Hasvik, NO
temperature icon -4°C
mírné sněžení
Trondheim, NO
temperature icon -1°C
mírné sněžení
Oslo, NO
temperature icon 3°C
oblačno
Bergen, NO
temperature icon 2°C
skoro jasno
Malé, MV
temperature icon 33°C
skoro jasno

RECEPTY

Už jsme sem dali spoustu receptů a tak si myslím, že si tohle téma zaslouží samostatný chlívek. Pokud tady už je, tak se omlouvám a prosím DUKEho aby to scuknul do sebe.

Proč mě to napadlo právě teď?

Spoustu norků je ve SPÁLOVĚ u Šroubka na srazu. Ne každý tam mohl být a tak alespoň duchem jsem tam byl taky. A abych se alespoň trošičku přiblížil atmosféře, tak jsem si vzpoměl, že mám v mrazáku pár posledních balíčků filet z Norska a že bych si taky mohl udělat žranici. Moje rodina rybám moc nedá a protože tentokráte " žrali " jako vy ve Spálově, tak sem dávám onen recept, který vlastně vzniknul na počest Šroukova srazu.

Tento recept věnuju Šroubkovi za přípravu srazu.

Vyšroubovaná treska:

Pár filátek tresky obecné a kdo dá jinou treskovitou rybu ulovenou v Norsku, svojim vlastním prutem, tak neprohloupí. Pár znamená podle počtu strávníků. Já dal tolik, že se mi to tak akorát vešlo na velkou pánev.

Pak jsem doma vyštrachal 3 velké mrkve, celer jako pěst, 2 cibule, 12 větších bramborů, 4 račata, hovězí bujón,citron, hladkou mouku, sůl, pepř a olej.

Tresky jsem rozmrazil, opláchnul, osušil, zakápnul citronem osolil, opepřil a nechal odležet. Pak jsem si nakrájel cibuli na čtvrtkolečka, sloupnul rajčata (asi by šel použít i rajský protlak )nakrájel jsem je na plátky. Brambory jsem nakrájel na kolečka a zeleninu nahrubo nastrouhal. Uvařil vodu a dal rozpustit bujón.

Pak jsem tresku oblail v mouce a zprudka opekl. Jo, jo už teď je dobrá, ale neujídat bude to ještě chutnější. Na dno velkeho pekáče jsem nalil trošku olivového oleje ( použil bych sádlo, ale to jsem doma právě neměl ) a celé dno jsem pokryl bramborama. Na ně jsem dal polovinu připravené cibule, zeleniny a navrch jsem dal rajčata. Na ně vrstvu opečených ryb. Na ryby druhou polovinu rajčat, pak zeleninu, cibuli a celé zakryl bramborama. Každou vrstvu jsem osolil a opepřil. Solte přiměřeně - já přesolil, protože jsem to všechno přelil ještě 0,5L bujónem. Navrch jsem nalil výpek z pánve na které jsem opékal tresky.

Vše jsem dal do trouby na 180°C zhruba na 1 hodinu a pak ještě na 30 minut 200°C. Pro zjemění se může použít šlehačka V tom případě nalejt tak aby se ještě zapekla.

Ani jsem nedoufal, že to bude tak dobré.Věřte mi, bylo!

Byla toho halda. Už neni a protože stále na vás ve Spálově myslím, tak dneska u nás bude Moravský brabec

:-D:-D:-D

Doufám, že příště nezapomenu fotit.

Odpovědět

Opilou rybu jsem ještě nechytil:-P

http://www.stream.cz/video/620950-ryby-se-perou-o-pivo

Jaké máte zkušenosti s přípravou halíka? Na grilu ANO/NE? Dík.

[citace]kaqpa napsal:

Jaké máte zkušenosti s přípravou halíka? Na grilu ANO/NE? Dík.[/citace]

Určitě ano - nemá chybu

jen dodám že negrilovat moc dlouho,tak 3 minutky z každé strany,jinak bude vysušený,je to jako s hovězím:-D

delali jsme ho nedavno, jen se soli a kminem... vynikajici i rano za studena 8-)

Kdysi jsem koukal na video jak Jamie Oliver dělal halibuta vcelku na grilu v alobalu (resp.ho položil celého na žhavé uhlíky a zasypal) a byla to bomba. Jen se mi to nedaří najít :-(

Holzby, doufám, že s sebou tedy bereš velký gril a hromadu huhlí, neboť tu placku co chytíme musíme podle vzoru Olivera někde urožnit:-D:-D:-D

Supr, díky za rady, večer vyzkouším :-)

Ivoši:

Na gril jsou z halíka nejlepší bříška, protože obsahují nejvíce tuku a nesmíš je stahovat z kůže. A dají se udit v teple. Umíš grilování na nepřímém ohni? Uhlí nebo brikety nahrneš ke stranám grilu, tak abys uprostřed grilu neměl oheň. Pak si pořiď piliny nebo štěpky z ovocného dřeva a namoč je min na 30 minut do vody. Bříška namoč na 20 min do slané mořské vody. Vyrob si z tvrdého alobalu vaničky velikosti přesně na bříška. Vlož je do vaniček kůží dolů. Vaničky dej na gril na plochu, kde ze spod není oheň. Naházej na vrch žhavých uhlíků mokré štěpky/piliny – trošky – budeš po 10 min přihazovat – kouří to – udí to. Nech to takto udit 20 minut. Pak vymačkej na každé bříško max. půlku pomeranče – tak abys měl bříška ponořená ve šťávě jen do poloviny. Nech to dojet dalších 30-40 min a přihazuj mokré štěpky/piliny … až to vyndáš na stůl, tak si ukoušete prsty.

M.

A zapomněl jsem to nejhlavnější - gril musí mít poklop.

[citace]milos napsal:

Ivoši:

Na gril jsou z halíka nejlepší bříška, protože obsahují nejvíce tuku a nesmíš je stahovat z kůže. A dají se udit v teple. Umíš grilování na nepřímém ohni? Uhlí nebo brikety nahrneš ke stranám grilu, tak abys uprostřed grilu neměl oheň. Pak si pořiď piliny nebo štěpky z ovocného dřeva a namoč je min na 30 minut do vody. Bříška namoč na 20 min do slané mořské vody. Vyrob si z tvrdého alobalu vaničky velikosti přesně na bříška. Vlož je do vaniček kůží dolů. Vaničky dej na gril na plochu, kde ze spod není oheň. Naházej na vrch žhavých uhlíků mokré štěpky/piliny – trošky – budeš po 10 min přihazovat – kouří to – udí to. Nech to takto udit 20 minut. Pak vymačkej na každé bříško max. půlku pomeranče – tak abys měl bříška ponořená ve šťávě jen do poloviny. Nech to dojet dalších 30-40 min a přihazuj mokré štěpky/piliny … až to vyndáš na stůl, tak si ukoušete prsty.

M.

A zapomněl jsem to nejhlavnější - gril musí mít poklop.[/citace]

To vypadá hodně dobře. Snad se nám nějací letos povedou chytit.

Jsem Tvým 10tým děkujícím 8-) Zní to víc než lákavě. Měl by jsi mít email ;-)

[citace]leiter napsal:

Holzby, doufám, že s sebou tedy bereš velký gril a hromadu huhlí, neboť tu placku co chytíme musíme podle vzoru Olivera někde urožnit[/citace]

prdlajs grill, on normálně vykopal strouhu v trávníku a tam udělal. Jen do toho dal mraky bylinek a já nevím jaký :-(

[citace]kaqpa napsal:

Jaké máte zkušenosti s přípravou halíka? Na grilu ANO/NE? Dík.[/citace]

Urcite ano :) Ja ho grilu delam bud na mramorove desce ( konstantni teplota a neni primo nad uhlim, takze se nespali) a nebo v grilovaci misce se zeleninou mimo primy zar. Oboje je uzasne - pouzivam jen sul, citrnovy pepr a bylinky (nejcasteji cerstvy rozmaryn. Pripadne jeste pridavam namocene drevo na uhli pro trochu koure. Vic neni potreba :-D:-D:-D:-D

Letos v dubnu byly vyjímečně pěkný játýrka na Bakkanu,zavařeno (celkem asi 5 litrů)podle návodu od Mikulčáka a první sklenka padla hned druhý den po příjezdu--

Neměly chybu.

Děda.

To deda: který prosím Mikulčákův recept, díval jsem se do historie, ale od Mikulčáka tu není.

Díky

  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Aktuálně v diskuzi

Od rána máme uloveno 5 krásných...
Ahoj, sháníme 6-tého do naší...
V Kvanvaeru na Hitře sekají teď...
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/mpF1SY-QVm8?si=bZ0Sm2P3hgTU58p_" title="YouTube video...
Když už jsme u této výroby...
Chtěl bych poděkovat Tomovi Nakládalovi za...
Prodám Ryobi VS700AC s kabely. Končím...
Tresky jsou na hloubkách 50-120m. Chytáme...
Ahoj všem. Vracíme se ze Soroya....

Máme nový instagram!

No prostě to bude jízda, tak si to nenech ujít!