Nápověda Doporučujeme:

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu Škrábání kelerů a slávky jedlé

  • Toto téma obsahuje celkem 36 odpovědí. Do diskuze (25 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel monty1 a poslední změna proběhla před 10 roky, 6 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 16. až 30. (celkem z 37)
  • Autor
    Příspěvky
  • #17416
    kaqpa
    Účastník
    (320 odpovědí)
    byl(a) online před 1 rok

    Když se vapka nastaví na nejmenší proud a ryba se přejede jen tam a zpátky, tak se s masem (dle mého názoru!) nic nestane. Tento způsob jsme odkoukali od němců, kteří vypadali, že už nějaké ty zkušenosti mají. Maso se nijak nepotrhá ani nic podobného…A nevím jak jinak by se maso dalo jinak poškodit..Jestli možná trošku změkne, netuším…Když jsem byl poprvé v Norsku, tak jsme kelery škrábaly domáckýma výrobkama = na prkýnku pár vršků od piva přitlouklých hřebíčkama a už se čistilo…to jsem byl v Aure a tam mě to tam tehdy učili…To bylo ovšem poprvé a naposled…

    #17417
    kejklik
    Účastník
    (74 odpovědí)
    byl(a) online před 22 dny

    Filety z kelerů stahujeme, malé obecňačky do cca 4 kg necháváme v kůži, větší také stahujeme. Opláchnout před stažením, pak už žádná voda a rychle zamrazit!

    Slávky mají sezónu od srpna do dubna, ale jedlé jsou celoročně (v létě na Jadranu běžná strava). Je nutno je důkladně očistit kartáčem a vytrhnout bissová vlákna. Na trošce olivového oleje osmahnout řapíkatý celer, česnek, karotku a šalotku. Nasypat mušle, přiklopit, nechat cca 5 minut dusit, pak zastříknout bílým vínem a zbaštit. Nejlépe s bílou bagetou. 😯

    #17419
    Martin Rollo
    Účastník
    (413 odpovědí)
    byl(a) online před 1 měsíc

    Ten kdo škrabe dratenym kartačem,tak mejte vžy novy.Dvakrat se me stalo,že jsem mel ve filete ocelovy drat a od te doby nechci dratak ani videt.Ted jsem akorat dojedl je od srpna a furt je dobra

    #17421
    StepStep
    Účastník
    (1069 odpovědí)
    byl(a) online před 4 dny

    Ryby neškrábem, jen očistíme a filety opláchnem slanou vodou. Stahovali jsme jen vlkouše. Doma se po rybách zapráší, takže nemáme čas zkoumat, zda se chuť změnila. Pravda, čerstvá je čerstvá.

    Jinak mi tu děláte dost nehorázně chutě, půjdu si asi namazat chleba tlustě sádlem, na to cibuli, zamhouřím oči a budu si představovat, že jím rybí škvarky nebo tak něco …..

    #17430
    jankajanka
    Účastník
    (2386 odpovědí)
    byl(a) online před 2 dny

    Nekde v nejakem “zenskem romanu” jsem cetla, ze musle vyplivaji pisek, kdyz se daji do vody s otrubama. Samozrejme bez otrub v kapse ani ranu … takze jsem dala musle jen do sladke vody a vysledek byl, ze ani zrnko pisku nezaskripalo. Vodu jsem casto vymenovala.

    Musle varim ve vode s vinem, sul, na vetsi kousky nakrajena cibulka, pepr, bobkovy list, nove koreni, tymian a nebo rozmaryn.

    Rika se, ze musle se ji v mesicich , kde je ve jmenu R (anglicke nazvy) V letnich mesicich hrozi otrava rasami, ktere musle ji. Norove to maji ale samozrejme zmaknute taky. O tom, zda v oblasti kde jste, jsou musle jedle, se dozvite na strance Matportalen: kde jsou musle jedle

    Na techto strankach se take dozvite, kde je co otraveno a nedoporucuje se ke konzumaci (ryby, krabi, musle, tresci jatra …) http://matportalen.no/Emner/Fisk_og_skalldyr_%20fra_%20visse_%20havner_%20og_%20fjorder

    Dalsi informace o potravinach a doporuceni jsou na strankach http://www.mattilsynet.no/fisk/skjell

    #17470
    Radislav KrylRadislav Kryl
    Účastník
    (481 odpovědí)
    byl(a) online před 2 měsíců

    Já používám na škrabání kelerů a polaků kousek desky asi 18×7 cm, aby padla akorát do ruky a na ní mám přišroubovaných 5 vršků od piva do čtverce a jeden uprostřed. Jen je nesmím zapomenout přes noc ve filetárně, protože si to dycky nějaký umělec vypučí a místo oplachování to čistí tím způsobem, že desku s vrškama omlátí o stůl a samozřejmě hrany se ohnou. Jinak tato škrabka funguje perfektně.

    Co se týká obecňaček a mníků tak ty neškrabu, je to ůmorná a zbytečná práce. U všech ryb nechávám filety i s kůží nedochází tak k vysychání a znehodnocování masa. Pokud se chcu kůže zbavit udělám to po rozmrazení před úpravou.

    #17488
    MorboX
    Člen
    (33 odpovědí)
    offline

    Díky moc za vaše cenné názory. Maslím že si letos přibalím do tašky rejžák a drátěný kartáč .

    #17504
    vd
    Účastník
    (257 odpovědí)
    byl(a) online před 26 dny

    videl som vo filetárni nie jednu drôtenú kefu tak upchatú slizom a šupinami, že sa s tám nedalo nič robiť len vyhodiť.

    Skôr účinnejšie predsa len budú tie víčka od piva, pokiaľ majú ostré hrany.Doma mám takú kovovú škrabku a s tou čistím šťuku resp. zubáča, s ktorými si tiež problémy pri čistení a s tou to ide dobre.

    #17514
    sroubek282
    Účastník
    (6211 odpovědí)
    byl(a) online před 3 roky

    Rk napsal:

    Já používám na škrabání kelerů a polaků kousek desky asi 18×7 cm, aby padla akorát do ruky a na ní mám přišroubovaných 5 vršků od piva do čtverce a jeden uprostřed. Jen je nesmím zapomenout přes noc ve filetárně, protože si to dycky nějaký umělec vypučí a místo oplachování to čistí tím způsobem, že desku s vrškama omlátí o stůl a samozřejmě hrany se ohnou. Jinak tato škrabka funguje perfektně.

    Co se týká obecňaček a mníků tak ty neškrabu, je to ůmorná a zbytečná práce. U všech ryb nechávám filety i s kůží nedochází tak k vysychání a znehodnocování masa. Pokud se chcu kůže zbavit udělám to po rozmrazení před úpravou.

    přesně tak,to používáme taky a jde to jak po másle,velice účinné a rychle vyrobené,stačí jenom vypít trochu lahváčů a je to…jak sa praví-vlk sa nažere a koza zůstane celá…..;-)

    #17518
    stormstorm
    Účastník
    (105 odpovědí)
    byl(a) online před 8 měsíců

    Já používám na škrábání kelerů a polacků nůž Mora fishing comfort. Hřbet nože je vybaven pilkou, která výborně odstraňuje šupiny a neucpává se jako ocelové kartáče.

    http://www.topfishing.eu/noze-mora/nuz-mora-fishing-comfort.html

    #17581
    Vydra
    Účastník
    (735 odpovědí)
    byl(a) online před 14 hodiny

    Dřevo s vrškama používáme taky a nemá to chybu. Jde to jak po másle…

    #17766
    kraken
    Člen
    (37 odpovědí)
    offline

    Já mám také na hřbetu filetovacího nože pilku, kterou to jde výborně jen ji mám jemnější,než je na obtázku od Storma. Nic jiného nevozím. Tmavky beru jen ve velikosti 3-4 kg. Větší jsem dřív stahoval. K jídlu jsou tam lepší ryby, ale to je věcí chuti každého.

    #17767
    fuoco
    Člen
    (22 odpovědí)
    offline

    Kelery neškrábu a přesto mám filety bez kůže a hned vysvětlím jak na to. Vyfiletované kusy masa dovezu domů i se šupinami.

    Když dostanu chuť si udělat doma rybu, tak onen vybraný kousek vytánu z mrazáku a po cca 20 minutách ho úplně snadno stáhnu z kůže jako by to byla samolepka. Jde to perfektně a výsledný filet i perfektně vypadá.

    #17770
    Franta
    Účastník
    (348 odpovědí)
    byl(a) online před 2 dny

    To fuoco : dělám to samé. Těch 20 minut je tak akorát aby kůže se šupinama změkla a pak se perfektně stáhne ještě ze zmrzlého masa.

    #18547
    vd
    Účastník
    (257 odpovědí)
    byl(a) online před 26 dny

    bude to dobré na ne?

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 16. až 30. (celkem z 37)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu Škrábání kelerů a slávky jedlé

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Dyrsfjord » Září 2020

Soroya » Březen 2020

Maledivy » Únor 2020

Anketa

Těšíte se stále na rybolov v zahraničí?

(265)
(79)
(19)
(17)

Nahrávání ... Nahrávání ...