Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Makrely z Norska
- Toto téma obsahuje celkem 24 odpovědí. Do diskuze (16 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel
smucek a poslední změna proběhla před 2 týdny a 1 dnem.
-
AutorPříspěvky
-
#352872 20.10.2023 v 19:18#352873 20.10.2023 v 19:25
Pečené v troubě posypané norským citronovým pepřem. Vozím jen filety z makrel. Filety rozmrazim, osuším, osolím, nechám hodinu a pak 3-4 hodiny v udirne cca 75C.
#352874 20.10.2023 v 20:59Děkuji všem za rady. Je evidentní, že se tři neshodneme, ale mám na výběr. Rozhodnul jsem se, že půlku makrel okořením a druhou jen nasolím a vyudím. Něco si nechám na příště a zkusím ještě jinou úpravu než uzení. Dotazoval jsem se proto, protože makrely z Norska normálně- spíše vůbec nevozím. Kdysi jsem přivezl jednu a tu jsem daroval a až nyní jsem jich přivezl více díky malé možnosti vyjet na moře- fakt špatné počasí. Zkusím rovnou vyudit i polaka s kůží, ale nevím jestli nebude moc suchej. No nechám ho tam kratší dobu a uvidí se- má někdo zkušenost? Mám makrely rozpůlit nebo vyudit celé?- Jsou to docela pěkný válce.
#352875 21.10.2023 v 5:37Polak je na uzení naprosto v pohodě. Už několikrát jsem udil filety a z okolí samá pochvala. Maso je sušší, takže určitě kratší dobu, lák jsem dělal 1/12, ryby naložené přes noc. Makrely udim vcelku.
#352876 21.10.2023 v 18:50Ahojte, keď je reč o udeni, neviete ako správne udit halibuta? Ten z obchodu má super chuť, parádne mastný, keď ho udim, je suchý a vôbec nie je mastný. Skúsil som udit už 4 halikov, rôzne teploty, dĺžky, aj na studeno (ako mi poradila predavačka keď dom údeného halibuta kupoval,) a nikdy to nebolo ono. Možno je chýba vo velkosti, tie čo som pochytal boli menšie okolo 5 kg.
#352880 21.10.2023 v 20:48Ahojte, keď je reč o udeni, neviete ako správne udit halibuta? Ten z obchodu má super chuť, parádne mastný, keď ho udim, je suchý a vôbec nie je mastný. Skúsil som udit už 4 halikov, rôzne teploty, dĺžky, aj na studeno (ako mi poradila predavačka keď dom údeného halibuta kupoval,) a nikdy to nebolo ono. Možno je chýba vo velkosti, tie čo som pochytal boli menšie okolo 5 kg.
No nevím kdes to chytal ale halík 5 kilo nemá v žádném případě lovnou míru. Tak bych to vúbec nepsal.
#352882 22.10.2023 v 7:55Boli časy keď limity neboli a áno, 85 cm halik má 5 alebo aj menej kilov znalče.
#352883 22.10.2023 v 11:07Ahoj,
dobrá je také opečená na pánvi s bramborem a červenou řepou nebo z ní dělám polévku:
- filety makrely
- mrkev, celer, petržel
- cibule, šalotka, česnek
- domácí rajčatové pyré
- dijonská hořčice
- brambory
- rajčata
- chilli paprička
- petržel kudrnka
- fenykl
- šafrán
- sůl
- olej
- bílý pepř
- šlehačka
Do hrnce na olej dáme pokrájenou mrkev, celer, petržel, cibuli, šalotku, česnek, chilli papričku, fenykl, hořčici a rajčatové pyré, brambory a vodu. Rajčata pokrájíme, přidáme zbytek fenyklu, kudrnku, filety makrely, bílý pepř, šafrán, smetanu, osolíme, opepříme a přidáme smetanu. Uvařenou polévku rozmixujeme a prolisujeme přes síto. Dochutíme pepřem, solí, chilli papričkou, zjemníme šlehačkou.
#352889 24.10.2023 v 8:34Zdravím, už jsem taky nějakou makrelu vyudil a za mě ,bych si dal makrelu od Lipenaka to je klasika. Nedovedu si představit uzení 5 hodin 80-90 stupňů nebo je před uzením kořenit čímkoliv. Za mě 24 hodin (podle velikosti) do slaného nálevu,nachat okapat a do vyhřáté udírny půl hodiny na 70-80stupnů a 4 hodiny 50 stupňů
#353032 19.11.2023 v 17:22Ahoj Harty, tak jak si vyudil a naložil makrely? Já jsem jenom udil. Smíchal sem vodu se solí v poměru jeden díl soli a patnáct dílů vody. Makrely jsem tam ponořil ještě zmražené a na 24 hodin. Pak vyndal osušil a natřel rozdělaným kořením na ryby v oleji a trochou česneku. Do vyhřáté udírny na 75 stupňů jsem je vložil na tři hodiny. Po třech hodinách jsou krásně zlatavé, měkoučké a velice chutné. Ahoj Jirka z Prahy
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Makrely z Norska