Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Makrely z Norska
- Toto téma obsahuje celkem 24 odpovědí. Do diskuze (16 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel smucek a poslední změna proběhla před 1 rokem.
-
AutorPříspěvky
-
#352804 17.10.2023 v 20:01
Ahoj Norci. Nachytal jsem a přivezl pár vypasených makrel. Poraďte -doporučte nějaký recept.
#352811 17.10.2023 v 20:06A chceš je nějak nakládat, nebo jen vyudit?
#352812 18.10.2023 v 8:58Vyúdiť, vykostiť, odkožovať, naložiť do pohárov do kečupu alebo olivového oleja, kúsok bobkový list, trochu nového korenia, prípadne čili, 2x 15min. zasterilizovať. – Fakt pecka.
#352813 18.10.2023 v 11:46Já jsem v Norsku udělal kečupovou omáčku podobnou jako dělám doma na utopence, ale přidal jsem víc octa. Makrelu jsem nakrájel na proužky a zalil teplou omáčkou. Nechal jsem to 3 dny v chladu a také to bylo super.
#352816 18.10.2023 v 19:12Vyúdiť, vykostiť, odkožovať, naložiť do pohárov do kečupu alebo olivového oleja, kúsok bobkový list, trochu nového korenia, prípadne čili, 2x 15min. zasterilizovať. – Fakt pecka.
Pár jich chci vyudit jen nevím jaké koření použít.-uzenou mám rád. Pečenou jsem jedl v Chorvatsku a nic moc, ale pak jsem ochutnal pečenou makrelu v Norsku a byla super. Spíše mně zajímá jaké koření na pečenou makrelu používáte. Ochutnal jsem i pomazánku z pečené makrely a taky byla fajn. Většinou makrely z Noska nevozím, ale nyní jsem pár velkých vzal.
#352817 18.10.2023 v 19:15Já jsem v Norsku udělal kečupovou omáčku podobnou jako dělám doma na utopence, ale přidal jsem víc octa. Makrelu jsem nakrájel na proužky a zalil teplou omáčkou. Nechal jsem to 3 dny v chladu a také to bylo super.
Tohle zkusím a v sobotu tak čtyři vyudím.
#352818 18.10.2023 v 19:18A chceš je nějak nakládat, nebo jen vyudit?
Vyúdiť, vykostiť, odkožovať, naložiť do pohárov do kečupu alebo olivového oleja, kúsok bobkový list, trochu nového korenia, prípadne čili, 2x 15min. zasterilizovať. – Fakt pecka.
Obojí. Moc jich nemám, ale jsou pulmetrové.
#352848 19.10.2023 v 10:46Já udím makrely tak, že je zmrzlé dám do slané vody a přes noc je tam nechám. Ráno je vyndám opláchnu a pěkně je ještě zevnitř prosolím. dám dovnitř ještě trochu česneku může být i v prášku, nebo rozmačkaný čerstvý a přidám trošku grilovacího koření na ryby. Soli se nemusíš bát. No a pak tak na 4-5 hodin do udírny záleží jak topíš a jaká je udírna.
#352849 19.10.2023 v 16:00Doporučuji to zkusit tak, jak to dělají zkušení řezníci. Makrely klidně nechat zmražené a dát je do horké hodně slané vody na dvě hodiny. Po dvou hodinách mají přesně pokojovou teplotu a stačí je opláchnout osušit a udit pří teplotě cca 80 až 90 stupňů 5 hodin. Jinak pokud jde o makrely, tak uzení je jednoznačně jejich nejlepší úprava. Mají hodně tuku a při pečení se snadno připalují a strašně to smrdí, alespoň pro mně.
#352850 19.10.2023 v 18:49Harty, makrely pred údením nakladám na 12 hodín do 10% slaného nálevu, cesnak ani koreniny nedávam. Údim v rýchloudiarni /nerezová krabica s roštom a navŕtaným deklom, na dno jemná vrstva bukových hoblín/pod ktorou kúrim plynovým horákom na propán cca 30 min. Vyberiem s roštom, nechám odvetrať 12 hod a buď vákuujem, alebo podľa návodu hore zavarím. Dal by som aj foto rýchloudiarne, ale mám ju v Nórsku.
#352851 19.10.2023 v 23:06Ahoj Harty, je volbou každého, kdo a jak nakládá s informacemi. Rozhodně bych nedal zmrzlou rybku do horké vody, ani bych nepoužil sušený česnek, ani jinou sračku jako je “koření na ryby” :-)) komentář nade mnou je hodnotný, tam čerpej. A nechápu malinko, že výrobce parádních nástrah neví co nejluxusnější rybou, makrelou :-)) R.
#352864 20.10.2023 v 14:22A už jste to zkusil? Asi ne a raději je vymáčíte celou noc ve vodě. Ono to není z mé hlavy, je to rada od řezníka a výsledky jsou skvělé.
#352866 20.10.2023 v 15:14#352867 20.10.2023 v 15:16koření, čili i česnek nedávám a jsem taky řezník 😁
Dřevo používám olši👍
- Odpověď byla upravena před 1 rokem a 1 měsícem uživatelem Lipenak.
#352869 20.10.2023 v 16:23pečená makrela, na makrele udělám zářezy, usuším, rozmačkám česnek, sul a česnek vetřu do makrely trochu pepře a dám péct na plech s pečícím papírem 25 až 30 min na 180 . a když udíš makrelu lepší nechat v láku 2dni když jsou větší za den se neprosolí celá, ale pečená je za mě lepší
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Makrely z Norska