Hasvik, NO
temperature icon 11°C
skoro jasno
Trondheim, NO
temperature icon 14°C
zataženo
Oslo, NO
temperature icon 23°C
polojasno
Bergen, NO
temperature icon 15°C
polojasno
Malé, MV
temperature icon 31°C
oblačno

Nový filetovací nůž

Ahoj kolegové!

Vlastním asi 6let klasickou filetovací Rapalu 19cm. Poslední dobou jsem ji hodně vyžíval v kuchyni a rozpadla se střenka, způsobená častým mitím v myčce. Je čas na nový fileťák, prosím vás o nějaké tipy, co máte vyzkoušené. Díky!

Odpovědět

trojhak : tu máš námet

Luxus za 20,-.

A do konce , kde je špica před zatavením nacpat korkový špunt.

Někdo tady zmínil praní fileťáku v myčce. Může tento způsob čištění nůž poškodit?

Bareš je Bareš...

Jo jo předsedo ..... má pravdu!

To co píše Mikulčák jsem tady už psal asi 3x. Je to fileťák na celý život..

Na kolik vyjde ten Bareš?

Na kolik vyjde ten Bareš?

Že by Google  poradil ?

Nože Bareš

Okolo dvou tisíc....

Ups....za ty roky trošku zdražil....

http://nozirstvibares.cz/pevne-noze/38-filetovaci-nuz.html

Na pohled vypadá ten ,,Bareš,, luxusně,  jen mám dojem, že nebude dostatačně pružný.

Jestli mohu vstoupit do diskuze,tak já k filetování používám nůž kratší a pevný, který nepruží a má větší,ostré a oblé bříško. Nad krátkým nožem máte daleko větší kontrolu,lépe se ovládá a když je třeba zabrat,zejména u větších ryb,máte nač přitlačit. Tohle dlouhý a pružný nůž nedovoluje.Nemá bříško které je k filetování tak potřebné a na hrubší a silovou práci je doslova nebezpečný. Je ale nutné vysvětlit si, co vlastně filetování znamená.Pro jednoho je filetování pouze to,že zbaví rybu skeletu a pro jiného, že z masa následně odstraní veškeré zbylé kosti a kůži. Já preferuji filet s kůží a žeberními kostmi,proto k filetování používám krátký a tvrdý nůž,který mám při práci vždy pod kontrolou. Pro ty, kdo upřednostňuje pouze filé,tedy maso bez kůže a veškerých kostí,je k odstranění kůže vhodný nůž dlouhý,pružný a špičatý.Je z ergonometrického hlediska navržený tak,aby jste se mohli dlouhou a tenkou špičkou dostat pod všechny kosti,délka,útlost a pružnost nože jsou předurčeny ke snadnému odříznutí kůže. V tomto je pružný a delší nůž praktičtější.Dobře kopíruje podložku,díky své štíhlosti neklade odpor a u větších ryb se ocení i jeho délka.

Abych to ale shrnul.Krátký a pevný nůž s bříškem je tedy vhodný k filetování (zbavení ryby skeletu a získání filetů),dlouhý,štíhlý a pružný se více hodí k odstraňování kůže. Ideální by tedy bylo používat dva typy nožů,ale kdo má ten,nebo onen,dokáže i tak rybí filety podle svých představ zpracovat takovým nožem,na který je zvyklý. Jak kvalitní by měl být neřeším.Důležité je,aby nerezivěl a v ruce neklouzal. Kvalitní ocel je dobrá v tom,že můžete naráz zpracovat i větší množství ryb aniž byste museli brousit. Pak ale jejím opětným nabroušením strávíte dlouhou dobu. Méně kvalitní ocel během filetování jednou nebo dvakrát velice rychle a snadno přebrousíte a můžete pracovat dál.Obojí má své pro i proti.Přednost ale dávám noži levnějšímu,který odvede stejně dobrou práci jako nůž drahý. Jen ta délka,štíhlost a pružnost nože mi vyvolává mražení v zádech.Tam je třeba daleko větší obezřetnosti. Jakékoliv,byť sebemenší pořezání ,dokáže rybolov znepříjemnit a o závažnějším zranění,někde v odlehlých částech Norska,raději ani nemluvit….
Na obrázku je můj způsob filetování.

To Navarchus - nevím jak dneska ale já když jsem od něj kupoval před cca 3 rokama dva kousky a pak ještě jeden - vždy byl ochoten k diskuzi jaký přesně chci a na kolik zakalit....

Docela sympatický a přístupný člověk a zajímala ho i zpětná vazba abych mu napsal co to po týdnu udělalo , kolik ryb jsem s tím zfiletoval , jestli brousil atd.

Kdo o tom noži uvažujete , rozhodně bych ho navštívil a nebo mu předem zavolal. Je to opravdu kudla na celý život a to se vyplatí.

Ale jak říkám - naposledy jsem s ním mluvil před cca 3 roky....

Ota

To Navarchus – nevím jak dneska ale já když jsem od něj kupoval před cca 3 rokama dva kousky a pak ještě jeden – vždy byl ochoten k diskuzi jaký přesně chci a na kolik zakalit…. Docela sympatický a přístupný člověk a zajímala ho i zpětná vazba abych mu napsal co to po týdnu udělalo , kolik ryb jsem s tím zfiletoval , jestli brousil atd. Kdo o tom noži uvažujete , rozhodně bych ho navštívil a nebo mu předem zavolal. Je to opravdu kudla na celý život a to se vyplatí. Ale jak říkám – naposledy jsem s ním mluvil před cca 3 roky…. Ota

Díky za informace, hodně se mi líbí.  Poku je ten chlapík jak píšeš, dá se s ním domluvit, tak je to super.

Ten Bareš se mi líbí, ale z popisu není jasné, zda je k noži k transportní pochva? Děkuji za odpověď.

Na stránke Bareš je cena 3.000Kč a pošvu je možné doobjednať

To Jerghanz: Když doporučuješ spíše kratší pevný nůž s oblým bříškem, nestává se ti, že do do filety nařežeš i kosti? S pevným nožem přece nemáš takový cit jako s jemným fileťákem?

Ja mám niekoľko filetovacích nožov a všetko 15 cm dlhá čepel. Jeden 18 cm mám len  na sťahovanie koží z filiet. Mne sa lepšie pracuje s kratším (15cm) nožom a viac ohybným. Musí mať však veľmi ostrú špičku.

• Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.