Hasvik, NO
temperature icon 10°C
zataženo
Trondheim, NO
temperature icon 7°C
polojasno
Oslo, NO
temperature icon 10°C
zataženo
Bergen, NO
temperature icon 9°C
polojasno
Malé, MV
temperature icon 31°C
polojasno

RECEPTY

Už jsme sem dali spoustu receptů a tak si myslím, že si tohle téma zaslouží samostatný chlívek. Pokud tady už je, tak se omlouvám a prosím DUKEho aby to scuknul do sebe.

Proč mě to napadlo právě teď?

Spoustu norků je ve SPÁLOVĚ u Šroubka na srazu. Ne každý tam mohl být a tak alespoň duchem jsem tam byl taky. A abych se alespoň trošičku přiblížil atmosféře, tak jsem si vzpoměl, že mám v mrazáku pár posledních balíčků filet z Norska a že bych si taky mohl udělat žranici. Moje rodina rybám moc nedá a protože tentokráte " žrali " jako vy ve Spálově, tak sem dávám onen recept, který vlastně vzniknul na počest Šroukova srazu.

Tento recept věnuju Šroubkovi za přípravu srazu.

Vyšroubovaná treska:

Pár filátek tresky obecné a kdo dá jinou treskovitou rybu ulovenou v Norsku, svojim vlastním prutem, tak neprohloupí. Pár znamená podle počtu strávníků. Já dal tolik, že se mi to tak akorát vešlo na velkou pánev.

Pak jsem doma vyštrachal 3 velké mrkve, celer jako pěst, 2 cibule, 12 větších bramborů, 4 račata, hovězí bujón,citron, hladkou mouku, sůl, pepř a olej.

Tresky jsem rozmrazil, opláchnul, osušil, zakápnul citronem osolil, opepřil a nechal odležet. Pak jsem si nakrájel cibuli na čtvrtkolečka, sloupnul rajčata (asi by šel použít i rajský protlak )nakrájel jsem je na plátky. Brambory jsem nakrájel na kolečka a zeleninu nahrubo nastrouhal. Uvařil vodu a dal rozpustit bujón.

Pak jsem tresku oblail v mouce a zprudka opekl. Jo, jo už teď je dobrá, ale neujídat bude to ještě chutnější. Na dno velkeho pekáče jsem nalil trošku olivového oleje ( použil bych sádlo, ale to jsem doma právě neměl ) a celé dno jsem pokryl bramborama. Na ně jsem dal polovinu připravené cibule, zeleniny a navrch jsem dal rajčata. Na ně vrstvu opečených ryb. Na ryby druhou polovinu rajčat, pak zeleninu, cibuli a celé zakryl bramborama. Každou vrstvu jsem osolil a opepřil. Solte přiměřeně - já přesolil, protože jsem to všechno přelil ještě 0,5L bujónem. Navrch jsem nalil výpek z pánve na které jsem opékal tresky.

Vše jsem dal do trouby na 180°C zhruba na 1 hodinu a pak ještě na 30 minut 200°C. Pro zjemění se může použít šlehačka V tom případě nalejt tak aby se ještě zapekla.

Ani jsem nedoufal, že to bude tak dobré.Věřte mi, bylo!

Byla toho halda. Už neni a protože stále na vás ve Spálově myslím, tak dneska u nás bude Moravský brabec

:-D:-D:-D

Doufám, že příště nezapomenu fotit.

Odpovědět

2 husky19: Recept se zeleninou ti mohu poslat, pokud jej chceš, ale respi napsal, že makrelu do zeleniny NE. Jinak na kapra je tento nálev úžasný. Taky informace od respiho, že uřízne hlavu, aby nebyla makrela hořká mi zaujala, neboť to slyším poprvé.

To Kulík: recept se zeleninou mi určitě pošli. Rád ho vyzkouší. 100 lidí, 100 názorů a 100 chutí, že??:-P

Právě makrela uzená s hlavou a zavěšená v udírně ocasem dolů je pro mne ta nejlepší varianta. Zkoušel jsem udit i bez hlavy, (je to lepší pro transport), ale něco tomu prostě chybělo. Stejně tak, že někdo makrelám odřezává i ocáska (na tzv. válečky), ale ani to nebylo ono.

Pro mne je celá makrela, naložená v soli a česneku, v udírně zavěšená za hlavu prostě to nejlepší.

[citace]husky19 napsal: To Kulík: recept se zeleninou mi určitě pošli. Rád ho vyzkouší. 100 lidí, 100 názorů a 100 chutí, že??

Právě makrela uzená s hlavou a zavěšená v udírně ocasem dolů je pro mne ta nejlepší varianta. Zkoušel jsem udit i bez hlavy, (je to lepší pro transport), ale něco tomu prostě chybělo. Stejně tak, že někdo makrelám odřezává i ocáska (na tzv. válečky), ale ani to nebylo ono.

Pro mne je celá makrela, naložená v soli a česneku, v udírně zavěšená za hlavu prostě to nejlepší.[/citace]Ahoj jak tu makrelu prosimtě nakládáš a na jak dlouho?S uzením nemám mnoho skušeností ale už mám k udírně přístup tak je každá rada dobrá.Dík.

[citace]husky19 napsal: To Kulík: recept se zeleninou mi určitě pošli. Rád ho vyzkouší. 100 lidí, 100 názorů a 100 chutí, že??

Právě makrela uzená s hlavou a zavěšená v udírně ocasem dolů je pro mne ta nejlepší varianta. Zkoušel jsem udit i bez hlavy, (je to lepší pro transport), ale něco tomu prostě chybělo. Stejně tak, že někdo makrelám odřezává i ocáska (na tzv. válečky), ale ani to nebylo ono.

Pro mne je celá makrela, naložená v soli a česneku, v udírně zavěšená za hlavu prostě to nejlepší.[/citace] Česnek prát do makrel před uzením??:-|no nevím ale já teda ne!! Je pravda 100názorů!!!8-)

Včera jsme měli k obědu ďasíka:-) na grilu,výborný s citronovým pepřem!!8-) zásoby už se pomálu tenčí:-P:-P

2 husky 19: Recept ti pošlu příští týden, mám jej na chalupě a nepamatuji si přesně poměry. Na kapra je úžasný.

[citace]respi napsal:

Včera jsme měli k obědu ďasíka na grilu,výborný s citronovým pepřem!! zásoby už se pomálu tenčí[/citace]

Toho ďase, nebo pepře, asi odpovíš obě 2 položky? No a ten česnek k nakládání ryb,používám skoro na všechny uzené ryby. Pře vložením do udírny pěkně utřít rybu do sucha, ale každý má svůj receptík ......

2 gruvearbeider

S takovýma fotkama před obědem běž někam.... :-D:-D:-D

Slintám jako Pavlovovi psi 8-O8-O8-O8-O8-O8-O8-O

Krásný televizní program. Je fakt, že před obědem si připadám také jako Pavlovův pes 8-O

Myslím, že česnek do uzených makrel patří. Když potom trefíš při jídle ten kousek, co se na mase udrží..... Mňam. 8-O8-O8-O8-O.

Ale nikumu to nechci nutit. Vyudil jsem jich už tisíce, ale nebráním se novinkám. Proč nevyzkoušet něco nového?

To Kulík: Děkuji, počkám na něj.

[citace]gruvearbeider napsal:

respi napsal:

Včera jsme měli k obědu ďasíka na grilu,výborný s citronovým pepřem!! zásoby už se pomálu tenčí

Toho ďase, nebo pepře, asi odpovíš obě 2 položky? No a ten česnek k nakládání ryb,používám skoro na všechny uzené ryby. Pře vložením do udírny pěkně utřít rybu do sucha, ale každý má svůj receptík ......[/citace]

Markelu poznám , ale ta druhá ryby na podkovi je co?

[citace]gruvearbeider napsal: respi napsal:

Včera jsme měli k obědu ďasíka na grilu,výborný s citronovým pepřem!! zásoby už se pomálu tenčí

Toho ďase, nebo pepře, asi odpovíš obě 2 položky? No a ten česnek k nakládání ryb,používám skoro na všechny uzené ryby. Pře vložením do udírny pěkně utřít rybu do sucha, ale každý má svůj receptík ......[/citace] Vida makrely bez hlav(žaber)aby nebyly hořké,a ty druhé podkůvky?? kapřík!! nebo tolstolobik že??? hezké foto8-)

Viděl bych to na kapříka lysce. Snad!;-)

  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Červnová soutěž o Daiwa Sealine v hodnotě 3 950 Kč!

VYHRAJ multiplikátor Daiwa Sealine 30 LWLA! – zapoj se do soutěže ještě dnes!