Hasvik, NO
temperature icon -4°C
oblačno
Trondheim, NO
temperature icon -1°C
polojasno
Oslo, NO
temperature icon -7°C
polojasno
Bergen, NO
temperature icon -2°C
jasno
Malé, MV
temperature icon 31°C
polojasno

Nástrahy, návnady, finty

Zdravím všechny.

Každý, kdo jezdí do Norska má jistě nějakou fintu, nebo oblíbenou nástrahu, nebo jenom malinko jiný způsob použití známé nástrahy. Pravděpodobně na tomto webu již vše proběhlo (nebo téměř vše), ale nejsem si vědomý, že by to bylo jako samostatné téma, sloužící k rozšíření našich obzorů pro ty, kdo do Notska jezdí už déle, pro ty kdo začínají to může být velmi užitečný zdroj informací. Samozřekmě sem patří i nástrahy a návnady tradiční, dále i typy, finty apod. Sám bych začal mojí nejoblíbenější nástrahou na Polaky. Jedná se o modifikaci tzv."Hauserova peří" . Není to můj objev, ale už dvě výpravy do Norska to byla moje nej nástraha. Používám ji při lovu ze břehu (skály - mírný sklon, hodně "trávy"). Pomalu vláčím těsně nade dnem. Úžasné záběry polaků 70-90 cm. V lokalitě kam jezdíme je to jistě nástraha nejůčinnější. Loni jsem za hodinu chytil takovýchto polaků 5. Parťáci okolo mě- bylo jich dalších 5, chytili polaka jediného a takhle to bylo vždy, když byly pto tuto nástrahu podmínky. Ty podmínky jsou důležité, protože je to nástraha lehká, špatně létá a bere ji vítr. Takže je nutné téměř bezvětří. Když, ale vyjde počasí, svítí sluníčko, nefouká, prut 2,7 10-30g, silon 0,22-- PÁNOVÉ TAK TO JE ORGASMUS. Prosím pánové a dámy pište, pište...

Odpovědět

Roybait vlastní výroby.

Celková cena cca 250 Kč,-

Hlava 300g.

Zdenko Pěkný :-D

Roybait vypadá velice věrohodně.Ale proč dva trojháky? Bez nich to může(a úspěšně) fungovat jako běžný jig,který chytá ryby také dobře a určitě bez možnosti vázek trojháků.

K diskuzi z r. 2009 - moc si na to už nepamatuju,ale s jigem bez trojháků se dá velmi dobře kopírovat dno,což si Miloš v mém podání určitě v roce 2010 všiml.Při vláčení nástrahy u dna jsou vázky nevyhnutelné,ale při háčku nahoře je určitě menší riziko.

ZM- Když chytám s Roybaitem tak na dně vůbec nechytám . Pracuji s ním od 1-10m od dna. A když máš tu největší velikost tak by stačil trojháček u ocasu. Kdyby byl pouze jednohák na hřbetě , tak by si 80% záběrů nesekl .

Tak to je tam musíš dávat.Já chytám s háčkem nebo s dvěma nahoře a plané záběry nemám,mohu spouštět nástrahu kdykoliv až na dno a nejsem nijak limitován v hloubce tažení nástrahy.Neúspěšné záběry mohou být při použití velkých nástrah a záběrů malých ryb,t.zv.selektivní nástrahy.Doporučuji http://www.fish4u.se trofejní halibuti na jednohák.Ale i na Roybait,samozřejmě,určitě výborná nástraha,když už se vyrábí...

[citace]ZM napsal:

Tak to je tam musíš dávat.Já chytám s háčkem nebo s dvěma nahoře a plané záběry nemám,mohu spouštět nástrahu kdykoliv až na dno a nejsem nijak limitován v hloubce tažení nástrahy.Neúspěšné záběry mohou být při použití velkých nástrah a záběrů malých ryb,t.zv.selektivní nástrahy.Doporučuji http://www.fish4u.se trofejní halibuti na jednohák.Ale i na Roybait,samozřejmě,určitě výborná nástraha,když už se vyrábí...[/citace]

Cutbaity jsou super jsou konstruovány tak,aby vyhovovala délka těla k umístění háčku. Nemusí se přidávat háčky. Per Jonasson my psal že ryba se navíc kvůli přidanému háku ryba špatně sekne a náhle vypne.

Jakou gramáž mají ty cutbaity co má Honza Dufek nikde jsem se to tam nedočetl.

360g a myslim 460g větší se nedělají 8-)

[citace]ZM napsal: Roybait vypadá velice věrohodně.Ale proč dva trojháky? Bez nich to může(a úspěšně) fungovat jako běžný jig,který chytá ryby také dobře a určitě bez možnosti vázek trojháků.

K diskuzi z r. 2009 - moc si na to už nepamatuju,ale s jigem bez trojháků se dá velmi dobře kopírovat dno,což si Miloš v mém podání určitě v roce 2010 všiml.Při vláčení nástrahy u dna jsou vázky nevyhnutelné,ale při háčku nahoře je určitě menší riziko.[/citace]

Já to takto sestavil protože roybaity tady byly několikrát vyzdvihovány a mě ta cena připadá jako neskutečná pálka. Tuším Pafka zmiňoval, že aby jeden roybait vydžel 2 sezony tak ho má v bedně. Za ty prachy to chápu. Jinak tuhle nástrahu nemyslím používat těsně nade dno, spíš do sloupce za loď a prut do držáku. Když chci zmenšit riziko nezaseknutí používám trojháček navlíknutý okem do ohbí háčku na hlavičce. To používám i u nás při vláčení na sladkých vodách.

Přesně ta je to nejlepší !

[citace]Radyn napsal:

Jakou gramáž mají ty cutbaity co má Honza Dufek nikde jsem se to tam nedočetl.[/citace]

...zrovna včera jsem ohledně toho Honzovi psal - bylo mi sděleno, že Cutbait Savage Gear je ve velikosti 20 a 25cm, váhu mají 270 a 460gr...

O 10g jsem se zmýlil:-)

Dovolím si přispět jedním typem jak prodloužit použitelnost této poměrně drahé návnady. Asi největší nevýhodou u těchto nástrah je poměrně časté stažení gumového kopyta. Nebo jeho postupné trhání o háček, při potahování ryb za ocásek. Na fotce je tato vychytávka udělána normální elektrikářskou stahovačkou na kabely. Asi jde ale použít cokoliv dům dá. Životnost takto upravené návnady se prodlouží z jednoho dne nebo pár záběrů na celou výpravu. Úpravu mám osobně mnohokrát vyzkoušenou a používám ji už mnoho let. Pokud mate nějaké pochybnosti o znehodnocení pohyblivosti nástrahy a tím Ztráty její atraktivnosti pro rybu. Mohu přidat nějaká fota úlovků na takto upravenou nástrahu. Jen je potřeba si vždy uvědomit, že u těchto typů nástrah je to vždy o vedení takovéto nástrahy a tak to chce zkoušet různé pohyby a rychlosti, až padnete místní rybí populaci do oka.

Zapo díky za tvůrčí přístup - samozřejmě to využiji.

Dobrej nápad, taky vyzkouším :-) :-) Díky :-)

• Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Aktuálně v diskuzi

Zdarec Naki, bylo by možné...
Další krásné tresky byly uloveny za...
Jak vidite,tak mame novou grafiku...
Ahoj, sháníme 6-tého do naší stabilní...
Prodám Ryobi VS700AC s kabely. Končím...
https://kart.kystverket.no Vpravo nahoře rozklikni temalagsverger...
Tresky jsou na hloubkách 50-120m. Chytáme...
Ahoj všem. Vracíme se ze Soroya....
Pjekos Ele
Prodám nevyužitý elektrický multiplikátor Fladen maxximus...
Prodáno

Máme nový instagram!

No prostě to bude jízda, tak si to nenech ujít!