[yt=CKCqay082g0=yt]CKCqay082g0[/yt]
Já používám ručně vyráběnej fileťák - dárek od kamaráda (jeden z nejlepších nožířů v ČR). Dobrou práci udělá spoustu nožů i za pár kaček...
Odpovědět
Pánové, diskuze o nožích je druhořadá. Šikovnost rukou je základ!!!!
Odpovědět
[citace]profirybar napsal:
Pánové, diskuze o nožích je druhořadá. Šikovnost rukou je základ!!!![/citace]
Ručičky můžou být ze zlata, ale jsou naprd, když se pižlá rybičkou.
Kvalitní fileťák je potřeba.
Odpovědět
Kdysi dávno jsem koupil v Coopu na Gurskoya fileťák od Normark ,,,, nic extra drahého ,,, ale už ho mám 15let a jsem spokojen
Odpovědět
Na Hitře u Edenu je nová filetárna přímo nad vodou s rošty.Pokud vám špatně upadne nůž na zem můžete na něj koukat v 10 m hloubce.A že jich tam už je.
Odpovědět
Frigo, diskuze je o filetování ryb!!!! Rybička je pro Junáky, na houby a pod., ta zlatá na machrování a jinak na ..... !!
Odpovědět
[citace]profirybar napsal:
Frigo, diskuze je o filetování ryb!!!! Rybička je pro Junáky, na houby a pod., ta zlatá na machrování a jinak na ..... !![/citace]
Promiň, asi jsem blbý, ale nepochopil jsem, co tím chtěl básník říci.
Odpovědět
Tak a teď vážně.
Neexistuje universální nůž, ale když jsou šikovné ruce a je v záloze ocílka dá se filetovat prakticky vším co má úzkou a minimálně 15 cm dlouho čepel (pozn.: na 30 cm potočáka stačí Rybička).
OCEL: samozřejmě, čím vyšší číslo HR, tím déle drží ostří a nemusí se tak často ostřit. Zde také platí zásada, že ocílka musí být tvrdší než nůž, nejlépe stejný výrobce nebo výrobcem doporučená (pozn.:na vyšší HR je nejlepší diamant).
DÉLKA a OHYB:obecně se dá říci,:
čím delší a ohebnější, tím více ztrácíme kontrolu nad špičkou nože. Někdy je ale délka a měkký ohyb potřeba např. při stahování kůže, vyřezávání žeber z lososovitých nebo když náhodou Svatý Petr není doma a vy můžete filetovat halibuta.
DOPORUČENÍ: nůž kratší a tvrdší na ohyb - porcování, kuchání, filetování menších ryb a pro začátečníky
nůž střední délky a ohybu - filetování ryb do délky 80 cm, pokročilí (3-krát N. min.)
nůž delší a ohebnější - pro šikovné ruce, na větší ryby, halibuty, stahování kůže z filet
RADA: filetujte střízliví, pomalu a s rozmyslem a doporučuji používat rukavice (přiléhavé gumové), lepší rozříznutá guma než Vaše kůže
ZÁVĚR: ideální sada - 3 různé nože, příslušná ocílka, brousek, rukavice .
Odpovědět
[citace]profirybar napsal:
Tak a teď vážně.
Neexistuje universální nůž, ale když jsou šikovné ruce a je v záloze ocílka dá se filetovat prakticky vším co má úzkou a minimálně 15 cm dlouho čepel (pozn.: na 30 cm potočáka stačí Rybička).
OCEL: samozřejmě, čím vyšší číslo HR, tím déle drží ostří a nemusí se tak často ostřit. Zde také platí zásada, že ocílka musí být tvrdší než nůž, nejlépe stejný výrobce nebo výrobcem doporučená (pozn.:na vyšší HR je nejlepší diamant).
DÉLKA a OHYB:obecně se dá říci,:
čím delší a ohebnější, tím více ztrácíme kontrolu nad špičkou nože. Někdy je ale délka a měkký ohyb potřeba např. při stahování kůže, vyřezávání žeber z lososovitých nebo když náhodou Svatý Petr není doma a vy můžete filetovat halibuta.
DOPORUČENÍ: nůž kratší a tvrdší na ohyb - porcování, kuchání, filetování menších ryb a pro začátečníky
nůž střední délky a ohybu - filetování ryb do délky 80 cm, pokročilí (3-krát N. min.)
nůž delší a ohebnější - pro šikovné ruce, na větší ryby, halibuty, stahování kůže z filet
RADA: filetujte střízliví, pomalu a s rozmyslem a doporučuji používat rukavice (přiléhavé gumové), lepší rozříznutá guma než Vaše kůže
ZÁVĚR: ideální sada - 3 různé nože, příslušná ocílka, brousek, rukavice .
[/citace]
Moc pěkně sepsáno
Odpovědět
[citace]profirybar napsal:
Pánové, diskuze o nožích je druhořadá. Šikovnost rukou je
základ!!!![/citace][citace]profirybar napsal:
Tak a teď vážně.
Neexistuje universální nůž, ale když jsou šikovné ruce a je v záloze ocílka dá se filetovat prakticky vším co má úzkou a minimálně 15 cm dlouho čepel (pozn.: na 30 cm potočáka stačí Rybička).
OCEL: samozřejmě, čím vyšší číslo HR, tím déle drží ostří a nemusí se tak často ostřit. Zde také platí zásada, že ocílka musí být tvrdší než nůž, nejlépe stejný výrobce nebo výrobcem doporučená (pozn.:na vyšší HR je nejlepší diamant).
DÉLKA a OHYB:obecně se dá říci,:
čím delší a ohebnější, tím více ztrácíme kontrolu nad špičkou nože. Někdy je ale délka a měkký ohyb potřeba např. při stahování kůže, vyřezávání žeber z lososovitých nebo když náhodou Svatý Petr není doma a vy můžete filetovat halibuta.
DOPORUČENÍ: nůž kratší a tvrdší na ohyb - porcování, kuchání, filetování menších ryb a pro začátečníky
nůž střední délky a ohybu - filetování ryb do délky 80 cm, pokročilí (3-krát N. min.)
nůž delší a ohebnější - pro šikovné ruce, na větší ryby, halibuty, stahování kůže z filet
RADA: filetujte střízliví, pomalu a s rozmyslem a doporučuji používat rukavice (přiléhavé gumové), lepší rozříznutá guma než Vaše kůže
ZÁVĚR: ideální sada - 3 různé nože, příslušná ocílka, brousek, rukavice .
[/citace]
No a teď si to po sobě přečti.
V prvním příspěvku nás vyzýváš, ať neřešíme nože, důležité jsou přeci ruce.
V druhém sem dáš vědecké pojednání o výběru správného nože.
Já osobně se moc rád podívám na krasavce, kterým se tu kdokoli pochlubí. Naposledy Borcino.
Odpovědět
Jenom pro Frigo,: Základ úspěchu - 20% nůž
- 50% ruce
- 30% hlava.
Máš vše O.K.? 8-O8-O
Odpovědět
no já považuju za základ, mít co filetovat:-D:-D:-D nejdřív to chyťte a pak teprve porcujte, experti8-)
Odpovědět
[citace]os napsal:
no já považuju za základ, mít co filetovat nejdřív to chyťte a pak teprve porcujte, experti[/citace]
Tak určitě 8-O
Odpovědět
Zdarec Naki, bylo by možné...
Jak vidite,tak mame novou grafiku...
https://kart.kystverket.no Vpravo nahoře rozklikni temalagsverger...