Hasvik, NO
temperature icon -3°C
husté sněžení
Trondheim, NO
temperature icon -1°C
polojasno
Oslo, NO
temperature icon 0°C
jasno
Bergen, NO
temperature icon 3°C
polojasno
Malé, MV
temperature icon 31°C
polojasno

RECEPTY

Už jsme sem dali spoustu receptů a tak si myslím, že si tohle téma zaslouží samostatný chlívek. Pokud tady už je, tak se omlouvám a prosím DUKEho aby to scuknul do sebe.

Proč mě to napadlo právě teď?

Spoustu norků je ve SPÁLOVĚ u Šroubka na srazu. Ne každý tam mohl být a tak alespoň duchem jsem tam byl taky. A abych se alespoň trošičku přiblížil atmosféře, tak jsem si vzpoměl, že mám v mrazáku pár posledních balíčků filet z Norska a že bych si taky mohl udělat žranici. Moje rodina rybám moc nedá a protože tentokráte " žrali " jako vy ve Spálově, tak sem dávám onen recept, který vlastně vzniknul na počest Šroukova srazu.

Tento recept věnuju Šroubkovi za přípravu srazu.

Vyšroubovaná treska:

Pár filátek tresky obecné a kdo dá jinou treskovitou rybu ulovenou v Norsku, svojim vlastním prutem, tak neprohloupí. Pár znamená podle počtu strávníků. Já dal tolik, že se mi to tak akorát vešlo na velkou pánev.

Pak jsem doma vyštrachal 3 velké mrkve, celer jako pěst, 2 cibule, 12 větších bramborů, 4 račata, hovězí bujón,citron, hladkou mouku, sůl, pepř a olej.

Tresky jsem rozmrazil, opláchnul, osušil, zakápnul citronem osolil, opepřil a nechal odležet. Pak jsem si nakrájel cibuli na čtvrtkolečka, sloupnul rajčata (asi by šel použít i rajský protlak )nakrájel jsem je na plátky. Brambory jsem nakrájel na kolečka a zeleninu nahrubo nastrouhal. Uvařil vodu a dal rozpustit bujón.

Pak jsem tresku oblail v mouce a zprudka opekl. Jo, jo už teď je dobrá, ale neujídat bude to ještě chutnější. Na dno velkeho pekáče jsem nalil trošku olivového oleje ( použil bych sádlo, ale to jsem doma právě neměl ) a celé dno jsem pokryl bramborama. Na ně jsem dal polovinu připravené cibule, zeleniny a navrch jsem dal rajčata. Na ně vrstvu opečených ryb. Na ryby druhou polovinu rajčat, pak zeleninu, cibuli a celé zakryl bramborama. Každou vrstvu jsem osolil a opepřil. Solte přiměřeně - já přesolil, protože jsem to všechno přelil ještě 0,5L bujónem. Navrch jsem nalil výpek z pánve na které jsem opékal tresky.

Vše jsem dal do trouby na 180°C zhruba na 1 hodinu a pak ještě na 30 minut 200°C. Pro zjemění se může použít šlehačka V tom případě nalejt tak aby se ještě zapekla.

Ani jsem nedoufal, že to bude tak dobré.Věřte mi, bylo!

Byla toho halda. Už neni a protože stále na vás ve Spálově myslím, tak dneska u nás bude Moravský brabec

:-D:-D:-D

Doufám, že příště nezapomenu fotit.

Odpovědět

Přidávám jeden recept na makrelku trochu jinak.

Makrelu pečeme i s hlavou. Nakrájíme 10 dkg cihly a 10 dkg nivy na kostičky. Celou makrelu posypeme kořením na ryby a vnitřek vymažeme trochou česneku. Do břicha dáme kostičky sýrů. Makrelu zabalíme do plátků slaniny tak, aby břicho bylo slaninou uzavřeno! Peču v troubě na pečícím papíře.

:-(:-(

A ještě jeden, který máme rádi.

Porce ryby posypeme hojně citronovým pepřem (doporučuji norský - náš se mu bohužel zdaleka nevyrovná), naskládáme na plech na pečící papír a potřeme silně (cca 1cm) majolkou. Dáme zapéci přibližně na 15 min do trouby. Na povrchu se nám utvoří krásná kůrčička, chutná výborně a je to rychlé.:-|:-|

Šroubku

já vím, je tam mrkev, ale fakt to vyzkoušej, pak teprve pochopíš, proč jsem to sem dal. A fakt to bylo tak, co dům dal, takže improvizace v ten den srazu.

Snažím se i doma dělat ryby z Norska tak, aby byl recept jednoduchý na přípravu, nenáročný na složení a rychlý na upečení. V Norsku se věnujeme většinou něčemu jinému než vaření a tak vždy co nejrychleji něco našupu do pekáče, zapeču a brzy jíme. Samozřejmě tomu tak neni každý den. Vyšroubovaná treska je vyšroubovaná proto, že opravdu všem hodně chutnala.

Květo - opravdu se mi seběhly sliny. Mám pár dotazů k tvému na první pohled lahodnému receptu.

1. makrely si takto upravujete i v Norsku?

2. pokud ano jak tam dokážeš dopravit nivu v poživatelném stavu?

3. první otázku pokládám i proto, že domu vozím makrely v celku jen

na uzení ostatní filetuju - takže si musím nějaké vyšetřit i na

tuto úpravu

[citace]Vlkous napsal:

Šroubku

já vím, je tam mrkev, ale fakt to vyzkoušej, pak teprve pochopíš, proč jsem to sem dal. A fakt to bylo tak, co dům dal, takže improvizace v ten den srazu.

Snažím se i doma dělat ryby z Norska tak, aby byl recept jednoduchý na přípravu, nenáročný na složení a rychlý na upečení. V Norsku se věnujeme většinou něčemu jinému než vaření a tak vždy co nejrychleji něco našupu do pekáče, zapeču a brzy jíme. Samozřejmě tomu tak neni každý den. Vyšroubovaná treska je vyšroubovaná proto, že opravdu všem hodně chutnala.

Květo - opravdu se mi seběhly sliny. Mám pár dotazů k tvému na první pohled lahodnému receptu.

1. makrely si takto upravujete i v Norsku?

2. pokud ano jak tam dokážeš dopravit nivu v poživatelném stavu?

3. první otázku pokládám i proto, že domu vozím makrely v celku jen

na uzení ostatní filetuju - takže si musím nějaké vyšetřit i na

tuto úpravu

[/citace]

;-);-);-);-);-);-)

Květo

a ten druhý recept je ještě lepší - v cuku letu hotovo - to je ono

Kupovaná majolka je pěkná" kyselina" a cestu do Norska vydrží, tak to půjde udělat i tam. A nebo si jí koupíme v Norsku.

Pečící papír - to znamená bez zbytečného tuku - jj to musíme vyzkoušet.

to Vlkous: makrely jsem zatím takto dělala vždy jen doma, ale myslím si že by určitě nebyl problém převézt nivu ve vákuovém balení.

Majolku vezu sebou a skleničky pak poslouží na játra.

Myslím že vám budou tyto recepty chutnat jako nám.

Vakuovanou Nivu jsem zkoušel převézt, dokonce v bedně do které jsem dal plastovou láhev s ledem. Bohužel to Niva nepřežila.

Jinak jsem se pokoušel taky převézt vakuované syrové brambory nakrájené na kolečka . Taky to nedopadlo dobře.

Nakonec vozíme nakrájené brambory vařené, vákuově balené a s těma je to naprosto v pohodě. Cestu do Norska zvládly bez vady. Po otevření balíčku vydrží v lednici další 4 dny = vyzkoušeno.

Takto to například vypadá Vařené vákuově balené brambory

Myslím si, že v okolí každého z nás se tohle dá sehnat.

[citace]Vlkous napsal:

...Jinak jsem se pokoušel taky převézt vakuované syrové brambory nakrájené na kolečka . Taky to nedopadlo dobře.

Nakonec vozíme nakrájené brambory vařené, vákuově balené a s těma je to naprosto v pohodě. Cestu do Norska zvládly bez vady. Po otevření balíčku vydrží v lednici další 4 dny = vyzkoušeno...[/citace]

Nechci byt za rejpala, ale nejsou nahodou brambory "zakazane" zbozi pro dovoz?

[citace]MifakM napsal: Vlkous napsal:

...Jinak jsem se pokoušel taky převézt vakuované syrové brambory nakrájené na kolečka . Taky to nedopadlo dobře.

Nakonec vozíme nakrájené brambory vařené, vákuově balené a s těma je to naprosto v pohodě. Cestu do Norska zvládly bez vady. Po otevření balíčku vydrží v lednici další 4 dny = vyzkoušeno...

Nechci byt za rejpala, ale nejsou nahodou brambory "zakazane" zbozi pro dovoz?[/citace]A nejedná se náhodou o brambory syrové, neoloupané s klíčky?Kde je možnoat přenosu rostliných nákaz?

[citace]Jindrich napsal:

A nejedná se náhodou o brambory syrové, neoloupané s klíčky?Kde je možnoat přenosu rostliných nákaz?[/citace]

No nejsem si jisty proto se ptam :-P

My si vozíme brambory sadbové:-D naklíčené,tam si je zasadíme,:-PTrolové je přirychlí(tahaj za nať) aby byly brzo a za tři dny je kopeme(velmi ranné) a s pečenou treskou vynikající:-P:-P:-P8-)

[citace]MifakM napsal: Jindrich napsal:

A nejedná se náhodou o brambory syrové, neoloupané s klíčky?Kde je možnoat přenosu rostliných nákaz?

No nejsem si jisty proto se ptam [/citace]No já si myslim že to tak je protože jak znám Nory tak rozhodně nechtějí aby se jim tam natahalo kdejaké svinstvo.Uvařené a vakuované brambory nemohou nijak škodit.

Já právě si nejsem jistý jestli je v tom zákonu jen syrové brambory, nebo syrové brambory a výrobky z nich...

Zkusím pohledat

[citace]respi napsal: My si vozíme brambory sadbové naklíčené,tam si je zasadíme,Trolové je přirychlí(tahaj za nať) aby byly brzo a za tři dny je kopeme(velmi ranné) a s pečenou treskou vynikající[/citace]:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D

Tak celní předpisy z českých stránek Norska :

cituji:

Bez zvláštního povolení je zakázán dovoz:

nápojů s vyšším než 60 % obsahem alkoholu, narkotik, jedů a léků (léky dovoleny pouze v menším množství pro osobní potřebu, doporučuje se mít potvrzení lékaře, nejlépe v angličtině), dále zbraní, střeliva a zábavné pyrotechniky, ptáků a exotických zvířat, živých rostlin a brambor.

Nikde není specifikováno jestli syrové, uvařené, pařené či zamražené... předpokládám tedy že výklad bude jakýkoliv brambor...

• Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Aktuálně v diskuzi

Chtěl bych poděkovat Tomovi Nakládalovi za...
Další krásné tresky byly uloveny za...
Jak vidite,tak mame novou grafiku...
Ahoj, sháníme 6-tého do naší stabilní...
Prodám Ryobi VS700AC s kabely. Končím...
https://kart.kystverket.no Vpravo nahoře rozklikni temalagsverger...
Tresky jsou na hloubkách 50-120m. Chytáme...
Ahoj všem. Vracíme se ze Soroya....
Pjekos Ele
Prodám nevyužitý elektrický multiplikátor Fladen maxximus...
Prodáno