Nápověda Doporučujeme:

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu kapitánské zkoušky -povinné již 2010

• Toto téma obsahuje celkem 68 odpovědí. Do diskuze (30 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel PP a poslední změna proběhla před 12 roky a 7 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 31. až 45. (celkem z 69)
  • Autor
    rasto paska
    Účastník
    (108 odpovědí)

Chodime uz niekolko rokov do oblasti Flatanger a domaci nam tiez radil aby sme nestali.Ale tykalo sa to iba malych clnov do 5-6m bezne pouzivanych v norsku a to pri chytani v plavebnych drahach a mimo fjordu.Okrem bezpecnostnych dovodov ( nepredvidana vlna a pod.)spominal ze stojaca postava ( silueta)v malom clne napr. pri pilkrovani moze pri stazenej viditelnosti pripominat volanie o pomoc.Pri clnoch s vysokymi bocnicami sa o takom niecom nehovorilo.

Pavol Beleš
    Účastník
    (71 odpovědí)

all,

namiesto výrazu "loď" je lepšie používať výraz "plavidlo".

Pochybujem o tom, že na plavidle je zakázané stáť. Vychádzam iba z logiky plavby: niektoré plavidlá sa riadia postojačky – napríklad ten, kto riadi plachetnicu (aj bez plachiet) musí za kormidlom stáť. Okrem toho posádka, obsluhujúca plachty sa tiež po palube pohybuje postojačky. Niektoré vodné skútre, ktoré sú tiež plavidlami podliehajúcimi registrácií národnej štátnej plavebnej správy sa dajú riadiť iba postojačky (nemajú žiadne sedadlo). V prípade, že by v Norsku platilo, že sa na plavidle nesmie stáť tak uvedené plavidlá nesmú na vodu.

Z uvedeného mi nie je jasné, prečo by sa pri rybolove nemohlo na lodi stáť. Tí, ktorí majú medzinárodné preukazy vodcov malého plavidla (VMP) mi určite dajú za pravdu, že plavebný poriadok ani iné dostupné dokumenty o zákaze státia na idúcom, alebo stojacom plavidle vôbec nič nehovoria.

sroubek282
    Účastník
    (6210 odpovědí)

uf,jak čtu,tak čtu,názory sou každý jiný a ještě nikdo neřek něco na 100%,nevím to ani já,kdo nám to řekne.

Já zas slyšel,že Norové neberou plovoucí oblek,kdo má na sobě plovoucí oblek,tak prý musí mít aj vestu.

Kde je pravda?

Samozřejmě aj otázku,jak je to na stání v lodi.

stipko
    Účastník
    (984 odpovědí)

S vestami to bude asi tiež zložitejšie. Obsluha trajektov vo fjordch ich tiež nemá. Myslím, že nosia plávajúce obleky.

To sedenie – nesedenie by mohlo byť fakt asi podľa lodí.

Ak je loďka malá, dajme tomu s priečnymi lavicami na sedenie, tam to chytanie v stoji bude skor kontraproduktívne.

Na lodi s pozdĺžnými lavicami, kde je stred lode voľný, je chytanie vstoji v podstate nutnosť. Už len pre udržanie rovnováhy lode.

Ach jaj….. keby som aspoň trochu vedel norsky, tak bych si to niekde prečítal 🙂

rasto paska
    Účastník
    (108 odpovědí)

To stipko,

iba informativne.Vacsina obsluhy trajektov nosi Norske profi obleky

zn.Te’havs 150

Plavajuce obleky s ISO proti podchladeniu so zabudovanou vestou v obleku.cena v nemecku cca 290 Eur.

stipko
    Účastník
    (984 odpovědí)

Myslím, že si to neodporuje. Je to plávajúci oblek, nie vesta.

Ale je perfektný…

Otázka znela, či je nutné mať pri love záchrannú vestu, ak mám plávajúci oblek.

rasto paska
    Účastník
    (108 odpovědí)

Aby nedoslo k nedorozumeniu, v limci tohto obleku je schovana automaticka vesta 150 N pri pade do vody sa nafukne.Pod tym napisom

Te’havs je vidiet CO bombicku.

Takze toto nie len plavajuci oblek ale oblek aj automaticka vesta dohromady.

Václav Bruner
    Účastník
    (35 odpovědí)

Neumím si lov v sedě vůbec představit. Samozřejmě pokud se loví z lodí velikosti Jola,což jsem myslel,že ani není možně,ale je tomu tak. Pak samozřejmě lov ve stoje je blbost. Stejně jako týpek co neumí plavat a vestu na sebe nechce vzít. Oba popsané příklady jsou bohužel potvrzené fakta. Pak žádné nařízení a ani zákon nikomu nepomůže. Viděl jsem spořivé rybáře jak se střídají na 5 m lodi po 12 hodinách v počtu 5ti osob.Pak jsme je potkali pod mostem jak pilkrují a nemůžou se ani otočit,přičemž plechovky s pivem v nemalém množství tvořily slušnou podestýlku. Jakákoliv hlídka by snad užasla a ve své lodi by si sedla na prdel. Myslím tedy,že nařízení se týká zejména tamní policie a rybářské stráže,jinak už by z našich špekulantů dávno šli přez bort :-).

stipko
    Účastník
    (984 odpovědí)

Plne súhlasím. Len sa stále neviem dopátrať potvrdenej informácie, za akých podmienok sa može chytať postojačky a či musím mať vestu, keď mám plávajúci oblek.

sroubek282
    Účastník
    (6210 odpovědí)

No,to ani já,ale zajímalo by mě to,snad se někdo najde,kdo to roztrhne.

Už sem slyšel tolik názorů a odpovědí,ale ani jedna sa neshodovala,potom čemu věřit.

Norsky neumím a Geoogle překladač to přeloží,tak,že to nejde pochopit 🙂

ZM
    Účastník
    (1125 odpovědí)

Jednou na Senje nás kontrolovali na vodě.Vestu jsem neměl,měl jsem plovoucí Sundridge,říkali,že je to v pořádku.Vestu jsem měl vedle sebe,ve staré diskuzi svého času psala paní Janka,že to má být,že má být na lodi,tak jsem ji poslechl.V kritických chvílích je dobré mít plovoucí oblek i vestu – tím nemyslím kontrolu.

janka
    Účastník
    (2450 odpovědí)

Vazeni,

divim se, ze stale resite veci davno vyresene a dane.

Obe temata – jak vesty, tak opravneni k rizeni lodi jsme probirali v diskuzi minule dost dlouho. Novackum se omlouvam, ale starym vlkum, kteri diskuzi pravidelne ctou se divim.

Ted nebudu dohledavat odkazy na zakony (zajemci at si je najdou ve stare diskuzi, pokud si vzpominam, neco jsem tam i prekladala), ale zakonem je dano, ze:

– kazdy na lodi musi mit zachrannou vestu. Nemusi ji mit oblecenou, ale musi ji mit u sebe. Plovouci oblek vestu nenahrazuje!

– od 1.5.2010 budou potřebovat osoby řídící loď a narození po 1.1.1980 oprávnění k řízení lodi, ktera je delší než 8 metrů anebo s motorem silnějším než 25 HP. Oprávnění pro řízení lodi vydané jakoukoli členskou zemí EU bude akceptováno.

Co se tyce stani v lodi – uzakoneno nic neni a apeluju na zdravy rozum!! staci neopatrny pohyb, necekena vlna a nestesti muze byt hotovo – at je to rozbita hlava o lavici nebo pad do vody …

zdeněk křešnička
    Účastník
    (417 odpovědí)

To jsem rád, že to pani janka potvrdila,co se týká záchrané vesty.

Stání v lodi,nikdy, snad jen při gafování,nebo na kutru.

Vojtko
    Účastník
    (325 odpovědí)

Myslím si, že v lodi sa vždy najde toľko miesta, aby sme tam mali pripravené vesty (lebo v kritickej situácii sa človek aj slámky chytá, nie to ešte záchrannej vesty) a čo sa týka stánia v lodi? V malom "korýtku" s výškou bortu cca 50 cm (také tiež niekde sú) by som si stáť trvale nedovolil, ale pri lodiach s výškou bočných stien viac ako 1 meter to považujem za dostatočne bezpečné. Takže všetko, čo je v záujme mojej bezpečnosti je pre mňa dobré a to bez ohľadu na to, či mi to zákon prikazuje, alebo nie. Som predsa na dovolenke z ktorej sa chcem zdravý vrátiť a do ďaľšej návštevy NO spomínať na krásne zážitky.

janka
    Účastník
    (2450 odpovědí)

"Takže všetko, čo je v záujme mojej bezpečnosti je pre mňa dobré a to bez ohľadu na to, či mi to zákon prikazuje, alebo nie. Som predsa na dovolenke z ktorej sa chcem zdravý vrátiť a do ďaľšej návštevy NO spomínať na krásne zážitky."

Dekuji za moudra slova – tak nejak by to melo byt. 🙂

A pro doplneni pochybovacum – plovouci oblek vas udrzi nad hladinou, to ano, ale nezarucuje udrzeni hlavy nad vodou. Coz prave zarucuje oblecena vesta. To znamena, ze i s plovoucim oblekem se muzete utopit.

Takze oblek – neoblek – pri spatnem pocasi, velkych vlnach a podobne (stani na lodi) – vesticku prosim natahnout!

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 31. až 45. (celkem z 69)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu kapitánské zkoušky -povinné již 2010

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(7)
(23)
(186)
(29)

Nahrávání ... Nahrávání ...