Nápověda Doporučujeme:
  • Toto téma obsahuje celkem 64 odpovědí. Do diskuze (15 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel milos a poslední změna proběhla před 7 roky.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 46. až 60. (celkem z 65)
  • Autor
    milos
    Účastník
    (228 odpovědí)

No co si budem nalhávat pane poteh. Mám ti tady takový šikovný bludárium a když zatočím klikou, tak z něj vždycky vyleze nějaká takováhle lahůdka. Ale a teď pozor – když zatočím na druhou stranu, tak jsou lívance s malinovou marmeládou a navrch šlehačka … a co víc .. celé to zvládne i jedinec s mojí inteligecí. Jenom na ten jůtůb se to nevejde – je moc velký.

Otta
    Účastník
    (632 odpovědí)

pro poteh:já teda z gumy nikdy neodléval ale hned u toho prvního odkazu když vyndá potřetí nádobu z mikrovlnky tak tam ten mrak vidim i přesto že věkem mám už oči poměrně slaboučké.Nechci polemizovat o závadnosti ale je tam.8-O

MifakM
    Účastník
    (2601 odpovědí)

poteh napsal:

Pane milos zajímalo by mě kam na ty bludy chodíte? tady máte nějaké odkazy kde se můžete podívat jak to vypadá když se s tím pracuje. Jde o konkrétně ten výrobek co je zde i na fotce. Já tam tedy žádný mrak, plynové masky nevidím. Pokud odléváte z PVC, o čemž pochybuji, změňte materiál.

http://www.youtube.com/watch?v=zGU7HKyyPy0

http://www.youtube.com/watch?v=TQgptiqU3aA

http://www.youtube.com/watch?v=IYLSpQ30Rxs

A co myslíte že Alumisol (neboli plastisol) je? Je to pouze suspenze PVC ve změkčovadlech (neboli v ftalátech).

MifakM
    Účastník
    (2601 odpovědí)

otta napsal:

pro poteh:já teda z gumy nikdy neodléval ale hned u toho prvního odkazu když vyndá potřetí nádobu z mikrovlnky tak tam ten mrak vidim i přesto že věkem mám už oči poměrně slaboučké.

Já mám mladší oči a ten mrak vidím hned při druhém vytáhnutí 😀

Pavol Beleš
    Účastník
    (71 odpovědí)

Tiež som sa odvážil vyrábať gumové nástrahy. Niektoré, ešte nie dokonalé výrobky sú na obrázkoch.

Žiadne výpary, formy z lukoprénu N1522, stará funkčná mikrovlnka zo zberného dvora… Oči z Číny.

Filip Travnicek
    Účastník
    (63 odpovědí)

Ryby vypadají velmi dobře. Na kolik vyjde taková guma při domácí výrobě?

Pavol Beleš
    Účastník
    (71 odpovědí)

To Filip,

Filipe, veľmi záleží na tom koľko vyrobíš. Forma z Lukoprénu vyjde na 500 Kč – je potreba rozpočítať na počet vyrobených rýb.. Tekutá guma na jeden kus ma vyjde cca na 60 Kč (ryba má 24 cm, na jednu spotrebujem 130 ml tekutej gumy). Oči sú zanedbateľná položka, vyjdu ma cca na 0,60 Kč na jednu rybu. Farby sú tiež zanedbateľná položka – používam očné tiene – dostávam ich zadarmo od všetkých kamarátiek ktoré ich už nepoužívajú. Nezapočítavam energiu na prevádzku mikrovlnky a nepočítam čas, pretože domása výroba návnad je hobby a čas spotrebovaný pri takejto činnosti sa neprepočítáva na peniaze.

Takže keď to celé spočítam tak pri výrobe 500 rýb ma jedna vychádza zhruba na 62 Kč.

Tá cena sa ale dramaticky mení v prípade, že ryby recykluješ. Ryba sa dá znovu rozaviť a vyrobiť nová. Takže pokiaľ ju neodtrneš, alebo nestraqtíš, stále máš základnú hmotu, z ktorej můžeš vyrobiť úplne nový kus.

Otta
    Účastník
    (632 odpovědí)

Pavle,samozřejmě můžem polemizovat o ceně ale jak píšeš tak reciklace je supr výhoda a ze své skušenosti vim jaké to je vytáhnout pěknou rybu na svuj výrobek,ať se daří a velké ůlovky.

Dvořka
    Účastník
    (24 odpovědí)

Zdravím, chlapi. Chtěl bych poradit. Vím, že zde ohledně toho proběhla dříve diskuze (nebude úplně aktuální). Kde se dá nejlépe sehnat tekutá guma (myslím v ČR), aby to člověk nemusel řešit pro pár kousků na vyzkoušení z dlouhé chvíle dovozem z UK nebo DE. Nebo poraďte jaká je levnější varianta na vyzkoušení (myslím materiálová náhrada drahých tekutých gum). Předem díky za info.

roman1312
    Účastník
    (802 odpovědí)

Vzhledem k tomu, že si s kamarády taky vyrábíme gumy do Norska, rád bych přispěl svou troškou do mlýna.

V první řadě bych chtěl říct, že pokud to člověk nedělá ve větším na kšeft, tak se o úsporách moc mluvit nedá. Nebál bych se dokonce říct, že nula od nuly pojde. Návratnost počátečních investic je dlouhodobá a to do toho člověk nemůže opravdu počítat čas. Při podrobnějších výpočtech by člověk zjistil, že dělá asi tak za dva dolary na den.(nadsázka). Neříkám, že každý rybář je všeuměl a tak kdo to neumí, tak jenom výrobu kopyta(předlohy) si musí nechat udělat, což stojí peníze a nebo na tom stráví týden sám i déle a nemusí být zrovna s výsledkem spokojen. Další věc je výroba formy (nejlépe dvoudílná) Forma buď sádrová nebo z lukoprenu račte si vybrat. 3 kg sádry z německého Bleiguss… 19 euro, 5 l tekuté gumy 67 euro, jeden barevný odstín 2-3,5 euro, nebudu počítat tvrdidlo do gumy, separátor,glitry,přípravek aby se guma po několika racyklacích nepřipalovala atd.

Další věc je potom samo odlévání gum. Po několika odlitých 22 cm gumách se forma z lukoprenu tak zahřeje, že vyndání odlitku z formy se prodlužuje neúměrně dlouho. Myslím, že je to opravdu o pár kusech pro sebe a svoji posádku lodi nebo obyvatele pronajaté chaty.

Přesto, že nám to ničí zdraví stejně se do toho za chvíli zase pustíme a ten pocit když na to něco skočí……, už mám rozpracovaný další model…..  Výrobě a odlévání zdar !!!

Pavol Beleš
    Účastník
    (71 odpovědí)

To Roman,

Ak nechceš aby Ti výroba kopyta ( predlohy) trvala dlho použi už vyrobenú gumu. Mne sa najviac páčil sleď od Savage gear, tak som jeden kúpil a používam ho ako predlohu na výrobu lukoprénovej formy. Ďalší spôsob je výroba formy pomocou ozajstnej ryby. Funguje to tak, že chytíš ( alebo kúpiš rybu), zmrazíš ju a použiješ ako predlohu. Ešte jedna rada k druhému spôsobu- ak chceš, aby mala predloha správny tvar, tak musí pri zmrazovaní visieť. Ak ju položíš na podložku nebude rovná a jednu stranu bude mať sploštenú.

Máš pravdu v tom, že sa forma zohreje. Preto mám foriem viac – kým ryby namaľujem, tak mi formy vychladnú a môžem v liati pokračovať. Apropos- pokiaľ ryby leješ je dobré, že forma je teplá – hmota lepšie vypĺňa detaily. Pokiaľ do formy materiál dostávaš tlakom je to jedno

Pavol Beleš
    Účastník
    (71 odpovědí)

A ešte jeden príspevok- Druchema vyrába materiál, ktorý sa volá Solagel. Je to pevná hmota ktorá sa dá roztaviť v mikrovlnke a má potom konzistenciu medu. Dá sa zohrievať aj v mliekovom hrnci, kde namiesto vody je olej – hmotu je nutné zohriať na cca 170 stupňov. Pri zOhrievaní v hrnci to ale strašne dymí. S mikrovlnkou je to lepšie. Ale aj tak doporučujem taviť túto hmotu mimo uzavretý priestor.

roman1312
    Účastník
    (802 odpovědí)

A ešte jeden príspevok- Druchema vyrába materiál, ktorý sa volá Solagel. Je to pevná hmota ktorá sa dá roztaviť v mikrovlnke a má potom konzistenciu medu. Dá sa zohrievať aj v mliekovom hrnci, kde namiesto vody je olej – hmotu je nutné zohriať na cca 170 stupňov. Pri zOhrievaní v hrnci to ale strašne dymí. S mikrovlnkou je to lepšie. Ale aj tak doporučujem taviť túto hmotu mimo uzavretý priestor.

Tenhle materiál je hrozný, radši si to kopyto odleju do sádry, nebo do nějakého materiálu, který se dá ještě opracovávat. Někdo si i koupenou předlohu má potřebu upravovat dle svého… Blbě se dělá forma podle gumového kopyta-nechce držet a většinou v sádře nebo lukoprenu plave. Teď jsem se rozhodl, že budu dělat formy pomocí formovacího písku-myslím, že to bude fungovat. Je jedno jak je předloha lehká či těžká. musím si jenom udělat rámečky, které se budou moct velikostně měnit…., a to na bázi 4xL

viki
    Účastník
    (181 odpovědí)

Ahoj Romane 1312 , moc tě pozdravuji a jsem rád že jsi se ukázal na vlákně.konečně čtu slova praktika a odborníka  jehož rady a postřehy jsou k nedozaplacení . Držím ti palce a pokračuj v dobrých radách a nápadech .

Letos mně šla i vláčka , dost dobrý .Ještě máš drát ?  Zatim čau VIKI

roman1312
    Účastník
    (802 odpovědí)

Ahoj Viki,

ukázal bych se častěji, myslím s tvorbou, ale poslední dobou (asi rok) jsem se nemohl soustředit vůbec na nic. Několik věcí se událo, které mě trošku rozhodili, ale v první řadě zdravotní problémy mi nedovolovali vzít do ruky ani tužku, natož odlévat pilkříky atd. Dobu nečinnosti jsem si chtěl zkrátit tím, že si nechám vyrobit kovovou formu na odlévání pilkříků, ale najít v naší republice řemeslníka který nebude chtít za formu na pilkr v gramáži 220g skoro 10000.- Kč je nadlidský úkol. Jeden člověk se mi povedl, ale bohužel je tak časově zaneprázdněn, že mi udělal pouze formu na 180g a budu muset čekat až si zase udělá nějaký úraz a bude sedět doma na zadku. (viz.foto) Drát ještě mám, protože používám do téhle formy perka. Nevím jestli to ještě stihne, ale potřebuji formu na 50,80,100,130 a 220g.

Ještě k tomu odlévání gumy na fotce jsou odlité gumy pro které nám s kamarádem byla předloha vytištěná na 3D tiskárně a forma je udělaná z lukoprenu. Forma je dvoudílná a rybičky jsou odlívané pouhým nalitím do formy. Dalo by se říct, že odskoušené na Bakkanu a relativně úspěšné…. velikost 21 cm

• Odpověď byla upravena před 7 roky a 1 měsícem uživatelem roman1312.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 46. až 60. (celkem z 65)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(7)
(23)
(186)
(29)

Nahrávání ... Nahrávání ...