Začneme pěkně z ostra. Profesionální rybáři už loví. Tady je jedna paleta z Hasviku, která o lecčem vypovídá. Pozná někdo, co je špatně?
Začneme pěkně z ostra. Profesionální rybáři už loví. Tady je jedna paleta z Hasviku, která o lecčem vypovídá. Pozná někdo, co je špatně?
Odpovědět
Report během návratu ze Soroya
- 9 rybářů, 3 lodě, 9 chytacích dní (11.-20.7.), chata H3 u Ornulfa v Hasfjordu
1. Ubytko vpohodě, nová chata je parádně prostorná, Ornulf bez Michala funguje (2x za pobyt problém s motorem, ale obratem do hodiny vyřešen), benzín vždy u chaty připraven (500 NOK za cca 18L - podle aktuální ceny), anglicky super pokec o rybách i myslivosti. Benzín lepší v HOTOVOSTI (klidně i EUR, ale nebyli jsme na to nachystaní).
2. Ryby přes léto hodně na hloubkách, pěkné tresky problém nachytat skrz velké množství kelerů 50-60cm. Podařilo se nám je selektovat až na hloubkách 150-200m (hrana před Hasvikem). Na šelf jsme se dostali jenom jednou, ale 2 ze 3 lodí nezvládli mořskou nemoc, takže jsme se tam dlouho nevydrželi). Takže kdo jedete v létě, doporučuju elektriky a težké pilkry (já jsem viděl na svém "pilkrovacím" slammeru 560 cívku tolikrát, že to ani hezké nebylo :-D). Jsme spíše vláčkaři, co jezdí standardně do středního Norska.
HALIBUT - cca 30ks, výborně fungovalo chytání na maso (návazec s kelerem), všech 9 rybářů si chytlo minimálně 1ks, takže super. Jenom velikostně se jednalo o menší kousky, spousta jich bylo kolem 70cm. 3 ks 90-100cm. Jeden krásný (odhadem 140cm) upadl u lodi - ohnutý gaf při snaze dostat ho do lodi fakt nasere. Doporučuju vozit hák s lanem. Nejvíce se jich chytlo přímo před Hasvikem hraně cca 45m, kde to začíná více padat a před Hasfjordem na plotnách.
TRESKA - jak už jsem psal, pěknější kusy byly v hloubkách, chytali jsme je přes Hasfjordem na 120-150m a před Hasvikem na 150-200m. Nej obecná 96cm, nej keler 90cm,
KOČKA - dostatek i přes necílený lov, já zkoušel chvilku jigovou hlavu s kousky masa a to fungovalo.
OKOUNÍK - jelikož na ně nejsme vybavení, tak jsme zkoušeli až poslední den díky skoro nulovému driftu. Podařilo se 9ks přímo před Hasvikem na 180-220m.
MNÍK - všudepřítomný lumb nás už pěkně sral, skákali i ve 40m na gumy atd.
LOSOS - v našem termínu už jsme je bohužel nechytli.
PSTRUH - byli jsme jednou v jezeže nad ubytkem po dohodě s Ornulfem, spousta malých, větší ks (40cm) v hlubší vodě. Zajímavostí načervenalé maso - údajně se živí sladkovodníma krevetama, jestli jsem to správně od Ornulfa přeložil.
3. Zajímavosti / tipy
- parádní zpestřením byly velryby
- počasí super, skoro bez deště, jen trochu více foukalo, nicméně kolem Hasfjordu a Hasviku se dalo chytat skoro pořád (výhoda této lokality)
- Kautokeino přechod bez kontroly na cestě tam (v noci) i zpět (neděle odpoledne za deště)
- nadlimit dokoupit jde (kontakt má tady Michal nebo Ornulf), letos poprvé halibut levnější jako obecná - údajně díky velké poptávce po tresce. Obecná 160 NOK/kg, halibut 120 NOK/kg, keler 70 NOK/kg.
- po cestě zpěr nepříjemnost v podobě proražené pneu (asi hned u Ornulfa při odjezdu, kolo prázdné už na trajektu). Ale i přes neděli odpoledne se to vyřešilo. V Oksfjordu se nám podařilo sehnat servisáka. Ten neměl skladem náš rozměr, ale vyřešil knotem, který vydržel do Alty, kde jsme celou pneu vyměnili za novou. Celá sranda stála 3900 NOK). Pokud lze, asi ideální vozit plnohodnotnou rezervu.
Odpovědět
Fotky bych nahrál rád, ale web nespolupracuje - tak jestli mi někdo poradíte. Píše to: "File extension error." a přitom jsem je ještě zmenšil a nejde mi nahrát ani 200Kb JPG.
Odpovědět
Fotky bych nahrál rád, ale web nespolupracuje - tak jestli mi někdo poradíte. Píše to: "File extension error." a přitom jsem je ještě zmenšil a nejde mi nahrát ani 200Kb JPG.
Ahoj Colfiku,
Skvělá recenze a počtení. Kdyby se ti podařilo nějakým způsobem vložit fotky a videjko s uteklým halíkem, tak rádi koukneme (příště se ho určitě podaří zdolat). Vaše manufaktura při filetovaní byla neskutečná 🙂 Byli jsme s vámi v termínu na H1.
Mějte se fajn.
Pavel
Odpovědět
Ahoj , doporučuju Katkasuvanto - ARTIC KNIFE / nad Muoniem u vchodu vycpaný medvěd -polohu si najdi na netu /hezký obchod výběr od suvenýrů po oblečení velký výběr nožů a na zakoupený nůž Ti gratis vygravíruje laponským fontem jméno jaký si napíšeš. Pani je hrozně přátelská a kafe a donut Ti dá jako pozornost a když jí vezmeš malou čokoládu tak to nezkazíš.Zdravím všechny, rok se sešel s rokem a opět se vydávám se synem objevovat rybářské kouty Norska. Minulý rok jsme se shodli na tom, že to bude Soroya. Já tam již byl, synátor ne. Takže volba jasná. Máme zamluvenou chatu Hytte, termín 25.6.-4.7.2025. Cestu jsme pojali zase trochu rekreačně, jako minulý rok, a přibyde nám i synova slačna, takže bude o zábavu postaráno. Začínáme v Praze 22.6. odjezd do Rostocku, nočňákem do Trelleborgu. Hezky s kajutou, sprchou , prostě na pohodu. Druhý den přesun 1300 km do švédského města Umea, tam opět hotel ( 2 pokoje, večeře, snídaně za 3800Kč !!!) a odjezd dál na sever. Trasa : Umea- Lulea, Pajala, Kolari, Muonio, Kautokeino ( cca 850 km)a skončíme v Altě, kde jsme si vzali další hotel ( už Norsko, čili o pár tisícovek dražší) a 25.6. ráno vstaneme a máme to do Oksfjordu 100 km, takže na pohodu stihneme ranní trajekt v 8.15. Kdyby náhodou ne, koukal jsem že v 9.40 jede ještě jeden ( případně mě opravte). Vzhledem k tomu, že trasa Umea-Alta je na cca 9 hodin, přivítám podněty k návštěvě něčeho zajímavého na trase. Pamatuji si např. nějaký hezký obchod s laponskými dárkovými předměty, ale za boha si už nepamatuji, kde to bylo. Děkuji všem za rady a podněty. Další report až z Hasviku. Mějte se tu fajně
V Kautokeino môžeš juhls Silver galleri, å Alta museum 😊😉 vikingske maľby
Odpovědět
Pěkný videjko od kluců, co tento týden vrátili ze Soroya.
https://www.instagram.com/reel/DMDFB9zM9bq/?igsh=MXZuNGNxbnY3ejA0aQ==
Odpovědět
Nový rekord - okouník 9.9kg! Fantastické úlovky i počasí, které přeje sportovním rybářům.
Odpovědět
Soroya jede v halibutovém tempu. Léto je na vrcholu. Krásný pohled na Sorvaer s vrcholků hor nad ním,
Odpovědět