Hasvik, NO
temperature icon 12°C
déšť
Trondheim, NO
temperature icon 12°C
polojasno
Oslo, NO
temperature icon 13°C
zataženo
Bergen, NO
temperature icon 11°C
polojasno
Malé, MV
temperature icon 32°C
polojasno

RECEPTY

Už jsme sem dali spoustu receptů a tak si myslím, že si tohle téma zaslouží samostatný chlívek. Pokud tady už je, tak se omlouvám a prosím DUKEho aby to scuknul do sebe.

Proč mě to napadlo právě teď?

Spoustu norků je ve SPÁLOVĚ u Šroubka na srazu. Ne každý tam mohl být a tak alespoň duchem jsem tam byl taky. A abych se alespoň trošičku přiblížil atmosféře, tak jsem si vzpoměl, že mám v mrazáku pár posledních balíčků filet z Norska a že bych si taky mohl udělat žranici. Moje rodina rybám moc nedá a protože tentokráte " žrali " jako vy ve Spálově, tak sem dávám onen recept, který vlastně vzniknul na počest Šroukova srazu.

Tento recept věnuju Šroubkovi za přípravu srazu.

Vyšroubovaná treska:

Pár filátek tresky obecné a kdo dá jinou treskovitou rybu ulovenou v Norsku, svojim vlastním prutem, tak neprohloupí. Pár znamená podle počtu strávníků. Já dal tolik, že se mi to tak akorát vešlo na velkou pánev.

Pak jsem doma vyštrachal 3 velké mrkve, celer jako pěst, 2 cibule, 12 větších bramborů, 4 račata, hovězí bujón,citron, hladkou mouku, sůl, pepř a olej.

Tresky jsem rozmrazil, opláchnul, osušil, zakápnul citronem osolil, opepřil a nechal odležet. Pak jsem si nakrájel cibuli na čtvrtkolečka, sloupnul rajčata (asi by šel použít i rajský protlak )nakrájel jsem je na plátky. Brambory jsem nakrájel na kolečka a zeleninu nahrubo nastrouhal. Uvařil vodu a dal rozpustit bujón.

Pak jsem tresku oblail v mouce a zprudka opekl. Jo, jo už teď je dobrá, ale neujídat bude to ještě chutnější. Na dno velkeho pekáče jsem nalil trošku olivového oleje ( použil bych sádlo, ale to jsem doma právě neměl ) a celé dno jsem pokryl bramborama. Na ně jsem dal polovinu připravené cibule, zeleniny a navrch jsem dal rajčata. Na ně vrstvu opečených ryb. Na ryby druhou polovinu rajčat, pak zeleninu, cibuli a celé zakryl bramborama. Každou vrstvu jsem osolil a opepřil. Solte přiměřeně - já přesolil, protože jsem to všechno přelil ještě 0,5L bujónem. Navrch jsem nalil výpek z pánve na které jsem opékal tresky.

Vše jsem dal do trouby na 180°C zhruba na 1 hodinu a pak ještě na 30 minut 200°C. Pro zjemění se může použít šlehačka V tom případě nalejt tak aby se ještě zapekla.

Ani jsem nedoufal, že to bude tak dobré.Věřte mi, bylo!

Byla toho halda. Už neni a protože stále na vás ve Spálově myslím, tak dneska u nás bude Moravský brabec

:-D:-D:-D

Doufám, že příště nezapomenu fotit.

Odpovědět

Tak jsme dnes udělaly tresku podle tohoto receptu.moc velká dobrota.

[citace]Dedek napsal: Treska smažená ve vinném těstíčku

O,5dl bílého vína,2 vejce,hladká mouka,1 lžíce oleje do těstíčka 2dl na smažení

Očištěné a opláchnuté porce osolíme.Rozšleháním bíleho vína,vajec,mouky,oleje a soli připrávíme těstíčko,které musí být přiměřeně husté-aby se pěkně táhlo a nebylo řidké.Tresky v těstíčku obalíme,opatrně avšak rychle vložíme na olej a po obou stranách osmažíme dozlatova.Vhodná příloha jsou brambory nebo hranolky a tatarská omáčka.

Je to fakt dobré u nás se to dělá dost často,dobrou chut[/citace]

[/odkaz]null

...já si nevybírám spapám všechno:-))

Je nádherný,jak jste se vrátila do tého vření:-P nás norků(i kuchařů)a přeji .. dobrý apetit8-)

[citace]vlastina napsal: ...já si nevybírám spapám všechno

Dobrý den paní Vlastino, nevěřím vlastním očím, Vy jste se mezi nás opět vrátila a ještě s tak krásně prostřeným stolem.

Kde jste se celou dobu schovávala?8-)

Jelikož jsem ještě nechytil halibuta a ani jsem ho nejedl,tak poraďte nějaký jednoduchý recept.Vyměnil jsem ho za polaka a nerad bych ho pokazil.Na smažení na másle se prý nehodí.

To Harty,já si myslím že pokud jsi ho nikdy nejdl tak ti bude chutnat

jakkoli upravený....mě chutná nejvíc na grilu-kameni aby ti moc neutekla šťáva,ale doporučuji to nepřehánět s dobou ůpravy,čím ho tam necháš dýl tím bude víc vysušený,ideální 7 minut,samozřejmě záleží na tloušťce filety... a koření? zkus víc způsobů,udělej si kousek jen nasolený,druhý s kmínem,rybím kořením,citronovým pepřem atd...

Taky je slušnej na pánvičce na másle a když nechceš udělat doma moc bordel tak ho dát do trouby na plech se zeleninou-paprika,rajčata,polít smetanou a za hodinku se můžete ládovat...smetana rybu nevysuší,bez ní se mi zdá suchý ale to se dá napravit třeba rozpuštěným máslem nebo dobrým olivákem.Jako příloha třeba čerstvá nebo rozpékací bagetka.

[citace]mikulcak napsal: To Harty,já si myslím že pokud jsi ho nikdy nejdl tak ti bude chutnat

jakkoli upravený....mě chutná nejvíc na grilu-kameni aby ti moc neutekla šťáva,ale doporučuji to nepřehánět s dobou ůpravy,čím ho tam necháš dýl tím bude víc vysušený,ideální 7 minut,samozřejmě záleží na tloušťce filety... a koření? zkus víc způsobů,udělej si kousek jen nasolený,druhý s kmínem,rybím kořením,citronovým pepřem atd...

Taky je slušnej na pánvičce na másle a když nechceš udělat doma moc bordel tak ho dát do trouby na plech se zeleninou-paprika,rajčata,polít smetanou a za hodinku se můžete ládovat...smetana rybu nevysuší,bez ní se mi zdá suchý ale to se dá napravit třeba rozpuštěným máslem nebo dobrým olivákem.Jako příloha třeba čerstvá nebo rozpékací bagetka.[/citace]

K tomu poslednímu, používám k pečení v troubě pečící folii, rybu naložím dle chuti( česnek, bilinky kombinace petrželová nať, libeček, naťový celer, medvědí česnek) samozřejmě ne vše dohromady, ale různě to kombinuji, přidám trochu másla. Pečící folie je takový asi 3metrový pytel, uříznete ho s přesahem asi tak 8cm na každou stranu (rád tak peču rybu v celku ),konce se zavážou a folii misíte několikrát propíchnout, aby mohla unikat pára, jinak hrozí výbuch8-O Ryba je šťavnatá,nevysušená a vynikající. Jo a pečte to tak na 170°C čas podle velikosti 30 - 40min.

Díky o víkendu se na to vrhnu.Já myslel že je to něco jako sumec nebo uhoř-hodně tuku.

[citace]Harty napsal: Jelikož jsem ještě nechytil halibuta a ani jsem ho nejedl,tak poraďte nějaký jednoduchý recept.Vyměnil jsem ho za polaka a nerad bych ho pokazil.Na smažení na másle se prý nehodí.[/citace]

Na straně 6 jsem popsala jsk jsem dělala halíka já a moc nám chutnal, tak se na to podívejte.;-)

Květo protože většinou ryby smažíme jako řízky a nebo smažíme jen tak na másle.Tak jdeme do vašeho receptu.děkuji:-P

co takhle kdyby někdo hodil nějaký super recept když jsou ty vánoce

:-D :-D :-D

Tak treska na smetaně,což je parafráze receptu p.Štěpničky štika na smetaně s malými změnami - porce tresky(halibuta,vlkouše,ďasa)pokapeme citronem,osolíme,opepříme,přídáme cayenský pepř a upečeme na másle.Místo citronu můžeme použít Green Pepper Sauce.Porce s citem vyndáme,dáme do misky,přikryjeme,omastek slijeme do kastrolu :-|.Smetanu rozšleháme s moukou,0,25=1,5 pol.lžíce hladké mouky šoupnem do omastku a za stálého míchání vytvoříme omáčku.musí se to dělat pomalu,nevařit(tragedie),jen "probublávat" až do konečného výsledku.Porce se dají na talíř,přidá se omáčka . Bílý chleba,pečivo,brambor,brusinky,olivy,nic,ale také to někdo jedl s knedlíkem.Štěpnička to nazýva jídlem králů a to bylo se štikou.

2ZM

to vypadá hodně dobře určitě vyzkouším díky

Nejen vánoční kapr

Kapra - nejlépe šupináče - zabij praštěním na hlavu a proříznutím žáber ( vykrvením ) večer, den před vánocemi - podřízni šupiny - zůstane ti čistá kůže - vykuchej - odstraň žluč a střeva a ostatní si nech na polévku - odřízni hlavu, můžeš nechat i kousek masa - z hlavy vyndej žábry - hlavu si nech na polévku - pak kapra jakoby zfiletuj tak, aby si hlavně odstranil velké žeberní kosti - zbylou páteř a hlavu dej do osolené vody vařit s černým kořením - dvě půlky kapra polož kůží na prkénko - tam, kde byla páteř je maso vyšší - od hřbetu až po břišní dutinu ostrým ( fileťák na to je velice vhodný )od hlavy k ocasu prořezávej maso až skoro ke kůži ( když ucítíš, že jsi kosti tvaru Y přeřízl, dál řezat nemusíš ) zhruba po 3 mm od hlavy až k ocasu ( ocas pak prořezáváš celý - tak budeš mít v mase pouze malé kousíčky kostí, které se nezapíchnou do krku - pak rozřeš maso jakoby na půlpodkovy zhruba po 3 cm - nařezané maso osol a pokapej citronem ( můžeš dát trošku česneku nebo pepř jak máš rád ) a nech odležet do druhého dne, kdy obalíš do trojobalu ( neboj se, že nakrájené maso nejde obalit ) a usmažíš na sádle - tak dobrého a bez kostí, jsi kapra ještě nejedl:-)- když máš připravené a naložené maso z kapra v lednici, už bude hlava a páteř vařená - z hlavy a páteře ober maso - najemno si nastrouhej tři mrkve, kus celeru a kousek petržele a zeleninu osmaž na másle - vývar z hlavy a páteře slij - do vývaru dej obrané maso, osmaženou zeleninu, maso z vnitřností včetně jiker, mlíčí a povař aby se vnitřnosti uvařily a dochuť solí, pepřem a octem - ocet je nejdůležitější přísada, ale ochutnávej abys nepřeoctil - polévku si na štědrovečerní večeři ohřej a věř, že bude výborná.

Všem přeju výbornou nejen vánoční večeři.

  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Červnová soutěž o Daiwa Sealine v hodnotě 3 950 Kč!

VYHRAJ multiplikátor Daiwa Sealine 30 LWLA! – zapoj se do soutěže ještě dnes!