Nápověda Doporučujeme:

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu Škrábání kelerů a slávky jedlé

  • Toto téma obsahuje celkem 36 odpovědí. Do diskuze (25 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel monty1 a poslední změna proběhla před 13 roky a 8 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (celkem z 37)
  • Autor
    Příspěvky
  • #17402
    dalibor
    Účastník
    (298 odpovědí)

    Kelery neškrabem, používáme obyčejný kořínkový kartáč.

    Pouze břícho přetáhnem nožem.

    Většínou jezdíme v srpnu a podle domácího slávky

    v této době nejsou vhodné k jídlu. Přesto jsme to zkusily ,

    bohužel to skřípalo mezi zuby většina slávek měla v sobě malé perly.

    #17403
    Tomáš
    Člen
    (29 odpovědí)

    Kellery škrábeme, nedokážu si představit, že mám filet na talíři se šupinama. Co se slávek týká, někde jsem četl že přes léto jsou toxické, když jsme to ještě nevěděli nasbírali jsme je v červenci a byly super.

    #3897
    MorboX
    Člen
    (33 odpovědí)

    Zdravím všechny. Chtěl bych se zeptat škrábete po ulovení kelery? já neškrábu nic a filety nechávám vždy s kůží ale četl sem že keler se šupinami po zamražení má podivnou příchut od šlemu co se uvolní z šupin. A ještě by mě zajímalo jíte někdo nasbírané slávky? Z obchodu jsou super, ale v Norsku sem je ještě nezkoušel.

    #17404
    stipko
    Účastník
    (984 odpovědí)

    U veľkých kelerov sťahujeme kožu u menších škrabeme ryžákom.

    #17405
    kim
    Účastník
    (1879 odpovědí)

    Kellery a další neškrábu. Nemají “sklovité” šupiny jako např. sleď, kapr a pod. Pstruha také neškrábu. Před kuchyńskou úpravou je řádně omyji a spustí se sliz a filety jsou v naprostém pořádku. Něco jiného je, pokud se ryby stahují – s tím lze souhlasit i když k tomu mám své výhrady – důležité stopové prvky mezi kuží a svalovinou, o ty se stahování připravím.

    #17406
    bulik
    Účastník
    (334 odpovědí)

    Kellery čistím jenom kartáčem, slávky se loví od podzimu do jara /od září do března/, přes léto prý nesou moc dobré

    #17407
    stipko
    Účastník
    (984 odpovědí)

    To Kim:

    Niečo na tom bude, ale veľký keler má už pod kožou viacej tuku, ktorý postupom času mení chuť ryby a tá koža už je tiež dosť hrubá. Naučil nás to Nór a čistenie rýb je veľmi rýchle.

    Ale u menších rýb koža samozrejme zostáva. Ten ryžák funguje rýchlo a spoľahlivo.

    #17408
    Hlaváček Milan
    Účastník
    (271 odpovědí)

    Chlapi a jak ty slávky připravujete dejde nakej dobrej recept jedem začátkem května tak snad budou k jidlu dik;-)

    #17409
    kim
    Účastník
    (1879 odpovědí)

    S tím tukem je to pravda. Musím však sdělit zásadní věc: Nikdy nepoužívám při filetování sladkou vodu. Pouze mořskou – nedochází k znehodnocení filetů a déle si uchovají svoji konzistenci a pod. Nejsem sám. Co se týká slávek. Někteří je vaří a konzumují. Neviděl jsem, že by je nějak zvášť připravovali. Já z mořských plodů jím jen krabi a lobstry. Všemu ostatnímu se při cestách po světě důsledně vyhybám.

    #17410
    David
    Účastník
    (177 odpovědí)

    Všechno stahujem, ale je to o názoru a chuti. Někomu to chutná s kůží…

    #17411
    bulik
    Účastník
    (334 odpovědí)

    2vydra

    kupované jsou již očištěné, ale ty si je budeš lovit asi sám, takže dobře očistit nejlépe kartáčkem a to je dost práce. Já je pak nasypu do hrnce bez vody, protože si jí pustí samy. Vaříš tak 5 minut, dokud se všechny neotevřou. Na poslední minutu přidáš sklenku vína /nebo aromatické kořalky, třeba třešňovice/ a to je vše. pak jen mlsáš.

    #17412
    kaqpa
    Účastník
    (320 odpovědí)

    My používáme na čištění kelerů vapku…je to supr,šupiny krásně slezou aniž by se ryba nějak znehodnotila. To stejné u všech ostatních ryb, po očištění zůstanou ryby pěkně čisté a po rozmrazení stačí jen lehce opláchnout a dájí se jíst i s kůží.. Tento způsob je ale limitovaný možností připojení vapky na vodu…Na ukázku dávám tímto způsobem očištěného halibuta – vrchní (slizká) část je dolů, aniž by se kůže jakkoliv porušila. Ale každému to vyhovuje jinak…

    #17413
    blokar
    Člen
    (11 odpovědí)

    Když už jsme u tého jídla,dají se nějak využít i jikry? pokud ano, tak jak?

    #17414
    zdeněk křešnička
    Účastník
    (417 odpovědí)

    Pokud vím od mé kuchařky, slávky vaří dvakrát,v dosti osolené vodě, následně jsou vhodné osmažit na olivovém oleji a ochutit dle libosti,doporučuji sušený česnek a fiškoření, kapka tatarky, citron.

    to: kagpa, nebude tou vapkou narušeno maso, podle mne určitě ano, je to přece jenom tlak vody,,,nebo ne?

    #17415
    exxekutor
    Člen
    (7 odpovědí)

    kelery se snažím vůbec nevytahovat z vody a pokud už se stane, letí okamžitě zpět… obecňačky stahuju z kůže

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (celkem z 37)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu Škrábání kelerů a slávky jedlé

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(7)
(23)
(186)
(29)

Nahrávání ... Nahrávání ...