Hasvik, NO
temperature icon -8°C
mírné sněžení
Trondheim, NO
temperature icon -2°C
sněžení
Oslo, NO
temperature icon -1°C
mírné sněžení
Bergen, NO
temperature icon 2°C
oblačno
Malé, MV
temperature icon 31°C
skoro jasno

RECEPTY

Už jsme sem dali spoustu receptů a tak si myslím, že si tohle téma zaslouží samostatný chlívek. Pokud tady už je, tak se omlouvám a prosím DUKEho aby to scuknul do sebe.

Proč mě to napadlo právě teď?

Spoustu norků je ve SPÁLOVĚ u Šroubka na srazu. Ne každý tam mohl být a tak alespoň duchem jsem tam byl taky. A abych se alespoň trošičku přiblížil atmosféře, tak jsem si vzpoměl, že mám v mrazáku pár posledních balíčků filet z Norska a že bych si taky mohl udělat žranici. Moje rodina rybám moc nedá a protože tentokráte " žrali " jako vy ve Spálově, tak sem dávám onen recept, který vlastně vzniknul na počest Šroukova srazu.

Tento recept věnuju Šroubkovi za přípravu srazu.

Vyšroubovaná treska:

Pár filátek tresky obecné a kdo dá jinou treskovitou rybu ulovenou v Norsku, svojim vlastním prutem, tak neprohloupí. Pár znamená podle počtu strávníků. Já dal tolik, že se mi to tak akorát vešlo na velkou pánev.

Pak jsem doma vyštrachal 3 velké mrkve, celer jako pěst, 2 cibule, 12 větších bramborů, 4 račata, hovězí bujón,citron, hladkou mouku, sůl, pepř a olej.

Tresky jsem rozmrazil, opláchnul, osušil, zakápnul citronem osolil, opepřil a nechal odležet. Pak jsem si nakrájel cibuli na čtvrtkolečka, sloupnul rajčata (asi by šel použít i rajský protlak )nakrájel jsem je na plátky. Brambory jsem nakrájel na kolečka a zeleninu nahrubo nastrouhal. Uvařil vodu a dal rozpustit bujón.

Pak jsem tresku oblail v mouce a zprudka opekl. Jo, jo už teď je dobrá, ale neujídat bude to ještě chutnější. Na dno velkeho pekáče jsem nalil trošku olivového oleje ( použil bych sádlo, ale to jsem doma právě neměl ) a celé dno jsem pokryl bramborama. Na ně jsem dal polovinu připravené cibule, zeleniny a navrch jsem dal rajčata. Na ně vrstvu opečených ryb. Na ryby druhou polovinu rajčat, pak zeleninu, cibuli a celé zakryl bramborama. Každou vrstvu jsem osolil a opepřil. Solte přiměřeně - já přesolil, protože jsem to všechno přelil ještě 0,5L bujónem. Navrch jsem nalil výpek z pánve na které jsem opékal tresky.

Vše jsem dal do trouby na 180°C zhruba na 1 hodinu a pak ještě na 30 minut 200°C. Pro zjemění se může použít šlehačka V tom případě nalejt tak aby se ještě zapekla.

Ani jsem nedoufal, že to bude tak dobré.Věřte mi, bylo!

Byla toho halda. Už neni a protože stále na vás ve Spálově myslím, tak dneska u nás bude Moravský brabec

:-D:-D:-D

Doufám, že příště nezapomenu fotit.

Odpovědět

Nejde o recept, ale o srovnání názorů:

Jak by jste sestavili, dle Vašeho názoru, pořadí kvality a chuti masa ryb lovených v Norsku?:-|

zkusil nekdo filetovat makrelu podle toho druheho videa, na dvoj filethttp://www.visfileren.nl/makreel

[citace]mira.sta napsal:

zkusil nekdo filetovat makrelu podle toho druheho videa, na dvoj filethttp://www.visfileren.nl/makreel[/citace]

od jakživa to jinak nedělám ... je to bez žeberních kostí, max. tam máš jen ty kolmý kostičky, který jdou sež+at!

vyzkouším, jedu 19.9., to jich nachytám dost.Potom písnu, jak mi to šlo

[citace]leiter napsal:

vyzkouším, jedu 19.9., to jich nachytám dost.Potom písnu, jak mi to šlo[/citace]

To nejlepší z makrely-tučné boky jsou pryč :-(

to JAKABO - ty makrelky vypadají úžasně ,jen nějak nemůžu přijít na to ,

proč jsou tak složitě a komplikovaně vyvazované...poradíš??

díky Ota

[citace]otapa napsal:

to JAKABO - ty makrelky vypadají úžasně ,jen nějak nemůžu přijít na to ,

proč jsou tak složitě a komplikovaně vyvazované...poradíš??

díky Ota[/citace]

podle mě je to hlavně pro efekt, šlo by to udělat jednodušeji, ale účel bude nejspíš aby z nich nevypadla ta náplň, jinak to nechápu :)

otapa- Jedlo dobre chutí,keď aj dobre vypadá.V reštaurácii ti jedlo len tak nedajú hocijako na tanier,ale ho aj naaranžujú. O tom to celé je.

Včera podruhé uvařeno a moc mi to chutná, tak se s vámi podělím. Recept je opsaný, jsem kuchař amatér.

Halibut na pánvi s paprikou

600g filet z halibuta,2 lžičky citronové šťávy,sůl,bílý pepř, 500g různobarevných paprik,2 lžíce hladké mouky, 3 lžíce slunečnicového oleje, 2 stroužky česneku, 1dcl suchého bílého vína, 3 lžíce smetany ke šlehání, 1 lžíce rajčatového protlaku, sladká mletá paprika, lžička tymiánu a oregána, špetka cukru.

Filety omyjeme, osušíme a nakrájíme na malé kostky, pokapeme citrónovou šťávou, osolíme, opepříme. Papriky nakrájíme na tenké proužky. Rybí kostky obalíme v mouce a smažíme na pánvi v rozpáleném oleji asi minutu ze všech stran. Vyjmeme, přikryjeme a odložíme stranou. Do výpeku dáme nakrájené papriky a smažíme cca 3 minuty. Přidáme prolisovaný česnek, bílé víno, smetanu a rajčatový protlak. Přidáme zbylé imgredience, přikryjeme a při nižší teplotě dusíme cca 10 minut. K zelenině přidáme osmažené rybí kostky a cca 2 minuty zahříváme. Jako příloha je vhodná rýže nebo bageta. Dobrou chuť!

RYBÍ KARBANÁTKY

Suroviny: rybí maso, sůl, pepř, česnek, majoránka, vejce, strouhanka, houby

Postup: vykostěnou rybu bez kůže nakrájíme na menší kousky, přidáme namačkaný česnek, majoránku, sůl, vejce, pepř a na zahuštění trošku strouhanky, vše dle své chuti, uděláme tenčí karbanátky a osmažíme. Příloha - chléb, brambory, zelenina, prostě co kdo ráčí. Na vylepšení chuti můžete přimíchat do karbanátků na drobno nakrájené, udušené houby.

Vyzkoušeno i z makrel a chutnalo to skvěle.

Karbanátky jsou vhodné na svačinu na lodě nebo na cestu z Norska.

rybí karbenátky dělám už dlouho,jak zw sladkovodních tak mořských ryb,receptůra hoodně podobná,jen dam dávám navíc poměrně dost cibule nahrubo pokrájené....zkuste to ,je to goood

ota

Já jí tam letos taky chtěl dát, ale ostatní že prý ne a tak příští rok to už prosadím :-)

Jelikož jsem novas tak jsem o citronovém pepři něvěděl,letos jsem ho tedy na doporučení těchto stránek koupil,koupil jsem ten HINDU,co to je za pepř?Je to směs normálního pepře s přísadama nebo je i ten samotnej pepř jiného druhu,samozřejmě přísady tam jsou.Ještě jsem s nim rybu neměl tak jsem moc zvědav na dnešní oběd.

:-D:-D:-D

citron peper je výborná věc, ale chce to používat jen občas, taky se ta chuť "přejí" a potom na člověk nemá chuť! (ale to je se všim) U nás ho koupite v Globusu.

Potom nám bylo doporučeno koupit si Allroundkrydda - je to veškerý koření (paprika, cibule ...), se kterym se podle Martina z kempu stašen šéfkuchařem ... :D

To-otta.Ahoj s tím citronpepprer od Hindu opatrně.Má poměrně silné aroma.Tak ať to nepřeženeš.Pak to potlačí chuť ryby a nepochutnáš si.Takže v tomto případě bych se držel pořekadla že méně je více.Zdraví Plzeň.

• Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Aktuálně v diskuzi

Od rána máme uloveno 5 krásných...
Ahoj, sháníme 6-tého do naší...
V Kvanvaeru na Hitře sekají teď...
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/mpF1SY-QVm8?si=bZ0Sm2P3hgTU58p_" title="YouTube video...
Když už jsme u této výroby...
Chtěl bych poděkovat Tomovi Nakládalovi za...
Prodám Ryobi VS700AC s kabely. Končím...
Tresky jsou na hloubkách 50-120m. Chytáme...
Ahoj všem. Vracíme se ze Soroya....

Máme nový instagram!

No prostě to bude jízda, tak si to nenech ujít!