Hasvik, NO
temperature icon -4°C
skoro jasno
Trondheim, NO
temperature icon -1°C
polojasno
Oslo, NO
temperature icon -5°C
oblačno
Bergen, NO
temperature icon 1°C
jasno
Malé, MV
temperature icon 31°C
polojasno

Filetování ryb

[yt=CKCqay082g0=yt]CKCqay082g0[/yt]

Odpovědět

Já používám ručně vyráběnej fileťák - dárek od kamaráda (jeden z nejlepších nožířů v ČR). Dobrou práci udělá spoustu nožů i za pár kaček...

Pánové, diskuze o nožích je druhořadá. Šikovnost rukou je základ!!!!

[citace]profirybar napsal:

Pánové, diskuze o nožích je druhořadá. Šikovnost rukou je základ!!!![/citace]

Ručičky můžou být ze zlata, ale jsou naprd, když se pižlá rybičkou.

Kvalitní fileťák je potřeba.

Kdysi dávno jsem koupil v Coopu na Gurskoya fileťák od Normark ,,,, nic extra drahého ,,, ale už ho mám 15let a jsem spokojen

Na Hitře u Edenu je nová filetárna přímo nad vodou s rošty.Pokud vám špatně upadne nůž na zem můžete na něj koukat v 10 m hloubce.A že jich tam už je.

Frigo, diskuze je o filetování ryb!!!! Rybička je pro Junáky, na houby a pod., ta zlatá na machrování a jinak na ..... !!

:-(:-D:-P

Frigo, diskuze je o filetování ryb!!!! Rybička je pro Junáky, na houby a pod., ta zlatá na machrování a jinak na ..... !![/citace]

Promiň, asi jsem blbý, ale nepochopil jsem, co tím chtěl básník říci.

Tak a teď vážně.

Neexistuje universální nůž, ale když jsou šikovné ruce a je v záloze ocílka dá se filetovat prakticky vším co má úzkou a minimálně 15 cm dlouho čepel (pozn.: na 30 cm potočáka stačí Rybička).

OCEL: samozřejmě, čím vyšší číslo HR, tím déle drží ostří a nemusí se tak často ostřit. Zde také platí zásada, že ocílka musí být tvrdší než nůž, nejlépe stejný výrobce nebo výrobcem doporučená (pozn.:na vyšší HR je nejlepší diamant).

DÉLKA a OHYB:obecně se dá říci,:

čím delší a ohebnější, tím více ztrácíme kontrolu nad špičkou nože. Někdy je ale délka a měkký ohyb potřeba např. při stahování kůže, vyřezávání žeber z lososovitých nebo když náhodou Svatý Petr není doma a vy můžete filetovat halibuta.

DOPORUČENÍ: nůž kratší a tvrdší na ohyb - porcování, kuchání, filetování menších ryb a pro začátečníky

nůž střední délky a ohybu - filetování ryb do délky 80 cm, pokročilí (3-krát N. min.)

nůž delší a ohebnější - pro šikovné ruce, na větší ryby, halibuty, stahování kůže z filet

RADA: filetujte střízliví, pomalu a s rozmyslem a doporučuji používat rukavice (přiléhavé gumové), lepší rozříznutá guma než Vaše kůže

ZÁVĚR: ideální sada - 3 různé nože, příslušná ocílka, brousek, rukavice .

Tak a teď vážně.

Neexistuje universální nůž, ale když jsou šikovné ruce a je v záloze ocílka dá se filetovat prakticky vším co má úzkou a minimálně 15 cm dlouho čepel (pozn.: na 30 cm potočáka stačí Rybička).

OCEL: samozřejmě, čím vyšší číslo HR, tím déle drží ostří a nemusí se tak často ostřit. Zde také platí zásada, že ocílka musí být tvrdší než nůž, nejlépe stejný výrobce nebo výrobcem doporučená (pozn.:na vyšší HR je nejlepší diamant).

čím delší a ohebnější, tím více ztrácíme kontrolu nad špičkou nože. Někdy je ale délka a měkký ohyb potřeba např. při stahování kůže, vyřezávání žeber z lososovitých nebo když náhodou Svatý Petr není doma a vy můžete filetovat halibuta.

DOPORUČENÍ: nůž kratší a tvrdší na ohyb - porcování, kuchání, filetování menších ryb a pro začátečníky

nůž střední délky a ohybu - filetování ryb do délky 80 cm, pokročilí (3-krát N. min.)

nůž delší a ohebnější - pro šikovné ruce, na větší ryby, halibuty, stahování kůže z filet

RADA: filetujte střízliví, pomalu a s rozmyslem a doporučuji používat rukavice (přiléhavé gumové), lepší rozříznutá guma než Vaše kůže

[/citace]

Moc pěkně sepsáno

Pánové, diskuze o nožích je druhořadá. Šikovnost rukou je

základ!!!![/citace][citace]profirybar napsal:

Tak a teď vážně.

[/citace]

No a teď si to po sobě přečti.

V prvním příspěvku nás vyzýváš, ať neřešíme nože, důležité jsou přeci ruce.

V druhém sem dáš vědecké pojednání o výběru správného nože.

Já osobně se moc rád podívám na krasavce, kterým se tu kdokoli pochlubí. Naposledy Borcino.

Jenom pro Frigo,: Základ úspěchu - 20% nůž

- 50% ruce

- 30% hlava.

Máš vše O.K.? 8-O8-O

no já považuju za základ, mít co filetovat:-D:-D:-D nejdřív to chyťte a pak teprve porcujte, experti8-)

[citace]os napsal:

no já považuju za základ, mít co filetovat nejdřív to chyťte a pak teprve porcujte, experti[/citace]

Tak určitě 8-O

• Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Aktuálně v diskuzi

Zdarec Naki, bylo by možné...
Další krásné tresky byly uloveny za...
Jak vidite,tak mame novou grafiku...
Ahoj, sháníme 6-tého do naší stabilní...
Prodám Ryobi VS700AC s kabely. Končím...
https://kart.kystverket.no Vpravo nahoře rozklikni temalagsverger...
Tresky jsou na hloubkách 50-120m. Chytáme...
Ahoj všem. Vracíme se ze Soroya....
Pjekos Ele
Prodám nevyužitý elektrický multiplikátor Fladen maxximus...
Prodáno

Máme nový instagram!

No prostě to bude jízda, tak si to nenech ujít!