Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Škrábání kelerů a slávky jedlé
- Toto téma obsahuje celkem 36 odpovědí. Do diskuze (25 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel monty1 a poslední změna proběhla před 13 roky a 6 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
#17416 10.2.2011 v 14:38
Když se vapka nastaví na nejmenší proud a ryba se přejede jen tam a zpátky, tak se s masem (dle mého názoru!) nic nestane. Tento způsob jsme odkoukali od němců, kteří vypadali, že už nějaké ty zkušenosti mají. Maso se nijak nepotrhá ani nic podobného…A nevím jak jinak by se maso dalo jinak poškodit..Jestli možná trošku změkne, netuším…Když jsem byl poprvé v Norsku, tak jsme kelery škrábaly domáckýma výrobkama = na prkýnku pár vršků od piva přitlouklých hřebíčkama a už se čistilo…to jsem byl v Aure a tam mě to tam tehdy učili…To bylo ovšem poprvé a naposled…
#17417 10.2.2011 v 16:00Filety z kelerů stahujeme, malé obecňačky do cca 4 kg necháváme v kůži, větší také stahujeme. Opláchnout před stažením, pak už žádná voda a rychle zamrazit!
Slávky mají sezónu od srpna do dubna, ale jedlé jsou celoročně (v létě na Jadranu běžná strava). Je nutno je důkladně očistit kartáčem a vytrhnout bissová vlákna. Na trošce olivového oleje osmahnout řapíkatý celer, česnek, karotku a šalotku. Nasypat mušle, přiklopit, nechat cca 5 minut dusit, pak zastříknout bílým vínem a zbaštit. Nejlépe s bílou bagetou. 😯
#17419 10.2.2011 v 16:41Ten kdo škrabe dratenym kartačem,tak mejte vžy novy.Dvakrat se me stalo,že jsem mel ve filete ocelovy drat a od te doby nechci dratak ani videt.Ted jsem akorat dojedl je od srpna a furt je dobra
#17421 10.2.2011 v 17:03Ryby neškrábem, jen očistíme a filety opláchnem slanou vodou. Stahovali jsme jen vlkouše. Doma se po rybách zapráší, takže nemáme čas zkoumat, zda se chuť změnila. Pravda, čerstvá je čerstvá.
Jinak mi tu děláte dost nehorázně chutě, půjdu si asi namazat chleba tlustě sádlem, na to cibuli, zamhouřím oči a budu si představovat, že jím rybí škvarky nebo tak něco …..
#17430 10.2.2011 v 20:39Nekde v nejakem “zenskem romanu” jsem cetla, ze musle vyplivaji pisek, kdyz se daji do vody s otrubama. Samozrejme bez otrub v kapse ani ranu … takze jsem dala musle jen do sladke vody a vysledek byl, ze ani zrnko pisku nezaskripalo. Vodu jsem casto vymenovala.
Musle varim ve vode s vinem, sul, na vetsi kousky nakrajena cibulka, pepr, bobkovy list, nove koreni, tymian a nebo rozmaryn.
Rika se, ze musle se ji v mesicich , kde je ve jmenu R (anglicke nazvy) V letnich mesicich hrozi otrava rasami, ktere musle ji. Norove to maji ale samozrejme zmaknute taky. O tom, zda v oblasti kde jste, jsou musle jedle, se dozvite na strance Matportalen: kde jsou musle jedle
Na techto strankach se take dozvite, kde je co otraveno a nedoporucuje se ke konzumaci (ryby, krabi, musle, tresci jatra …) http://matportalen.no/Emner/Fisk_og_skalldyr_%20fra_%20visse_%20havner_%20og_%20fjorder
Dalsi informace o potravinach a doporuceni jsou na strankach http://www.mattilsynet.no/fisk/skjell
#17470 13.2.2011 v 16:06Já používám na škrabání kelerů a polaků kousek desky asi 18×7 cm, aby padla akorát do ruky a na ní mám přišroubovaných 5 vršků od piva do čtverce a jeden uprostřed. Jen je nesmím zapomenout přes noc ve filetárně, protože si to dycky nějaký umělec vypučí a místo oplachování to čistí tím způsobem, že desku s vrškama omlátí o stůl a samozřejmě hrany se ohnou. Jinak tato škrabka funguje perfektně.
Co se týká obecňaček a mníků tak ty neškrabu, je to ůmorná a zbytečná práce. U všech ryb nechávám filety i s kůží nedochází tak k vysychání a znehodnocování masa. Pokud se chcu kůže zbavit udělám to po rozmrazení před úpravou.
#17488 14.2.2011 v 7:13Díky moc za vaše cenné názory. Maslím že si letos přibalím do tašky rejžák a drátěný kartáč .
#17504 14.2.2011 v 13:55videl som vo filetárni nie jednu drôtenú kefu tak upchatú slizom a šupinami, že sa s tám nedalo nič robiť len vyhodiť.
Skôr účinnejšie predsa len budú tie víčka od piva, pokiaľ majú ostré hrany.Doma mám takú kovovú škrabku a s tou čistím šťuku resp. zubáča, s ktorými si tiež problémy pri čistení a s tou to ide dobre.
#17514 14.2.2011 v 19:11Rk napsal:
Já používám na škrabání kelerů a polaků kousek desky asi 18×7 cm, aby padla akorát do ruky a na ní mám přišroubovaných 5 vršků od piva do čtverce a jeden uprostřed. Jen je nesmím zapomenout přes noc ve filetárně, protože si to dycky nějaký umělec vypučí a místo oplachování to čistí tím způsobem, že desku s vrškama omlátí o stůl a samozřejmě hrany se ohnou. Jinak tato škrabka funguje perfektně.
Co se týká obecňaček a mníků tak ty neškrabu, je to ůmorná a zbytečná práce. U všech ryb nechávám filety i s kůží nedochází tak k vysychání a znehodnocování masa. Pokud se chcu kůže zbavit udělám to po rozmrazení před úpravou.
přesně tak,to používáme taky a jde to jak po másle,velice účinné a rychle vyrobené,stačí jenom vypít trochu lahváčů a je to…jak sa praví-vlk sa nažere a koza zůstane celá…..;-)
#17518 14.2.2011 v 19:51Já používám na škrábání kelerů a polacků nůž Mora fishing comfort. Hřbet nože je vybaven pilkou, která výborně odstraňuje šupiny a neucpává se jako ocelové kartáče.
http://www.topfishing.eu/noze-mora/nuz-mora-fishing-comfort.html
#17581 16.2.2011 v 23:59Dřevo s vrškama používáme taky a nemá to chybu. Jde to jak po másle…
#17766 21.2.2011 v 22:54Já mám také na hřbetu filetovacího nože pilku, kterou to jde výborně jen ji mám jemnější,než je na obtázku od Storma. Nic jiného nevozím. Tmavky beru jen ve velikosti 3-4 kg. Větší jsem dřív stahoval. K jídlu jsou tam lepší ryby, ale to je věcí chuti každého.
#17767 21.2.2011 v 23:23Kelery neškrábu a přesto mám filety bez kůže a hned vysvětlím jak na to. Vyfiletované kusy masa dovezu domů i se šupinami.
Když dostanu chuť si udělat doma rybu, tak onen vybraný kousek vytánu z mrazáku a po cca 20 minutách ho úplně snadno stáhnu z kůže jako by to byla samolepka. Jde to perfektně a výsledný filet i perfektně vypadá.
#17770 22.2.2011 v 5:58To fuoco : dělám to samé. Těch 20 minut je tak akorát aby kůže se šupinama změkla a pak se perfektně stáhne ještě ze zmrzlého masa.
#18547 19.3.2011 v 11:55bude to dobré na ne?
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Škrábání kelerů a slávky jedlé