Hasvik, NO
temperature icon 12°C
oblačno
Trondheim, NO
temperature icon 15°C
zataženo
Oslo, NO
temperature icon 24°C
oblačno
Bergen, NO
temperature icon 16°C
oblačno
Malé, MV
temperature icon 28°C
zataženo

RECEPTY

Už jsme sem dali spoustu receptů a tak si myslím, že si tohle téma zaslouží samostatný chlívek. Pokud tady už je, tak se omlouvám a prosím DUKEho aby to scuknul do sebe.

Proč mě to napadlo právě teď?

Spoustu norků je ve SPÁLOVĚ u Šroubka na srazu. Ne každý tam mohl být a tak alespoň duchem jsem tam byl taky. A abych se alespoň trošičku přiblížil atmosféře, tak jsem si vzpoměl, že mám v mrazáku pár posledních balíčků filet z Norska a že bych si taky mohl udělat žranici. Moje rodina rybám moc nedá a protože tentokráte " žrali " jako vy ve Spálově, tak sem dávám onen recept, který vlastně vzniknul na počest Šroukova srazu.

Tento recept věnuju Šroubkovi za přípravu srazu.

Vyšroubovaná treska:

Pár filátek tresky obecné a kdo dá jinou treskovitou rybu ulovenou v Norsku, svojim vlastním prutem, tak neprohloupí. Pár znamená podle počtu strávníků. Já dal tolik, že se mi to tak akorát vešlo na velkou pánev.

Pak jsem doma vyštrachal 3 velké mrkve, celer jako pěst, 2 cibule, 12 větších bramborů, 4 račata, hovězí bujón,citron, hladkou mouku, sůl, pepř a olej.

Tresky jsem rozmrazil, opláchnul, osušil, zakápnul citronem osolil, opepřil a nechal odležet. Pak jsem si nakrájel cibuli na čtvrtkolečka, sloupnul rajčata (asi by šel použít i rajský protlak )nakrájel jsem je na plátky. Brambory jsem nakrájel na kolečka a zeleninu nahrubo nastrouhal. Uvařil vodu a dal rozpustit bujón.

Pak jsem tresku oblail v mouce a zprudka opekl. Jo, jo už teď je dobrá, ale neujídat bude to ještě chutnější. Na dno velkeho pekáče jsem nalil trošku olivového oleje ( použil bych sádlo, ale to jsem doma právě neměl ) a celé dno jsem pokryl bramborama. Na ně jsem dal polovinu připravené cibule, zeleniny a navrch jsem dal rajčata. Na ně vrstvu opečených ryb. Na ryby druhou polovinu rajčat, pak zeleninu, cibuli a celé zakryl bramborama. Každou vrstvu jsem osolil a opepřil. Solte přiměřeně - já přesolil, protože jsem to všechno přelil ještě 0,5L bujónem. Navrch jsem nalil výpek z pánve na které jsem opékal tresky.

Vše jsem dal do trouby na 180°C zhruba na 1 hodinu a pak ještě na 30 minut 200°C. Pro zjemění se může použít šlehačka V tom případě nalejt tak aby se ještě zapekla.

Ani jsem nedoufal, že to bude tak dobré.Věřte mi, bylo!

Byla toho halda. Už neni a protože stále na vás ve Spálově myslím, tak dneska u nás bude Moravský brabec

:-D:-D:-D

Doufám, že příště nezapomenu fotit.

Odpovědět

[citace]MifakM napsal: Já právě si nejsem jistý jestli je v tom zákonu jen syrové brambory, nebo syrové brambory a výrobky z nich...

Zkusím pohledat[/citace]Fajn tak se koukni schválně co tam bude.

V tom případě si brambory koupíme tam a je to.Tedy za předpokladu že je budeme potřebovat.Já je nepotřeboval nikdy.:-P

Projistotu jsem napsal na velvyslanectví tak jsem zvědav na odpověď ;-)

A já vozím bramborový noky(knochi)nebo knedlik,to snad můžem? i bramborovej guláš se smí???

:-P:-D:-D:-P

Klucu dneska budu dělat tatarák z lososa pak hodím foto:-D

to:monty1

Zapoměl jsem kde se koření dostane sehnat.

www.unileverfoodsolutions.cz

Koření Knorr Aromat již používám léta, ale to "Bylinky a máslo" neznám, ale moc se mi líbí. Dívala jsem se na udávané stránky, ale tam se to pravděp. objednat nedá. Dá se to někde koupit?

Co se týká brambor - tak se nesmějí dovážet brambory syrové ve slupce. Je to kvůli zavlečení chorob brambor. Mají obavu i ze šlupek brambor.

Loupané, vařené brambory, vákuově zabalené, originální nenačnuté balení je bez problémů.

Ale zatím jsem se nesetkal z nikým, kdo by řekl, že za pytlík brambor platil nějakou pokutu nebo měl na hranicích problémy. Netuším, kdo si syrové brambory do Norska vozí, ale bude to hodně výprav.

Do té doby než jsem objevil vařené, vakuově balené brambory, tak jsme si brambory v menším množství kupovali v Norsku.

Ještě doplním - nejde jen o choroby , ale i o škúdce.

Dovoz brambor v neupravené formě vyžaduje zvláštní rostlinolékařské povolení.

Jedná se o brambory syrové a neloupané.

Norské úřady se obávají, že brambory ze zahraničí povede k šťávy, které mohou poškodit norské přírody.

- Může se to zdát divné, že brambora je nelegální, ale důvodem je to, že mohou obsahovat viry, které mohou poškodit norskou přírodu, říká Liv Kristin kolo Mountain, zástupce ředitele cel a spotřebních daní.

Je to jako pise Vlkous - kvuli zavleceni chorob a cizopasniku.

[citace]janka napsal: Je to jako pise Vlkous - kvuli zavleceni chorob a cizopasniku. [/citace]Já tomu úplně rozumim.Taky bych nechtěl aby mi někdo natahal do země kdejakej sajrajt.Tudíž brambory když už tak koupit v Norsku a jeto.

My jsme si o brambory řekli domácímu. Přinesl ná pětikilovej pytel a mávnul rukou. Nač si dělat problémy.

Přidám svou zkušenost, asi před 4. roky jsme byli kontrolováni na kraji Osla,(od té doby už tudy raději nejezdíme) byla to štára jakou jsem ještě nezažil, celníci, financové, pracovní , protidrogové psi...,zkouška na alkohol, brali úplně vše, my jsme vyložili 2/3 transportéra, mě ještě odvedli, protože jsem měl v pasu ukrajinská a ruská víza, dobrý pocit jsme neměli, kdyby se vyndal celý obsah, nebylo by to dobré,mj. jsme vyndali i krabici brambor, prohrábli je rukama, a víc je nezajímaly.

ono vzdy zalezi na celnicich, ale proc to zkouset, ze jo.

U psu je to podobne, diky prisnym opatrenim nemaji problemy s tasemnici a jeste nejakou potvorou, co je i u lisek.

Pak musim jen korutit hlavou, kdyz se lidi chlubi, jak projeli se psem bez ockovani, odcerveni a ja nevim co.

Mne cesky celnik malem odtrhl housku od pusy, kdyz se tehdy kvuli silenym kravam nesmelo vozit maso pres hranice. Ja to nevedela, mela housku se sunkou rozjezenou .. ale nemel sanci, hlad je svina, rychle jsem dojedla nez zabavil vedle sedici mamince s detma jejich svacinu. Ale ja jeste mela oplatky, takze deti hlady neumrely.. ;-)

Jak je vyse uvedeno, kdo chce usetrit par korun, prdavaji se vakuovane brambory uz tepelne zpracovane, jinak v Norsku to taky nikoho nezruinuje, kdyz si je koupi. (10-12 NOK/kg)

[citace]janka napsal: ono vzdy zalezi na celnicich, ale proc to zkouset, ze jo.

U psu je to podobne, diky prisnym opatrenim nemaji problemy s tasemnici a jeste nejakou potvorou, co je i u lisek.

Pak musim jen korutit hlavou, kdyz se lidi chlubi, jak projeli se psem bez ockovani, odcerveni a ja nevim co.

Mne cesky celnik malem odtrhl housku od pusy, kdyz se tehdy kvuli silenym kravam nesmelo vozit maso pres hranice. Ja to nevedela, mela housku se sunkou rozjezenou .. ale nemel sanci, hlad je svina, rychle jsem dojedla nez zabavil vedle sedici mamince s detma jejich svacinu. Ale ja jeste mela oplatky, takze deti hlady neumrely..

Jak je vyse uvedeno, kdo chce usetrit par korun, prdavaji se vakuovane brambory uz tepelne zpracovane, jinak v Norsku to taky nikoho nezruinuje, kdyz si je koupi. (10-12 NOK/kg)[/citace]No vždyť právě. Není problém zajít do obchodu a cokoli koupit.I když někdo ho asi má.:-?

Jindřichu

Není problém vůbec nic.

Prostě je možnost si do Norska dovéz mimo dalšího i brambory. Jen to musí být brambory vařené a vakuově balené.

O nic jiného tady nejde.

  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.