Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Neschází vám Polaci?
- Toto téma obsahuje celkem 38 odpovědí. Do diskuze (22 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Pet a poslední změna proběhla před 11 měsíci a 2 týdny.
-
AutorPříspěvky
-
#272963 22.12.2016 v 20:21
Ono je to spíše o správném způsobu vedení nástahy.Já používám stejnou barvu hlavičky jako je nástraha.Jiní to mohou mít jinak.
#272981 24.12.2016 v 7:09Jestli vám do toho mohu kecat,tak chytit v Norsku polaka, nevyžaduje žádné výrazné rybářské umění a ani návnady a šňůry nejsou žádnou vědou. Daleko důležizější je,vědět kde polaky hledat,mít kvalitní spojovací materiál a především umět dobře návnadu předložit. Tyto tři věci jsou zárukou úspěšnosti.
Co se týká volby na co chytat a jestli je lepší pletenka,nebo silon,obojí má své slabiny a přednosti.Polaci se zdržují a loví především v chaluhových pláních a v okolí a vrcholcích podmořských hor, porostlých chaluhami. Jejich barva,barva chaluhových pásů,oči a spodní čelist, jsou přizpůsobeny k lovu menších ryb ze zálohy.Proto je dobré vést návnadu co nejpomaleji nad chaluhami a když je možnost,nechat ji občas v mezerách klesnout až do písku a pá vteřin nechat ležet. I tak si jí ochotně a razantně vezmou. Chaluhy jsou právě to rozhodující,jakou šňůru použít.Pletenka má přednost v tom,že je neskutečně pevná,ale nemá žádný průtah.Jestliže tedy chytáme nad chaluhami,kde musíme mít brzdu téměř natvrdo aby jsme chycené rybě nedali možnost zmizet v jejich porostu, je toto právě její nevýhodou.Prudký výpad bojovné ryby tato “tvrdá” sestava nezvládne a často něco povolí.Na druhou stranu máme díky její pevnosti několikrát větší šanci vyprostit i ryby,které nám do chaluh přeci jenom zajely. Silon, je díky své průtažnosti šetrnější ke spojovacímu materiálu a prudké výpady ryb i s dotaženou brzdou dokáže eliminovat.Jeho nevýhodou, pro svoji menší pevnost, je vyprošťování ryb z chaluh.Téměř vždy o ní přijdeme.Co se týká záběrů je pletenka citlivější a cítíme i atak ryby,která návnadu minula.Je cítit opravdu vše, i to nejmenší “ochutnání”. Při použití silonu z tohoto necítíme nic a záběr se projeví, díky průtahu,jenjakýmsi ztěžknutím, jako když se na návnadu pověsí deka. Obojí má své kouzlo.
Co se týká noční přívlače, a myslím tím skutečně noční,třeba v lednu a ne v červnu,na barvu šňůry a návnady opravdu nehledím.Jednou jsem v lednu v noci,za naprosté tmy a sněžení,chytil polaka který měl v sobě,když jsem ho později kuchal,15 cm dlouhý a jako palec tlustý březový klacek. Úsudek si udělejte sami.
#273913 13.1.2017 v 18:08Hodně výživný příspěvek. Ti polaci na sněhu mě hodně překvapili. Považoval jsem je vyloženě za rybu letního Norska.
#273937 14.1.2017 v 12:29Stručně a jasně shrnuty fakta, díky.
Jen s tím hodně pomalým vedením nástrahy bych úplně nesouhlasil. Můj poznatek je ten, že to vedení nástrahy je i o tom, jak se ta nástraha ve vodě chová a to je rozhodující pro rychlost a způsob jejího vedení.
#273943 14.1.2017 v 15:37kulik: nejprve díky za uznání.. I já s tebou ouhlasím.Aby byla nástraha “živá” je třeba volit rychlost vláčení takovou, na kterou je konstruována a jaká je k jejímu oživení potřebná. Proto já osobně na lov polaků volím nástrahy,které se chovají jako živé i při tom nejpomalejším vláčení,protože vím,že pomalé vláčení,těsně nad chaluhami je vytáčí.Když chytám s někým na lodi a berou polaci jenom mě,poradím,aby tam dal “něco pomalejšího”.S tím co by to mělo být si hlavu nedělám.Prostě něco,co je pomalé a přitom živé. Výsledek se dostaví okamžitě.Kdybych měl polaka přirovnat k některé naší rybě,tak anatomicky a způsobem lovu, je v mnohém podobný naší štice.(bráno s rezervou) Oba druhy mají předsunutou dolní čelist a veliké oči umístněné na povrchu hlavy, což je předurčuje k lovu kořisti ze zálohy.Polak se ukrývá mezi chaluhovými pásy (jeho hřbet má i jejich barvu) a tam čeká na kořist která se vyskytne v jeho dosahu. Zrovna tak štika.Stojí někde podél padlého kmenu,nebo v jiném příhodném úkrytu a kořist ,stejně jako polak napadá ze zálohy. Ale proč o tom píšu. Když protahneš štice okolo hlavy rotačku,která potřebuje k oživení rychlejší vedení,budou záběry méně časté,než na plandu,nebo něco ještě pomalejšího.Dokonce u obou druhů ryb mi velice často přicházelí záběry v momentě,kdy navíjím tak pomalu,že návnada začne padat. Jsou to ale samozřejmě jen mé poznatky a řídit se tím jako pravidlem nedoporučuji.Každý z nás chytá jinak a každý z nás má i své vlastní odlišné zkušenosti kterými se řídí a při rybolovu uplatňuje.A mé doporučení? Dlouhá měkkčí návnada,která se dokáže díky své délce,odporu vody a měkkosti rozvlnit i při ntom nejpomalejším navíjení v barvě pískovníka,nebo jiných odstínů črnozelené,hnědozelené,tmavězelené a těmto kombinacím podobné.Hlavičku přírodní s váhou odpovídající hloubce na které chci chytat.Pro ještě větší efektivitu bych půl metru nad hlavní nástrahu doporučil na dva krátké boční návazce přidat jednu,nebo dvě falešné nástrahy bez háčků.Dva boční návazce umí každý. Na ně přivázat dva drátky s očkem a zpětnám háčkem,snadno vyrobené z pevnějšího vazacího drátku.Pak napíchnout jakékoliv návnady,třeba už nepotřebné a potrhané.Víc návnad je i zároveň více vybrací a více rozruchu ve vodě.Pak už stačí těsně před dopadem přibrzdit ovíjenou šňůru, aby se systém nezamotal a dopadl dobře do vody.Tohle vytočí i ty nejsytější polaky (-:
Polaci v kolečku jsou dar ve vedlejší chatě ubytovaným Švédům,kterým nepřálo rybářské štěstí a můj pes alkoholik, jim navíc rozkousal karton s pivem (-: Oni nám pak naoplátku jako projev díku,darovali 10 l benzínu.
#273945 14.1.2017 v 15:43Hodně výživný příspěvek. Ti polaci na sněhu mě hodně překvapili. Považoval jsem je vyloženě za rybu letního Norska.
Krásná práce. Už dva roky si pohrávám s myšlenkou jet do Norska v únoru právě na Polaky a Tresky, které žijí v travinách. Můžeš mi říci tvé zkušenosti? Díky. Jeliman
#298615 16.7.2018 v 10:42Kamarádi, rád bych vyzkoušel lov polaků na pilkříky. Zakoupil jsem si formu u p. Křivánka, odlel pilkříky o váze 30 – 50g, vyosil do tvaru S ( podle vašich návrhů v diskuzi) nabarvil, nalepil oči, nalakoval ale nemám možnost pilkry polepit samolepící folií. Mám šanci nějaké polaky ulovit? Doposud jsem lovil na nástrahy gumové a flash jigy. Děkuji za odpověď. Lokalita Aure.
#298618 16.7.2018 v 11:50Kamarádi, rád bych vyzkoušel lov polaků na pilkříky. Zakoupil jsem si formu u p. Křivánka, odlel pilkříky o váze 30 – 50g, vyosil do tvaru S ( podle vašich návrhů v diskuzi) nabarvil, nalepil oči, nalakoval ale nemám možnost pilkry polepit samolepící folií. Mám šanci nějaké polaky ulovit? Doposud jsem lovil na nástrahy gumové a flash jigy. Děkuji za odpověď. Lokalita Aure.
na pilkriky se polaci chytaji, ale jelikoz se polak vyskytuje docela v melke vode plne chaluh budes dosti trhat. Alespon moje zkusenost. Nechci delat reklamu, ale Zoom i flashjig jsou top nastrahy na polaky.
#353155 13.12.2023 v 15:46Zkusím trochu oživit tuto diskusi – Mohli by se zkušení polakolovci podělit o své zkušenosti? Vím, že se tu už víceméně všechno probralo, ale jelikož se všechno vyvíjí, tak třeba poznatky před 10 lety už neplatí, objevují se další a další novinky v náčiní i nástrahách … Konkrétně by mě zajímalo, jaké při speciálním lovu polaků přívlačí používáte pruty (gramáž), jakou sílu šňůry, jak silný a dlouhý FC návazec, jaké typy a barvy nástrah a jejich velikost. Taky způsoby vedení nástrah – někdo vláčí rychle – např. jako u nás na boleny, někdo naopak nechává gumy jen tak plápolat v driftu, další něco mezi …. Co se vám nejvíc osvědčilo = osobní zkušenosti. Díky všem za příspěvky.
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Neschází vám Polaci?