Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Neschází vám Polaci?
- Toto téma obsahuje celkem 391 odpovědí. Do diskuze (70 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Duke a poslední změna proběhla před 8 roky a 1 měsícem.
-
AutorPříspěvky
-
#74560 15.11.2013 v 7:21
To jigin1: Tak hodně úspěchů v budování a je to dílna na rybářské skvosty? Pokud ano, tak už se těším na novinky.:-?
#74562 15.11.2013 v 8:47Ještě musím dodat. S tímto páternosterem kámoš chytal pouze v srpnu.
On používá pilkry bez háků a gramáž podle hloubky a driftu aby se dostal na dno a klidně i 70m. Mě se líbí na tom to, že nemá vázky a nezamotává se mu to. I když pilkry tahá po dně a sestavu má nade dnem tak loví polaky. Když jsem kdysi vyzkoušel ráhna s kusem vlasce, tak se mi po zdolání pár kusů ryb, začal vlasec namotávat na ráhna.
Že má úspěch především s polakama si vysvětluju takto.
– Boční návazce jsou dlouhé a dostatečně daleko od sebe i od kmenové vlasce.
– I když neni velký drift – kdy návazce jsou automaticky téměř stále ve vodorovné poloze – tak mu háček s chobotnicí a návnadou nadlehčuje plovoucí kulička a má návazec téměř ve vodorovné poloze.
– Čerstvá – ne dlouho koupaná – návnada, delší proužek z makrely dostatečně čouhá z chobotnice.
Na můj oblíbený páternoster při stejné technice lovu, na stejném místě ve stejný den a se steným kusem masa, polaka chytím jen náhodou.
Nejen, že je polak nádherná a bojovná ryba, ale ještě jsem se nesetkal s polakem s parazitama. Kromě 3 výprav z 11, jezdíme do jižního Norska. Jinde to může být jinak.
Každoročně si děláme v Norsku tatarák. I když jsme ho vykoušeli i z tesky obecné, jednoskvrnné a mníka, tak z čerstvě chyceného polaka
je nejchutnější. Podotýkám, že největší zkušenosti máme z měsíce srpna. Píšu to proto, že jsem přesvědčený o tom, že každý měsíc to je všechno trochu jinak. Tím myslím jak kvalitu masa různých ryb, tak i to co se v určitou dobu dá v Norsku chytat. A rozhodně je to i místem rybolovu. Jižní – střední a severní Norsko.
#74564 15.11.2013 v 9:10To Harty – to je vlastně můj problém. Protože téměž vždy do Norska jezdíme v srpnu a vždy byl dostatek masa makrel na návnadu, tak z 80% chytáme s masem. A vlastně ani neumíme pořádně chytat na gumy ( umělé nástrahy) Třeba tresku obecnou nebo mníka jsem s páternosterem bez masa snad nikdy nechytil. Kdybych tam častěji jezdil v květnu či červnu, tak bych jinak znal a uměl jak se chytá s umělou nástrahou bez masa. Ale koneckonců znám dost norků co si sebou v tomto období radši vozí zmražené makrely, krevety atd. na návnadu.
Ale když chytám přívlačí ze břehu tak tam maso nedávám. Narozdíl od mého kamaráda, který i stím masem úspěchy má – viz fotka 81 cm polaka a popis techniky lovu výše.
#74566 15.11.2013 v 9:22To Vlkous: Já také používám pilkry bez háčků jako zátěž, když chytám na boční přívěs nebo přívěsy. Mohu potvrdit mnohonásobné snížení vázek.:-P
#74568 15.11.2013 v 9:57Jinak obdivuju jiginovu trpělivost zkoušení při polu polaků z mola. Je to velice poučné a inspirující. Nikdy nevynechám možnost zachytat si z mola nebo ze skal polaky. Někdy se zadaří někdy ne. Pamatuju se, že jednou v květnu v Aure v roce 2005, v den kdy ryby vůbec nebrali jsme jezdili kolem břehů a zkoušeli všelicos. Nakonec se zadařilo v trolingu. Pmaličku jsme projížději kolem břehů a táhli nástrahy za sebou. Polaci neváhali a pár krásných kusů se nám povedlo ulovit.
Jeden pán – Jirka – husky ho zná, polaky často chytá s návazcem s několika jigovýma hlavičkama a na nich má různé gumky. On je i jinak šikovný. On řekne, že jede na platýze a doveze je. Jindy vyrazí na okouníky a jiné ryby nechytne. Jindy vyjede pár m od chaty na 30-40m, kde nikdy nikdo nechytal a nechytá a pustí návnadu na dno ( nebyl žádný drift ) a čeká jako by chytal u nás na rybníku na položenou. A čeká na ťuknutí a seká a tahá jednu obecnou a bezvousou za druhou.
Žádné násilí.Klídek a pohodička.
Já se taky vždy snažím připravit na určitý druh ryby a přizpůsobím tomu návnady, pruty atd. Ale většinou chytnu kde co a to na co jsem se rychtoval, tak nepřijde 🙂
#74658 15.11.2013 v 18:52Pro Jigin1, tak ať máš dílnu vypiplanou jako tvé nástrahy.
#78585 26.1.2014 v 22:50Zkoušel jste někdo polaky na wobblery? Často je chytám na hloubkách do 10 m (travnatý plochý kopce) a možná by nebylo špatný použít nějakej plovoucí a přitom hlubokopotápivej model jako třeba koolie od sebile co jde až do 7 m. Díky většímu hluku co dělaj oproti gumám by je polaci mohli detekovat z větší dálky…..
#78587 26.1.2014 v 23:51Myslím, že o jejich použití zde někdo psal s tím, že byl úspěšný. Teď si nepamatuji, zda je třeba před něho dát olůvko.
#78610 27.1.2014 v 7:32kluciii,rozhodně doporučuji wobléry vyzkoušet na mělčinách i když já osobně je nepoužívam.Polak má velmi dobrý zrak a velké oči a má přehled o všem co se děje minimálně v okruhu 20 metrů.Máme to odzkoušený a výborně reaguje i na nejmenší nástrahy.Z úspěchem používam streamriky cca 3cm velké hlavně z mola…lovim s nima jak se Sbirem….zátěž cca 10gr.trojobratlik a cca 1.5m návazec se streamrem…doporučuji Fluokarbon hlavně když svíti sluníčko….
#78615 27.1.2014 v 10:09Začíná nová sezóna a tak se ptám co má kdo připraveno na vyzkoušení při lovu polaků na tento rok a je ochoten se o to podělit s ostatními, aby to případně také zkusili?
#78629 27.1.2014 v 12:20Jigin ten má určitě pár es v rukávu:-D , ale ve čtvrtek na pivku to z něho dostaneme8-)
#78647 27.1.2014 v 17:37Pavlíku to víš že mám novinky…příšli mi nové materiály tak ve štvrtek bude premiéra….a ostatní kamarády zvu na výstavu do Letňan kde,, zachytáme,,a pokecááááme….
#78648 27.1.2014 v 17:48to jigin1
Doufám, že se zastavíš na našem stánku na kousek piva. :-):-):-):-)
#78649 27.1.2014 v 17:59Jasnéééé že se stavím:-D:-D:-D
#78730 28.1.2014 v 15:31Měl jsem to už loni, ale v půlce dubna polaci ještě nebyli. Nachytali se až den před odjezdem. Tak uvidíme letos.
-
AutorPříspěvky
Téma ‚Neschází vám Polaci?’ nepřijímá nové odpovědi.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Neschází vám Polaci?