Hasvik, NO
temperature icon 10°C
déšť
Trondheim, NO
temperature icon 14°C
polojasno
Oslo, NO
temperature icon 15°C
zataženo
Bergen, NO
temperature icon 10°C
oblačno
Malé, MV
temperature icon 33°C
skoro jasno

RECEPTY

Už jsme sem dali spoustu receptů a tak si myslím, že si tohle téma zaslouží samostatný chlívek. Pokud tady už je, tak se omlouvám a prosím DUKEho aby to scuknul do sebe.

Proč mě to napadlo právě teď?

Spoustu norků je ve SPÁLOVĚ u Šroubka na srazu. Ne každý tam mohl být a tak alespoň duchem jsem tam byl taky. A abych se alespoň trošičku přiblížil atmosféře, tak jsem si vzpoměl, že mám v mrazáku pár posledních balíčků filet z Norska a že bych si taky mohl udělat žranici. Moje rodina rybám moc nedá a protože tentokráte " žrali " jako vy ve Spálově, tak sem dávám onen recept, který vlastně vzniknul na počest Šroukova srazu.

Tento recept věnuju Šroubkovi za přípravu srazu.

Vyšroubovaná treska:

Pár filátek tresky obecné a kdo dá jinou treskovitou rybu ulovenou v Norsku, svojim vlastním prutem, tak neprohloupí. Pár znamená podle počtu strávníků. Já dal tolik, že se mi to tak akorát vešlo na velkou pánev.

Pak jsem doma vyštrachal 3 velké mrkve, celer jako pěst, 2 cibule, 12 větších bramborů, 4 račata, hovězí bujón,citron, hladkou mouku, sůl, pepř a olej.

Tresky jsem rozmrazil, opláchnul, osušil, zakápnul citronem osolil, opepřil a nechal odležet. Pak jsem si nakrájel cibuli na čtvrtkolečka, sloupnul rajčata (asi by šel použít i rajský protlak )nakrájel jsem je na plátky. Brambory jsem nakrájel na kolečka a zeleninu nahrubo nastrouhal. Uvařil vodu a dal rozpustit bujón.

Pak jsem tresku oblail v mouce a zprudka opekl. Jo, jo už teď je dobrá, ale neujídat bude to ještě chutnější. Na dno velkeho pekáče jsem nalil trošku olivového oleje ( použil bych sádlo, ale to jsem doma právě neměl ) a celé dno jsem pokryl bramborama. Na ně jsem dal polovinu připravené cibule, zeleniny a navrch jsem dal rajčata. Na ně vrstvu opečených ryb. Na ryby druhou polovinu rajčat, pak zeleninu, cibuli a celé zakryl bramborama. Každou vrstvu jsem osolil a opepřil. Solte přiměřeně - já přesolil, protože jsem to všechno přelil ještě 0,5L bujónem. Navrch jsem nalil výpek z pánve na které jsem opékal tresky.

Vše jsem dal do trouby na 180°C zhruba na 1 hodinu a pak ještě na 30 minut 200°C. Pro zjemění se může použít šlehačka V tom případě nalejt tak aby se ještě zapekla.

Ani jsem nedoufal, že to bude tak dobré.Věřte mi, bylo!

Byla toho halda. Už neni a protože stále na vás ve Spálově myslím, tak dneska u nás bude Moravský brabec

:-D:-D:-D

Doufám, že příště nezapomenu fotit.

Odpovědět

[citace]husky19 napsal:

Makrely se dají dělt i podobně jako "očka". Filety se hodně nasolí. Když píšu hodně, myslím HODNĚ!! Naskládají se do nádoby a hodně zatíží. Do druhého dne pustí vodu a ocitnou se zatížené pod vodou. Takto nechat minimálně měsíc a pak se dají konzumovat. Vydrží i několik let a nemusí být ani v lednici. Jako chuťovka s cibulí a pečivem - dokonalé!! Případně rozmixovat s máslem na "sardelpastu" a použít na jednohubky. Ještě teď mám několik filet z loňského Solvagu a jsou čím dál lepší. [/citace]

Makrely jsem nesolil,kolega tvrdil,že moc změknou.Už po týdnu kosti u sleďů měknou a po jednom dni v kyselém nálevu se dají jíst.Zrovna jsem dodělal další várku rybího salátu.

[citace]petras napsal:

husky19 napsal:

Makrely se dají dělt i podobně jako "očka". Filety se hodně nasolí. Když píšu hodně, myslím HODNĚ!! Naskládají se do nádoby a hodně zatíží. Do druhého dne pustí vodu a ocitnou se zatížené pod vodou. Takto nechat minimálně měsíc a pak se dají konzumovat. Vydrží i několik let a nemusí být ani v lednici. Jako chuťovka s cibulí a pečivem - dokonalé!! Případně rozmixovat s máslem na "sardelpastu" a použít na jednohubky. Ještě teď mám několik filet z loňského Solvagu a jsou čím dál lepší.

Nikde jsem se nemohl dočíst,jak dlouho nasolení sledi vydrží,mám je v čisté soli,pustili vodu,krásně voní.Nemusím se tedy obávat,že se po půl roce zkazí?[/citace]

Rozhodně se neboj. Pokud chceš mít naprostou jistotu, drž je hodně zatížené (na makrely polož prkénko a na prkénko velkou dlažební kostku - jako když nakládáš zelí) ať se dostane ven všechen vzduch. Vodu, která se odpaří můžeš klidně dolít. Jen stále držet v soli!!

[citace]petras napsal:

husky19 napsal:

Makrely se dají dělt i podobně jako "očka". Filety se hodně nasolí. Když píšu hodně, myslím HODNĚ!! Naskládají se do nádoby a hodně zatíží. Do druhého dne pustí vodu a ocitnou se zatížené pod vodou. Takto nechat minimálně měsíc a pak se dají konzumovat. Vydrží i několik let a nemusí být ani v lednici. Jako chuťovka s cibulí a pečivem - dokonalé!! Případně rozmixovat s máslem na "sardelpastu" a použít na jednohubky. Ještě teď mám několik filet z loňského Solvagu a jsou čím dál lepší.

Makrely jsem nesolil,kolega tvrdil,že moc změknou.Už po týdnu kosti u sleďů měknou a po jednom dni v kyselém nálevu se dají jíst.Zrovna jsem dodělal další várku rybího salátu.[/citace]

Kosti v soli nikdy nezměknou. Sůl se dává jako konzervant a hlavně zajistí "odvodnění" ryby. Tím se ryba "utáhne" a drží pohromadě. Toto jde v omezené míře dělat i se sladkovodními rybami, ale v soli musejí být déle. Bez soli by se ti např. cejni úplně rozpadli na bláto. Měknutí kostí způsobuje v tomto případě pouze ocet (odbourává vápník) - viz vajíčko v octě přijde o skořápku.

Právě jsem ukončil výrobu rybího salátu podle příspěvku VLKOUŠE.Je to poměrně zdlouhavá záležitost, jelikož proces trvá skoro týden,ale rozhodně to stojí zato.Je to velká dobrota a doporučuji všem.:-)Tímto mu také děkuji.

[citace]Jindrich napsal:

Právě jsem ukončil výrobu rybího salátu podle příspěvku VLKOUŠE.Je to poměrně zdlouhavá záležitost, jelikož proces trvá skoro týden,ale rozhodně to stojí zato.Je to velká dobrota a doporučuji všem.Tímto mu také děkuji.[/citace]

Já bych navrhoval, aby se udělalo sezení rybářů a každý něco udělal dobrého k jídlu dle svého receptu a pak to všichni snědli a vyhodnotili.:-D:-D:-D:-D:-D

No já rád vařim ,takže do tutoho sezení klidně půjdu.Řádně zatížíme chuťové pohárky.Jen se domluvit kdy a kde.Vzhledem k tomu že jsme roztroušeni po celé ČR, tak bych volil nějaké místo uprostřed.:-DA nejlépe někde u vody ,aby mohl člověk nejen vařit, ale třeba si i zavláčet.:-D

[citace]Jindrich napsal:

No já rád vařim ,takže do tutoho sezení klidně půjdu.Řádně zatížíme chuťové pohárky.Jen se domluvit kdy a kde.Vzhledem k tomu že jsme roztroušeni po celé ČR, tak bych volil nějaké místo uprostřed.A nejlépe někde u vody ,aby mohl člověk nejen vařit, ale třeba si i zavláčet.[/citace]

Souhlasím. Jenda K

[citace]husky19 napsal:

Makrely se dají dělt i podobně jako "očka". Filety se hodně nasolí. Když píšu hodně, myslím HODNĚ!! Naskládají se do nádoby a hodně zatíží. Do druhého dne pustí vodu a ocitnou se zatížené pod vodou. Takto nechat minimálně měsíc a pak se dají konzumovat. Vydrží i několik let a nemusí být ani v lednici. Jako chuťovka s cibulí a pečivem - dokonalé!! Případně rozmixovat s máslem na "sardelpastu" a použít na jednohubky. Ještě teď mám několik filet z loňského Solvagu a jsou čím dál lepší. [/citace]

já to udělal na kyselo s octem a ten ty filety úplně rozložil .. jsou to krásné kousky masa, jen se rozsypávaji .. musim to zkusit jen s tou solí

[citace]Kapitan-lipanek napsal:

husky19 napsal:

Makrely se dají dělt i podobně jako "očka". Filety se hodně nasolí. zatíží. Do druhého dne pustí vodu a ocitnou se zatížené pod vodou. Takto nechat minimálně měsíc a pak se dají konzumovat. Vydrží i několik let a nemusí být ani v lednici. Jako chuťovka s cibulí a pečivem - dokonalé!! Případně rozmixovat s máslem na "sardelpastu" a použít na jednohubky. Ještě teď mám několik filet z loňského Solvagu a jsou čím dál lepší.

Jen se solí je to zase jiné, ale také dobré. Takové klasické matjesy

já to udělal na kyselo s octem a ten ty filety úplně rozložil .. jsou to krásné kousky masa, jen se rozsypávaji .. musim to zkusit jen s tou solí[/citace]8-)

Je to zase něco jiného, ale také dobré. Jako klasické matjesy.;-)

Polak klasicky na řízek nemá chybu. I já který ryby skoro nejí jsem si dneska pochutnal.

AHOJ TOTO JE PRÁCE MÉ KAMARÁDKY A SKVĚLÉ CUKRÁŘKY Z PLZNĚ.

2 Jindrich:

Parádní dort............nádhera..............

8-)

To Jindrich: Taky bych chtěl mít takovou kamarádku, vypadá to báječně a pařížská šlehačka je úžasná.

Kuci 4 hoďky jsme dolovali maso z krabů, krunýře i maso máme očištěné, ale nevíme co dál. Poraďte jak dál. PS: bylinky nemáme.

Dík :-)

maso nacpat do krunyru a zmrazit, pozdeji pouzit na salat a jine laskominy.

• Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Červnová soutěž o Daiwa Sealine v hodnotě 3 950 Kč!

VYHRAJ multiplikátor Daiwa Sealine 30 LWLA! – zapoj se do soutěže ještě dnes!