Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Fishing Club Veiholmen 2020
- Toto téma obsahuje celkem 153 odpovědí. Do diskuze (34 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Hombre75 a poslední změna proběhla před 3 roky a 5 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
#328574 2.11.2020 v 22:21
Mám vypozorováno, že normální rybář chytá s elektrikou na pilkra s třema paprikama a do lodi nevleze pod dvě promile … to bejvá smrtelnejch i 4m/s … že se nestydíte Vendovi předhazovat takovou nejapnost 😉
#328576 2.11.2020 v 22:29NIKDO a ještě jednou opakuji, že NIKDO kdo jezdí do Norska pouze na krátkou rybářskou dovolenou, si nemůže o sobě myslet, že se v moři vyzná a že mu tedy nic nehrozí. A vůbec nehraje žádnou roli to, jestli umí řídit loď lépe, nebo hůře. Žádný z těchto rybářů turistů, se totiž nikdy neocitnul v takových podmínkách, které by jeho dovednosti opravdu prověřily a on si pak právem mohl říci, že je zkušený kapitán. Mockrát jsem tady četl příspěvky, kde se diskutující baví o větru a řídí se pouze čísly, která vyjadřují jeho sílu v metrech za sekundu a berou tyto údaje za jediné zásadní a směrodatné. Toto je omyl, který by za jistých okolností mohl být fatální i pro toho, kdo “umí řídit loď.” Ano, čísla která udávají sílu větru v m. za s. jsou důležitá a běžně je udávají veškeré meteo stanice jako čísla, která jsou z mnoha důvodů důležitá i pro oblasti, kde moře vůbec není, poskytovaná jako obecné informace hodící se kdekomu, například zemědělcům, elektrikářům a mnohým a mnohým dalším. Určitě jste se již setkali se situací, kdy vlny neodpovídaly vaším představám v souladu s předpovědí v m.za s. a zdály se vám mnohem vyšší, nebo naopak menší, než jste očekávali. Za tento jev může další neméně důležitý hráč, který váš pobyt na vodě může velice znepříjemnit a nazývá se PROUD. Proto všechny meteostanice které pokrývají moře a oceány udávají mimo síly větru i sílu a směr proudu, pro všechny mořeplavce zásadní informace. Pokusím se roli tohoto důležitého fenoménu velice stručně vysvětlit. Síla větru a směr větru se dokáže i několikrát za den změnit a totéž platí i pro směr a sílu proudu. Je mnoho faktorů které toto ovlivňují, ale to by bylo na dlouhé psaní, proto popíšu pouze to zásadní. Když se ocitnete na moři ve větru č. 10 a směr proudu bude totožný se směrem větru, mohou se vám zdát vlny menší, tedy takové, které neodpovídají předpovědi a vaším zkušenostem. Když se naopak budete pohybovat v prostředí, kdy stejně silný vítr fouká proti směru proudu, vlny budou daleko větší než jste očekávali a může nastat problém, protože výška vln může odpovídat i síle větru například č.15 m. za s. Vlny jsou opravdu všelijaké a i během vaší cesty na vzdálenější místa, mohou i několikrát změnit směr a výšku, kde svojí neméně důležitou roli hraje i hloubka vody atd. Je toho hrozně moc co by se nechalo napsat o vlnách, byla by to celá kniha, ale nikdy by si neměl suchozemšťan, který “umí řídit loď” o sobě myslet, že je zkušený. Já už mám tu helikoptéru za sebou a dobře vím o čem píšu.Moře je velice nebezpečné a každý který tomuto podlehne, je “jednou nohou v hrobě”. Dlouhá léta se řídím jedním pravidlem které zní: “Žádná, ani sebevětší ryba nestojí za smrt člověka a totálně zkaženou dovolenou”. A jak napsal kolega o příspěvek výše. Do Norska si jezdíme odpočinout a načerpat sil, nikoliv nasazovat vlastní životy pro pomíjivý zážitek, nebo kousek masa.
#328577 2.11.2020 v 23:18Máš pravdu, že přehnaný sebevědomí a povrchní zhodnocení rizik i zkušeného “kapitána praktika” s největší pravděpodobností nakonec dostane do nějakého “většího dobrodružství”. A proč ne … pro někoho je dovolená odpočinek, papáníčko, chlastáníčko a vyprávění o tom a tamtom … a někdo rád adrenalin a ten je i o riziku.
#328589 3.11.2020 v 20:05Musím říct, že to, co tu zaznělo, je svatá pravda.
Jinak Veiholmen je docela slušná škola řízení lodi, protože tu často fouká a podmínky jsou tu hodně proměnlivé. Hodně tu platí, co psal jegrhanz o proměnlivosti vln. Takové ty velké oceánské, které jsou hladké a daleko od sebe, s těmi není problém. Horší jou vlny z větru – rychlé, strmé a v krátém sledu za sebou. Když se obojí sečte a velké vlny mají svoje malé vlny a celé se vám to mění před očima, do kterých vás navíc seká vodorovný déšť, tak to je očistec.
A v téhle souvislosti jsem si všimnul, že ve Veiholmenu vítr dramaticky zesílí téměř s každou přeháňkou. Takžepro nováčky – pokud jsou podmínky už tak blbé a ještě na vás táhne mrak, tak si zodpovědně přeberte, jestli chcete na ten kentus, co nejspíš za chvíli začne, čekat se složenýma rukama. Za sedm týdnů, co jsem zatím odjezdil ve Veiholmenu, jsou tyhle přeháňky největší zlo, se kterým jsem se na vodě setkal. V předpovědi nikdo neřeší, že během nich vítr zesílí skoro na dvojnásobek, nikdo vám ráno nezakazuje vyjet, moře nevypadá nijak hrozně a ten mráček na obzoru ze začátku taky ne. Když to pak přišlo, nikdy jsem se zatím naštěstí necítil být v opravdovém nebezpečí (většinou jsem se předem uklidil někam za roh) , ale příjemné to nebylo a intenzita té změny mě fakt dokázala překvapit. A nic na tom nemění fakt, že to většinou za půl hodiny přejde.
#328620 5.11.2020 v 15:05Vláďo, díky za upřesnění. Myslím, že jsi to vystihl úplně přesně. Nepsané pravidlo u nás je, že se na vodu může max do 10m/s. Ale upřímně… pro normální rybařinu je 8m/s strop!! Do Norska jezdíme přece za pohodou a rybářskými zážitky a ne se utopit…. Nám všem přeju krásnou a ničím nekaženou příští sezonu…
Zdarec všem po dlouhé ale dlouhé době … podělanej COVID ….
Veiholmen je škola, za všech okolností.
Jakmile fouká hodně, vcelku mi je jedno kolik … pro mě hodně, nejedu. Jsem hned posranej až za ušima, a střihám kulatinu půlkama. Proto asi nechytám velký ryby 😀
Každý mám mít rozum. Hombre nebo Otas vás stejně nepustí 😀
Zdar jak sviňa a Veiholmenu zvlášť – v červnu naviděnou 😀#330135 29.1.2021 v 10:51#330136 29.1.2021 v 12:36#331484 2.5.2021 v 9:02Chápu, že situace je jaké je, ale chybí mi nové vlákno 2021. 😉
Já osobně velmi netrpělivě ocekavam 12.5., kdy se to zlomí. Buď na tu nebo na tu stranu. Snad se Norové vyjádří a budeme mít jasno. Stále věřím, že 10.6. tam budu. Uvidíme
- Odpověď byla upravena před 3 roky a 6 měsíci uživatelem Lukas Adam.
#331490 3.5.2021 v 13:41Čau Luky, 10.6 už by mohlo klapnout. Jen se obávám, že nenaočkovaní nebudou mít šanci a to se týká i personálu co se tam o nás stará. Já taky věřím že to rozvolní, ale myslím, že to bude nejdříve červenec. Když by se mohlo, tak třeba klidně pojedu i říjen, listopad nebo prosinec. Když teda bude kam a bude se smět.
#331503 5.5.2021 v 12:03Ahoj Harty,
očkování ať ne mě nikdo nezkouší, aspoň zatím … Budeme se muset podřídit verdiktu. Ona ta hranice 25os/100000 ob. za týden je ještě dost daleko. Doufám, že pokud, tak bude stačit PSR test ne starší 48h. A pro další členy party je důležitá i podmínka návratu – nemohou na dalších 14dní do karantény …
Uplně se vidím na lodi 11.6. 😀#331538 10.5.2021 v 19:56Ahoj, taky se nechci nechat očkovat- covid jsem prodělal. Ale když to bude podmínka, tak si nechám třeba píchnout aceton. Závidím těm co pojedou na Veiholmen jako první, těm tam budou žrát z ruky a skákat do lodi.
#331539 11.5.2021 v 13:38Já myslel, že to budeme my a asi prdlačky. Jak píše paní Janka, uzávěra do 24.5. zatím … A my máme 9.6. odjet.
Čekám, že se mi Hombre ozve, a budeme řešit …
Už jsem se skoro začal těšit …
#331543 11.5.2021 v 18:27Myslím, že bez očkování nebude šance
#331544 11.5.2021 v 19:00Myslím, že bez očkování nebude šance
To si úplně nemyslím, ale musíme vyčkat. Bohužel nám nic jiného nezbývá.
#331546 11.5.2021 v 19:47To máš pravdu
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Fishing Club Veiholmen 2020