Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Škrábání kelerů a slávky jedlé
- Toto téma obsahuje celkem 36 odpovědí. Do diskuze (25 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel monty1 a poslední změna proběhla před 13 roky a 8 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
#17402 10.2.2011 v 10:50
Kelery neškrabem, používáme obyčejný kořínkový kartáč.
Pouze břícho přetáhnem nožem.
Většínou jezdíme v srpnu a podle domácího slávky
v této době nejsou vhodné k jídlu. Přesto jsme to zkusily ,
bohužel to skřípalo mezi zuby většina slávek měla v sobě malé perly.
#17403 10.2.2011 v 11:25Kellery škrábeme, nedokážu si představit, že mám filet na talíři se šupinama. Co se slávek týká, někde jsem četl že přes léto jsou toxické, když jsme to ještě nevěděli nasbírali jsme je v červenci a byly super.
#3897 10.2.2011 v 11:31Zdravím všechny. Chtěl bych se zeptat škrábete po ulovení kelery? já neškrábu nic a filety nechávám vždy s kůží ale četl sem že keler se šupinami po zamražení má podivnou příchut od šlemu co se uvolní z šupin. A ještě by mě zajímalo jíte někdo nasbírané slávky? Z obchodu jsou super, ale v Norsku sem je ještě nezkoušel.
#17404 10.2.2011 v 11:36U veľkých kelerov sťahujeme kožu u menších škrabeme ryžákom.
#17405 10.2.2011 v 12:32Kellery a další neškrábu. Nemají “sklovité” šupiny jako např. sleď, kapr a pod. Pstruha také neškrábu. Před kuchyńskou úpravou je řádně omyji a spustí se sliz a filety jsou v naprostém pořádku. Něco jiného je, pokud se ryby stahují – s tím lze souhlasit i když k tomu mám své výhrady – důležité stopové prvky mezi kuží a svalovinou, o ty se stahování připravím.
#17406 10.2.2011 v 12:34Kellery čistím jenom kartáčem, slávky se loví od podzimu do jara /od září do března/, přes léto prý nesou moc dobré
#17407 10.2.2011 v 12:41To Kim:
Niečo na tom bude, ale veľký keler má už pod kožou viacej tuku, ktorý postupom času mení chuť ryby a tá koža už je tiež dosť hrubá. Naučil nás to Nór a čistenie rýb je veľmi rýchle.
Ale u menších rýb koža samozrejme zostáva. Ten ryžák funguje rýchlo a spoľahlivo.
#17408 10.2.2011 v 12:45Chlapi a jak ty slávky připravujete dejde nakej dobrej recept jedem začátkem května tak snad budou k jidlu dik;-)
#17409 10.2.2011 v 12:50S tím tukem je to pravda. Musím však sdělit zásadní věc: Nikdy nepoužívám při filetování sladkou vodu. Pouze mořskou – nedochází k znehodnocení filetů a déle si uchovají svoji konzistenci a pod. Nejsem sám. Co se týká slávek. Někteří je vaří a konzumují. Neviděl jsem, že by je nějak zvášť připravovali. Já z mořských plodů jím jen krabi a lobstry. Všemu ostatnímu se při cestách po světě důsledně vyhybám.
#17410 10.2.2011 v 12:50Všechno stahujem, ale je to o názoru a chuti. Někomu to chutná s kůží…
#17411 10.2.2011 v 12:592vydra
kupované jsou již očištěné, ale ty si je budeš lovit asi sám, takže dobře očistit nejlépe kartáčkem a to je dost práce. Já je pak nasypu do hrnce bez vody, protože si jí pustí samy. Vaříš tak 5 minut, dokud se všechny neotevřou. Na poslední minutu přidáš sklenku vína /nebo aromatické kořalky, třeba třešňovice/ a to je vše. pak jen mlsáš.
#17412 10.2.2011 v 13:23My používáme na čištění kelerů vapku…je to supr,šupiny krásně slezou aniž by se ryba nějak znehodnotila. To stejné u všech ostatních ryb, po očištění zůstanou ryby pěkně čisté a po rozmrazení stačí jen lehce opláchnout a dájí se jíst i s kůží.. Tento způsob je ale limitovaný možností připojení vapky na vodu…Na ukázku dávám tímto způsobem očištěného halibuta – vrchní (slizká) část je dolů, aniž by se kůže jakkoliv porušila. Ale každému to vyhovuje jinak…
#17413 10.2.2011 v 13:36Když už jsme u tého jídla,dají se nějak využít i jikry? pokud ano, tak jak?
#17414 10.2.2011 v 13:55Pokud vím od mé kuchařky, slávky vaří dvakrát,v dosti osolené vodě, následně jsou vhodné osmažit na olivovém oleji a ochutit dle libosti,doporučuji sušený česnek a fiškoření, kapka tatarky, citron.
to: kagpa, nebude tou vapkou narušeno maso, podle mne určitě ano, je to přece jenom tlak vody,,,nebo ne?
#17415 10.2.2011 v 14:31kelery se snažím vůbec nevytahovat z vody a pokud už se stane, letí okamžitě zpět… obecňačky stahuju z kůže
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Škrábání kelerů a slávky jedlé