Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Nový filetovací nůž
- Toto téma obsahuje celkem 49 odpovědí. Do diskuze (31 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel JuraS. a poslední změna proběhla před 4 roky a 5 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
#273883 12.1.2017 v 12:11
trojhak : tu máš námet
Luxus za 20,-.
A do konce , kde je špica před zatavením nacpat korkový špunt.
#273902 13.1.2017 v 11:20Někdo tady zmínil praní fileťáku v myčce. Může tento způsob čištění nůž poškodit?
#273908 13.1.2017 v 16:33Bareš je Bareš…
#273909 13.1.2017 v 16:50Jo jo předsedo ….. má pravdu!
To co píše Mikulčák jsem tady už psal asi 3x. Je to fileťák na celý život..
#273912 13.1.2017 v 18:02Na kolik vyjde ten Bareš?
#273916 13.1.2017 v 20:43#273919 13.1.2017 v 21:05Okolo dvou tisíc….
Ups….za ty roky trošku zdražil….
http://nozirstvibares.cz/pevne-noze/38-filetovaci-nuz.html
#273922 13.1.2017 v 23:54Na pohled vypadá ten ,,Bareš,, luxusně, jen mám dojem, že nebude dostatačně pružný.
#273930 14.1.2017 v 10:10Jestli mohu vstoupit do diskuze,tak já k filetování používám nůž kratší a pevný, který nepruží a má větší,ostré a oblé bříško. Nad krátkým nožem máte daleko větší kontrolu,lépe se ovládá a když je třeba zabrat,zejména u větších ryb,máte nač přitlačit. Tohle dlouhý a pružný nůž nedovoluje.Nemá bříško které je k filetování tak potřebné a na hrubší a silovou práci je doslova nebezpečný. Je ale nutné vysvětlit si, co vlastně filetování znamená.Pro jednoho je filetování pouze to,že zbaví rybu skeletu a pro jiného, že z masa následně odstraní veškeré zbylé kosti a kůži. Já preferuji filet s kůží a žeberními kostmi,proto k filetování používám krátký a tvrdý nůž,který mám při práci vždy pod kontrolou. Pro ty, kdo upřednostňuje pouze filé,tedy maso bez kůže a veškerých kostí,je k odstranění kůže vhodný nůž dlouhý,pružný a špičatý.Je z ergonometrického hlediska navržený tak,aby jste se mohli dlouhou a tenkou špičkou dostat pod všechny kosti,délka,útlost a pružnost nože jsou předurčeny ke snadnému odříznutí kůže. V tomto je pružný a delší nůž praktičtější.Dobře kopíruje podložku,díky své štíhlosti neklade odpor a u větších ryb se ocení i jeho délka.
Abych to ale shrnul.Krátký a pevný nůž s bříškem je tedy vhodný k filetování (zbavení ryby skeletu a získání filetů),dlouhý,štíhlý a pružný se více hodí k odstraňování kůže. Ideální by tedy bylo používat dva typy nožů,ale kdo má ten,nebo onen,dokáže i tak rybí filety podle svých představ zpracovat takovým nožem,na který je zvyklý. Jak kvalitní by měl být neřeším.Důležité je,aby nerezivěl a v ruce neklouzal. Kvalitní ocel je dobrá v tom,že můžete naráz zpracovat i větší množství ryb aniž byste museli brousit. Pak ale jejím opětným nabroušením strávíte dlouhou dobu. Méně kvalitní ocel během filetování jednou nebo dvakrát velice rychle a snadno přebrousíte a můžete pracovat dál.Obojí má své pro i proti.Přednost ale dávám noži levnějšímu,který odvede stejně dobrou práci jako nůž drahý. Jen ta délka,štíhlost a pružnost nože mi vyvolává mražení v zádech.Tam je třeba daleko větší obezřetnosti. Jakékoliv,byť sebemenší pořezání ,dokáže rybolov znepříjemnit a o závažnějším zranění,někde v odlehlých částech Norska,raději ani nemluvit….
Na obrázku je můj způsob filetování.#273933 14.1.2017 v 11:24To Navarchus – nevím jak dneska ale já když jsem od něj kupoval před cca 3 rokama dva kousky a pak ještě jeden – vždy byl ochoten k diskuzi jaký přesně chci a na kolik zakalit….
Docela sympatický a přístupný člověk a zajímala ho i zpětná vazba abych mu napsal co to po týdnu udělalo , kolik ryb jsem s tím zfiletoval , jestli brousil atd.
Kdo o tom noži uvažujete , rozhodně bych ho navštívil a nebo mu předem zavolal. Je to opravdu kudla na celý život a to se vyplatí.
Ale jak říkám – naposledy jsem s ním mluvil před cca 3 roky….
Ota
#273956 14.1.2017 v 21:21To Navarchus – nevím jak dneska ale já když jsem od něj kupoval před cca 3 rokama dva kousky a pak ještě jeden – vždy byl ochoten k diskuzi jaký přesně chci a na kolik zakalit…. Docela sympatický a přístupný člověk a zajímala ho i zpětná vazba abych mu napsal co to po týdnu udělalo , kolik ryb jsem s tím zfiletoval , jestli brousil atd. Kdo o tom noži uvažujete , rozhodně bych ho navštívil a nebo mu předem zavolal. Je to opravdu kudla na celý život a to se vyplatí. Ale jak říkám – naposledy jsem s ním mluvil před cca 3 roky…. Ota
Díky za informace, hodně se mi líbí. Poku je ten chlapík jak píšeš, dá se s ním domluvit, tak je to super.
#273979 15.1.2017 v 23:14Ten Bareš se mi líbí, ale z popisu není jasné, zda je k noži k transportní pochva? Děkuji za odpověď.
#273984 16.1.2017 v 5:12Na stránke Bareš je cena 3.000Kč a pošvu je možné doobjednať
#274015 17.1.2017 v 8:13To Jerghanz: Když doporučuješ spíše kratší pevný nůž s oblým bříškem, nestává se ti, že do do filety nařežeš i kosti? S pevným nožem přece nemáš takový cit jako s jemným fileťákem?
#274019 17.1.2017 v 10:35Ja mám niekoľko filetovacích nožov a všetko 15 cm dlhá čepel. Jeden 18 cm mám len na sťahovanie koží z filiet. Mne sa lepšie pracuje s kratším (15cm) nožom a viac ohybným. Musí mať však veľmi ostrú špičku.
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Nový filetovací nůž