Nápověda Doporučujeme:

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu Vlkouš – mořská kočka

• Toto téma obsahuje celkem 84 odpovědí. Do diskuze (29 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel ZM a poslední změna proběhla před 12 roky a 6 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 61. až 75. (celkem z 85)
  • Autor
    ZM
    Účastník
    (1125 odpovědí)
    Bohuslav Poles
    Účastník
    (190 odpovědí)

asi jsem se špatně vyjádřil, nebo jsem byl špatně pochopen. 🙁   Ano i já jsem pouze sportovní rybář a to celý život a k rybám mám úctu jako k živým tvorům. Komerční rybolov jsem zmínil jako špatný vzor.  Spíš jsem chtěl vyjádřit názor, že na tom videu nevidím nějaké kruté týrání ryby, takže reakce mi připadala trochu nadsazená.

vamor
    Účastník
    (93 odpovědí)

To : všichni sportovní rybáři.  Toho vlkouše jsme opravdu netrápili, ale byla to kolegova první kočka a jeho i naše i reakce tomu odpovídala. Za to, že ji podsekl, nemohl. Video jsem sem umístil čistě z toho důvodu, abych deklaroval jejich bojovnost.  Ale chápu i reakci pana Zapy, mám velmi podobný náhled na chování rybářů k rybám i přírodě vůbec. A plně souhlasím s jeho názorem na umrtvení ryby, speciálně kočky, ještě před vytažením na loď, tím se vše vyřeší. Ostatně ruku na srdce – setkávám se celkem pravidelně s tím, že někteří z nás  ryby po vytažení na palubu pouze podříznou – odkrví – a osobně s tímto přístupem mám dost negativní zkušenosti, plno ryb je podříznutých nedostatečně,  nejsou ještě mrtvé a po chvíli se začnou ve vaně házet. Osobně to řeším nejdříve ranou topůrkem dřevěného  gafu – nebo něčím podobným – do hlavy, kdy dojde k usmrcení ryby a následně ji odkrvím. Chci-li rybu pustit zpět, snažím se ji vyháčkovat ještě ve vodě, aniž bych ji zvedal z vody. Že se mi někdy povede masakr díky podseknutí, není asi třeba rozvádět, komu se to nestává, nejezdí do Norska. A rybu podseklou za oko nemá cenu  pouštět zpět, ať už má míru nebo ne. Minimálně se dá použít na živočišnou nástrahu.

Vydra
    Účastník
    (749 odpovědí)

Letos jedu poprvé do oblasti kde se kočky vyskytují. Jak ji ted dostanate z vody do lodě? Gaf, vylovovací kleště? Jak ji pak zabít? Dá se normálně chytit rukou, přitlačit k lodi a usmrtit topůrkem nebo paličkou?

kaqpa
    Účastník
    (320 odpovědí)

Nejvíce se osvědčil podběrák. Už se nám stalo, že kočka byla zakouslá jen do gumy, popř. jen za krajíček tlamy a pokud gafem netrefíš napoprvé (což se u menších, na hladině se kroutících, jedinců stává), můžeš o rybu snadno přijít. Kočka má celkem tvrdou kůži, takže na to taky bacha. Gafem se musíš pořádně ohnat. Ale pokud vidíš, že je kočka pěkně zakouslá, vytáhneš vklidu i za pilkra/jigovou hlavičku. Jen bacha na prsty 🙂

Vydra
    Účastník
    (749 odpovědí)

Hm, podběrák do Norska nevozíme. To jako, že když je zakouslá do pilkra nebo gumy chňapne ještě po ruce? No, nevím:-D

Step
    Účastník
    (1080 odpovědí)

Ty Vydra: tak to bys koukal, jak se ohání. Chňape jak vlčák, potvora.

Jan Kalanin
    Člen
    (194 odpovědí)

Dovolte osobní zkušenost s vlkoušem. Chyt jsem jich zatím asi 15, takže mne již tento úlovek tolik nerozruší. Ale ta poslední mne věru zůstane v paměti déle… Nic velkého, něco přes 40cm, spíš mimino. Tak jsem ji klepl,propích hlavu a vykuchal ještě na lodi. Asi za 2 hodiny jsem ji vzal do kuchyně, že ji propláchnu ve dřezu před upečením. Levou rukou jsem ji třemi prsty chytil za tlamu zevnitř, a CVAK… zařval jsem na celou chajdu, a pravicí jsem ji třískal do kebule, než stisk povolil… být tam jeden prst – asi ho ty zuby prošily. Od té doby juž vím, že kočce do huby prsty neeee… a to v žádném stadiu vědomí…

Norek
    Účastník
    (142 odpovědí)

Parťák vyndaval kleštěma “zabitý” kočce trojhák z huby. Kočka stiskla, a když chtěl ty kleště vypáčit, tak je zlomil.

O svoje zuby přišel týden před odjezdem,…. asi aby se kočkám líbil.

Norek
    Účastník
    (142 odpovědí)

Vydra
    Účastník
    (749 odpovědí)

Tak jak je teda vytahujete z vody do lodě a jak zabíjíte?

Norek
    Účastník
    (142 odpovědí)

Když je menší, tak většinou za nástrahu, velkou kleštěma, nebo gafem. Pokud to jde, tak je nezabíjíme, pouštíme je zpátky, protože je nikdo nechce filetovat. Když už to musí být, tak ji omráčíme topůrkem, propíchnem ji shora hlavu gafem a přestříhnem žábry, aby vykrvácela.:-S

Sim
    Správce
    (11326 odpovědí)

Norek napsal:

Parťák vyndaval kleštěma “zabitý” kočce trojhák z huby. Kočka stiskla, a když chtěl ty kleště vypáčit, tak je zlomil.

O svoje zuby přišel týden před odjezdem,…. asi aby se kočkám líbil.

Už jsem viděl hodně fotek s kočkama, ale tato patří mezi ty nejlepší!

Step
    Účastník
    (1080 odpovědí)

Na Korlinu jsme měli v lodi topůrko s hřebíkem jako gaf. Když jsme vytáhli vlkouše, taky jsme si s ním nevěděli rady, ale vytáhl jsem ho gafem do lodi, pak jsme mu prořízli horko těžko žábra a čekali půl hodiny, než se přestal mrskat. V kempu nám správce řekl, že jsme mu měli vrazit to topůrko do huby nebo veslo, že se zakousne a dá se tak vytáhnout do lodi. Od té doby jsem však neměl štěstí dalšího chytit, abych to vyzkoušel.:-D

Letos mám na Bakkanu dvě místa, kde by mohli být, tak uvidíme.

Zkusím slávky do pytlíku na pilkr. Pak poreferuju. 🙁

Jan Kalanin
    Člen
    (194 odpovědí)

Maso má vynikající a proto za to filetování rozhodně stoji – s ostrým nožem žádný problém. Po vylovení do lodi a uvítacím poklepu po temeni jsme je chytli opatrně do hadru a propíchli “vaz”, pak už celkem dali pokoj… hlavně nenechat jim v dosahu zubů žádnou vlastní a dosud funkční končetinu, pak nic nehrozí.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 61. až 75. (celkem z 85)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu Vlkouš – mořská kočka

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(7)
(23)
(186)
(29)

Nahrávání ... Nahrávání ...