Hasvik, NO
temperature icon 11°C
oblačno
Trondheim, NO
temperature icon 14°C
oblačno
Oslo, NO
temperature icon 23°C
polojasno
Bergen, NO
temperature icon 15°C
slabý déšť
Malé, MV
temperature icon 28°C
oblačno

RECEPTY

Už jsme sem dali spoustu receptů a tak si myslím, že si tohle téma zaslouží samostatný chlívek. Pokud tady už je, tak se omlouvám a prosím DUKEho aby to scuknul do sebe.

Proč mě to napadlo právě teď?

Spoustu norků je ve SPÁLOVĚ u Šroubka na srazu. Ne každý tam mohl být a tak alespoň duchem jsem tam byl taky. A abych se alespoň trošičku přiblížil atmosféře, tak jsem si vzpoměl, že mám v mrazáku pár posledních balíčků filet z Norska a že bych si taky mohl udělat žranici. Moje rodina rybám moc nedá a protože tentokráte " žrali " jako vy ve Spálově, tak sem dávám onen recept, který vlastně vzniknul na počest Šroukova srazu.

Tento recept věnuju Šroubkovi za přípravu srazu.

Vyšroubovaná treska:

Pár filátek tresky obecné a kdo dá jinou treskovitou rybu ulovenou v Norsku, svojim vlastním prutem, tak neprohloupí. Pár znamená podle počtu strávníků. Já dal tolik, že se mi to tak akorát vešlo na velkou pánev.

Pak jsem doma vyštrachal 3 velké mrkve, celer jako pěst, 2 cibule, 12 větších bramborů, 4 račata, hovězí bujón,citron, hladkou mouku, sůl, pepř a olej.

Tresky jsem rozmrazil, opláchnul, osušil, zakápnul citronem osolil, opepřil a nechal odležet. Pak jsem si nakrájel cibuli na čtvrtkolečka, sloupnul rajčata (asi by šel použít i rajský protlak )nakrájel jsem je na plátky. Brambory jsem nakrájel na kolečka a zeleninu nahrubo nastrouhal. Uvařil vodu a dal rozpustit bujón.

Pak jsem tresku oblail v mouce a zprudka opekl. Jo, jo už teď je dobrá, ale neujídat bude to ještě chutnější. Na dno velkeho pekáče jsem nalil trošku olivového oleje ( použil bych sádlo, ale to jsem doma právě neměl ) a celé dno jsem pokryl bramborama. Na ně jsem dal polovinu připravené cibule, zeleniny a navrch jsem dal rajčata. Na ně vrstvu opečených ryb. Na ryby druhou polovinu rajčat, pak zeleninu, cibuli a celé zakryl bramborama. Každou vrstvu jsem osolil a opepřil. Solte přiměřeně - já přesolil, protože jsem to všechno přelil ještě 0,5L bujónem. Navrch jsem nalil výpek z pánve na které jsem opékal tresky.

Vše jsem dal do trouby na 180°C zhruba na 1 hodinu a pak ještě na 30 minut 200°C. Pro zjemění se může použít šlehačka V tom případě nalejt tak aby se ještě zapekla.

Ani jsem nedoufal, že to bude tak dobré.Věřte mi, bylo!

Byla toho halda. Už neni a protože stále na vás ve Spálově myslím, tak dneska u nás bude Moravský brabec

:-D:-D:-D

Doufám, že příště nezapomenu fotit.

Odpovědět

[citace]kveta90 napsal: to:monty1

Zapoměl jsem kde se koření dostane sehnat.

www.unileverfoodsolutions.cz

Koření Knorr Aromat již používám léta, ale to "Bylinky a máslo" neznám, ale moc se mi líbí. Dívala jsem se na udávané stránky, ale tam se to pravděp. objednat nedá. Dá se to někde koupit?[/citace]

2 Kveta 90:

Pokud by byl problém objednat koření přes webové stránky, mám někde telefon na dealera, tak bych ho tu pověsil....

8-)

Já si myslím, že když někdy na naviják za dost tisíc, na gumovou rybu za 400, na další a další části cajku, který není vůbec levný, tam si snad může dovolit koupit i norské brambory a nemusím porušovat jejich předpisy a nařízení. Mimochodem jsou dobré, na rozdíl od jejich chleba.

to bulik: naprosto souhlasím, nehledě na to, že na základě této bramborové debaty jsem se dnes dívala kolik stojí v Bille vařené vákuované brambory (mejí 2kg balení) a cena je jen o něco nižší

nežli syrové brambory v Norsku. Takže pro naší partu myslím jsme

rozhodnuti. Navíc jedu-li do státu, kde mají toto nařízení (a myslím si že rozumné) a budu tam chtít jezdit v pohodě i nadále, tak proč si zadělávat na problémy.

Jasně a proto je třeba do Norska nevozit syrové neloupané brambory.

Zmínka o loupaných, vařených, vakuově balených bramborách padla proto, že je možno si je u nás koupit a legálně dovézt do Norska. Takovéto brambory, když načnu tak poměrně dlouho v lednici vydrží. Stačí si vyndat jen takové množství které právě potřebuju. Kupuju si 4 kg balení a použiju ho na několikrát. Jde o úsporu času o nic jiného. K rybám jsou velice vhodné na zapékání. Ryby neni nutné moc dlouho péct a brambory jsou již vařené, vlastně se jen ohřejou - opečou. Přijedu z rybolovu a jídlo mám hotové do "pár minut" Neni nutné nic škrabat a vařit.

Pokud vůbec toužím po bramborách.

Pokud vůbec jde o cenu, tak já kupoval 4 kg za 48 kč.

Nakonec si tam nemusím vozit vůbec žádné jídlo, protože se tam dá přeci koupit, včetně alkoholu i cigaret.

To Vlkouš: beru dobrá rada, ale jak jsem se dnes koukala, tak tady 2 kg za 39,90. Jiné neměli a to jsem si řekla že to vyjde nastejno. Je fakt, že se pak nemusí loupat a vařit. Zatím jsme stále vozili syrové, ale po těchto debatách to určitě už dělat nebudu. Jede nás 8 a to je na jedno jídlo dost brambor. Ještě se podívám někde jinde, budou-li mít větší balení.Rozhodně ani vařené nezavrhuji.

:-|:-|:-|

[citace]janek.su napsal:

a my maso nasolíme, posypeme citronovým pepřem, zaprášíme hladkou moukou , promícháme a smažíme na oleji, připravujeme to z menších kelerů[/citace] Jeníku ty to neumíš to dělám jen já.

Nejlepší treska je flák hovězího a k tomu vychlazená plzínka. :-P

[citace]klakson napsal:

Nejlepší treska je flák hovězího a k tomu vychlazená plzínka. [/citace]

Co tím básník chtěl říct:-E:-E:-E:-E

Makrela s rajsou omáčkou

Filety z makrel osolím a zprudka opeču na sádle.

V hrnci si osmahnu cibulku dozlatova. Přidám rajský protlak, vodu nebo vývar. Vše zahustím jíškou. Dochutím solí, cukrem a špetkou pepře. Do rajské omáčky vložím osmažená filátka z makrely a chvilku ještě spolu povařím.

Je to dobré s čímkoliv.

I studené druhý den k snídani to stále chutná znamenitě.

co takhle nějaké tipy na úpravu krabů, krabic a dalších potvor včetně olihní atd ...

Kraba jsme chytli jen párkrát a to jen náhodou.

Upravili jsme je jako raky - uvařit ve slané vodě.

Pochoutka to i tak byla.

Treska v alobalu

(porce pro 4 osoby)

1 kg filé z tresky, lososa nebo polaka

citron

4 stonky jarní cibulkou

200 g mrkve, nakrájené

4 stonky chřestu

sladký hrášek

Kopr nebo petrželka

150 g másla

Sůl a pepř

Uvařte zeleninu na skus (vložit do studené vody)

Do středu dvojitého alobalu dejte kousek másla. Jeden balíček = porce pro 1 osobu.

Přidejte nakrájenou zeleninu s nasekanou petrželkou nebo koprem, jarní cibulku a ryby. Vymačkejte na rybu citron. Přidejte sůl a pepř.

Zabalte a grilujte cca. 10 minut.

Pomazánka z uzených makrel:

Vyuzené makrely oberu a zavařím do skleniček. Možno zalít olejem nebo i na sucho při brzké spotřebě.

Mám li na něco speciálního chuť, načnu si skleničku zavařených uzených makrel. K tomu si nakrájím nadrobno cibulku a sladkokyselou okurku. Ještě přidám lžíci hořčice a vše zamíchám. Chleba lehce pomáznu máslem, na to dám tuhle pomazánku a nechávám si zdát o nádherných malých torpédech s třepotajícími ocásky - MAKRELÁCH.

Čerstvá uzená ryba,treska 110+, mořský pstruh a makrelu pozná každý. Recept má každý svůj,,,,

  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.