Okouník mořský patří do řádu okouníkovitých ale mnohdy bývá řazen i do řádu ryb ropušnicotvarých. Jeho hlavním teritoriem výskytu jsou severská moře. Od Nové země a Špicberk až po severní části Severního moře a úžinu Kattegat. Zatímco mladí jedinci se vyskytují převážně v mělčích vodách, tak dospělí jedinci se stahují do hloubek až 1000 m. Okouník mořský se loví pomocí vlečných sítí nebo na dlouhé vlasce.
Okouník mořský se od svých příbuzných ropušnic odlišuje především tím, že nemá silné ostny na čele. Ostnatá hřbetní část je ale podtstaně delší než u jeho příbuzných. Dorůstá délky až 1 m a váhy okolo 15 kg. V důsledku jeho popularity a intenzivnímu lovu, se však takové exempláře již často nevyskytují. Okouník mořský má středně tučné maso (3,6% tuku).
Velmi lahodné a oblíbené maso okouníků se hodí ke smažení na másle nebo olivovém oleji. Jeho pevné růžově bílé maso chutná skvěle i pošírované, dušené nebo pečené v troubě.
