Hasvik, NO
temperature icon 9°C
jasno
Trondheim, NO
temperature icon 16°C
zataženo
Oslo, NO
temperature icon 16°C
prudký déšť
Bergen, NO
temperature icon 15°C
oblačno
Malé, MV
temperature icon 30°C
oblačno

Vse o Hitra a Dolmoy

Vážení Norkové,

na přání mého kamaráda kima jsem si dovolil založit toto nové vlákno a moc bych si přál, aby nezaniklo a bylo to nejúspěšnější, nejkrásnější a nejvyhledávanější a tak prosím všechny příznivce těchto lokalit ať mi v tom pomůžou. Petrův a Poseidonův zdar všem. Kulik

Odpovědět

Ty makrelové filety vypadají náramně. Je na Huskym, aby mě sdělil, proč je solí - snad na uzení, ale to je lepší mít celé kusy. Zdvořile se ptám. Je v tom asi něco co nevím. Mě však nevoní to mytí filetů ve sladké vodě pokud se nemýlím.

To Kim: filety se solí, aby pustili vodu a ryba se "utáhla". Pokud by se tato fáze vynechala, ryba by se v octě a nálevu úplně rozpadla.

A jinak Kulík má pravdu. Dělali jsme "bochte". Makové, tvarohové a povidlové. Jen jsem trochu popletl množství cukru, tak jsou o něco méně sladké. Ale jinak pohoda. :-D

Všechny zdravím a večer snad zase něco málo fotek z dnešního dne. Pokud se tedy uklidní vítr. :-?

Jirko a co ty houby, rostou?:-x

[citace]kulik napsal:

Jirko a co ty houby, rostou?[/citace]

Zapomněl jsem se zmínit o houbách. :-x

Houby rostou jako divé, neboť jen na dvou čůracích zastávkách jsme cestou našli několik hřibů, lišek, kozáků a křemenáčů. Hned po příjezdu jsme udělali výbornou bramboračku.

Tady na Dolmoy jsme zatím na houbách nebyli.

Husky. Tak nyní to chápu. Nevěděl jsem, že makrely nakládáte. Jsem přesvědčen, že naložené makrely budou specifické svou vůní. Učíme se celý život.

[citace]kim napsal:

Husky. Tak nyní to chápu. Nevěděl jsem, že makrely nakládáte. Jsem přesvědčen, že naložené makrely budou specifické svou vůní. Učíme se celý život.[/citace]

Letos jsem si dovezl nasolené makrely,loni to byli sledi,už po třech dnech jsem udělal zavináče a rybí salát,nemá to chybu.Maso je až moc tuhé,na rozdíl od sleďů,u těch mi ocet rozpustí kůži.Nakládali jsme menší celé makrely bez hlavy a ocasu,nebyl čas dělat filety,jsou ale míň tučné.Jinak sledi z loňska jsou stále lepší,vydrží při pokojové teplotě,mám posledních dvacet.

Jirko a to ty makrely necháš v soli a vezeš domů a nebo je už v Norsku naložíš do octové vody a vezeš domů a nebo je tam zpracuješ a sníte. Nechápu to proč jsou už nyní v soli. Já, když dělám salát bebo filety v zelenině z kelerů, tak je vezu zamražené a solím po rozmrazení doma před použitím.:-?

Několikrát jsem dovezl kyblík nasolených sleďů a asi po měsíci jsem je nakládal do oleje. Bylo to výborné. Pokud se příští rok zadaří makrely zkusím je také naložit, ale asi ne do oleje - mají dost svých nenasycených mastných tuků. Vždy jsem ryby převáželi nasolené a vydržely.

[citace]kulik napsal:

Jirko a to ty makrely necháš v soli a vezeš domů a nebo je už v Norsku naložíš do octové vody a vezeš domů a nebo je tam zpracuješ a sníte. Nechápu to proč jsou už nyní v soli. Já, když dělám salát bebo filety v zelenině z kelerů, tak je vezu zamražené a solím po rozmrazení doma před použitím.[/citace]

Nasolené ryby dáme druhý den do octa a další den do nálevu a za pár dní jsou připravené ke konzumaci. Potom co sníme to sníme. Domů je vezeme už hotové v cibuli. Přidáváme i kolečka mrkve. Jsou stejné jako kupované zavináče, jen o třídu lepší. :-D

[citace]kim napsal:

Několikrát jsem dovezl kyblík nasolených sleďů a asi po měsíci jsem je nakládal do oleje. Bylo to výborné. Pokud se příští rok zadaří makrely zkusím je také naložit, ale asi ne do oleje - mají dost svých nenasycených mastných tuků. Vždy jsem ryby převáželi nasolené a vydržely. [/citace]

Máš naprostou pravdu Kime. I já vozím makrely v soli a vydrží i několik let. Nesmíš ale přidat olej!! Olej samozřejmě ano, ale až před konzumací. Jinak se objeví plíseň. Já je uchovávám ve stavu jako jsem je přivezl a nemusí být ani v lednici. V soli (opravdu hodně, hodně, hodně) vydrží všechno a nekazí se. Letos jsem dojídal makrely 3 roky staré a byly stále skvělé. 8-)

Tak to neznám a jsem pln údivu a nevěřil bych, kdybych Vás neznal.Jak říká Kim, člověk se neustále učí. Takže filety např. ze sleďů, makrel či kelerů nasolit(hodně) a nechat v chladnu a temnu a vydrží i roky a nezkazí se a jsou poživatelné bez následků na zdraví a životě. Vlastně takto konzervoval ryby už Columbus. Taky to musím příští rok zkusit. Seženu uzavíratelné kbelíky od salátů a budu nasolovat.:-P

[citace]husky19 napsal:

kulik napsal:

Jirko a to ty makrely necháš v soli a vezeš domů a nebo je už v Norsku naložíš do octové vody a vezeš domů a nebo je tam zpracuješ a sníte. Nechápu to proč jsou už nyní v soli. Já, když dělám salát bebo filety v zelenině z kelerů, tak je vezu zamražené a solím po rozmrazení doma před použitím.

Nasolené ryby dáme druhý den do octa a další den do nálevu a za pár dní jsou připravené ke konzumaci. Potom co sníme to sníme. Domů je vezeme už hotové v cibuli. Přidáváme i kolečka mrkve. Jsou stejné jako kupované zavináče, jen o třídu lepší. [/citace]

Jirko, už se těším na ochutnávku !!!! :-D

[citace]Naki napsal:

husky19 napsal:

kulik napsal:

Jirko a to ty makrely necháš v soli a vezeš domů a nebo je už v Norsku naložíš do octové vody a vezeš domů a nebo je tam zpracuješ a sníte. Nechápu to proč jsou už nyní v soli. Já, když dělám salát bebo filety v zelenině z kelerů, tak je vezu zamražené a solím po rozmrazení doma před použitím.

Nasolené ryby dáme druhý den do octa a další den do nálevu a za pár dní jsou připravené ke konzumaci. Potom co sníme to sníme. Domů je vezeme už hotové v cibuli. Přidáváme i kolečka mrkve. Jsou stejné jako kupované zavináče, jen o třídu lepší.

Jirko, už se těším na ochutnávku !!!! [/citace]

Jasně. Přivezu ti vzorek až pojedu vrátit auto. Připrav si chuťové buňky. :-D

Tak dnes se opravdu vyjet nedalo. Přesněji, vyjet se dalo, ale byl by to takový drift, že jsme to ani nezkoušeli. Do hloubek bychom se stejně nedostali a makrely již máme. 8-)

Teď večer vítr ještě zesiluje. Zítra v poledne to má ale končit a pozítří již prakticky bez větru.

Dnešní den jsme proto věnovali výrobě návazců, odpočinku a grilování. K večeři grilovaná krkovice na roštu. ;-);-);-)

Tak připojím pár fotek z dnešního dne.

Servis musí být.

  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.