Hasvik, NO
temperature icon 10°C
slabý déšť
Trondheim, NO
temperature icon 16°C
polojasno
Oslo, NO
temperature icon 16°C
zataženo
Bergen, NO
temperature icon 10°C
oblačno
Malé, MV
temperature icon 32°C
polojasno

RECEPTY

Už jsme sem dali spoustu receptů a tak si myslím, že si tohle téma zaslouží samostatný chlívek. Pokud tady už je, tak se omlouvám a prosím DUKEho aby to scuknul do sebe.

Proč mě to napadlo právě teď?

Spoustu norků je ve SPÁLOVĚ u Šroubka na srazu. Ne každý tam mohl být a tak alespoň duchem jsem tam byl taky. A abych se alespoň trošičku přiblížil atmosféře, tak jsem si vzpoměl, že mám v mrazáku pár posledních balíčků filet z Norska a že bych si taky mohl udělat žranici. Moje rodina rybám moc nedá a protože tentokráte " žrali " jako vy ve Spálově, tak sem dávám onen recept, který vlastně vzniknul na počest Šroukova srazu.

Tento recept věnuju Šroubkovi za přípravu srazu.

Vyšroubovaná treska:

Pár filátek tresky obecné a kdo dá jinou treskovitou rybu ulovenou v Norsku, svojim vlastním prutem, tak neprohloupí. Pár znamená podle počtu strávníků. Já dal tolik, že se mi to tak akorát vešlo na velkou pánev.

Pak jsem doma vyštrachal 3 velké mrkve, celer jako pěst, 2 cibule, 12 větších bramborů, 4 račata, hovězí bujón,citron, hladkou mouku, sůl, pepř a olej.

Tresky jsem rozmrazil, opláchnul, osušil, zakápnul citronem osolil, opepřil a nechal odležet. Pak jsem si nakrájel cibuli na čtvrtkolečka, sloupnul rajčata (asi by šel použít i rajský protlak )nakrájel jsem je na plátky. Brambory jsem nakrájel na kolečka a zeleninu nahrubo nastrouhal. Uvařil vodu a dal rozpustit bujón.

Pak jsem tresku oblail v mouce a zprudka opekl. Jo, jo už teď je dobrá, ale neujídat bude to ještě chutnější. Na dno velkeho pekáče jsem nalil trošku olivového oleje ( použil bych sádlo, ale to jsem doma právě neměl ) a celé dno jsem pokryl bramborama. Na ně jsem dal polovinu připravené cibule, zeleniny a navrch jsem dal rajčata. Na ně vrstvu opečených ryb. Na ryby druhou polovinu rajčat, pak zeleninu, cibuli a celé zakryl bramborama. Každou vrstvu jsem osolil a opepřil. Solte přiměřeně - já přesolil, protože jsem to všechno přelil ještě 0,5L bujónem. Navrch jsem nalil výpek z pánve na které jsem opékal tresky.

Vše jsem dal do trouby na 180°C zhruba na 1 hodinu a pak ještě na 30 minut 200°C. Pro zjemění se může použít šlehačka V tom případě nalejt tak aby se ještě zapekla.

Ani jsem nedoufal, že to bude tak dobré.Věřte mi, bylo!

Byla toho halda. Už neni a protože stále na vás ve Spálově myslím, tak dneska u nás bude Moravský brabec

:-D:-D:-D

Doufám, že příště nezapomenu fotit.

Odpovědět

[citace]Vlkous napsal: Pomazánka z uzených makrel:

Vyuzené makrely oberu a zavařím do skleniček. Možno zalít olejem nebo i na sucho při brzké spotřebě.

Mám li na něco speciálního chuť, načnu si skleničku zavařených uzených makrel. K tomu si nakrájím nadrobno cibulku a sladkokyselou okurku. Ještě přidám lžíci hořčice a vše zamíchám. Chleba lehce pomáznu máslem, na to dám tuhle pomazánku a nechávám si zdát o nádherných malých torpédech s třepotajícími ocásky - MAKRELÁCH.[/citace]:-D

Hele není to trestné takhle nám dělat chutě8-)

Dnes to máme za 11 dní na Hitru tak ten recept s pomazánku z uzených makrel určitě vyzkouším:-D

Dělám to přesně jako Vlkouš jen s tím rozdílem, že to zamíchám ještě do měkkého tvarohu.

nej hešžčí fotky co sem za poslední dobu videl:-P:-P

Ahojky, jelikož se mi letos podařilo ulovit Halíka, hledala jsem recept a tento nám moc chutnal:

marináda na 2-4 porce

šťáva z 1/2 citronu

2 lžíce olivového oleje

2-3 lístky bazalky

snítka čerstvé majoránky

snítka čerstváho oregána

snítka zelené petrželky

2-3 lístky libečku

sůl (mořskou)

1 stroužek česneku

1 lžíce másla na pánev

Marinádou potřeme Halíka a necháme odstát 2 hodiny v ledničce. Pak na rozpáleném másle a zbylé marinádě opékáme z každé strany 7 minut.

Jenom můžu doporučit je to opravdu lahůdka.:-|:-|

Zkoušel někdo někdy udělat tatarák z uzeného lososa?

Nebo si myslíte že je to zbytečné kazení potraviny?

[citace]MifakM napsal: Zkoušel někdo někdy udělat tatarák z uzeného lososa?

Nebo si myslíte zže je to zbytečné kazení potraviny?[/citace]

Tataráky se obecně dělají spíš ze syrového masa než z uzeného. Ale jestli to někdo dělá, tak by mě to taky zajímalo.

Přispěji taky jedním receptem na dobrotu, kterou jsme si operativne udělali před třemi týdny v Korlinu. Našli jsme mělčinovou tyč, na které byly krásně velké exempláře slávek. Takže kolega v kempu zagooglil a jelikož jsme měli nejvíc piva, tak našel na www.labuznik.com tento recept :

Slavky na pivu :

Ve velkem litinovem hrnci s poklici rozehrat olej a maslo. Pridat salotku a udusit ji asi 5 minut do mekka. Pridat cesnek a pockat az zavoni (par vterin). Pridat musle a zalit je pivem. Hrnec prikryt poklici a vse dusit dokud se musle neotevrou a nejsou matne, asi 5 – 6 minut. Behem te doby nekolikrat protrepat hrncem, aby se slavky dusily stejnomerne.

Vyjmout musle/slavky na dva hluboke talire. Tekutinu nechat chvili stat, aby pripadny pisek sedl ke dnu. Potom pomoci naberacky opatrne odebrat vrchni tekutinu a zalit tim slavky na talirich.

Slavky opeprit, podle chuti posplichat vymackanym citronem, nahore posypat Pasmesanem a ozdobit cilantrem.

Podavat s krupavym selskym chlebem na namaceni do stavy a vyjidani stavy.

Bylo to supr, i když jsme teda parmezán ani cilanter (nevím co to je :-) ) neměli.

Takhle to dopadlo.

a ještě detail :-D. Pro historicky zatvrzelé odpůrce Korlinu upozorňuji na možnost všimnout si nového nábytku, nového nádobí ...8-)

Zdravím.Chtěli bychom vyzkoušet udělat si v Norsku rybí salát.Prosím o info na nějaký recept.

Díky za každou informaci.

Tatarák z uzenýho lososa je to samý jak ze syrovýho:-D Ale nedávám do něj žloutek,ten se s tím uzeným blbě spojí,jinak stejný postup:-P8-)

Nejlepsi rybi salat je z Lumba.

Pevne maso s chuti po krabech ...

file podusim a pak tam napatlam, co najdu. Cibulku, nejakou zeleninu - klidne Kunovjanku nebo Hradistanku, ja vetsinou podusim cerstvou nebo zmrazenou, k tomu majonezu - nejlepe norskou, pro ty se spatnym svedomim muze byt smichana s jogurtem nebo cerstvym syrem nebo pomazankovym maslem, sul, pepr, troska horcice ... Prichutit s eda jeste citronem a bilym vinkem... vseho primerene. Nejake to byli (carky nad y a i)nakonec. Zatim si nikdo nikdy nestezoval, ze by nechutnalo.

ale nebyly tu uz recepty na rybi salat? Dokonce z kralika?? :-D

  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Červnová soutěž o Daiwa Sealine v hodnotě 3 950 Kč!

VYHRAJ multiplikátor Daiwa Sealine 30 LWLA! – zapoj se do soutěže ještě dnes!