Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Filetování ryb
- Toto téma obsahuje celkem 186 odpovědí. Do diskuze (53 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel janka a poslední změna proběhla před 8 roky a 8 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
#133149 12.1.2016 v 11:10
Já používám ručně vyráběnej fileťák – dárek od kamaráda (jeden z nejlepších nožířů v ČR). Dobrou práci udělá spoustu nožů i za pár kaček…
#133187 13.1.2016 v 8:07Pánové, diskuze o nožích je druhořadá. Šikovnost rukou je základ!!!!
#133188 13.1.2016 v 8:44profirybar napsal:
Pánové, diskuze o nožích je druhořadá. Šikovnost rukou je základ!!!!
Ručičky můžou být ze zlata, ale jsou naprd, když se pižlá rybičkou.
Kvalitní fileťák je potřeba.
#133189 13.1.2016 v 9:47Kdysi dávno jsem koupil v Coopu na Gurskoya fileťák od Normark ,,,, nic extra drahého ,,, ale už ho mám 15let a jsem spokojen
#133190 13.1.2016 v 10:54Na Hitře u Edenu je nová filetárna přímo nad vodou s rošty.Pokud vám špatně upadne nůž na zem můžete na něj koukat v 10 m hloubce.A že jich tam už je.
#133214 13.1.2016 v 16:05Frigo, diskuze je o filetování ryb!!!! Rybička je pro Junáky, na houby a pod., ta zlatá na machrování a jinak na ….. !!
#133215 13.1.2016 v 16:05:-(:-D:-P
#133216 13.1.2016 v 16:47profirybar napsal:
Frigo, diskuze je o filetování ryb!!!! Rybička je pro Junáky, na houby a pod., ta zlatá na machrování a jinak na ….. !!
Promiň, asi jsem blbý, ale nepochopil jsem, co tím chtěl básník říci.
#133223 13.1.2016 v 20:42Tak a teď vážně.
Neexistuje universální nůž, ale když jsou šikovné ruce a je v záloze ocílka dá se filetovat prakticky vším co má úzkou a minimálně 15 cm dlouho čepel (pozn.: na 30 cm potočáka stačí Rybička).
OCEL: samozřejmě, čím vyšší číslo HR, tím déle drží ostří a nemusí se tak často ostřit. Zde také platí zásada, že ocílka musí být tvrdší než nůž, nejlépe stejný výrobce nebo výrobcem doporučená (pozn.:na vyšší HR je nejlepší diamant).
DÉLKA a OHYB:obecně se dá říci,:
čím delší a ohebnější, tím více ztrácíme kontrolu nad špičkou nože. Někdy je ale délka a měkký ohyb potřeba např. při stahování kůže, vyřezávání žeber z lososovitých nebo když náhodou Svatý Petr není doma a vy můžete filetovat halibuta.
DOPORUČENÍ: nůž kratší a tvrdší na ohyb – porcování, kuchání, filetování menších ryb a pro začátečníky
nůž střední délky a ohybu – filetování ryb do délky 80 cm, pokročilí (3-krát N. min.)
nůž delší a ohebnější – pro šikovné ruce, na větší ryby, halibuty, stahování kůže z filet
RADA: filetujte střízliví, pomalu a s rozmyslem a doporučuji používat rukavice (přiléhavé gumové), lepší rozříznutá guma než Vaše kůže
ZÁVĚR: ideální sada – 3 různé nože, příslušná ocílka, brousek, rukavice .
#133225 13.1.2016 v 23:54profirybar napsal:
Tak a teď vážně.
Neexistuje universální nůž, ale když jsou šikovné ruce a je v záloze ocílka dá se filetovat prakticky vším co má úzkou a minimálně 15 cm dlouho čepel (pozn.: na 30 cm potočáka stačí Rybička).
OCEL: samozřejmě, čím vyšší číslo HR, tím déle drží ostří a nemusí se tak často ostřit. Zde také platí zásada, že ocílka musí být tvrdší než nůž, nejlépe stejný výrobce nebo výrobcem doporučená (pozn.:na vyšší HR je nejlepší diamant).
DÉLKA a OHYB:obecně se dá říci,:
čím delší a ohebnější, tím více ztrácíme kontrolu nad špičkou nože. Někdy je ale délka a měkký ohyb potřeba např. při stahování kůže, vyřezávání žeber z lososovitých nebo když náhodou Svatý Petr není doma a vy můžete filetovat halibuta.
DOPORUČENÍ: nůž kratší a tvrdší na ohyb – porcování, kuchání, filetování menších ryb a pro začátečníky
nůž střední délky a ohybu – filetování ryb do délky 80 cm, pokročilí (3-krát N. min.)
nůž delší a ohebnější – pro šikovné ruce, na větší ryby, halibuty, stahování kůže z filet
RADA: filetujte střízliví, pomalu a s rozmyslem a doporučuji používat rukavice (přiléhavé gumové), lepší rozříznutá guma než Vaše kůže
ZÁVĚR: ideální sada – 3 různé nože, příslušná ocílka, brousek, rukavice .
Moc pěkně sepsáno
#133226 14.1.2016 v 5:23profirybar napsal:
Pánové, diskuze o nožích je druhořadá. Šikovnost rukou je
základ!!!!
profirybar napsal:
Tak a teď vážně.
Neexistuje universální nůž, ale když jsou šikovné ruce a je v záloze ocílka dá se filetovat prakticky vším co má úzkou a minimálně 15 cm dlouho čepel (pozn.: na 30 cm potočáka stačí Rybička).
OCEL: samozřejmě, čím vyšší číslo HR, tím déle drží ostří a nemusí se tak často ostřit. Zde také platí zásada, že ocílka musí být tvrdší než nůž, nejlépe stejný výrobce nebo výrobcem doporučená (pozn.:na vyšší HR je nejlepší diamant).
DÉLKA a OHYB:obecně se dá říci,:
čím delší a ohebnější, tím více ztrácíme kontrolu nad špičkou nože. Někdy je ale délka a měkký ohyb potřeba např. při stahování kůže, vyřezávání žeber z lososovitých nebo když náhodou Svatý Petr není doma a vy můžete filetovat halibuta.
DOPORUČENÍ: nůž kratší a tvrdší na ohyb – porcování, kuchání, filetování menších ryb a pro začátečníky
nůž střední délky a ohybu – filetování ryb do délky 80 cm, pokročilí (3-krát N. min.)
nůž delší a ohebnější – pro šikovné ruce, na větší ryby, halibuty, stahování kůže z filet
RADA: filetujte střízliví, pomalu a s rozmyslem a doporučuji používat rukavice (přiléhavé gumové), lepší rozříznutá guma než Vaše kůže
ZÁVĚR: ideální sada – 3 různé nože, příslušná ocílka, brousek, rukavice .
No a teď si to po sobě přečti.
V prvním příspěvku nás vyzýváš, ať neřešíme nože, důležité jsou přeci ruce.
V druhém sem dáš vědecké pojednání o výběru správného nože.
Já osobně se moc rád podívám na krasavce, kterým se tu kdokoli pochlubí. Naposledy Borcino.
#133228 14.1.2016 v 6:16#133233 14.1.2016 v 7:43Jenom pro Frigo,: Základ úspěchu – 20% nůž
– 50% ruce
– 30% hlava.
Máš vše O.K.? 8-O8-O
#133234 14.1.2016 v 7:47no já považuju za základ, mít co filetovat:-D:-D:-D nejdřív to chyťte a pak teprve porcujte, experti8-)
#133235 14.1.2016 v 8:40os napsal:
no já považuju za základ, mít co filetovat nejdřív to chyťte a pak teprve porcujte, experti
Tak určitě 😯
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Filetování ryb