Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › RECEPTY
- Toto téma obsahuje celkem 562 odpovědí. Do diskuze (113 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Sidonius1 a poslední změna proběhla před 9 měsíci a 3 týdny.
-
AutorPříspěvky
-
#134760 13.2.2016 v 9:27
Díky moc. Chci to zkusit, ale s čerstvou rybou.:-P
#134761 13.2.2016 v 10:26kulik napsal:
Díky moc. Chci to zkusit, ale s čerstvou rybou.
Ahoj Kuliku ten filet jsem samozrejme myslel ze syrové a čerstvé tresky !!!!!pokud možno dej pro solit co nejvyšší kus filety nechej pak projít tou soli jak jsem psal na diskuzi Veiholmenu Je to v podstatě jen nastolena ryba .Dulezite je aby jsi pak maso Rezal na opravdu mikroskopické plátky .
#134770 13.2.2016 v 12:46To vezeš z Norska takto prosolené, nebo se to musí hned sníst
#134771 13.2.2016 v 12:56Sníst hned .Na nějaké velké uchovávání to není.Fakt jen na rybách udělat z čerstvouckeho masa sníst na krupavem chlebu nejlépe z domácí pekárny :-D:-D
#134777 13.2.2016 v 14:22Nemáte někdo recept na zpracování prosolené tresky třeba po 1/2 roce ??? Třeba matesy, pepřenky atd. Díky
#134852 14.2.2016 v 11:52To petrs: Já používám nasolené makrely a nasolené kelery (salátové velikosti, což je cca 40 cm).
Z makrel dělám matesy a rychlou večeři.
Makrely omeju a namočím do vody, aby se vylouhovala sůl. Namočené je nechávám a vodu měním podle toho, jak je chci odsolit.
Rychlá večeře je brambory uvařené ve šlupce a udělané na sádle s cibulkou a do nich zamíchám nakrájené makrely, které stáhnu z kůže a vykostím.
Matesy dělám z makrel stažených z kůže a vykostěných. Dám je do sklenice a prokládám cibulí a bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem a zaleji řepkovým olejem. Nechám uležet a takto Ti vydrží opět dlouho, pokud je nesníš.:-P
Z kelerů dělám “zavináče”. Zase odsolím a dám do octové vody 1:3 na 3-5 dní. Pak je opláchnu a dám do nádoby a prokládám kolečky mrkve a cibule. Zaleji je nálevem: 1 litr vody, 0,25 až 0,3 dcl octa, 30g soli a 80g až 100g cukru, vše převařím a po vychladnutí použiji.:-P
Přeji dobrou chuť.
Myslím si, že je možno použít tresku na oboje, ale možná více na zavináče.
#134855 14.2.2016 v 16:05Kulíku, děkuji. Filátka z kelírků
jsou +-40. Vyzkouším a věřím, že to nezklame.
#303930 7.12.2018 v 19:42Makrely v kečupu.
Jednoduché jako facka a delikatesa. Letos jsme v Norsku potkali podle mne úžasnou mňamku. Hledal jsem to potom doma po internetu, ale na nic podobného jsem nenarazil, tak to sem dávám.
Pokud jste přátelé zavařování tresčích jater do skleniček, tak skleniček vezměte víc, stojí to za to.
Syrové proužky (široké cca 2 cm) makrel vkládejte do skleniček a zalévejte nejlépe extra pikantním (ostrým) kečupem. Množství na objem asi 1:1, rozhodně ne moc makrel a málo kečupu. Zavřít skleničky a zavařit jako maso, t.j. první den hodinu a druhý den zase vařit jednu hodinu. Hotovo. Skleničky volte větší než na játra. Někdo z nich dělá doma pomazánky, mě chutnají jen tak jak jsou s chlebem a máslem.
Letos jsme na to připraveni nebyli a neměli jsme kečup. Neodolali jsme a doma jsme to udělali z rozmražených makrel. I tak to nemá chybu. Jestli oželíte pár makrel, zkuste si to. Pokud to vydržíte, nechte je ve skleničkách rozležet.
#303931 8.12.2018 v 8:19Před dvěma lety jsme takhle experimentovali s makrela a ten kečup byl fantastický.recept to samé jak s játrami…jěště jsou super makrelí proužky ve vlastní šťávě…i to dělání proužků je snadné akorát to chce dlouhý nůž a čerstvé ryby.Z mražených se to nedá dělat,rozpadají se…
#304021 12.12.2018 v 9:50Zdar chlapi,
ty makrely na ,,proužky,, co nakládáte do kečupu zní skvěle.
Kořeníte je nějak, než se dávají do kečupu? Ani sůl?
Díky.
#304023 12.12.2018 v 11:09Taky mám dotaz nemohli by to být třeba proužky ze salátových kelerů?
#304042 12.12.2018 v 16:11Ty makrely nesolím. Solím je až při zpracování a to podle chuti strávníků.
Proužky ze salátových kelerů jsem nezkoušel, ale myslím si, že budou dosti tuhé. Je to třeba vyzkoušet na jedné sklenici a ochutnat, tak jsme s Jiginem řešili makrely před těmi cca 2 lety.
#304048 13.12.2018 v 13:24Zdar chlapi, ty makrely na ,,proužky,, co nakládáte do kečupu zní skvěle. Kořeníte je nějak, než se dávají do kečupu? Ani sůl? Díky.
V tom je m.j. taky ten půvab. Nepřidávat nic. Sůl i koření už jsou v kečupu.
#304051 14.12.2018 v 7:28Na receptu není co skazit…nejdříve jsme to nakládali jak játra/bobkový list,nové koření,pepř//ale bohatě je stačí zalít jen ostrým kečupem a dvakrát sterilizovat…i ten kečup se dá koupit v Norsku a je levnější jak u nás😁Doporučuji koupit stejné nízke skleničky se širokým hrdlem cca 9czk kus 225ml akorát v zime se hůř dají koupit..já je kupuji v Hornbachu…
#304052 14.12.2018 v 8:43Jigine, to jsi tedy střídmý jedlík. Skleničku 225 ml to použijeme jedině tak na játra. Makrely jsme zavařili do skleniček 370 ml (od kunovjanky, moravanky ….), a ukázalo se to na večeři tak s bídou pro dva málo hladové.
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › RECEPTY