Nápověda Doporučujeme:
Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 16. až 30. (celkem z 563)
  • Autor
    monty1
    Člen
    (278 odpovědí)

kikibut napsal:

Můj oblíbený recept co děláme s kamarádem

Halibutí tatarák ala Kikibut a Kubík Musil

ingredience:

podle počtu osob pro dvě stačí 500-700g halibuta.

sojovou omáčku

cibuli

okurky (kyselé)

rozdrcená rajčata

citron

mletou papriku

kmín drcený

čerstvý nadrcený pepř

sůl

Postup: Halibuta zbavíme kůže a nařežeme na tenké nudličky. Ty za pomocí ostrého nože nasekáme na jemnou kašovitou hmotu. Rozdrtíme rajčata nebo namixujem a přidáme k halubutovi. Zakapeme sojovou omáčkou a promícháme. Cibuli a okurky nakrájíme na malé kostičky a přidáme je k halibutovi. nadrtit pepř a přidat kmín a papriku.Zakapat citronem a nechat tak 2-3h v chladu a až potom dosolit ! Ryba by ji totiž vstřebala a byla by pak i možná přesolená ,když ji po vytažení ještě posolíte. Podávat na topinkách potřené česnekem !

Stejný postup děláme i s lososem a treskou

Tak to vypadá moc dobře……….

😎

Vlkous
    Účastník
    (484 odpovědí)

Okopíruju sem pár receptů ze straších diskuzí

janek.su –

http://kucharka.cbmonitor.cz/recepty/?j=1229&dkid=11&na=rybi-pastika

tak, vážení, máte to tady, ale stačí zadat do vyhledávače rybí paštika,já to mám upravené k obrazu svému , oni to pečou v troubě, já ne.

Nedávám sardelovou pastu, protože mi nechutná, a myslím, , že je to do tak dobrých mořských ryb škoda, dále, s vegetou a oregánem opatrně, podle mého názoru hodně mění chuť, tak to je na každém. Vajec na to množství dávám 5,i mléka dám více, množství vyzkoušíte sami, ryby přitom nevážím, takže – přiměřeně-,prostě ji dělám řidší, lépe se roztírá, strouhanku nepoužívám.Myslím že popis z netu se více hodí na sekanou.

Ryby lehce podusím, a zbavuju veškeré kůže,- také se nemusí,lze použít každou rybu, (jen jde o ty malé kostičky, něco se “rozšmelcuje” tím mixérem,takže raději větší ) ale kdo nechce, nemusí, já při tom myslím na ženské stvoření,je to prostě míň cítit rybinou. Potom oberu kosti , samozřejmě tam nějaká malá zůstane, nevadí, vozím s sebou tyčový mixér, čím více se to rozmělní, tím je paštika jemnější. Zkoušel jsem přidat i tresčí ovařená játra, (to jsem okoukal od ostraváků) ale také je zrovna nemusím. Másla dávám také více, když jsem jí dělal poprvé, po troškách jsem jí opékal na pánvičce, a ochutnával, a různě dochucoval. Soli určitě víc, protože se ryby vaří nesolené,a paštika se rozleží.

Na posezení jsme v pohodě snědli celou sklenici od okurek s topinkama,

ještě jedna zkušenost, vozím si sebou jogurty ve skleničkách, a dávám do nich paštiku,ale na delší skladování doporučuju dávat víčka s červenou gumou, ale myslím, že většina si veze nějaké zavařené maso, a tam je to samozřejmostí. Budu také rád, když se ozvete, a napíšete, jak Vám chutná, pokud se budete ještě chtít na něco zeptat, tak se ozvěte. Když si uděláte první várku, snězte jí , a každý si k tomu řekne, co by tam ještě chtěl. Tak dobrou chuť.

——————————————————————

Vlkous –

Takže RYBÍ KLOBASY

Je to vlastně malinko upravený recept od M. Štěpničky

6 kg. ryb ( 3 kg kapr + 3 kg tolstolobik ), 4 kg. vepřový bůček, 50 g. česnek, 200 g. sůl, 20 g. pepř, 10 g. kmín, 25 g. pálivá paprika,

60 g. sladká paprika, možno dát hovězí vývar nebo masox – já ho nedávam

Postup: Vykostěné( jde o velké kosti – ryby klasicky zfiletuju ) ryby bez kůže, polovinu pomeleme na jemno a polovinu nakrájíme na cca 1cm až 1,5cm kostky, bůček pomeleme na hrubo, česnek utřeme se solí a přidám veškeré koření. Vše důkladně promícháme.

(Vývar přidáváme dle hustoty prátu tolik, aby vznikla kompaktní kaše)

Když tohle udělám večer tak nechám odležet do druhého dne. Pak

naplním pár klobás a uvařím a ochutnám. Pokud je slanost dle chuti, vše plním vše do střev a udím 5-6 hod.

Klobásy jsou jemné a proto nejsou na řezu úplně kompaktní – mají tendenci se rozsypávat, ale neni to zas tak hrozné. Prostě jsou to vynikající rybí klobásy.

Kdo má Štěpničkův Rybí receptář, tak si o tom může přečíst více.

—————————————————————-

Vlkous –

Moje oblíbená úprava – Mník:

Maso osolím a opepřím ( okořením dle momentálních možností a chuti ). V jedné pánvi na sádle začnu smažit cibulku. Když začne hnědnout přidám čerstvé houby nebo konzervu žampionů.Osolím a přidám kmín – klidně drcený. Po cca 20 minutách přidám mletou papriku osmahnu a pak přidám vodu a zahustím. Poslední dobou zahušťuju tmavou jíškou. Na druhé pánvi opět na sádle zprudka osmahnu po obou stranách připravené filety z mníků. Houby na cibulce dám na dno pekáče a na ně kladu opečené maso z ryb. Takto to dám zapéct do trouby 200°C. Na pánev na které jsem opékal maso naleju vodu a tento výpek, po 30 minutách zapékání masa v troubě, naleju na maso.

Pro celé zjemnění chuti můžete vše přelít smetanou a zapékat ještě cca 10 minut.

——————————————————————–

Vlkous
    Účastník
    (484 odpovědí)

TRESČÍ JÁTRA:

Okopírováno ze starších příspěvků, včetně staré diskuze.

Petr1K dne 22.04.2010 v 22:05:28

očistit, vařit v osolené vodě /jak brambory/, zcedit, proprat, nandat do sklenice cca 3 cm pod horní okraj + 5 kuliček pepře + 5 kuliček nového koření + půlka bobkového listu /na 250ml sklenici/, dolít stolní olej cca 1cm pod okraj, zavřít a zavařit

je více receptů, někdo zaručeně dodá další….

————

Rk dne 10.05.2010 v 11:28:57

Podívej se do staré diskuse, tam jsme se na toto téma předháněli s technologií zpracování a s receptama.

————-

Vydra–Pe dne 11.05.2010 v 09:39:34

Děláme to děsně jednoduše po Znojemsku…játra samo očistíme,odblaníme a do skleničky na sucho prokládáme pepřem,nové koření a nahoru trocho bob.listu a nic víc.Pak zavřeme víčko a vrazíme do hork.trouby a při 100 st. sterilizujeme cca hodku.

Zkuste a uvidíte

——————

ZE STARÉ DISKUZE:

dalibor dne 12.05.2010 v 18:06:56

Napsal Láďa V.před 351 dny

Tresčí játra jsou super delikatesa,ale zpracovat je znamená po celodením rybolovu a filetování místo odpočinku a relaxace,ještě dosti práce .Jezdím do Norska 14let každý rok dělám játra,ale poslední 2roky používám Norský recept od jednoho kamaráda .Je jednoduchý a super.Základ je, játra perfektně očistit(odblanit),naskládat do sklenic,bobkový list,nové koř.kul.pepře(sůl) já sůl dávám Norci ne.Játra 2x sterilizovat po 15min.Vždycky jsme játra vařili ve vodě pak dávali do sklenic,zalívali olejem a také 2x steril.Teď s sebou netaháme žádný olej játra si ho pustěj samy.Nemusí být v lednici,stačí tma,aby olej nežluknul vydrží cca 1 rok.

Játra není třeba zalejvat olejem, pustěj si ho samy vůbec to neni poznat,že je to jen olej z jater a ne stolní nebo slunečnicový.

Dobrou chuť

————–

Napsal Béďa před 350 dny

Tresčí játra už děláme několik let podle stejného receptu:

3dcl sklenice,jeden bobkový lis,dvě kuličky pepře a dvě kuličky nového koření. Odblaněná játra zalijeme rostlinným olejem,zavíčkujeme a dvě hodiny zavařujeme na cca70-80C. Játra bez problémů vydrží rok a hlavně je to rychlý recept.

————-

Napsal petr před 1481 dny

Dej do hrnce vařit vodu(na 2 kg jater 2,5l vody)osolenou 6.vrchovatými lžícemi soli.Játra oper,odstraň blány.Nákrájej na přibližně stejnou velikost,dej do vařící vody a od okamžiku varu vař 10 minut.Předem si nachystej řádně umyté skleničky,na dno 1 menší bobkový list,2 kuličky nového koření,6 kuliček pepře.Horká játra naskádej do sklenic cca 0,5 cm od vrchního okraje.Nyní totéž koření co jsi dal na dno sklenice dej na játra a dolej až po hrdlo olejem.Otři ubrouskem a zavíčkuj.Nyní sterilizuj (při varu 20 minut)v nějakém velkém hrnci, který v Norsku najdeš. Pak pomalu schlaď a» sklenice neprasknou a ulož do chladna.Po 24 hodinách sterilizaci opakuj. Nech si chutnat.

————–

Napsal misel před 1479 dny

Nebo to zkus malinko jinak – játra oper, odblaň a hlavně pořádně prohlédni (pozor na parazity – červi, mají to hlavně brosmy (lumb), ale našli jsme to snad u všech druhů ryb ) , pak je nasol a nandej do čistých skleniček spolu s kouskem bobkového listu, kuličkou nového koření a celého pepře, skleničky plnit tak 1,5 cm pod okraj, zalít olejem tak 0,5cm nad játra, uzavřít a sterilizovat. Posledně (v červnu 05) jsem je sterilizoval ve vodě při 90°C – 100°C hodinu a mam v lednici poslední vzorek ještě teď.

Napsal Vlkouš před 1476 dny

Zkoušel jsem to oběma způsoby. V tom druhém budeš mít ve skleničce méně jater, protože se trochu smrsknou, když je vaříš už vuzavřených skleničkách.

Opravdu vydrží hodně dlouho. Nedávno jsem koštoval vzorek z května 2005 a další dvě skleničky nechávám na prub ještě dýl. Hlavně játra nemraž. Jsou pná tuku a velmi brzy se zkazí. Jediné co dělám jinak, když si je předvařuji, tak tam neleju obyčejný olej, ale vyvařený tuk z jater. Je ho v hrnci na dva palce. Je to dobrota – nech si šmakovat.

——————-

Napsal MIRO před 1193 dny

Když jsme byli podruhé v Norsku na Sjernaroy ,skusili jsme si udusit treščí játra tak jak vepřové a pod. Páni! To jste nezažili ten smrad. Jest se to nedalo a dvojhodinové větrání bylo nutností.Skusili jste to?

Jednou to u nás Nor povařil jen ve slané vodě společně s naším celým pepřem, bobkem (ne kozím ani králičím – listem!) a novým kořením a bylo to po vychladnutí na chlebu s máslem posolené, popepřené a s cibulkou celkem konzumovatelné. Rychlé, ale žádný zázrak. Zavařená v oleji jsou super, ale nepřesolit.

——————-

Napsal Rk před 1192 dny

Zdravím vás pánové,s těma játrama to není tak tragické, na smažení sice nejsou, ale jsou vinikající zavařené a potom s cibulkou a pokapané citronem.

Co se týká parazitů dají se lehce odstranit. Jsou pouze v povrchové blance, která se dá lehce sloupnout i s parazitama.Pokud jich je tam však příliš tak je prostě vyhodím.

Dobrý recept na zpracování je v brožurce Rybaříme v Norsku, jen místo doporučeného stolního oleje používám vyvařený rybý tuk. V hrnci je asi 2cm tuku, samozřemostí je, že se k vaření používá k tomu určený jeden velký hrnec a vaří se to venku.

—————–

napsal Larry.

Ty máš eskymácké předky? Může to být dobré, ale nezlob se. Rybí tuk od mateřské školky nesmím. Když si na to ještě dnes vzpomenu, tak mě jímají závratě.: Zlatý slunečnicový olej!

————–

Napsal Hynek před 1191 dny

Daleko nejlepší jak zavařovat játra a také nezasmrdět barák je když játra odblaníte a necháte odležet v lednici do druhého dne. Pak je nasekáte na menší koustky nasolíte a do přpravené skleničky dáme 2 kuličky pepře, 2 kujičky nového koření a bobkový list a kápnem malinko oleje potom nacpeme játra a to samé dáme z vrchu. pak sterilizujem při 100 ° C asi 40 min. Játra se přitom i uvaří.

——————-

Napsal Larry před 1191 dny

Nemám Eskymácky předky ani zadky,su čistokrené Moravák.

——————

Napsal Rk před 1190 dny

To Larry

Já jsem se taky nenaštval,jen jsem odpověděl ve stejném duchu,to co radí Hynek je zajímavé, ale ve skleničkách bude ještě víc tuku a míň jater protože se vyškvaří, osahují sami o sobě hodně rybího tuku,ale aspoň to nesmrdí.

——————

Napsal Glum před 938 dny

Mám dvě otázky:

1, Počítají se tresčí játra do celkového limitu 15kg?

2, Jak dlouho by měla játra vydržet skladovat ve sklenicích?

Dík za odpověď!

——————

Napsal Rk před 938 dny

Ahoj,mám dojem, že o tom někde psala Janka, že limit se vztahuje na všechny vlastnoručně ulovené mořské ryby včetně jejich částí a produktů. Nicméně, pokud budeš mít játra zavařené nejlépe ve sklinečkách od výživy a přibalené k potravinám, tak si jich nikdo nevšimne. Ono těch jater zas tak moc po uvaření není, já jsem vezl nejvýš deset skleniček a to jsem si je bral i od dalších kolegů kteří o ně neměli zájem.

Co se týká trvanlivosti,mně nevydrží dýl jak jeden rok a to si je musím moc šetřit , myslím ty tresčí zavařené,protože pokud se do sklinky nedostane vzduch, tak by se jim nemělo nic přihodit.

——————

Napsal petras před 938 dny

Měl jsem letos možnost porovnat obě varianty zavaření,jak přímo,tak po uvaření ve slané vodě.Ta první varianta se nedá vůbec srovnat s tou druhou.Játra byla daleko chutnější,rozplývala se na jazyku,nehledě k jednoduchosti celé operace,a pokud to někomu vadí i bez zápachu.Doma je pro jistotu nechávám v ledničce.Máte štěstí že jsem asi před půl hodinou dojídal poslední skleničku,jinak se mi mohlo udělat špatně.

—————–

mikulcak dne 26.07.2010 v 11:15:22

Letos jsem v norsku první dny lovu vyhazoval snad všechna játra protože měla parazity ale pak jsem si vzpomněl že se tu psalo něco o odblanění,tak jsem to zkusil a paráda,paraziti šly pryč i s blánou…

Za dva dny jsem měl sklenky plné,ještě že nemám někdy tu hlavu jen na čepicu…

————-

007krivanek dne 26.07.2010 v 11:51:37

No z povrchu jsi je dostal. A zkoušel jsi je na jemno roztrhat ?

Většinou paraziti bývají i uvnitř.

——————

mikulcak dne 26.07.2010 v 15:32:29

Při řezání na kousky jsem si ničeho nevšiml…už se snědly tři skleničky a zatím nikdo nic neříkal,příští rok je zkusím roztrhat a pořádně se podívám…

——————

kejklik dne 27.07.2010 v 01:01:41

Ty drátovci jsou jen pod blánou na povrchu jater, uvnitř nesedí. Děláme ja několik let, pokud nejsou úplně chycená červíky, stačí je stáhnout z blány.

——————

respi dne 27.07.2010 v 15:49:57

Játra beru pouze z obecňaček,popř.z jednoskvrnek,keleří játra jsou napadena takřka všude po celém Norsku!Vloni na Bakkanu byli i v mase hlavně u vekých kelerů,letos ale ani v jednom!Vozím si je zamražený(játra( a dělám je až doma.Klasika,povařit ve slané vodě půl hodinky stačí,potom do skleniček,bob.list,celý pepř,nové koř.zalejt vegetolem a zarexovat!Asi hodinku v 80st.Vydrží dokud je nesníš…čau

——————

Jisto dne 27.07.2010 v 21:12:03

Respi,chci se Tě zeptat, jak vypadají ty játra doma po rozmrazení.Za sedm let co jezdím do Norska jsem slyšel snad tisíckrát totéž, játra se nedají zamrazit, musí se udělat hned na místě, protože játra jsou tak jemný, že když se zmrazí tak je z nich po rozmrznutí srajda, která se dá akorát vylít. Sám jsem to ani nikdy nezkoušel, takže nevím. Ale játra, který jsme zapomněli zastrčený vzadu v ledničce 4dny se chovaly podobně. Proto mně překvapilo, že je zamrazuješ.

——————–

respi dne 28.07.2010 v 08:50:15

Beru kompaktní pevná nepotrhaná!játra!Po kile dám do zamrazovací misky a hned do mrazáku.Doma pomalu rozmrazit,propláchnout studenou vodou a pak povařit!Dál už klasika. čau

——————-

ZM dne 28.07.2010 v 16:03:38

Také já jsem je několik let zamrazoval a dělal až doma,bez problémů,dál jako Respi,akorát olivový olej.Teď je nevozím,kvůli limitu…

——————-

bakulin dne 29.07.2010 v 18:57:08

Kuchtíci, před chvíli jsem zaslechl ve zprávách, že Česká státní zemědělská komise začala stahovat z obchodů Tresčí játra různých značek a to z Polska, které obsahují větší množství Dioxinu a Bifenylu.

Já tedy beru lahvičky s víčkem sebou.

—————–

treska50 dne 30.07.2010 v 13:29:40

to Petras: za boha nemohu přijít na kterou variantu odkazuješ jako lepší.Můžeš mě naťuknout?…….

——————

petras dne 30.07.2010 v 14:51:09

treska50 napsal: to Petras: za boha nemohu přijít na kterou variantu odkazuješ jako lepší.Můžeš mě naťuknout?…….

To jsem psal už dřív,varianta zmrazit a dělat doma – byla z toho mastná kaše,pak jsem zavařoval v Norsku předem uvařené,vyvařilo se plno oleje,játra sice nebyla špatná,byla pak doma rozdělaná trošku sušší a tužší.Daleko pohodlnější a rychlejší je očištěná syrová játra s kořením a solí zavařit přímo /měla by být víčka s červenou gumičkou-jsou odolná proti tuku/.Zůstává tam veškerá chuť,olej se nemusí přidávat,mají ho dost.Pokud se mohou porovnat oba způsoby,určitě každý dá přednost tomuto.Zavařovat by se mělo 2x,vždy jsem chtěl druhé provést doma,ale za chvíli nebylo co.V ledničce vydržely do vánoc,ale musí víčko dobře držet.

monty1
    Člen
    (278 odpovědí)

2 vlkous:

…to jsi si teda mákl, dát staré příspěvky dokupy. To klobouk dolů….

😎

Vlkous
    Účastník
    (484 odpovědí)

🙂 no ani moc ne

Něco podobného – tresčí játra – udělal Dalibor v roce 2010

Ale je pravda, že těch receptů tady proběhlo víc. Jakmile na nějaký narazím, tak ho sem přesunu.

MifakM
    Účastník
    (2601 odpovědí)

Matty napsal:

Nechci nějak odbočovat od tématu, ale koukám, že Lacoh a spol. mají ve filetárně na stole v krabičce jikry. V loňském roce jsme dlouho přemýšleli na jaký způsob je připravit. Nakonec sme je pouze osmažili a nedopadlo to moc nejlíp. Zajímalo by mě, jak se dají nejlépe ukuchtit. V tomto směru jsem úplný nováček a jikry bych ještě rád ochutnal.

Děkuji za radu “16”

Zkuste si udělat bramborákové těsto, ale polovinu brambor nahraďte jikrama.

MifakM
    Účastník
    (2601 odpovědí)

Pak je ještě možnost z nich udělat karbanátky.

A to tak, že jikry odblaníš, přidáš vejce, česnek, pepř sůl podle chuti. Zahušťuješ strouhankou do konzistence aby se dali tvarovat klasické karbenátky. Osmažíš v oleji a podáváš s bramborovou kaší.

Oba recepty jíst ještě teplé, po vychladnutí nebo na druhý den… nic moc

MifakM
    Účastník
    (2601 odpovědí)

Předchozí recepty mám vyzkoušené a mě to chutná.

Na internetu jsem ještě našel jeden recept, který letos vyzkouším:

Nakládané jikry

1 kg rybích jiker

4 ks cibule

2 ks červené papriky

citronová šťáva

ocet

voda

pepř

olej

sůl

Jikry chvíli povaříme v osolené vodě, odstraníme blánu, v které jsou uloženy, propláchneme vodou a necháme okapat. Pak jikry promícháme s pokrájenou cibulí a paprikou, zakápneme citrónovou šťávou, osolíme, opepříme, přidáme trochu octa a důkladně promícháme s olejem. Směs nandáme do sklenic, zalijeme olejem, aby byly jikry ponořené a necháme 2 dny v chladu rozležet. Nakládané jikry podáváme s pečivem k pivu.

Matty
    Člen
    (107 odpovědí)

Super, děkuji.:-P

Step
    Účastník
    (1080 odpovědí)

Jak píše MifakM, míchanici jiker s čímkoliv, špek, maso z vařených ryb, vejce, strouhanku nebo co dům dá, okořenit a osmažit jako karbanátek.

Já mám rád polívku s jikrami jako zavářkou.

MifakM
    Účastník
    (2601 odpovědí)

Step napsal:

Jak píše MifakM, míchanici jiker s čímkoliv, špek, maso z vařených ryb, vejce, strouhanku nebo co dům dá, okořenit a osmažit jako karbanátek.

Já mám rád polívku s jikrami jako zavářkou.

No doma na vanoce kupuji jeste extra mlici a jikry do polivky 🙂 Varim si ji sam, protoze ji doma nikdo neji.

vapno1
    Účastník
    (445 odpovědí)

Všechny zveřejněné recepty podle použitých surovin určitě chutné a super. My preferujem co nejvíce přírodní a jednoduchou úpravu. Gril i pánev.

Po rozmažení fillé řádně odvodnit(vyždímat) a následně i vysát kuchynským papírovým ubrouskem.

Suroviny: sůl,pepř,olivový olej, citron a nazdar! Dá se uplatnit i obal v hl.mouce.

Smažit na pánvi, nebo na grilu v hliníkových miskách potřeno olivovým olejem.

Dobrou a nejpřirozenější příjemnou chuť přeje vapno.

vapno1
    Účastník
    (445 odpovědí)

Tento přírodní základ lze bezmezně vylepšovat či zhoršovat různým kořením,dresingy,zeleninou, ap. Každému podle chuti a nápadu.

ZM
    Účastník
    (1125 odpovědí)

Musím konstatovat,že tresčí jikry nejsou žádný zázrak,to u kapra z čisté vody je mnohem více možností.

janka
    Účastník
    (2450 odpovědí)

Je Velky patek, pust, takze delam rybu po indicku. A tak to krasne voni, ze sem pridavam recept:

Kari po urisku:

ca: 500 g ryby, 4 cibule, kelimek jogurtu, 1/4 lzicky mleteho zazvoru, 1/2 lzicky tluceneho kardamomu, 1/2 lzicky tluceneho hrebicku, 1/4 lzicky skorice, sul, olej.

rybi file zalejeme jogurtem a nechame hodinku odlezet, nasekanou cibulku osmazime do zlatova, pridame rybu s jogurtem, koreni, osolime, zamichame a nechame n pomalu dusit, nez je ryba mekka. K tomu ryze.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 16. až 30. (celkem z 563)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(7)
(23)
(186)
(29)

Nahrávání ... Nahrávání ...