Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › RECEPTY
- Toto téma obsahuje celkem 562 odpovědí. Do diskuze (113 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Sidonius1 a poslední změna proběhla před 9 měsíci a 3 týdny.
-
AutorPříspěvky
-
#34537 6.4.2012 v 11:04
tak sem to už nevydržel a ve středu šel letos poprvé na kapříky,včera jsem dělal z kapra placičky a super,jedla to celá rodina a to kapra moc nemusí:-D
[yt=woBJPAw-WXM=yt]woBJPAw-WXM[/yt]
zitra se chystám na tohle:
[yt=BcHO0Tk7KJw=yt]BcHO0Tk7KJw[/yt]
#34612 6.4.2012 v 23:05Hranolky z kapra znám a běžně dělám. Jen tam nenechávám kůži.
Je to prostě dobrota.
Někdy to rybí maso jen osolím a obalím v solamilu nebo v hladké mouce. Kdo tam přidá prášek do pečiva neprohloupí. Obal po usmažení bude nadýchanější.
Recept od paní Janky neznám – musím ho brzy vyzkoušet.
#34926 10.4.2012 v 22:08Jako nováček jsem se konečně prokousala k receptům a pánové musím se poklonit. Některé moc zajímavé recepty, které určitě vyzkouším. Játra jsme nikdy nezavařovali, buď jsme je někomu dali, nebo vyhodili. Dnes když to tady čtu, tak vidím že to byla chyba a letos určitě – pakliže se nám poštěstí vyzkouším.
Takže děkuji za tipy a opět platí, že člověk se učí celý život.:-):-P
#35039 12.4.2012 v 8:03Květo
pokud jíte kupovaná tresčí játra a chutnají vám, tak ty co si uděláte v Norsku budou rozhodně lepší.
Hlavně, než je budete dělet, tak je zkontrolujte. Některá mají z venku na bláně a někdy i vevnitř háďátka stočená do kolečka. Někdy jsou játra absolutně netknutá.
Tento parazit se tepelnou úpravou a nebo zmrazením zneškodní.
Přeji vám jen samá čistá játra a pak už jen dobrou chuť.
#35042 12.4.2012 v 8:20Zdravím, když už jste tu nakousli ty tresčí játra… Nevíte jak je to s játry na jaře? (resp. teď) Mají je ryby/nemají. Dají se jíst/nedají? díky 😎
#35043 12.4.2012 v 8:27Známý mi dal jeden recept, na rybí salát bez ryb. Podle něj je chuťově k nerozeznání. Samosebou se dají použít i kousky rybího masa, ale když už není… 😉
FALEŠNÝ RYBÍ SALÁT
Jeden králík (cca 3 kg živé váhy), nebo hrudě+přední kytky a ořez ze dvou králíků) zbytek použít třeba na řízky nebo čínu). Dá se nahradit i kuřecím či krůtím masem. Nebo použít prostě rybu 😉
Maso uvařit (cca 2 hod – do měka) s:
– lžící soli
– 4 bobkovými listy
– 10 celými pepři
– 10 kuliček nového koření
Maso nechat vychládnout, nakrájet na menší kousky a rozložit do větší mísy, kam se budou přidávat další ingredience. A to:
1 polévková lžíce soli
1 polévková lžíce moučkového cukru
2 polévkové lžíce plnotučné hořčice
2 skleničky “Moravanky” – nakrájet na kostičky
1 lák z “Moravanky”
2 střední cibule (špičky nakrájet na kolečka, zbytek najemno)
1 skleničku majolky
3/4 kg bílého jogurtu
1 čajovou lžičku mletého pepře
1/2 vetšího celeru
2 mrkve
Kořenovou zeleninu uvařit na skus a pokrájet na jemno.
Vše v míse promýchat, přikrýt alobalem nebo fólií a dát do lednice do druhého dne rozležet.
Podávat s pečivem
“Dobrou chuť”
#35048 12.4.2012 v 9:47Ty hranolky z kapra lze dělat z jakékoli ryby, také je dělám spíš bez kůže, někdy s kůží. Je to výborné k pivu, vínu atd. Nejradši si je máčim do nějaké omáčky s koprem, bilý jogurt, česnek, kopr, trochu soli a pepře, záleží zase jen na chuti člověka.
#35053 12.4.2012 v 11:34To Vlkouš: moc děkuji za radu, teoreticky už to mám zmáknuté, ale praxe chybí, tak snad brzy vyzkouším. Pavel s Jindrou už je loni také dělali a byly výborné. Já jsem zatím neměla odvahu, neboť když jsem začala jezdit, tak mi na Korlinu od toho odrazovali. Takže brzy snad ochutnám svou výrobu.8-)8-)
#35076 12.4.2012 v 15:47scarabo napsal:
Zdravím, když už jste tu nakousli ty tresčí játra… Nevíte jak je to s játry na jaře? (resp. teď) Mají je ryby/nemají. Dají se jíst/nedají? díky
Jeste jsem nevidel zivocicha, ktery by si jatra na jaro nebo jine rocni obdobi odkladal… 😀
#35077 12.4.2012 v 16:28bestik napsal:
scarabo napsal:
Zdravím, když už jste tu nakousli ty tresčí játra… Nevíte jak je to s játry na jaře? (resp. teď) Mají je ryby/nemají. Dají se jíst/nedají? díky
Jeste jsem nevidel zivocicha, ktery by si jatra na jaro nebo jine rocni obdobi odkladal…
Dobrá reakce 😀 no ale teď vážně… Pokud se nemýlím, tak tresky si na podzim dělají zásoby práve do jater, tudíž se zvětšují a pak se z nich dělají právě ty dobroty, ale pokud z nich žijí celou zimu, tak si dovedu představit, že v játrech zůstávají odpadní a škodlivé látky a když ubývají živiny, tak se játra prostě zmenšují. Pokud melu kraviny, prosím opravte mě. 😉
#35078 12.4.2012 v 16:362 bestík
taky mě to napadlo, ale nechtěl jsem rejpat..:-D
#35086 12.4.2012 v 18:06Tak Bestík, to asi nebude uplně pravda. Játra si samozřejmě nikdo neodkládá, ale jako zdroj živin je ryba využívá když nežere. Buď nemá co nebo jí bere láska apod. Na jaře chytáme štikozubce s játrama jak ze žurnálu a v létě z nich vytáhneš jen játrové torzo.(většinou samci-asi něco kolem tření)
#35091 12.4.2012 v 18:29Tak jsem dnes udělal podle návodu hranolky, ne však z kapra, ale kuřecí a bylo to jedlý. Už aby byla treska.. “za 26”.
#35092 12.4.2012 v 19:02Chtělo by to asi odborníka, je-li v našich řadách. MvDr? Dle mých chabých znalostí se domnívám, že játra se v průběhu roku u stejného jedince příliš nemění. Veškerou energii na přežití v zimním období schrańujou zvířata v tucích, taktéž ryby. Játra mají jinou funkci. Faktem je, že se zde mohou usazovat škodlivé látky.
#35096 12.4.2012 v 19:45mikr napsal:
Tak Bestík, to asi nebude uplně pravda. Játra si samozřejmě nikdo neodkládá, ale jako zdroj živin je ryba využívá když nežere. Buď nemá co nebo jí bere láska apod. Na jaře chytáme štikozubce s játrama jak ze žurnálu a v létě z nich vytáhneš jen játrové torzo.(většinou samci-asi něco kolem tření)
Tezko rict, mam tresky nachytane snad v kazdem mesici v roce a nikdy jsem rozdil nepozoroval. Ale je fakt, ze jatra nikdy moc detailne nezkoumam. Ty delam jen kdyz nekam vyrazim na vice dnu a muzu si vybirat z desitek kousku ty nejlip vypadajici a pripadne nejmin napadle… Spise me stve, ze jsem naposledy pri kuchani na kutru vyhodil krasne jikry a o par hodin pozdeji si na netu precetl, ze se to normalne pripravuje (ve Skotsku dokonce mistni specialita). Musim to priste zkusit.
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › RECEPTY