Hasvik, NO
temperature icon 4°C
zataženo
Trondheim, NO
temperature icon 7°C
zataženo
Oslo, NO
temperature icon 16°C
jasno
Bergen, NO
temperature icon 8°C
jasno
Malé, MV
temperature icon 29°C
polojasno

Makrely z Norska

Ahoj Norci. Nachytal jsem a přivezl pár vypasených makrel. Poraďte -doporučte nějaký recept.

Odpovědět

ano, má své kouzlo i pečená a čerstvá v Norsku super

Pečené v troubě posypané norským citronovým pepřem. Vozím jen filety z makrel. Filety rozmrazim, osuším, osolím, nechám hodinu a pak 3-4 hodiny v udirne cca 75C.

Děkuji všem za rady. Je evidentní, že se tři neshodneme, ale mám na výběr. Rozhodnul jsem se, že půlku makrel okořením a druhou jen nasolím a vyudím. Něco si nechám na příště a zkusím ještě jinou úpravu než uzení. Dotazoval jsem se proto, protože makrely z Norska normálně- spíše vůbec nevozím. Kdysi jsem přivezl jednu a tu jsem daroval a až nyní jsem jich přivezl více díky malé možnosti vyjet na moře- fakt špatné počasí. Zkusím rovnou vyudit i polaka s kůží, ale nevím jestli nebude moc suchej. No nechám ho tam kratší dobu a uvidí se- má někdo zkušenost? Mám makrely rozpůlit nebo vyudit celé?- Jsou to docela pěkný válce.

Polak je na uzení naprosto v pohodě. Už několikrát jsem udil filety a z okolí samá pochvala. Maso je sušší, takže určitě kratší dobu, lák jsem dělal 1/12, ryby naložené přes noc. Makrely udim vcelku.

Ahojte, keď je reč o udeni, neviete ako správne udit halibuta? Ten z obchodu má super chuť, parádne mastný, keď ho udim, je suchý a vôbec nie je mastný.  Skúsil som udit už 4 halikov, rôzne teploty, dĺžky, aj na studeno (ako mi poradila predavačka keď dom údeného halibuta kupoval,) a nikdy to nebolo ono. Možno je chýba vo velkosti, tie čo som pochytal boli menšie okolo 5 kg.

Ahojte, keď je reč o udeni, neviete ako správne udit halibuta? Ten z obchodu má super chuť, parádne mastný, keď ho udim, je suchý a vôbec nie je mastný. Skúsil som udit už 4 halikov, rôzne teploty, dĺžky, aj na studeno (ako mi poradila predavačka keď dom údeného halibuta kupoval,) a nikdy to nebolo ono. Možno je chýba vo velkosti, tie čo som pochytal boli menšie okolo 5 kg.
No nevím kdes to chytal ale halík 5 kilo nemá v žádném případě lovnou míru. Tak bych to vúbec nepsal.

 

 

Boli časy keď limity neboli a áno, 85 cm halik má 5 alebo aj menej kilov znalče.

Ahoj,

dobrá je také opečená na pánvi s bramborem a červenou řepou nebo z ní dělám polévku:

  • filety makrely
  • mrkev, celer, petržel
  • cibule, šalotka, česnek
  • domácí rajčatové pyré
  • dijonská hořčice
  • brambory
  • rajčata
  • chilli paprička
  • petržel kudrnka
  • fenykl
  • šafrán
  • sůl
  • olej
  • bílý pepř
  • šlehačka

Do hrnce na olej dáme pokrájenou mrkev, celer, petržel, cibuli, šalotku, česnek, chilli papričku, fenykl, hořčici a rajčatové pyré, brambory a vodu. Rajčata pokrájíme, přidáme zbytek fenyklu, kudrnku, filety makrely, bílý pepř, šafrán, smetanu, osolíme, opepříme a přidáme smetanu. Uvařenou polévku rozmixujeme a prolisujeme přes síto. Dochutíme pepřem, solí, chilli papričkou, zjemníme šlehačkou.

Zdravím, už jsem taky nějakou makrelu vyudil a za mě ,bych si dal makrelu od Lipenaka to je klasika. Nedovedu si představit uzení 5 hodin 80-90 stupňů nebo je před uzením kořenit čímkoliv. Za mě 24 hodin (podle velikosti) do slaného nálevu,nachat okapat a do vyhřáté udírny půl hodiny na 70-80stupnů a 4 hodiny 50 stupňů

Ahoj Harty, tak jak si vyudil a naložil makrely? Já jsem jenom udil. Smíchal sem vodu se solí v poměru jeden díl soli  a patnáct dílů vody. Makrely jsem tam ponořil ještě zmražené a na 24 hodin. Pak vyndal osušil a natřel rozdělaným kořením na ryby v oleji a trochou česneku. Do vyhřáté udírny na 75 stupňů jsem je vložil na tři hodiny. Po třech hodinách jsou krásně zlatavé, měkoučké a velice  chutné. Ahoj Jirka z Prahy

  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.