2 Step
O závadě je toho tady už popsáno dost 8-)
Auto je již v servisu a snad se k tomu servis postaví čelem a svou vinu uzná.
Po poruše jsme nejdříve sháněli odtah do nejbližšího servisu - telefonicky do ČR na pojišťovnu u které měl majitel sjednané havarijní pojištění (aspoň to). Komunikace se zaměstnancem pojišťovny byla naprosto katastrofální - ani nevěděl kam zadat na netu GPS souřadnice aby zjistil kde vlastně stojíme. Nakonec ale vše šťastně dopadlo a po 20 minutách telefonování a hodině čekání odtah přijel z 35 km vzdáleného Mosjoenu a odtáhl nás k jejich servisu.
Během cesty jsem se řidiče ptal, kolik by stál odtah až k trajektu (cca dalších 65 km) a po telefonátu s majitelem mi bylo sděleno že 5500 NOK. Pak jsem se řidiče ptal jestli by mohli zařídit zapůjčení auta z půjčovny. Prý ano a že je v Mosjoenu pouze jedno podobné auto jako naše za cenu 2200 NOK/den, ale je tam omezení kilometrů na 100 km/den. Zbytek se doplácí. Tak jsem počkal až přijedeme k servisu a pobavil se o tom s naší partou, která nakonec souhlasila. Bohužel mezitím půjčovna auto již pronajala
:-x
Nezbylo nám nic jiného než čekat na vyjádření technika, který ale měl v servisu rozdělané auto a prý se nám na to naše podívá až skončí. Po třech hodinách čekání (bez jakéhokoliv zájmu ze strany servisu) a třetím servisovaném autu jsme se rozhodli jednat nakonec na vlastní pěst (ten technik se nakonec dostavil, ale po demontáži víka motoru jsme stejně nebyli o moc chytřejší - prý "dead engine" ).
Obcházel jsem okolní firmy s dotazem, zda by nás někdo za úplatu nehodil k trajektu. Bohužel bezvýsledně. Byli jsme tak zoufalí (a čas tak pokročilý), že jsem i oslovoval řidiče na parkovišti blízkých obchodních domů. Také s nulovým výsledkem. Poslední šance byl opět servis a to příjmací technik. Oslovil jsem ho s dotazem zda by někdo ze zaměstnanců neměl možnost nás odvézt. Zmizel do dílny a zachvíli se vrátil, že jeden zaměstnanec má MB, ale pouze pro dvě osoby (řidič+spolujezdec) ale má velkou skříň, kde se všechny naše věci vlezou. Cena 1200 NOK/den, bez omezení kilometrů. Bez váhání jsme souhlasili a bylo nám sděleno, že za 20 min je majitel auta u servisu. Jak mnozí znáte, 20 minut v Norsku běží jaksi pomaleji a po dvou hodinách středoevropského času auto přijelo. Podepsali jsme smlouvu, majitel přidělal jiné značky na auto, nechali jsme klíče od našeho VW jako zástavu a vyrazili směr Lokta (zbytek posádky jsme poslali k nejbližší benzince, kde pak nastoupili dozadu do skříně). Po cestě nám, aby toho nebylo málo, auto 3x "chcíplo". No mazec non plus ultra...
Druhý den jsme auto vraceli, ale taky to nebylo bez problémů (viz Aktuální info střední Norsko 2011).