Nápověda Doporučujeme:

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu Škrábání kelerů a slávky jedlé

  • Toto téma obsahuje celkem 36 odpovědí. Do diskuze (25 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel monty1 a poslední změna proběhla před 10 roky, 6 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (celkem z 37)
  • Autor
    Příspěvky
  • #17402
    dalibor
    Účastník
    (298 odpovědí)
    byl(a) online před 26 dny

    Kelery neškrabem, používáme obyčejný kořínkový kartáč.

    Pouze břícho přetáhnem nožem.

    Většínou jezdíme v srpnu a podle domácího slávky

    v této době nejsou vhodné k jídlu. Přesto jsme to zkusily ,

    bohužel to skřípalo mezi zuby většina slávek měla v sobě malé perly.

    #17403
    Tomáš
    Člen
    (29 odpovědí)
    offline

    Kellery škrábeme, nedokážu si představit, že mám filet na talíři se šupinama. Co se slávek týká, někde jsem četl že přes léto jsou toxické, když jsme to ještě nevěděli nasbírali jsme je v červenci a byly super.

    #3897
    MorboX
    Člen
    (33 odpovědí)
    offline

    Zdravím všechny. Chtěl bych se zeptat škrábete po ulovení kelery? já neškrábu nic a filety nechávám vždy s kůží ale četl sem že keler se šupinami po zamražení má podivnou příchut od šlemu co se uvolní z šupin. A ještě by mě zajímalo jíte někdo nasbírané slávky? Z obchodu jsou super, ale v Norsku sem je ještě nezkoušel.

    #17404
    stipkostipko
    Účastník
    (960 odpovědí)
    byl(a) online před 1 den

    U veľkých kelerov sťahujeme kožu u menších škrabeme ryžákom.

    #17405
    kim
    Účastník
    (1879 odpovědí)
    byl(a) online před 5 roky

    Kellery a další neškrábu. Nemají “sklovité” šupiny jako např. sleď, kapr a pod. Pstruha také neškrábu. Před kuchyńskou úpravou je řádně omyji a spustí se sliz a filety jsou v naprostém pořádku. Něco jiného je, pokud se ryby stahují – s tím lze souhlasit i když k tomu mám své výhrady – důležité stopové prvky mezi kuží a svalovinou, o ty se stahování připravím.

    #17406
    bulikbulik
    Účastník
    (334 odpovědí)
    byl(a) online před 1 měsíc

    Kellery čistím jenom kartáčem, slávky se loví od podzimu do jara /od září do března/, přes léto prý nesou moc dobré

    #17407
    stipkostipko
    Účastník
    (960 odpovědí)
    byl(a) online před 1 den

    To Kim:

    Niečo na tom bude, ale veľký keler má už pod kožou viacej tuku, ktorý postupom času mení chuť ryby a tá koža už je tiež dosť hrubá. Naučil nás to Nór a čistenie rýb je veľmi rýchle.

    Ale u menších rýb koža samozrejme zostáva. Ten ryžák funguje rýchlo a spoľahlivo.

    #17408
    Hlaváček Milan
    Účastník
    (271 odpovědí)
    byl(a) online před 5 roky

    Chlapi a jak ty slávky připravujete dejde nakej dobrej recept jedem začátkem května tak snad budou k jidlu dik;-)

    #17409
    kim
    Účastník
    (1879 odpovědí)
    byl(a) online před 5 roky

    S tím tukem je to pravda. Musím však sdělit zásadní věc: Nikdy nepoužívám při filetování sladkou vodu. Pouze mořskou – nedochází k znehodnocení filetů a déle si uchovají svoji konzistenci a pod. Nejsem sám. Co se týká slávek. Někteří je vaří a konzumují. Neviděl jsem, že by je nějak zvášť připravovali. Já z mořských plodů jím jen krabi a lobstry. Všemu ostatnímu se při cestách po světě důsledně vyhybám.

    #17410
    DavidDavid
    Účastník
    (177 odpovědí)
    byl(a) online před 3 roky

    Všechno stahujem, ale je to o názoru a chuti. Někomu to chutná s kůží…

    #17411
    bulikbulik
    Účastník
    (334 odpovědí)
    byl(a) online před 1 měsíc

    2vydra

    kupované jsou již očištěné, ale ty si je budeš lovit asi sám, takže dobře očistit nejlépe kartáčkem a to je dost práce. Já je pak nasypu do hrnce bez vody, protože si jí pustí samy. Vaříš tak 5 minut, dokud se všechny neotevřou. Na poslední minutu přidáš sklenku vína /nebo aromatické kořalky, třeba třešňovice/ a to je vše. pak jen mlsáš.

    #17412
    kaqpa
    Účastník
    (320 odpovědí)
    byl(a) online před 1 rok

    My používáme na čištění kelerů vapku…je to supr,šupiny krásně slezou aniž by se ryba nějak znehodnotila. To stejné u všech ostatních ryb, po očištění zůstanou ryby pěkně čisté a po rozmrazení stačí jen lehce opláchnout a dájí se jíst i s kůží.. Tento způsob je ale limitovaný možností připojení vapky na vodu…Na ukázku dávám tímto způsobem očištěného halibuta – vrchní (slizká) část je dolů, aniž by se kůže jakkoliv porušila. Ale každému to vyhovuje jinak…

    #17413
    blokar
    Člen
    (11 odpovědí)
    offline

    Když už jsme u tého jídla,dají se nějak využít i jikry? pokud ano, tak jak?

    #17414
    zdeněk křešnička
    Účastník
    (417 odpovědí)
    byl(a) online před 4 roky

    Pokud vím od mé kuchařky, slávky vaří dvakrát,v dosti osolené vodě, následně jsou vhodné osmažit na olivovém oleji a ochutit dle libosti,doporučuji sušený česnek a fiškoření, kapka tatarky, citron.

    to: kagpa, nebude tou vapkou narušeno maso, podle mne určitě ano, je to přece jenom tlak vody,,,nebo ne?

    #17415
    exxekutor
    Člen
    (7 odpovědí)
    offline

    kelery se snažím vůbec nevytahovat z vody a pokud už se stane, letí okamžitě zpět… obecňačky stahuju z kůže

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (celkem z 37)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu Škrábání kelerů a slávky jedlé

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Dyrsfjord » Září 2020

Soroya » Březen 2020

Maledivy » Únor 2020

Anketa

Těšíte se stále na rybolov v zahraničí?

(265)
(79)
(19)
(17)

Nahrávání ... Nahrávání ...