Přejít k obsahu
  • Co s sebou do Norska
  • Celní předpisy Norsko
  • Vývozní kvóty
  • Důležité informace
  • Pojištění
  • Příliv a odliv
  • Aktuální počasí
  • Recepty
  • GDPR
  • VOP
Hasvik, NO
temperature icon -4°C
jasno
Trondheim, NO
temperature icon -5°C
skoro jasno
Oslo, NO
temperature icon -1°C
zataženo
Bergen, NO
temperature icon 1°C
skoro jasno
Malé, MV
temperature icon 31°C
opar
Přihlášení / registrace
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
E-shop
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • E-shop
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • E-shop
  • Diskuze
  • Kontakt

Pletená šňůra na lehkou vláčku

1 2 3 4 Další »
frisbee
11.04.2010 ID: 524030

Jakou pletenku používáte na vláčení gumových nástrah?

Jakou značku, průměr, barvu nebo třeba kolik metrů jí máte na navijáku?

Můžete napsat i své zkušenosti, jestli podle vás barva hraje nějakou roli a zda jste jí zkoušeli porovnat s monofilem v počtu záběrů.

0
Odpovědět
Naki
11.04.2010 ID: 1010548

Už to zde bylo několikrát probráno,ale dobře. Já používám na vláčku spiderwire 0,20mm v barvě žluté.Na barvě šňůry asi nezáleží,prostě jsem si ji zvolil. V této síle jí na naviják dávám 300m,používal jsem Ticu,letos jsem přešel na Penn.Zkoušel jsem i silon, ale pletenka mi víc vyhovuje.Vydrží víc hlavně při vláčení při dně v chaluhách.

Čau Naki

0

Odpovědět

Patrik
12.04.2010 ID: 1010553

Já jsem si letos pořídil Fireline - fluozelenou 0,12mm na 6,8kg. Mám ji na "gumídky" s hlavičkama do 30g a hloubku do 30ti metrů.

Vloni jsme porovnávali v lodi úspěšnost vlasec versus šňůry a myslím si, že to nebylo ani tak o tom, jestli tam mám šňůru nebo vlasec, ale o způsobu vedení nástrahy a samotné nástraze. Ty ryby, co jsme chytali na 99% nikdy předtím nebyly chycené a nemohly se poučit jako ty u nás na našich revírech.

A co se barvy týče, tak možná ta světlá bude ve vodě vidět ještě méně, než tmavá. Ryba se většinou dívá proti hladině a i ryby se světlým břichem jsou tak daleko lépe maskované:-)

Já na naviják dám 100m a dobrý podklad, kdyby náhodou.

0

Odpovědět

ZM
12.04.2010 ID: 1010555

Pověry,že na barvě šňůry,vlasce nezáleží,stále přetrvávají.Celý vývoj výroby vlasců a šňůr spěje k nejmenší viditelnosti,splynutím s prostředím,proč asi?  Možná,že jsou chvíle,kdy ryby skočí i na prádelní šňůru,to nevím,nezkoušel jsem to,ale základem lovu je nenápadnost a to i u ryb,které se s udicí nesetkaly.  Jsou určitě pevnější a měkčí šňůry než Fireline 0,20(13,2kg),0,12(6,8kg).Při této nosnosti mohu použít i vlasec,který je poddajnější a zvláště gumové nástrahy na něm budou lépe pracovat,nehledě,že mohu používat čiré barvy.Úspěšnost vlasce a šňůr sleduji déle než jednu sezónu a budu-li chytat do 40-50m použiju vlasec čiré barvy,na který je více záběrů i ve srovnání s průsvitnými šňůrami.Zkuste to až ryby nebudou brát,nebudou aktivní,je v tom rozdíl.

0

Odpovědět

jindra
14.04.2010 ID: 1010653

Já osobně dávám v Norsku přednost vláčce a chytám obvykle se šňůrou 0,15, nejčastěji s Fireline a Spiderwire, ale teď jsem testoval ke své spokojenosti i strenku. Myslím, že na barvě záleží jen do jisté míry - v malých hloubkách, za jasného počasí, čisté vodě atd. Ve větší hloubce už je to podle mě jedno, takže dávám přednost žlutozelené barvě, protože líp vidím, kudy šňůru s nástrahou vedu. Vlasec nemusím, i když jsem s ním samozřejmě před léty začínal. Jednak jsem ještě nenašel žádný, který by po se čase a tolika hodech nezačal kroutit a smyčkovat, jednak mi přijde šňůra citlivější - má rychlejší reakci. Hlavně když to "šourám" úplně při dně na odhoz třeba 50 m, má vlasec díky průtažnosti zpoždění a když zaváznu na dně, "dozvím" se to s vlascem o chvilku později a to už třeba visím. Člověk pak přijde o nástrahu, o kterou se šňůrou nepřijde, protože tam ten drc cítíš okamžitě. Ale myslím, že je to taky věc názoru a zvyku, ostatně začíná nám sezóna a tak všichni můžou testovat, jestli je v tom nějaký rozdíl.

0

Odpovědět

Petr Novák
14.04.2010 ID: 1010671

Dříve jsem díky vysokým cenám pletenek používal silony - z počátku Mitchell Marine ve světle modré barvě, ale za tu cenu co se prodával toho zase tolik nevydržel. Potom jsem zkoušel vlasce SUFIX a to v měděné a sytě žluté barvě. S nimi jsem byl velice spokojený co se týkalo odolnosti, nosnosti a ceny - doporučuji. Loni jsem dětem namotal pletenku SpiderWire v zelené barvě a sobě tutéž v barvě bílé, ale rozdíl v počtu záběrů jsem nezaznamenal. Jinak na vláčení už silon nechci.S pletenkou se nástraha podstatně lépe kontroluje

0

Odpovědět

ZM
14.04.2010 ID: 1010681

Myslím si,že záleží hlavně na reakci rybáře,který ovládá udici s vlascem nebo šňůrou,ani jedna ryby nechytá.Samozřejmě je důležité náčiní věřit,co komu vyhovuje,Mně se chytá dobře se šňůrou i s vlascem a v drcech rozdíl nevidím.Nevidím velký rozdíl ve vlastnostech vámi udávaných šňůr  Spiderwire 0,14= 10,20kg,Fireline 0,15 = 7,90kg a vlasci Awashima,Colmic,Berkley 0,22-0.32 s fluocarbonovou viditelností a se stejnou nebo vyšší nosností.Také jsem překvapen motání a kroucení vlasce,to neznám,jedině,že bych chytal na rotačky a i tomu se dá předejítViděl jsem motanice a kroucení šňůr..Délka hodů u šňůr je větší,ale na moři není rozhodující.Šňůru určitě při těžších nástrahách a větších hloubkách ale v jiných parametrech.No,hlavně aby braly.Kdo má rád šňůru,tak bych na lehkou vláčku šel do nižších průměrů než 0,15,jsou tenčí a přitom pevné,Berkley Whiplash Crystal,0,08,0,10mm.

0

Odpovědět

Martin
15.04.2010 ID: 1010685

Já používám  šňůru Berkly Spiderwire myslím 0,32 bílá barva.Absolutní spokojenost.Jistě,že do mělčí vody,by byla dostačující slabší šňůra,ale úlovky polaků,kelerů a doršů v mělký vodě mě nenutí ke zmenšení průměru.A pokud uváznu za chaluhy,tak to v 99% vytáhnu,třeba i s 3m chaluhou,ale vytáhnu.

0

Odpovědět

ZM
15.04.2010 ID: 1010689

Dělají 0,30mm = 30,6kg  nebo 0,35mm = 36,5kg. A co prut,500g ? Slabší by mohl prasknout.

0

Odpovědět

Patrik
15.04.2010 ID: 1010692

Tak to je dobrý! Frisbee se ptal na lehkou vláčku a tady mu radí 30kg šňůry:-))) Myslím, že měl na mysli lehkou vláčku s nástrahama do 30g a jemný cajk.

Chci se vás ale zeptat, zda dáváte na konec šňůry monofil nebo fluokarbon pro "zneviditelnění" šňůry? Pokud ano, tak jak dlouhý a jak jej spojujete se šňůrou?

0

Odpovědět

frisbee
15.04.2010 ID: 1010694

Kluci, díky za rady!

Jak píše Patrik, chci ji na vláčení twistrů a menších ripperů s hlavama do 30g v hloubkách do 20ti metrů. Cílová ryba je treska pollack. Mám 40g vláčák a tu šňůru bych případně chtěl využít i u nás na candáty.

Trochu jsem se díval po netu a nejspíše bych šel do menších průměrů okolo 0,12mm s pevností okolo 7-10 kg. To by mi myslím mělo stačit.

Mohl bych vás poprosit chválu, případně kritiku těchto šňůr?

Berkley - Whiplash Crystal průhledná 0,06mm/10,6kg

Penn splétaná šnůra - International Pemium Braid 100m (žlutá) 0,12mm/9,6kg

Stren - splétaná šňůra Microfuse čirá-fluo 0,12mm/6,8kg

Spiderwire - Stealth zelená 0,12 mm/7,1kg

Spiderwire ULTRACAST - invisi průhledná 0.12mm/9.1kg

Informace jsem čerpal z http://www.hobby-g.cz/70-Spletane-snury , kde je k nim i větší popis. Něco jiného je však text a praxe:-)

0

Odpovědět

Martin
15.04.2010 ID: 1010695

To ZM : prut 120g.

0

Odpovědět

mikulcak
15.04.2010 ID: 1010700

pokud ti můžu radit tak nejdi do Berkley - Whiplash Crystal průhledná 0,06mm/10,6kg

do norska je slabá a loni jsem ji při záseku několikrát urval na štikách a přerval mi to na řece na nový rok pěkný candát,urveš ji ne v uzlu ale třeba u navijáku a to nase.., nosnost co uvádí je nesmysl ,letos jsem ji vyhodil bo za ty nervy to nestojí...

0

Odpovědět

Aknot
15.04.2010 ID: 1010706

Spiderwire Stealth mohu doporučit, mám 15 lb a jsem spokojen.

0

Odpovědět

sroubek282
15.04.2010 ID: 1010717

sto lidí,sto názorů,já mám

Sufix Performance Braid 0,20-11.40kg a velká spokojenost.Mám ju na čtyrech navijákách.

Ryba mi to neurvala,ale chaluha,nebo co to bylo,tak to jo,ale jenom návazec.Chytám pouze fjord a vláčku.

0

Odpovědět

1 2 3 4 Další »
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Přihlásit
favicon

Kinetic Sea Bullet 60g Silver 2ks

Sleva 10 Kč
Kinetic Sea Bullet 60g Silver 2ks
189 Kč
179 Kč
logo
Jít nakupovat
favicon

Gaf 80cm

Sleva 20 Kč
Gaf 80cm
419 Kč
399 Kč
logo
Jít nakupovat
favicon

Sea Dragon Holostrike Blue Zebra Glow Holographic 180g

Sleva 10 Kč
Sea Dragon Holostrike Blue Zebra Glow Holographic 180g
169 Kč
159 Kč
logo
Jít nakupovat

Odebírej newsletter

Jsme tu pro Vás! Stačí vyplnit formulář nebo nám zavolat.

+420 776 845 524

Souhlasím se zpracováním osobních údajů dle GDPR.

Souhlasím se zasíláním marketingových a reklamních sdělení.

Rybářské sny se plní daleko na severu...

Menu

• Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt

Lokality

• Nordkapp
  • Steinsvik
  • Lofoty Nappstraumen
  • Vingsand
  • Dyrsfjord
  • Bakkan Wahl
  • Soroya
  • Havoya
  • Tanzanie
  • Madagaskar
  • Maledivy
  • Chorvatsko
  • Honduras – Roatan

Partneři

Kontaktní informace

• Simco Fishing s.r.o.
  • IČ: 23727152
  • DIČ: CZ23727152
  • Dolní Lhota 11, 67801 Blansko
  • rybolovnorsko@gmail.com
  • +420 776 845 524
  • Zásady zpracování osobních údajů
  • Všeobecné obchodní podmínky
  • Mimosoudní řešení spotřebitelského sporu

© 2026 Rybolov Norsko | Všechna práva vyhrazena.