Táké už jsem to sem dával ale to snad nevadí.Salát a matesy z makrel.Filetuji makrely hned na lodi.Do kyblíku dávám sůl-filety-sůl-filety,nakonec vždy sůl,solí opravdu nešetřit,filety uplně pokrýt solí.Potom odlévám vodu a dosipávám sůl.Filety mám i dva roky v poměrně teplém sklepě.No a jdeme na salát,filety vyndám-v soli jsou jak zabetonované-pořádně opláchnu a stáhnu kůži,potom dám na jeden a půl dne do neředěného octa.Filety opláchnu a nakrájim na kousky asi jako článek prstu,přidám na jemno nakrájenou cibuli,asi 40% váhy ryb,rozdrcené koření-pepř,nové koření a bobkový list,zakápnu olivovym olejem a pořádně promíchám.Minimálně den nechám odležet.Recept od Nora.Někdy když dělám salát tak vyndám více filetů a po opláchnutí a stažení odříznu podélně asi třetinu filetu-hřebetní část.Do hrnce dám olej a ohřeju ho-asi 60 stupňů-naleju ho na dno nějaké krabičky/pozor na teplotu/a skládám na kolečka nakrájenou cibuli,bob.list,celý pepř,nové koření a filety,to opakuji a končim cibulí.Celé zaliji opět olejem a nechám aspoň čtyři dny odležet.Vinikající matjesy nebo matesy-obojí je dobře.Na tyto matesy je ale lepší když jsou filety v soli aspoň dva měsíce,čim ale déle tím lépe.Dělal jsem je po roce a půl a všichni řikali že lepší nejedli.Dobrou chuť.