Přejít k obsahu
  • Co s sebou do Norska
  • Celní předpisy Norsko
  • Vývozní kvóty
  • Důležité informace
  • Pojištění
  • Příliv a odliv
  • Aktuální počasí
  • Recepty
  • GDPR
  • VOP
Hasvik, NO
temperature icon -6°C
jasno
Trondheim, NO
temperature icon -5°C
polojasno
Oslo, NO
temperature icon -1°C
zataženo
Bergen, NO
temperature icon 2°C
skoro jasno
Malé, MV
temperature icon 27°C
skoro jasno
Přihlášení / registrace
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
E-shop
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • E-shop
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • E-shop
  • Diskuze
  • Kontakt

Nový filetovací nůž

« Předchozí 1 2 3 4 Další »
sandokan
18.08.2016 ID: 785766

Ahoj kolegové!

Vlastním asi 6let klasickou filetovací Rapalu 19cm. Poslední dobou jsem ji hodně vyžíval v kuchyni a rozpadla se střenka, způsobená častým mitím v myčce. Je čas na nový fileťák, prosím vás o nějaké tipy, co máte vyzkoušené. Díky!

0
Odpovědět
jegrhanz
17.01.2017 ID: 1274042

Frantisek Necekal:

Co se kostí týká,není s tím problém.I když si zvětšíš mé filety (v mém příspěvku výše),nenajdeš tam jediné říznutí do masa,nejsou nijak rozkuchané,řezy jsou čisté s maximální výtěžností svaloviny.Je to o tom, jak s nožem zacházíš a ne o tom,jaký má tvar a tuhost.Já preferuji pevný s větším ostrým bříškem.Lépe se ovládá a práce je s ním bezpečnější. Ale záleží jak je kdo zvyklý a na tom,jaký  filet preferuješ. Já dávám přednost tomu s žeberními kostmi a kůží. Proč je  takový filet lepší je na dlouhé psaní,ale v kostce. Pod kůží ryby se nachází nejvíce chuťových látek, většina vitamínů a kolagen.Rybí maso bez kůže je tedy i částečně znehodnocené především pro ty, kteří ryby moc nemusí,ale konzumijí je pro jejich tolik lidskému tělu potřebné vitamíny. Z gastronomického hlediska brání kůže při pečení vysoušení masa (ani ryba nesmí být přepečná),dodává pokrmům chuť, s masem s kůží se lépe manipuluje a presentace jídla, díky vůni a zlatavému vzheledu, vypadá lákavě. O grilování na otevřeném ohni nemluvě.Většina rybářů tak v Norsku zanechá právě to nejlepší,čeho si na rybách tolik ceníme a proč je pro lidské tělo tak zdravé a gurmány vyhledávané. Ten kdo tedy hodlá ušetřit na limitu a odstraňuje kůži,sám sebe okrádá na kvalitě. Ale zpět k nožům.Po dlouhých zkušenostech při kterých jsem vystřídal různé typy nožů, je v mém případě na vykoštění ryby a můj způsob filetování favoritem kratší,pevný nůž. Na stahování kůže a filetování platýzovitých ryb,pro jejich jinou stavbu těla a jiný způsob vykošťování,je vhodnější nůž delší,pružný,útlý a špičatý. Ale jak jsem psal,záleží na zvyku a oběma typy nožů se nechá zvládnout to i ono.Z mého pohledu je tedy vhodný nůž pevnější a kratší,nůž který se lépe ovládá a když je třeba hrubé síly,dokáže vyhovět.Nůž pracovního typu, na který se můžeme v každé situaci plně spolehnout.

0

Odpovědět

Volnas
19.01.2017 ID: 1274145

Také používám na filetování pevný nůž. Jezdím Finnmark, kde se filetuje na "hulváta" a berou se jen svíčkový. Tam fileták na obřezávání kostí prostě nepotřebuješ. Ryby ani nekucháme, vyřežeme jen panenky a celou rybu vyhodíme zpět do moře.

0

Odpovědět

Cesar
21.01.2017 ID: 1274236

O tom hulvátském filetování už jsem slyšel, ale víte o tom, že na rybě necháváte to nejlepší? Taková pečená žebra z velké ryby patří mezi delikatesy. Přijde mi to jako mrhání přírodními zdroji.

0

Odpovědět

jegrhanz
22.01.2017 ID: 1274244

Cesar: naprostý souhlas! Těch pár velkých žeberních kostí,nebo kůži snadno necháme ležet na kraji talíře,podobně jako například kosti drůbeží.Je to jen malá daň za to,jak je  obojí pro přípravu a hlavně chuť jídla důležité.My nevyhodíme nic.Jednak z úcty ke tvoru kterému jsme vzali život,o plýtvání ani nemluvě.I malé ryby které nemůžeme kvůli velkému poranění vrátit do vody sníme,nebo použijeme jako nástrahu.Na rybařinu však existuje mnoho úhlů pohledu a každý k ní přistupuje jinak.Někoho naplňuje jako krásný koníček,jiný  jí provozuje jen kvůli masu.Zlatá je ta pověstná střední cesta.Užít si krásného koníčka se vší úctou k rybám a přírodě a s úlovky zacházet tak, aby nám přinesly co nelepší zážitky i kulinářské. Z větších ryb vyřezávám i líčka a podjazyčí.Maso je velice jemné a bez kostí.Guláš z líček je gurmánský zážitek.O kůži a kostech jsem psal výše,ale ještě jednou napíšu,že pečená ryba s kůží je něco zcela jiného,než filé bez kůže.Maso je šťavnaté,výpek je plný chutě a do křupava upečenou kůži někteří doslova milují. O vzhledu připraveného jídla ani nemluvím....

P1010016_2017-01-22_06_59_55 P1010027 P1010087
0

Odpovědět

Paradoxxx
22.01.2017 ID: 1274245

Takovéhle fotky sem nesmíš dávat = málem jsem snědl počítač :-) = vypadá to moc lákavě

A co se týče zpracování ryb, tak jsem již několikrát zažil "německé soudruhy", kteří si z tresek brali jen horní filety a zbytek šel zpátky do moře = to je pak extra plýtvání :-(

0

Odpovědět

jegrhanz
22.01.2017 ID: 1274248

Paradoxxx: není to o národnosti,ale o přístupu. Někdo chce prostě z peněz které vložil do zájezdu co největší návratnost a vyřezává z ryb jen to nejlepší,protože se domnívá,že je to zároveň i nejdažší.. Jedná se o sobectví,neůctu k přírodě a koníčku,pohrdání živým tvorem,plýtvání,chamtivost...někdo jde k vodě s tím,aby se mu co nejdříve zaplatila povolenka,nebo zájezd,jiný dá rybě pusu a volnost.Obojí je krajní řešení.Osobně ryby moc nejím,ale plně podporuji rybáře,kteří jdou střední cestou.Užít si rybaření a úlovkem si zpestřit jídelníček. Zabíjí se skot,drůbež, zvěřina a ani ryby nemůžou být výjimkou.Když jsi psal ale o národnosti i já jsem viděl podobné chování u Němců,Čechů,Holanďanů.Přesto si myslím že je to individuélní a národnost nerozhoduje.Ale raději k tématu.Filetovat nožem jaký nám vyhovuje,ale tak,abychom zbytečně neplýtvali tím, co nám příroda poskytla.Ne vždy je to nejkrásnější, zároveň i nejchutnější...

No a když se Ti to líbilo,posílám nášup (-:

Makrely na hříbkách a pikantní škvarky z vlkouše s grilovanou paprikou a šťouchanými brambory...

DSC00674 IMG_0017
0

Odpovědět

Holzby
23.01.2017 ID: 1274339

Paradoxxx: není to o národnosti,ale o přístupu. Někdo chce prostě z peněz které vložil do zájezdu co největší návratnost a vyřezává z ryb jen to nejlepší,protože se domnívá,že je to zároveň i nejdažší.. Jedná se o sobectví,neůctu k přírodě a koníčku,pohrdání živým tvorem,plýtvání,chamtivost…někdo jde k vodě s tím,aby se mu co nejdříve zaplatila povolenka,nebo zájezd,jiný dá rybě pusu a volnost.Obojí je krajní řešení.Osobně ryby moc nejím,ale plně podporuji rybáře,kteří jdou střední cestou.Užít si rybaření a úlovkem si zpestřit jídelníček. Zabíjí se skot,drůbež, zvěřina a ani ryby nemůžou být výjimkou.Když jsi psal ale o národnosti i já jsem viděl podobné chování u Němců,Čechů,Holanďanů.Přesto si myslím že je to individuélní a národnost nerozhoduje.Ale raději k tématu.Filetovat nožem jaký nám vyhovuje,ale tak,abychom zbytečně neplýtvali tím, co nám příroda poskytla.Ne vždy je to nejkrásnější, zároveň i nejchutnější… No a když se Ti to líbilo,posílám nášup (-: Makrely na hříbkách a pikantní škvarky z vlkouše s grilovanou paprikou a šťouchanými brambory…

Jako tohle je VELKÁ PECKA :-)

0

Odpovědět

Navarchus
23.01.2017 ID: 1274353

To nemá chybu....  :-)

0

Odpovědět

Petr Vozenilek
09.01.2019 ID: 1304367

Může se fileťák z damaškové oceli prát v myčce?

2-5
0

Odpovědět

kulik
09.01.2019 ID: 1304369

2 jegrhanz: Souhlasím s tím co zde píšeš a mám na Tebe prosbu. Můžeš sem dát fotku toho nože, rád bych jej viděl. Díky.

A i nějaké recepty z Tvých kulinářských nádher by také byly fajn.

0

Odpovědět

zdena
09.01.2019 ID: 1304370

stoji ti to za ten problem,kdyz ho umyjes a utres do sucha  tak te neubyde

0

Odpovědět

Jindrich a Renata
09.01.2019 ID: 1304371

Tak krásný nůž bych do myčky nikdy nedal.

0

Odpovědět

jegrhanz
10.01.2019 ID: 1304373

Kulík:píšu z náhradního počítače kde nemám fotky,takže Ti foto nože poslat nemohu Ale nejedná se o žádný soeciální nůž. Tvarem je téměř stejný jako pracovní nůž od MORA, který zde nabízí Michal.Je podobný nožům které vidíš v Norsku v každé lodi domorodců. Používám tento typ,protože mám rád věci pod kontrolou a tenké,špičaté a příliš pružné nože se mi zdají zdají spíše nebezpečné a to hlavně v případě, že potřebuješ na nůž zatlačit.Je to ale věc názoru a zvyku a limit se nechá vyfiletovat třeba i nožem na dopisy.(-:

Co se receptů týká,rád bych někdy touto dobou v příštím roce chtěl vydat kuchařku,na které již pracuji.Mým záměrem je kuchařka zaměřená na nenáročné,jednoduché,přesto chutné pokrmy z mořských ryb lovených v Norsku.Prostě kuchařka přesně pro ty  rybáře, kteří si rádi pochutnají na dobrém a vlastoručně připraveném jídle s přihlédnutím na omezené možnosti jak z pohledu vybavení kuchyně a také použitých surovin.Měla by obsahovat z jedné třetiny staré norské recepty, aby každý mohl ochutnat tradiční pokrmy místních obyvatel, další část by měla obsahovat jednoduché,ale osvedčené a oblíbené a poslední čistě mé originální recepty,rovněž nenáročné na přépravu,které zvládne každý chlap v momentě,kdy odloží prut a postaví se k plotně. Měla by zahrnovat jak kuchyni studenou,včetně pomazánek,salátů,aspiků a dressigů. Dále polévky,ryby dušené,vařené,pečené,guláše a další různé úpravy ryb ,včetně jejich konzervace.

Ale jeden recept který bude kuchařka také obsahovat předesílám.A proč zrovna z pupků?Často podceňované pupky s žebry jsou jemné a šťavnaté.Prostě vynikající..

Pupky a žebra z velkých tresek,pokapej citronem a nasol.Z vychladlých a oloupaných brambor nakrájej plátky, a poskládej do sádlem vymazaného pekáčku.Osol,opepři, poklaď kolečky cibule  a tenkými plátky uzeného  špeku,nebo anglické  slaniny. Pekáček dej do rozehřáté trouby.Pak na pánvi v sádle zprudka opeč pokmínované kusy tresčích žeber (můžeš je i obalit v hladké mouce) a opečené poskládej na na brambory v troubě. Dále na kždý kus masa polož  plátek másla a dej krátce zapéct pod gril (nebo jen tak v toubě), za chvíli toubu vypni a ryby nech ještě chvilku dojít.Než dojdou prostři stůl,otevři pivo a dej do mrazáku slívovici.No a to je celý.Jednoduchý,rychlý, vynikající..(-:

0

Odpovědět

Fish
10.01.2019 ID: 1304375

Může se fileťák z damaškové oceli prát v myčce?

Jen prase by dalo takový nůž do myčky. Mlátil bych tě po rukách každý den.

0

Odpovědět

kulik
10.01.2019 ID: 1304401

2 jegrhanz: Díky, vyzkouším a už se hlásím o Tvoji kuchařku a moc se těším na nová kulinářská dobrodružství. :D

0

Odpovědět

« Předchozí 1 2 3 4 Další »
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Přihlásit
favicon

Jig Torpedo 3/0 20g žlutý

Sleva 4 Kč
Jig Torpedo 3/0 20g žlutý
43 Kč
39 Kč
logo
Jít nakupovat
favicon

Jig Vertic 8/0 80g 2ks

Sleva 10 Kč
Jig Vertic 8/0 80g 2ks
179 Kč
169 Kč
logo
Jít nakupovat
favicon

Sea Dragon Holostrike Pink Zebra Glow Holographic 80g

Sleva 10 Kč
Sea Dragon Holostrike Pink Zebra Glow Holographic 80g
139 Kč
129 Kč
logo
Jít nakupovat

Odebírej newsletter

Jsme tu pro Vás! Stačí vyplnit formulář nebo nám zavolat.

+420 776 845 524

Souhlasím se zpracováním osobních údajů dle GDPR.

Souhlasím se zasíláním marketingových a reklamních sdělení.

Rybářské sny se plní daleko na severu...

Menu

• Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt

Lokality

• Nordkapp
  • Steinsvik
  • Lofoty Nappstraumen
  • Vingsand
  • Dyrsfjord
  • Bakkan Wahl
  • Soroya
  • Havoya
  • Tanzanie
  • Madagaskar
  • Maledivy
  • Chorvatsko
  • Honduras – Roatan

Partneři

Kontaktní informace

• Simco Fishing s.r.o.
  • IČ: 23727152
  • DIČ: CZ23727152
  • Dolní Lhota 11, 67801 Blansko
  • rybolovnorsko@gmail.com
  • +420 776 845 524
  • Zásady zpracování osobních údajů
  • Všeobecné obchodní podmínky
  • Mimosoudní řešení spotřebitelského sporu

© 2026 Rybolov Norsko | Všechna práva vyhrazena.