Hasvik, NO
temperature icon 11°C
déšť
Trondheim, NO
temperature icon 14°C
polojasno
Oslo, NO
temperature icon 15°C
zataženo
Bergen, NO
temperature icon 9°C
slabé přeháňky
Malé, MV
temperature icon 32°C
polojasno

RECEPTY

Už jsme sem dali spoustu receptů a tak si myslím, že si tohle téma zaslouží samostatný chlívek. Pokud tady už je, tak se omlouvám a prosím DUKEho aby to scuknul do sebe.

Proč mě to napadlo právě teď?

Spoustu norků je ve SPÁLOVĚ u Šroubka na srazu. Ne každý tam mohl být a tak alespoň duchem jsem tam byl taky. A abych se alespoň trošičku přiblížil atmosféře, tak jsem si vzpoměl, že mám v mrazáku pár posledních balíčků filet z Norska a že bych si taky mohl udělat žranici. Moje rodina rybám moc nedá a protože tentokráte " žrali " jako vy ve Spálově, tak sem dávám onen recept, který vlastně vzniknul na počest Šroukova srazu.

Tento recept věnuju Šroubkovi za přípravu srazu.

Vyšroubovaná treska:

Pár filátek tresky obecné a kdo dá jinou treskovitou rybu ulovenou v Norsku, svojim vlastním prutem, tak neprohloupí. Pár znamená podle počtu strávníků. Já dal tolik, že se mi to tak akorát vešlo na velkou pánev.

Pak jsem doma vyštrachal 3 velké mrkve, celer jako pěst, 2 cibule, 12 větších bramborů, 4 račata, hovězí bujón,citron, hladkou mouku, sůl, pepř a olej.

Tresky jsem rozmrazil, opláchnul, osušil, zakápnul citronem osolil, opepřil a nechal odležet. Pak jsem si nakrájel cibuli na čtvrtkolečka, sloupnul rajčata (asi by šel použít i rajský protlak )nakrájel jsem je na plátky. Brambory jsem nakrájel na kolečka a zeleninu nahrubo nastrouhal. Uvařil vodu a dal rozpustit bujón.

Pak jsem tresku oblail v mouce a zprudka opekl. Jo, jo už teď je dobrá, ale neujídat bude to ještě chutnější. Na dno velkeho pekáče jsem nalil trošku olivového oleje ( použil bych sádlo, ale to jsem doma právě neměl ) a celé dno jsem pokryl bramborama. Na ně jsem dal polovinu připravené cibule, zeleniny a navrch jsem dal rajčata. Na ně vrstvu opečených ryb. Na ryby druhou polovinu rajčat, pak zeleninu, cibuli a celé zakryl bramborama. Každou vrstvu jsem osolil a opepřil. Solte přiměřeně - já přesolil, protože jsem to všechno přelil ještě 0,5L bujónem. Navrch jsem nalil výpek z pánve na které jsem opékal tresky.

Vše jsem dal do trouby na 180°C zhruba na 1 hodinu a pak ještě na 30 minut 200°C. Pro zjemění se může použít šlehačka V tom případě nalejt tak aby se ještě zapekla.

Ani jsem nedoufal, že to bude tak dobré.Věřte mi, bylo!

Byla toho halda. Už neni a protože stále na vás ve Spálově myslím, tak dneska u nás bude Moravský brabec

:-D:-D:-D

Doufám, že příště nezapomenu fotit.

Odpovědět

Janko,dík

Máme ke krabímu masu něco přidat.Raději to spapáme v Norsku.

Udájně to máme upéct jen v krunýři-bez přísad ? :-?

PS Dnes asi pojedem za Frantíškem a Alenkou na Sandviku.

Moc je na Andvice pozdravujte!!

Proc to krabi maso pect? je prece uvarene ..

Ja to nikdy nepekla a sporadala vzdy jen tak.

Kupte si vybornou norskou majonezu a udelejte si salatek a nebo jen tak bez niceho na chleba - mnaaam

ke krabům a krabicím

Vyměnil jsem 2 kraby za Plzeňský pivo.

Kraby je třeba pořádně očistit, zespoda mají takovou řasu, kartáček a čistit.

očištěného kraba nebo krabici (větší krab, nemší krabice) po očištění vhodíme hlavou dolu do bublající, vařící se a hodně osolené vody

Po cca 12 minutách, podle velikosti kraba můžeme podávat, my jsme zvolili třený česnek s oliv ojlem, chléb a citron.

Kameny jako příbor na rozbití, můžu říct, že jsem si pochutnal ;-)

Kočka v papryce

když už jsme v těch receptech, tak jsem se zrovna vrátil z Itálie. Jako vždy jsem si s sebou vzal kostku mražených ryb. až na místšě jsem zjistil, že jsem si vzal filety z Vlkouše asi 1kg. Protože bylo na trhu nepřeberné mnoýství zeleniny a různých ingrediencítak jsem udělal pokus, který dopadl nadmíru mého očekávání:

suroviny: čerstvé papryky červená,zelená,oranžová; jeden lilek; jedna mladá asi 20cm cuketa, jedna cibula; jedna pálka česneku, 20dkg sušených nakládaných rajčat, hrst ančoviček (slanečků)a nějaká místní směs bylynek(bazalka, feferonky,plátky sušeného česneku...)a asi tři deci nefiltrovaného olivového oleje.

Čerstvá zelenina se nakrájí na hrubé kousky asi tak 5x5cm ,lilek a cuketa o tl.1cm, česnek na tenké plátky,které se lehce zpění v oleji a potom přidat ostatní zeleninu č.l.koření a dusit až do změknutí potom jsem ještě přidal na kostečky nakrájené ančovičky a nakládaná rajčata.

Z ryby jem odstranil kosti lehce osolil okořenil a na roštu lehce ogriloval. Potom jsem ryby přidal do dušené zeleniny a ještě nechal asi 5min prohřát protože během grilování byla zelenina odstavená.

Měl jsem obavy, že se to všechno nesní, ale nazbylo a málem jsme prodřeli chlebem i hliníkový tácek.

Hledám recept jak skresat náklady na rybolov v Norsku na 10000 kč. Viď anketu na hlavnej strane - kolik utrácíte... Poradí nekdo ? :-):-P:-D

dub- Počkaj ešte dva,tri mesiace a Česká koruna bude 1ku1 s eurom,

a potom to hravo zaplatíš celej parte.

Zdar JAKABO - práve odpovede tohoto typu som čakal. Nejak viaznu srandičky. Prajem všetkým úspešný koniec sezóny - aj u nás sú ešte nejaké rybky. A na jar znova na sever. 8-O

Jo, tak na toto opravdu recept neznám, ani nevím že by se něco takového vařilo.8-O

Makrela s kukuřičnými lupínky na česneku

Včera jsem si rozmrazi 8 filetů z makrel. Namačkal 4 větší stroužky česneku. Smíchal se solí. Makrelu jsem tím potřel a nechal půl hoďky odležet. Pak jsem vzal hrst kukuřičných slaných lupínků a válečkem je rozdrtil na jemno. Pak jsem rozdrcené lupínky smíchal s hladkou moukou v poměru 1:1. Makrely v tom obalil a na sádle osmahnul.

Výborná rychlovka.

• Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Červnová soutěž o Daiwa Sealine v hodnotě 3 950 Kč!

VYHRAJ multiplikátor Daiwa Sealine 30 LWLA! – zapoj se do soutěže ještě dnes!