všimnou a přispěchají s nápravou.Tak tedy hodně vytrvalosti a duševní pohody. Bedete jí potřebovat!!

Honzo udělal si dobře ,jen jsi to měl udělat daleko dřív-)) Škoda Tvého času , někdo to prostě nepochopí nikdy.

Měj se

Ota

Pane jegrhanz, měl jste být mlynářem,protože by jste byl výkonný pracovník. Melete a melete. Bohužel,nemelete mouku,ale nesmysly s klapkami na očích. Reagovat už nebudu, většině čtenářům je jasné, že převracíte pravdu naopak. Kupte mlýn a melte a melte. Určitě budete úspěšnější, než jako obhájce velkých ,mocných a bohatých.

• Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Aktuálně v diskuzi

Jak vidite,tak mame novou grafiku a...
Prodám Ryobi VS700AC s kabely. Končím...
https://kart.kystverket.no Vpravo nahoře rozklikni temalagsverger...
Tresky jsou na hloubkách 50-120m. Chytáme...
Ahoj všem. Vracíme se ze Soroya....
Pjekos Ele
Prodám nevyužitý elektrický multiplikátor Fladen maxximus...
Petr Šenkýř Půjčovna minibusů
Zdarec Naki, bylo by možné půjčit...
Prodáno
Velký tresky doputovali i do Nappstraumen...
Dobrý nápad.Mohli by zde být...

Máme nový instagram!

No prostě to bude jízda, tak si to nenech ujít!