Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › HasvagCamp 2018 (střední Norsko)
- Toto téma obsahuje celkem 118 odpovědí. Do diskuze (33 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Hasvagcamp a poslední změna proběhla před 5 roky a 10 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
#301226 17.9.2018 v 15:39
Posledních pár dní panovalo nic moc počasí. Déšť by se dal vydržet, ale ten vítr jak každý víme, je největší nepřítel. Když se posádkám chtělo vyjet i v opravdu velikém větru, tak zvítězily místa před ostrůvky a okolní fjordy, kde je klid a lze si tu také suprově zachytat. V tom nejhorším počasí se stihlo jet i na mořské pstruhy, kde jsem i já osobně dostal pořádné vyškolení od skutečně velikých mořanů, kteří mi jezdili za nástrahami a nedobírali je. Vyzkoušel jsem snad celou krabičku a experimentoval jsem i s mouchou, ale ti největší co to dobírali, měli třicet centimetrů. Výjimkou ovšem nebylo, že za nástrahou jel i mořan přes šedesát. Příště to zkusím trochu jinak a lépe, už mám nachystaný mušák, což by mohlo na veliké a opatrné pstruhy fungovat. Jinak z moře posádky vozily krásné polaky a obecňačky často i přes osmdesát centimetrů. Na větších hloubkách na jiné druhy ryb se těžko chytalo kvůli již zmíněnému velikému driftu. Snad se počasí opět umoudří a bude to zase o trochu zajímavější.
#301740 28.9.2018 v 19:46Špatné počasí? To nám v HasvagCampu nevadí. Pár dní teď kvůli špatným povětrnostním podmínkám bylo nechytatelno a to i z našeho kouzelného mola a tak jsem musel přistoupit k improvizaci a své hosty vyvézt k ústí řeky, kde jsme chytili nádherné mořské pstruhy, ale i lososa. Na dvanáctigramový proutek to byla opravdu neuvěřitelná zdolávačka, která mě na dlouho utkví v paměti. Včera přijel i můj dobrý kamarád Martin Foltýn, kterého dozajista každý zná, jakožto našeho reprezentanta v přívlači. Vyspal se, hned druhý den nahodil z mola, vytáhl si nádherného polaka a poté jsme opět jely na mořany k ústí řeky a bylo to neuvěřitelné. Během hodiny jsem pochytal pár nových rad ohledně pstruhů, které jsem hned proměnil v praxi a společně jsme nachytali zhruba dvacet mořských pstruhů od 20 do 50cm, toho největšího, který měřil rovných 47cm chytil Honza, který drží prut v ruce jen příležitostně. V následujících dnech bychom chtěli s Martinem něco málo natočit o lovu pstruhů, tedy další alternativě v případě, že vám v Norsku bude foukat. Tak snad to vyjde, zatím Petrův zdar.
#301768 1.10.2018 v 9:59Opravdu nádherné ryby i reporty. Na jakou nástrahu brali ti pstruzi? Výborná alternativa do větrných dní. Na video se moc těším.
#301782 1.10.2018 v 14:56Opravdu nádherné ryby i reporty. Na jakou nástrahu brali ti pstruzi? Výborná alternativa do větrných dní. Na video se moc těším.
Ahoj, pstruzi velmi dobře reagují na rotačky či plandavky. Těmi většinou při prohazování zajímavých míst začínám, potom přejdu na něco méně nápadného, takže nějaký nymfy či menší ráčky na lehké jigové hlavičce, které nahodím a nechám splavávat s proudem, mezi tím je oživuji menším pocukáváním a přidržuji v proudu, tak aby měl pstruh čas nástrahu dobrat. Někdy funguje mnohem lépe první popisovaná varianta, jindy zase něco mnohem více přirozenějšího tedy druhá varianta. Někdy jsem nucený použít opravdu malou nymfu, potom to dělám dropshotovým způsobem nebo jednoduše tak, že vezmu olůvko, které provléknu několikrát stejně tak jako bych navazoval zarážku z ventil gumky, nechám rozptyl 5-15cm a navážu na malém jednoháčku nymfu. Tuto sestavu nahodím do proudu, jemnými skoky ji oživuji a nechávám více méně splavávat (vlát v proudu) a poskakovat po dně. Záběry bývají velmi razantní a navíc se občas povede i mořský pstruh přes padesát centimetrů, což je na lehký 12 gramový proutek opravdu nádherný zážitek. Když se povede losos, tak je to většinou na plandavku či rotačku.
#301899 3.10.2018 v 10:39Včera jsme dali mořským pstruhům klid a vyrazili na moře, jelikož se počasí umoudřilo a bylo skutečně nádherně. Z počátku byl docela veliký drift a tak jsme zkusili oťukávání dna a pomalou přívlač u dna s domněním, že bychom mohli přelstít nějakou tu tresku obecnou či halibuta. Vyšlo to náramně, chytli jsme dva halíčky a několik obecňaček, sice v nevalných velikostech, ale na přívlačové pruty se tyto ryby zkrátka počítají. Jakmile už byl přijatelnější drift, přejel jsem na podmořskou horu, která je kousek před našimi ostrůvky, většinou tu stojí spoustu polaků a tak jsem doufal, že se nám jich pár povede přesvědčit k záběru. Po příjezdu na místo ovšem začalo krásné divadelní představení, kdy menší kelírci a polaci začali najíždět do malých makrel a vytlačovat je k hladině. Rybky lítaly vzduchem, dravci lovili, racci sbíraly poraněné rybičky z hladiny a my jsme byli uprostřed toho všeho. Toto nádherné představení se většinou děje v letních měsících, ale za to, že to přišlo i dnes jsem se rozhodně nezlobil a zároveň jsem se tomu na druhou stranou ani nedivil, jelikož odpoledne sluníčko opravdu začalo pořádné hřát a bylo krásně. V tomto představení jsme chytaly na hod ryby, převážně kelery od 30 do 50cm a polaky od 50 do 80cm a to zhruba tři hodinky, potom už nám odešla veškerá fyzická kondice a s úsměvem na rtech jsme vyrazili zpět.
#301949 4.10.2018 v 18:15Ahoj přátelé, tak ještě nějaká ta fotečka ze včerejška, kdy jsem vyrazil s Martinem na šelf, jelikož bylo naprosto suprové počasí. Na podmořských horách jsme vláčely gumy a dařilo se pravidelně chytat polaky i kelery. Skvělá zábava vyústila v útok neznámého predátora na šedesáti centimetrového polaka, kterého Martin tahal z poměrně veliké hloubky šedesáti metrů, kdy mu zabral při kelerování ve sloupci. Martin běžně zdolával a najednou dostal pořádnou ránu do prutu a pěknou, ale bohužel velmi krátkou jízdu. Kdo ví, copak mu ho raflo. Aby toho nebylo málo o několik desítek minut později tahal polaka cca 50cm a za ním se objevil obrovský halibut, který nás omrknul a mávnul zpátky na rozloučenou. Zajímavý den to byl, kdybych nenechal v kempu můj halibutový proutek, který jsem už očistil s domněním, že ho zazimuju, tak bych tam okamžitě pouštěl makrelu. Třeba ho ještě vytáhnu, pokud vyjde čas. 🙂
#301970 5.10.2018 v 11:37Pěkná podkova, tipuji ten útok na velkého halibuta. Protože obecné v této oblasti tak velké nejsou. Co makrely, ještě tam jsou?
#301975 5.10.2018 v 12:24Pěkná podkova, tipuji ten útok na velkého halibuta. Protože obecné v této oblasti tak velké nejsou. Co makrely, ještě tam jsou?
Makrel je tu pořád hrozně moc. Je možné, že to byl pořádný halík.
#302170 13.10.2018 v 16:40JÁ PŘÍŠTÍ ROK JEDU NA HUMRY ZA PANEM ZDENÁLEM… HEČ
#302243 15.10.2018 v 16:01Ahoj přátelé, tak nový díl je konečně venku. Po pracovním a tradičně uspěchaném pondělí si dejte dobrou kávu, čaj či pivo a mrkněte na nové video o lovu halibutů ve středním Norsku. Budu rád za vaše názory, ať už pozitivní či negativní a zároveň za sdílení či odběr našeho YT kanálu. Hezký zbytek dne a úspěšný týden, Petrův zdar!
#302253 15.10.2018 v 17:40Parádní video včetně souboje s halibutem. Potěšení i výzva. Díky.
#302275 16.10.2018 v 14:27Skvělá instruktáž,velké díky už se těším na další.Josef
#302329 22.10.2018 v 12:03Nejlepší video z Norska co sem kdy viděl. Už se k vám těšíme celá posádka, zdraví petr, vlasta a karel čau.
#302344 24.10.2018 v 12:31Topové video Zdenále jako vždy my už máme objednáno hrozně moc se těším u tebe to byl velký posun a hromada nových informací i krásných ryb.
#302645 31.10.2018 v 14:58Musím pochválit, opravdu hodně dobrých informací, jak ulovit halibuta. To se ti povedlo.
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › HasvagCamp 2018 (střední Norsko)