Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Pletená šňůra na lehkou vláčku
- Toto téma obsahuje celkem 51 odpovědí. Do diskuze (29 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel jeliman a poslední změna proběhla před 6 roky a 3 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
#42361 29.7.2012 v 9:12
šnúra + čo najdlhší číri monofil (od špičky po navyják ) Najradšej Platil Marine 60 / 80 /…
#42364 29.7.2012 v 10:01Ahoj
Myslím že je duležité si ujasnit co je to lehká vláčka.
Hodně sezon v Norsku používám na lehkou vláčku Dam 15-40g nato 28
silon chytáme tak hlavně černý a obecný tresky kousky do 1metru není na takový cajk problém dostat ven.Samozřejmě musím počítat s tím že když mi to vezme neco velkého že to asi upálím, ale za ten zážitek a adrenalin mi to stojí.Když jdu u nás vyloženě se bavit s cejnama taky si dám jen slabý vlas a když to náhodou vezme slušnej kapr tak je to pryč,nebudu ale kvuli tomu chodit na cejny s30 vlascem.Na kapry mám jiný cajk a to samé v norsku.Proto souhlasím s Doškym na lehkou vláčku vlas.CO JE TO Lehká Vláčka.
#42366 29.7.2012 v 11:34Souhlas, položme si otázku v jaké hloubce a s jakou nástrahou vláčíme. A pokud to vezme ryba, kterou na silonu neudržím tak jsem jí dal prostě šanci. Vždyť o tom to je. Nemusím pokaždé zvítězit já. :-D:-D:-D:-D
Došky
#43921 25.8.2012 v 4:53Tak jsem měl letos možnost porovnat šňůru a vlasec. Bylo to střední Norsko a v lodi jsme byli jen dva rybáři. Já se chytil chytání se šňůrou a kolega zpočátku také. Zprvu jsme chytali celkem dost polaků a i když jsme oba měli podobné šňůry, já měl více ryb. Ale to přisuzuji náhodě a možná větší zkušenosti.
Pak ale kolega přezbrojil na monofil 0,30 mm a k mému překvapení začal tahat mnohem více ryb, než já doposud.
Sice mu možná více padaly a bylo znát, že na hloubce kolem 25 metrů ztrácí kontakt s nástrahou, ale celkově měl více záběrů a i vytažených ryb.
Závěr pro mě je takový, že na šňůru nezanevřu, ale příští Norsko beru jako hlavní monofil:-)
Jinak jsem psal o chytání na mělčinách 10-30 metrů s prutem 15-40g a kámoš myslím 30-50g a hlavně twistry a rippery s hlavičkama okolo 20-25g.
Dík všem za jejich zkušenosti 😉
#46661 2.11.2012 v 16:34Ahoj máte někdo skušenost se šňůrou ICE FISH-TROLL FISK?Mohu ji mít za velice pěknou cenu.A to v průměrech 0.12,0.18 a případně na pilkrování 0.32,040.To jen okrajově.
#48582 8.12.2012 v 11:24Otázka- Má niekto skúsenosti s NANOFILOM ? Je to pletenka obalená “monofilom”,nulová preťažnosť.Mám chuť ju vyskúšať budúci rok
v Nórsku.
#48583 8.12.2012 v 11:32#48585 8.12.2012 v 12:19tady jsme to tušim řešili
nullhttps://www.rybolovnorsko.cz/forum/index.php?id=1281&sekce=vypis-tematu&str=0#posledni
#48592 8.12.2012 v 19:53sroubek282 napsal,
,,Ano Došky,máš pravdu,ale před pár lety sem měl taky silon na vláčku,ale bylo tady,ale..
Vzalo mi to něco velkého a vůbec se to semnou nebavilo….prásk ,prásk -brzdu sem měl seštelovanou…a bylo to v pr…porvalo to jako nic..
Takže…silon,nebo šňůra???
Já už v pouze šňůru…[/citace],,
verim ze snura muze nekomu pri nekterych spusobech lovu vyhovovat…
ALE prave tvrzeni o strate ryby po zaberu…pravej opak je pravdou,silon kuli pruznosti na delsi vzdalenost vydrzi vic!A pokud mas ,,sestelovanou brzdu,, tak rozhodne neni duvod trhat rybu!Ale prave snura muze prdnout pokud brzda nezareaguje dost rychle…silon ne, ten ma ,,bonus,, pruznosti.Chyba bude nejspis v uzlu,a hlavne nezapominat na kratkej navazec silnejsiho vlasce mezi hlavnim vlascem a karabinkou!
#48595 8.12.2012 v 20:46Tak jsem si četl v Robertovi Langfordovi – ke šňůře používá šokový návazec ze silonu,u pilkrování 10-100m dlouhý,kvůli vyříznutí.Že by neměl kontakt s nástrahou nebo měl problémy s průtažností vlasce nepíše.
Taktéž tradiční kolovrátky Norů jsou opatřeny silonem.Jasně,diskuze je o šňůře na lehkou vláčku,tyto příklady uvádím jen pro názornost.
U šňůry také záleží jaký používáme prut,neměl by být předimenzovaný a měl by ji odpovídat pružností.
Shark – Krátký návazec silnějšího vlasce – před nástrahou? Při trolingu?:
#48596 9.12.2012 v 1:01to ZM,pred prvni karabinkou pokud pouzivas lanka tak pred lankem,pokud ne tak pred nastrahou.Vetsina silonu ma spatnou pevnost v uzlu pro karabinku(nebo obratlik nebo samotnej hak) ale skvelou pevnost uzlu silon/silon nebo snura/silon.Pokud mas treba 30lb silon na navijaku chce to tak 50lb navazec.Pro nektere spusoby lovu je vhodnej dlouhej navazec(klidne 10-20 metru) jinde jen kratouckej,nekolik cm(klidne 2-3 cm) Kazdopadne pokud tak nedelas nediv se ze utrhnes rybu…
#48597 9.12.2012 v 5:20No nedělám.:-P A já si neztěžuju,nemám problém s vyříznutím,se záseky… Ryby většinou netrhám.Záleží asi na okolnostech a velikosti ryb.Letos jedna štika,neměl jsem lanko při lehké přívlači,0,16mm a nedostatečně jsem povoloval.Na moři asi před třemi roky,měl jsem špatnou karabinku.A při plavané,muškaření,ale to sem nepatří.Na moři v Norsku při přívlači lanko nepoužívám,návazec také ne a z 95% jen vláčím.Zatím mně to vychází.Poslední roky jezdím až nahoru,takže hlavně se šňůrou.(Je to v podstatě vertikální přívlač).Při menším průměru má vyšší nosnost než vlasec,vejde se ji na naviják víc.Šňůry mám od 0,20-0,35mm.Spiderwire a Berkley.Jsem toho názoru,že návazec mění celou udici a když podle mne není potřeba,nedávám ho.
Ale netvrdím,že to jinak nejde,zvláště když autority ho používají…Až budu předírat šňůru o mušle,kameny atp. a ryby mně to budou překusovat,změním to.
#48598 9.12.2012 v 7:20Doporučuji vyzkoušenou klasiku, sice trochu dražší, ale vydrží několik let, kulatá, potažená teflonem, nebere vodu, netřepí se.
http://www.topfishing.eu/pletenka-wft-penn-0-12mm-15kg-300m-topfishing.html
#48613 9.12.2012 v 13:47to ZM,navazec kterej jsem vise popsal se pouziva kuli pevnosti a byla to jen reakce na ,,utrzene ryby,,.Nicmeme nemyslim jsi ze bi treba 3 cm navazec jakkoli zmenil ,,udici,, a pevnost navic?No nikdy nevis kdy se muze hodit;-)
Mimochodem muzes pouzit i navazec snura/snura,jde jen o to aby jsi mel pred karabinkou par cm silnejsiho materialu…
Primim navazanim totiz muzes stratit treba az 40% pevnosti,ale popsanym spusobem treba jen 20%…samozrjme zalezi na materialu…tohle se lisi.
Kazdopadne nejakou pevvnost navic ziskas silnejsim navazcem u kazdeho materialu
#48618 9.12.2012 v 17:55Jsou to tvoje zkušenosti s lovem u tebe.U našeho rybolovu bývá zvykem,že návazec je slabší než kmenový vlasec.Určitá šetřivost v tom bude mít také roli.Dalším faktorem je ochrana před poškozením a na moři okrajově,snížením nápadnosti udice.Já mám pocit,že více uzlů snižuje pevnost,ale když se použije silnější materiál,asi se to vyrovnává.Ale psal jsem,že návazec nepotřebuji..:-P
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Pletená šňůra na lehkou vláčku