Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Klipsy novinka letošní sezony.
- Toto téma obsahuje celkem 56 odpovědí. Do diskuze (16 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel ZAPA a poslední změna proběhla před 8 roky a 8 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
#135879 1.3.2016 v 15:10#135880 1.3.2016 v 15:11#135883 1.3.2016 v 15:33
Není to zbytečně moc velký. Představoval bych si, že by to mohlo být velký asi jako karabinky cca 70 – 90 kg, což je asi tak 5 až 7 cm. Tahle velikost se mi zdá tak na 300 až 600 kg ryby. Jinak dobrý nápad a usnadnění montáží.:-D
#135885 1.3.2016 v 15:39Ty malé bez obratlíku mají 60mm. Není to velké musíte počítat s tím aby to také šlo zmáčknout. Věřte velikost je tak pro naše chytání akorát.
#135887 1.3.2016 v 15:52Dovedl bych si to v malém představit i na makrely.
Když se zadaří a táhne se jich pět naráz, tak ten nàvazec je po tanečku k nepoužití.
Ale sundavat jednu po druhé by bylo asi jiné kafe.
#135888 1.3.2016 v 15:58To frigo: Já bych si to dokázal představit i na návazci na okouníky, ty bývají dlouhé i 20 m. Pro snadnější navíjení u lodi. Pěkně by se spouštěl pilkr dolů a cca po 1,5 m by se přicvakávaly návazce s návnadou. A při vytahování je zase postupně odpojoval.
#135889 1.3.2016 v 16:08georges napsal:
To frigo: Já bych si to dokázal představit i na návazci na okouníky, ty bývají dlouhé i 20 m. Pro snadnější navíjení u lodi. Pěkně by se spouštěl pilkr dolů a cca po 1,5 m by se přicvakávaly návazce s návnadou. A při vytahování je zase postupně odpojoval.
Jo,jo, ZAPA hned v úvodu mluvil o okounících.
Určitě vyzkouším.
#5361 1.3.2016 v 16:09Jak jsem slíbil zakládám nové téma. Po půlročním boji konečně dorazila zásilka klipsů. K dispozici jsou jen čtyři velikosti. Mělo by to ale stačit na chytání všech běžných Norských ryb. Jak vypadají je zřejmé z fotografií. Něco jsem již prozradil v tématu novinky. Zbytek probereme zde.
Od kut to pochází? Je to vlastně trochu upravená verze klipsů pro Long Line šňůry. Na tyto šňůry se chytá po celém světě a většina rybářů a to včetně Norských používá tento druh. Jsou i jiné způsoby ale tento je asi pro naše použití nejvhodnější. Většina vás to asi zná z různých dokumentů kde to při odvíjení připínají na kladenou šňůru. Tím i částečně odpovídám na stále stejný dotaz jestli to klouže. Neklouže ale může to při velké zátěží popojet. Pokud to nevadí komerčním rybářům nemělo by ani nám. Kdyby to přece jen sjelo zastaví se to o další klipsnu a posléze o koncový uzel. Vysmeknout se to nemůže to konstrukce nedovolí. Já jsem nechal upravit několik velikostí tak aby to mělo rozumné rozměry pro naše použití. Konstrukce je stejná dokonce ani drát se nezmenšil. Trochu problém byl přesvědčit výrobce aby přenastavil stroje. To nakonec udělal a zpracoval i kompletní technologii. Vše je provedeno v nerezu s odolností na mořské prostředí. Navíc oproti původním vzorům doplnil již integrované obratlíky značně nadimenzovaných parametrů.
Samotné použití se budu snažit postupně vysvětlit. Pokud najdu parťáka tak uděláme i instruktážní video. Pro začátek bude asi nejlepší se ptát.
Pokud by jste si to chtěli osahat nebo dokonce zakoupit tak je to možné po dohodě přes SZ.
#135890 1.3.2016 v 16:31Čau Zapo , vypadá to dot zajímavě a bude i fungovat ,ale jediné , co mě na tom zaráží , jaký průměr by měl splňovat návazec ? A případně i materiál jestli se na to hodí klasický silon či fluorocarbon ve větším průměru , třeba 1mm a nebo více ? A další věc jestli se pak ten návazec neprodře , i když píšeš ,že se to moc neposouvá , přeci jenom tam nějaký pohyb je .8-)Kiki
#135892 1.3.2016 v 16:39Vidíte, Ani mě už nepotřebujete. Okouníky jsem chytal na třicetimetrovém návazci. Klips po cca 2 metrech. na samotný návazec se používá cca 3mm silná pletená šňůra, ta se na naviják po vytažení nenavíjí. Háček navázán cca 1,2mm 15cm od klipsu. Jednoduché a efektivní.
#135894 1.3.2016 v 16:43ZAPA napsal:
Vidíte, Ani mě už nepotřebujete. Okouníky jsem chytal na třicetimetrovém návazci. Klips po cca 2 metrech. na samotný návazec se používá cca 3mm silná pletená šňůra, ta se na naviják po vytažení nenavíjí. Háček navázán cca 1,2mm 15cm od klipsu. Jednoduché a efektivní.
Průměr 3 mm šňůra? To je už pomalu lano :-D:-D:-D Nemělo to být 0,3 mm ?
#135895 1.3.2016 v 16:56Jde to chytit na cokoliv. Časem si každý udělá vlastní postup a klipsu si přizpůsobí. Stačí kleště a trocha šikovnosti. Z výroby je to nastaveno na cca 1mm ty malé 3mm ty velké. Je možno používat jak silon tak pletenku nebo ocelové lanko pogumované. Opravdu je to jedno. Tvar drátu na klipsu je kulatý a pokud to klouzne na pletence tak to neudělá vůbec nic. U monofilu záleží jak je měkký extra měkké nekloužou a u tvrdého to trochu vidět je. Lanko nepoužívám. Já doporučuji 1.2mm až 2mm monofil nebo speciální pletenku 3mm. Při požití na kmenovou šňůru použít cca 1mm silnou.
#135896 1.3.2016 v 17:01Ne opravdu 3 mm uvědomte si že pokud to máte pak na hoře držíte návazec v ruce. Pak se s tím mnohem lépe pracuje a nemá to tendenci se motat.
#135898 1.3.2016 v 17:23Vypadá to velice zajímavě. Jistě to stojí za vyzkoušení. Jen malý dotaz. Long Line šňůra se v suku netrhá? Kdesi jsem četl že se povoluje v uzlu.
#135908 1.3.2016 v 17:30ZAPA napsal:
Ne opravdu 3 mm uvědomte si že pokud to máte pak na hoře držíte návazec v ruce. Pak se s tím mnohem lépe pracuje a nemá to tendenci se motat.
Tak takovou šňůru jsem abych pravdu přiznal v obchodech nehledal, takže jsem ani nevěděl že se nabízí. Předpokládám že je to šňůra pro BIG GAME. Nějaký tip na nákup by jste pane ZAPA měl?
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Klipsy novinka letošní sezony.