Hasvik, NO
temperature icon -3°C
sněžení
Trondheim, NO
temperature icon -1°C
polojasno
Oslo, NO
temperature icon 0°C
jasno
Bergen, NO
temperature icon 3°C
polojasno
Malé, MV
temperature icon 31°C
polojasno

RECEPTY

Už jsme sem dali spoustu receptů a tak si myslím, že si tohle téma zaslouží samostatný chlívek. Pokud tady už je, tak se omlouvám a prosím DUKEho aby to scuknul do sebe.

Proč mě to napadlo právě teď?

Spoustu norků je ve SPÁLOVĚ u Šroubka na srazu. Ne každý tam mohl být a tak alespoň duchem jsem tam byl taky. A abych se alespoň trošičku přiblížil atmosféře, tak jsem si vzpoměl, že mám v mrazáku pár posledních balíčků filet z Norska a že bych si taky mohl udělat žranici. Moje rodina rybám moc nedá a protože tentokráte " žrali " jako vy ve Spálově, tak sem dávám onen recept, který vlastně vzniknul na počest Šroukova srazu.

Tento recept věnuju Šroubkovi za přípravu srazu.

Vyšroubovaná treska:

Pár filátek tresky obecné a kdo dá jinou treskovitou rybu ulovenou v Norsku, svojim vlastním prutem, tak neprohloupí. Pár znamená podle počtu strávníků. Já dal tolik, že se mi to tak akorát vešlo na velkou pánev.

Pak jsem doma vyštrachal 3 velké mrkve, celer jako pěst, 2 cibule, 12 větších bramborů, 4 račata, hovězí bujón,citron, hladkou mouku, sůl, pepř a olej.

Tresky jsem rozmrazil, opláchnul, osušil, zakápnul citronem osolil, opepřil a nechal odležet. Pak jsem si nakrájel cibuli na čtvrtkolečka, sloupnul rajčata (asi by šel použít i rajský protlak )nakrájel jsem je na plátky. Brambory jsem nakrájel na kolečka a zeleninu nahrubo nastrouhal. Uvařil vodu a dal rozpustit bujón.

Pak jsem tresku oblail v mouce a zprudka opekl. Jo, jo už teď je dobrá, ale neujídat bude to ještě chutnější. Na dno velkeho pekáče jsem nalil trošku olivového oleje ( použil bych sádlo, ale to jsem doma právě neměl ) a celé dno jsem pokryl bramborama. Na ně jsem dal polovinu připravené cibule, zeleniny a navrch jsem dal rajčata. Na ně vrstvu opečených ryb. Na ryby druhou polovinu rajčat, pak zeleninu, cibuli a celé zakryl bramborama. Každou vrstvu jsem osolil a opepřil. Solte přiměřeně - já přesolil, protože jsem to všechno přelil ještě 0,5L bujónem. Navrch jsem nalil výpek z pánve na které jsem opékal tresky.

Vše jsem dal do trouby na 180°C zhruba na 1 hodinu a pak ještě na 30 minut 200°C. Pro zjemění se může použít šlehačka V tom případě nalejt tak aby se ještě zapekla.

Ani jsem nedoufal, že to bude tak dobré.Věřte mi, bylo!

Byla toho halda. Už neni a protože stále na vás ve Spálově myslím, tak dneska u nás bude Moravský brabec

:-D:-D:-D

Doufám, že příště nezapomenu fotit.

Odpovědět

Díky moc. Chci to zkusit, ale s čerstvou rybou.:-P

[citace]kulik napsal:

Díky moc. Chci to zkusit, ale s čerstvou rybou.[/citace]

Ahoj Kuliku ten filet jsem samozrejme myslel ze syrové a čerstvé tresky !!!!!pokud možno dej pro solit co nejvyšší kus filety nechej pak projít tou soli jak jsem psal na diskuzi Veiholmenu Je to v podstatě jen nastolena ryba .Dulezite je aby jsi pak maso Rezal na opravdu mikroskopické plátky .

To vezeš z Norska takto prosolené, nebo se to musí hned sníst

Sníst hned .Na nějaké velké uchovávání to není.Fakt jen na rybách udělat z čerstvouckeho masa sníst na krupavem chlebu nejlépe z domácí pekárny :-D:-D

Nemáte někdo recept na zpracování prosolené tresky třeba po 1/2 roce ??? Třeba matesy, pepřenky atd. Díky

To petrs: Já používám nasolené makrely a nasolené kelery (salátové velikosti, což je cca 40 cm).

Z makrel dělám matesy a rychlou večeři.

Makrely omeju a namočím do vody, aby se vylouhovala sůl. Namočené je nechávám a vodu měním podle toho, jak je chci odsolit.

Rychlá večeře je brambory uvařené ve šlupce a udělané na sádle s cibulkou a do nich zamíchám nakrájené makrely, které stáhnu z kůže a vykostím.

Matesy dělám z makrel stažených z kůže a vykostěných. Dám je do sklenice a prokládám cibulí a bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem a zaleji řepkovým olejem. Nechám uležet a takto Ti vydrží opět dlouho, pokud je nesníš.:-P

Z kelerů dělám "zavináče". Zase odsolím a dám do octové vody 1:3 na 3-5 dní. Pak je opláchnu a dám do nádoby a prokládám kolečky mrkve a cibule. Zaleji je nálevem: 1 litr vody, 0,25 až 0,3 dcl octa, 30g soli a 80g až 100g cukru, vše převařím a po vychladnutí použiji.:-P

Přeji dobrou chuť.

Myslím si, že je možno použít tresku na oboje, ale možná více na zavináče.

Kulíku, děkuji. Filátka z kelírků

jsou +-40. Vyzkouším a věřím, že to nezklame.

Makrely v kečupu.

Jednoduché jako facka a delikatesa. Letos jsme v Norsku potkali podle mne úžasnou mňamku. Hledal jsem to potom doma po internetu, ale na nic podobného jsem nenarazil, tak to sem dávám.

Pokud jste přátelé zavařování tresčích jater do skleniček, tak skleniček vezměte víc, stojí to za to.

Syrové proužky (široké cca 2 cm) makrel vkládejte do skleniček a zalévejte nejlépe extra pikantním (ostrým) kečupem. Množství na objem asi 1:1, rozhodně ne moc makrel a málo kečupu. Zavřít skleničky a zavařit jako maso, t.j. první den hodinu a druhý den zase vařit jednu hodinu. Hotovo. Skleničky volte větší než na játra. Někdo z nich dělá doma pomazánky, mě chutnají jen tak jak jsou s chlebem a máslem.

Letos jsme na to připraveni nebyli a neměli jsme kečup. Neodolali jsme a doma jsme to udělali z rozmražených makrel. I tak to nemá chybu. Jestli oželíte pár makrel, zkuste si to. Pokud to vydržíte, nechte je ve skleničkách rozležet.

Před dvěma lety jsme takhle experimentovali s makrela a ten kečup byl fantastický.recept to samé jak s játrami...jěště jsou super makrelí proužky ve vlastní šťávě...i to dělání proužků je snadné akorát to chce dlouhý nůž a čerstvé ryby.Z mražených se to nedá dělat,rozpadají se...

Zdar chlapi,

ty makrely na ,,proužky,, co nakládáte do kečupu zní skvěle.

Kořeníte je nějak, než se dávají do kečupu? Ani sůl?

Díky.

Taky mám dotaz nemohli by to být třeba proužky ze salátových kelerů?

Ty makrely nesolím. Solím je až při zpracování a to podle chuti strávníků.

Proužky ze salátových kelerů jsem nezkoušel, ale myslím si, že budou dosti tuhé. Je to třeba vyzkoušet na jedné sklenici a ochutnat, tak jsme s Jiginem řešili makrely před těmi cca 2 lety.

Zdar chlapi, ty makrely na ,,proužky,, co nakládáte do kečupu zní skvěle. Kořeníte je nějak, než se dávají do kečupu? Ani sůl? Díky.

V tom je m.j. taky ten půvab. Nepřidávat nic. Sůl i koření už jsou v kečupu.

Na receptu není co skazit...nejdříve jsme to nakládali jak játra/bobkový list,nové koření,pepř//ale bohatě je stačí zalít jen ostrým kečupem a dvakrát sterilizovat...i ten kečup se dá koupit v Norsku a je levnější jak u nás😁Doporučuji koupit stejné nízke skleničky se širokým hrdlem cca 9czk kus 225ml akorát v zime se hůř dají koupit..já je kupuji v Hornbachu...

Jigine, to jsi tedy střídmý jedlík. Skleničku 225 ml to použijeme jedině tak na játra. Makrely jsme zavařili do skleniček 370 ml (od kunovjanky, moravanky ....), a ukázalo se to na večeři tak s bídou  pro dva málo hladové.

• Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Aktuálně v diskuzi

Chtěl bych poděkovat Tomovi Nakládalovi za...
Další krásné tresky byly uloveny za...
Jak vidite,tak mame novou grafiku...
Ahoj, sháníme 6-tého do naší stabilní...
Prodám Ryobi VS700AC s kabely. Končím...
https://kart.kystverket.no Vpravo nahoře rozklikni temalagsverger...
Tresky jsou na hloubkách 50-120m. Chytáme...
Ahoj všem. Vracíme se ze Soroya....
Pjekos Ele
Prodám nevyužitý elektrický multiplikátor Fladen maxximus...
Prodáno