Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Soroya 2021
- Toto téma obsahuje celkem 299 odpovědí. Do diskuze (43 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Jenik a poslední změna proběhla před 2 roky a 11 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
#329734 16.1.2021 v 9:03
Dnes sem jel rano katamaranem z Hasviku do Hammerfestu, koupit auto, a zpet po silnici pres Altu do Øksfjordu, ted akorat stojiv ve fronte na trajekt, sme tu 3 auta. Katamaran z Hammerfestu nebere auta, jen cestujici Zastavil sem se v Alte na nakup a na veceri, v Sushi point, kde delaji cerstve, jezdi vam to pred nosem na pasu a vy si vyberete, co chcete, a pak podle barvy talirku, zaplatite co ste meli. Masakr, uzasny zradylko. Nikdo nikde nemel rousky, zadny omezeni poctu osob, jen se vsude doporucovaly rozestupy a vsude byla desinfekce, a u vstupu do obchodu zdarma rousky. Parada a slo to a vsichni v pohode Koupil sem si vozítko s nahonem 4×4 Otazka za deset bludišťáků: Jaké jsem si koupil auto A) kombik B) SUV C) Pick-up Tipujte Vsem přeji pevne zdravi a pevne nervy
Tipuju za B) SUV
#329735 16.1.2021 v 10:15jednoznačně Pick-up, kvůli práci i pejskům
#329741 16.1.2021 v 17:31Tak jednoznačně Pick-up kvůli práci a pejskům, jak správně podotkl Radek, to bylo moje přání, a od začátku sem tak vyhledával na finn.no.
Ale …… jelikož v Norsku to funguje trochu jinak (jako spousta věčí) tak to nebylo tak jednoduchý.
Jedna věc je, že když prodává auto firma (prodejce nových aut, který prodává auto z výkupu) tak na auto musí dát několik měsíců záruku, ano i na starou mršinu. Tudíž vám při nákupu radši daj slevu, než aby vykoupili vrak, se kterym by pak měli problémy. To má za následek dvě věci, jedndou je, že v “bazarech” jsou auta dražší, a celkově novějšího data atd … a zadruhé když kupujete od fyzické osoby, tak je to prostě loterie (jako v Čr) buď vám motor vyskočí hned zarohem, nebo to bude dobrý.
Nicméně Norci sou poctivý a slušný, takže to dopadlo celkem fajn (zatim)
Chtěl sem pořídit něco takovýhohle: (viz foto)
Pick-up starší, pojízdnej stav, nájezd okolo 200 tis, ale za rozumnou cenu. Problém je, že pokud je pojízdnej a v dobrym stavu, tak ho většinou neporodaj, nebo velmi draze, obzlášť japonský výrobce, který sou spolehlivý jako Nissan, Mitsubishi, Suzuki, a hlavně Toyota je předražená
Další veliký faktor hraje vzdálenost, vzhledem k tomu, jak je Norsko veliké tak sem hledal “tady poblíž” Hammerfest, Alta, Tromso, což se dá teoreticky za 1 den.
… pokračování příště …
#329742 16.1.2021 v 20:19Přišla mi do ypráv otázka, proč sem nepořídil auto levně v čechách a nedovezl do Norska.
Musim přiznat, že to je hodně dobrá otázka, protože sem nad touhle variantou uvažoval už na začátku, když sem do Norska přiletěl, ale jak sem řikal, tady to funguje trochu jinak, takže auto dovezené ze zahraničí má vysokou dovozovou daň, pokud ho chcete registrovat v No (a jezdit na českých značkách můžete maximálně 12měsíců na osobu, i když byste změnili auto)
Ta daň je tak vysoká že v některých případech je v ekvivalentu ceny vozu … takže se to absolutně nevyplatí, ale za zjištění to rozhodně stojí 🙂 Dobrý dotaz
Co sem si koupil vyzradim později, zkuste ještě někdo tipnout, jak to nakonec dopadlo a co sem pořídil 🙂
#329743 17.1.2021 v 0:03tipuji Nissan Navara ( ten bych koupil já)
#329745 17.1.2021 v 0:28#329750 17.1.2021 v 13:22#329755 17.1.2021 v 16:18Chyták! Ještě nez vyzradim odpoved na první kvizovou otazku “jake sem si koupil auto” Zkuste uhodnout ze kdy je tahle fotka A) podzim 2020 B) dnes 17.1.2021
Za B)
#329766 18.1.2021 v 11:43#329774 18.1.2021 v 14:30Tak vidim, ze Tom se nenecha nachytat. Ano za B je “bohuzel” spravna odpoved Opravdu na ostrove stale neni zadny snih, posledni 3 dny bylo +3 a prselo a od zitrka nas ceka prudke ochlazeni a doba ledova…
😀 😀
#329789 18.1.2021 v 14:42Takže první kvíz: zakoupené auto
Krátká odpověď: B) SUV
Dlouhá odpověď:
Kde začít? 😀 Když sem vybíral, tak samozřejmě hrála roli cena a provozní náklady ve výběru toho, co si můžu pořídit. Nicméně další rolí byla nabídka a ta byla jak sem již zmínil omezena regionem. Hledal sem něco v blízkosti, takže Ideálně Alta, případně Hammerfest, při nejhoršim Tromso, tak abych pro to auto nemusel jezdit někam 1000km.
Hlavně mi stačí auto na malé popojížďky po ostrově, občas do Alty, nepotřebuju nic nového.
Jediným parametrem technické specifikace jsem zadal náhon 4×4, nic víc, žádné další požadavky.
A chtěl sem něco, co bude mít hotovou technickou, abych nemusel hned dělat servis.
A našel sem “podezřele dobře vypadající” inzerát na SUV Nissan X-Trail z Hammerfestu.
Chvíli sem si psal s majitelem a ukázalo se, že je to mladej kluk, zhruba v mym věku, který si krom práce pronajal s kamarády autodílnu a koupil od kamaráda auto na konci technické, udělal mu spojku, zadní tlumiče, oleje, filtry, baterku, atd, novou technickou a dal ho k nabídce. Tak sme se předběžně domluvlili a jel sem se na to podívat.
Po tom, co sme si auto prohlídli a vyzkoušeli, tak mě překvapilo, jak rychle a jednoduše proběhla formální část koupě a přepisu.
Přes telefon, online, během půl hodinky v pohodlí sme udělali kupní smlouvu a přepis auta, s elektronickým podpisem, žádné papíry, žádné čekání v kanceláři, pohoda.
Jediné co mě zarazilo byla cena pojistného … i fyzická osobna nepodnikající (obyčejný člověk) musí platit silniční daň (cca 3,000 NOK/ rok) a když mi v té nabídce od pojišťovny sdělili komplet částku za rok s povinným ručením a připojištěním čelního skla, tak sem si myslel, že mi prodávaj celou pojišťovnu … no to zas ne. … ale byl to šok. Roli také hrálo to, že v Norsku nemám nasbírané žádné bonusy, takže mi dali “uvítací” 40% bonus a doporučili mi ať si vyžádám u České pojišťovny doklad o bonusech.
K mému překvapení, když sem o víkend poslal dotaz na pojišťovnu v Čechách, přišla mi odpověď už dnes, poslali potvrzení v angličtině, které jsem přeposlal Norkům a ti mi hned odpověďeli, že na základě dokladu uznají bonus ve výši 70%, ale stejně je to dost …
Zpět k autu. Vím, že to pro Vás asi bude zklamání, že ste čekali nějakou Toyotu Hi-Lux Arctic Edition, ale jako první auto, na popojížďky to stačí a jak sem řikal, taky bych raději pick-up, ale použitelnej slušnej byl bohužel mimo můj rozpočet. Třeba to bude jako další auto, později, uvidíme.
Takže výsledek je
Nissan X-Trail, rok 2002
najeto 240,000 km
2,0 benzin (studené starty a malé popojížďky je lepší benzin)
4×4 manuál, slušná výbava, vše v elektrice (vše funkční)
Je takovej “ošouranej” nějaké oděrky, trošku začínající rzi na blatníkách, ale nic zásadního. Třeba zcela chybí zadní stěrač, ale to mě vůbec netrápí 😀
Asi si řikáte, stejně jako já, že ten designér kterej navrhoval interier a obzvlášť ty budíky ve středu palubovky musel bejt sjetej až na ráfek, protože to by zdravýho člověka přece nemohlo napadnout. Ale kupodivu sem si na to rychle zvykl a vůbec to nevadí, a začíná se mi to líbit víc a víc …
Pokud to půjde, chci si v léťě udělat výlet po severní a východní části Finnmarku, na nejsevernější kouty Norska a až k Ruským hranicím, byvakovat v autě (sklopit sedačky) nebo ve stanu. Uvidíme.
V každém případě děkuji všem, kteří sledujete diskuzi a obzvlášť těm, kteří ste se zapojili
Doufam, že bude spolehlivě sloužit bez poruch
Díky, mějte se
#329790 18.1.2021 v 14:57jj, ještě starej dobrej Nissan, vše později už je Renault…:-)))
#329791 18.1.2021 v 15:11Jenom abych vysvětlil moji historii vlastních soukromých aut ( nepočítám služební pracovní )
Mitsubishi Galant 2,0 V6 benzin (liftback, manual rok 95) – pořád jedno z mých nejoblíbenějších aut na světě, i když už je to stará mršina
Mitsubishi Galant 2,0 V4 benzin (kombik manual rok 98 myslim )
Mitsubishi Galant 2,4 V4 benzin GDI (kombik automat rok 2000)
Škoda Octavia I 1,9 TDI diesel (kombik manual rok 2000)
a pak sem se přesunul do Norska, takže je vidět, že k Japonským benzinovým autum mam blízko, ale SUV je pro mě nová kapitola
Jinak v popisu X-Trail v 10 různých inzerátech jsou různé definice, jako: osobní auto, kombi, SUV, terénní … ale na auto.cz bylo v popisu SUV, tak se toho budeme držet
Nebojte vim, že je to diskuze o ostrově a o rybách, ale vzhledem k tomu, že co se týče ryb tak se tu moc neděje, tak se snažim udržet alespoň jěkaý informace …..
#329792 18.1.2021 v 15:23Zbony, jo, dobrá volba ;-). Tak hlavně hodně kilometrů bez nehod a technických problémů!!! Už byli někdy na Soroyi policajti? 🙂 🙂 Nemyslím tím chytat ryby, ale ve výkonu povolání :-).
#329793 18.1.2021 v 15:27Franta
děkuju. Policie je na ostrově trvale, mají tu dodávku a různě křižujou “všechny cesty”
Trvale je tu jeden četník a další jen dojíždí na denní služby v rušnější dny.
Občas je potkam, když jedu do Hasviku, sou v pohodě 🙂
Jednou sem s nima i řešil nějaké nedorozumění s hosty, všechno proběhlo v pořádku, s porozuměnim …
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Soroya 2021