Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Krab Kamčatský
- Toto téma obsahuje celkem 68 odpovědí. Do diskuze (31 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Martin Pribyl a poslední změna proběhla před 12 roky a 8 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
#28807 19.1.2012 v 17:36
2 elem: nemyslím že by uvařený až po zabití byl jedovatý, řekl bych že to spíš vychází z místních zvyků zakořeněných možná stovky let. Zaslechl jsem cosi o tom že právě tento systém (vhodit živého do vroucí vody) je trnem v oku ochránců zvířat.
#28809 19.1.2012 v 18:57kluci na Bakkanu chytali do klecí nedaleko přístavu tyto krasavce
#28810 19.1.2012 v 18:58#28811 19.1.2012 v 18:59#28843 20.1.2012 v 7:51(to mthead)
Loni na Nordkappu jsme lovili Kamčatské kraby přímo z mola,byli vidět na dně,hloubka asi 5 m.Nehodili jsme pilkra za ně a stahovali,nachytali jsme jich asi deset.Měl jsem taky nahozený na háčku filet,ale ten mi za celý den nevzali.
#28845 20.1.2012 v 8:00No je pravda že řezat jim nohy za živa nebyl moc dobrej pocit :-?:-?:-? ale halt to jinak nejde.:-(:-(
#28846 20.1.2012 v 8:01To Dan666/Sob : Díky za info. Uvidím, jestli vyjde čas něco takového zkusit.
#28850 20.1.2012 v 10:54…mam jen trollkraba, pravý kongerkrab mi ještě chybí, musím si ho letos v Norge sehnat na preparaci..
#28858 20.1.2012 v 13:54to mthead:Kraby jsme lovili i na prut.U skály,která šla skoro kolmo do moře,jsme z lodi spustili na pilkříku kousek masa a krab tam byl za chvíli.Pak jen honem ven,aby se nepustil.Jednou jsme dali také síť na dno a toho jsme pak hodně litovali,protože se nám do ní chytilo asi 40 krabů a 2 hodiny jsme je vymotávali.Hostina z vařených klepet a nohou nám pak tu námahu vynahradila.
#28866 20.1.2012 v 18:25Všem Vám děkuji za dobré rady. Budu si muset zařídit v Norsku živnost nebo si dojít do krámu a kraba si koupit:-)
#29161 31.1.2012 v 10:562 Komboj Ty jsou nádherní ! Letos to taky musíme zkusit pár kluků chytit 😎
#29164 31.1.2012 v 11:39V srpnu chcem nejakého skúsiť.
Pár krabov sme vytiahli na jar, ale chuťovo nestáli za nič.
Domáci nám vravel, že na jar sú ešte vychudnutý ale v lete by to šlo.
Máte nejaký recept?
My sme dali klepetá len ho vriacej vody.
Je pravda, že sa má ulamovať len jedno klepeto, a kraba pustiť?
Vraj si už poradí???
#29174 31.1.2012 v 18:41krab kamčatský, také se mu říkalo krabovec (Paralithodes camtschaticus). Ti dříve narození ho možná pamatují, prodával se totiž v druhé polovině 20. století v plechovkách i u nás, a to pod názvem Chatka. Jako falešný humr se to míchalo s majonézou a byla to docela dobrá a levná večeře.
Tento krab pochází ze severu Tichého oceánu, z oblasti Beringova moře, žije jak na jeho americkém, tak na asijském břehu. Přibližně v roce 1930 přišli Rusové s tím, že ho přenesou do moře Barentsova, na poloostrov Kola. (U zrodu myšlenky vypuštění kamčatských krabů do Barentsova moře stál ve 30. letech minulého století ruský vědec Ivan Zak, posléze Jurij Orlov. V roce 1959 rozhodly sovětské úřady, že experiment s aklimatizací tohoto kraba je žádoucí. Důvodem bylo především to, že v Barentsově moři nehrozila konkurence lépe vybavených japonských rybářů, pozn. red.).
Od devadesátých let se na sousedním norském pobřeží, v oblasti kolem Severního mysu, najednou začalo vyskytovat velké množství těchto krabovců.(Norové poprvé vylovili kraba kamčatského v roce 1977, pozn. red.). Zhruba před pěti lety jsem se tam potuloval po plážích, je to takový velmi chladný a temný kus světa, a našel jsem tam veliké články nohou. Nevěděl jsem, z jakého evropského kraba to může být, vzal jsem si tedy ty kousky do krabičky a odvezl do Prahy, kde se mi podařilo určit, že se jedná právě o kraba kamčatského na svém druhotném místě výskytu – v Evropě zkrátka nemá co dělat.
Norové jsou z jeho hojného výskytu docela nešťastní, protože jim hubí rybí plůdek, dále se v oblasti začaly ztrácet některé druhy bezobratlých. Tihle krabi jsou na rozdíl od běžných krabů opravdu velcí. Zatímco krabi mívají zhruba velikost jako hrnek od kávy, největší pak jako polévkový talíř, krab kamčatský je velký jako pořádné umyvadlo, k tomu má nohy dlouhé okolo jednoho metru. Při lovu ho nejde ani udolat. Norští rybáři dostali povolení tyto krabi lovit (jako náhradu za ubývající rybolov), a protože jejich maso je na trhu mořských lahůdek velice ceněné, je jejich lov velmi ekonomicky výhodný. Rybářům stačí pracovat jen krátké období v roce, zhruba měsíc, aby se uživili. (Tito krabi se dovážejí i letecky do pražských restaurací). Ale současné ekonomické výhody mohou být v budoucnu nahrazeny ekologickými problémy. Několik set kilometrů pobřeží je napadeno druhem, který tam nepatří. Neví se, jak se situace vyvine dál, zda přítomnost kraba kamčatského nebude v oblasti spíše škodit. Krab nemá totiž na norském pobřeží přirozeného nepřítele, jeho stavy reguluje jen lov.
Toto sem vyčetl,není to můj referát…
#29180 31.1.2012 v 19:572 Sroubek dal bych ti za jedna 😎 . My jsme je jednou dostali na Seilandu (pouze nohy ) a byla to mňamka 😯
#29181 31.1.2012 v 20:32Je to v Norsku rarita nebo běžný úlovek?
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Krab Kamčatský