Hasvik, NO
temperature icon 10°C
slabý déšť
Trondheim, NO
temperature icon 16°C
polojasno
Oslo, NO
temperature icon 16°C
zataženo
Bergen, NO
temperature icon 10°C
oblačno
Malé, MV
temperature icon 32°C
polojasno

RECEPTY

Už jsme sem dali spoustu receptů a tak si myslím, že si tohle téma zaslouží samostatný chlívek. Pokud tady už je, tak se omlouvám a prosím DUKEho aby to scuknul do sebe.

Proč mě to napadlo právě teď?

Spoustu norků je ve SPÁLOVĚ u Šroubka na srazu. Ne každý tam mohl být a tak alespoň duchem jsem tam byl taky. A abych se alespoň trošičku přiblížil atmosféře, tak jsem si vzpoměl, že mám v mrazáku pár posledních balíčků filet z Norska a že bych si taky mohl udělat žranici. Moje rodina rybám moc nedá a protože tentokráte " žrali " jako vy ve Spálově, tak sem dávám onen recept, který vlastně vzniknul na počest Šroukova srazu.

Tento recept věnuju Šroubkovi za přípravu srazu.

Vyšroubovaná treska:

Pár filátek tresky obecné a kdo dá jinou treskovitou rybu ulovenou v Norsku, svojim vlastním prutem, tak neprohloupí. Pár znamená podle počtu strávníků. Já dal tolik, že se mi to tak akorát vešlo na velkou pánev.

Pak jsem doma vyštrachal 3 velké mrkve, celer jako pěst, 2 cibule, 12 větších bramborů, 4 račata, hovězí bujón,citron, hladkou mouku, sůl, pepř a olej.

Tresky jsem rozmrazil, opláchnul, osušil, zakápnul citronem osolil, opepřil a nechal odležet. Pak jsem si nakrájel cibuli na čtvrtkolečka, sloupnul rajčata (asi by šel použít i rajský protlak )nakrájel jsem je na plátky. Brambory jsem nakrájel na kolečka a zeleninu nahrubo nastrouhal. Uvařil vodu a dal rozpustit bujón.

Pak jsem tresku oblail v mouce a zprudka opekl. Jo, jo už teď je dobrá, ale neujídat bude to ještě chutnější. Na dno velkeho pekáče jsem nalil trošku olivového oleje ( použil bych sádlo, ale to jsem doma právě neměl ) a celé dno jsem pokryl bramborama. Na ně jsem dal polovinu připravené cibule, zeleniny a navrch jsem dal rajčata. Na ně vrstvu opečených ryb. Na ryby druhou polovinu rajčat, pak zeleninu, cibuli a celé zakryl bramborama. Každou vrstvu jsem osolil a opepřil. Solte přiměřeně - já přesolil, protože jsem to všechno přelil ještě 0,5L bujónem. Navrch jsem nalil výpek z pánve na které jsem opékal tresky.

Vše jsem dal do trouby na 180°C zhruba na 1 hodinu a pak ještě na 30 minut 200°C. Pro zjemění se může použít šlehačka V tom případě nalejt tak aby se ještě zapekla.

Ani jsem nedoufal, že to bude tak dobré.Věřte mi, bylo!

Byla toho halda. Už neni a protože stále na vás ve Spálově myslím, tak dneska u nás bude Moravský brabec

:-D:-D:-D

Doufám, že příště nezapomenu fotit.

Odpovědět

Jak spravujete mníky? Každou výpravu se nějaký chytí a nikdy nám nijak extra nechutnal

Mník je skvělá ryba! Maso trochu sušší, ale jinak výborná. Dělám ho často na řízky. Ještě lepší je příprava na venkovním grilu na lávovém kameni. Udělám porce dle libosti, přidám česnek, kadeřavou petržel a zakapu olivovým olejem. Nechám uležet několik hodin. Před přípravou osolím a připravuji na lávovém kameni. Důležité je, aby byl kamen dokonale rozpálený. pokud není, bude se maso ke kameni lepit. Příprava je vemi rychlá a výsledek skvělý!!

RYBÍ SALÁT

Takto ho každý rok vyrábí můj kamarád. Věřte, nevěřte, když ho vyrábí, tak zásadně takové množství, jak on sám hovoří, „ to musíš dělat do dětské vaničky, jinak to nemá ani cenu dělat “

Co budeme potřebovat : rybu 2 kg ( on zásadně používá kapra ), sůl hřebíček, nové koření, bobkový list, hořčičné semínko, pepř, celý, cibuli, ocet, majolku ( tatarku ), kyselé zelí, sladkokyselou zeleninu ( Moravanku, zelenina na bramborový salát a pod. )

Vykuchanou očištěnou rybu dáme do studené převařené vody tak, aby byla celá ponořená. Vodu osolíme větší hrstí soli. Přiklopíme pokličkou a necháme dva dny v chladu odležet. Potom přidáme – 5 hřebíčků, nové koření, bobkový list, hořčičné semínko, celý pepř a vše vaříme cca 15 minut. Po uvaření rybu přendáme do jiné nádoby a posypeme větším množstvím nakrájené cibule. Horký vývar odměříme a přidáme ocet - 1/3 jako je vývaru. Tímto nálevem rybu s cibulí zalijeme, přiklopíme a necháme v chladu 3 až 4 dny proležet. Vodu pak slijeme, rybu vykostíme, natrháme na menší kusy, přidáme cibuli z nálevu a dle chuti sladkokyselou zeleninu a majolku. Zásadní částí takového rybího salátu je domácí kyselé zelí, takže ho tam přiměřené množství dát prostě musíte. Pak teprve je tento rybí salát hotový.

Je fakt dobrej....

Všem :

Dnes se nám podařilo doplnit výpravu na Bakkan a mám tak velkou radost, že prozradím recept , který používám na Gravlax. Je to úžasné žrádlo z lososa. :-):-):-)

Pandion

PĚKNÝ, ŠKODA TÝ KŮŽIČKY,JINAK SUPR ŽRASO8-)

[citace]Vlkous napsal: RYBÍ SALÁT

Takto ho každý rok vyrábí můj kamarád. Věřte, nevěřte, když ho vyrábí, tak zásadně takové množství, jak on sám hovoří, „ to musíš dělat do dětské vaničky, jinak to nemá ani cenu dělat “

Co budeme potřebovat : rybu 2 kg ( on zásadně používá kapra ), sůl hřebíček, nové koření, bobkový list, hořčičné semínko, pepř, celý, cibuli, ocet, majolku ( tatarku ), kyselé zelí, sladkokyselou zeleninu ( Moravanku, zelenina na bramborový salát a pod. )

Vykuchanou očištěnou rybu dáme do studené převařené vody tak, aby byla celá ponořená. Vodu osolíme větší hrstí soli. Přiklopíme pokličkou a necháme dva dny v chladu odležet. Potom přidáme – 5 hřebíčků, nové koření, bobkový list, hořčičné semínko, celý pepř a vše vaříme cca 15 minut. Po uvaření rybu přendáme do jiné nádoby a posypeme větším množstvím nakrájené cibule. Horký vývar odměříme a přidáme ocet - 1/3 jako je vývaru. Tímto nálevem rybu s cibulí zalijeme, přiklopíme a necháme v chladu 3 až 4 dny proležet. Vodu pak slijeme, rybu vykostíme, natrháme na menší kusy, přidáme cibuli z nálevu a dle chuti sladkokyselou zeleninu a majolku. Zásadní částí takového rybího salátu je domácí kyselé zelí, takže ho tam přiměřené množství dát prostě musíte. Pak teprve je tento rybí salát hotový.

Je fakt dobrej.... [/citace]

Makrela na Ruskej způsob::-D 2dkg soli na 1.l vody, makrely vykucháme,odřízneme hlavy,aby maso nebylo hořké od žaber!! V láku nacháme 2dny. Osušené naskládáme do udírny a udíme 2dny STUD.kouřem(30st.!!) Udím jedině olší (pak jsou krásně zlaté) maso jemné,růžové,šˇavnaté!!!

Díky Respi, určitě vyzkouším.

Já udím kouřem 40°- 50°C a trvá to cca 4-5 hodin. I tak jsou skvělé a šťavnaté.

Ale tvůj recept vyzkouším a dám zprávu.

Pár let požívám tyto dva druhy citronového pepře, přitom HINDU mě přijde aromatyčtější.Pepře prodávané v Čechách se nemohou rovnat.Vozíte ještě jiný druh a jaké máte skušenosti?

Treska obecná marinovaná v citronovém pepři pečená na másle.Všichni jistě znají.

Letos jsem si koupil citronovy pepř v norsku a je to opravdu rozdíl od toho u nas.Jak to marinuješ,jenom to posypeš nějaky čas předem nebo nakladaš.Díky za rady[citace]Jindrich napsal:

Treska obecná marinovaná v citronovém pepři pečená na másle.Všichni jistě znají.[/citace]

[citace]skroban5 napsal: Letos jsem si koupil citronovy pepř v norsku a je to opravdu rozdíl od toho u nas.Jak to marinuješ,jenom to posypeš nějaky čas předem nebo nakladaš.Díky za rady

Jindrich napsal:

Treska obecná marinovaná v citronovém pepři pečená na másle.Všichni jistě znají.[/citace]Pokud jde o tuto rychlou a jednoduchou přípravu tak rybu pořádně nasolím poté posypu c. pepřem a vmasíruji do filety.Po té nechám odpočinout v lednici do druhého dne.Podávám s chlebem či brambory.:-D

[citace]skroban5 napsal: Letos jsem si koupil citronovy pepř v norsku a je to opravdu rozdíl od toho u nas.Jak to marinuješ,jenom to posypeš nějaky čas předem nebo nakladaš.Díky za rady

Jindrich napsal:

Treska obecná marinovaná v citronovém pepři pečená na másle.Všichni jistě znají.[/citace]Jaký druh jsi si přivezl?Ty co jsou na fotce nebo jiný?

[citace]Jindrich napsal:

Pár let požívám tyto dva druhy citronového pepře, přitom HINDU mě přijde aromatyčtější.Pepře prodávané v Čechách se nemohou rovnat.Vozíte ještě jiný druh a jaké máte skušenosti?

[/citace]

Naprosto souhlasím! Já používám citronový pepř výhradně od Hindu. Je dle mého soudu nejlepší. Mají ho v obchodech JOCKER a KIWI.

Ani nevim jak se jmenoval ten obchod kde jsem ho koupil bylo to cestou na Lofopy asi v Bjerkviku. Vybrali jsme v obchodě celé plato a prodavačka nechápavě hleděla.

• Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Červnová soutěž o Daiwa Sealine v hodnotě 3 950 Kč!

VYHRAJ multiplikátor Daiwa Sealine 30 LWLA! – zapoj se do soutěže ještě dnes!